válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Kérdések Válaszok
elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
(Kérdések: 2261-2279.)
2261. Lassú gyarapodás, vesemedencegyulladás (2008.04.21.)
Kedves Doktornô! 13 hónapos a kisfiam, 8200 gram a testsúlya, melyet kevésnek találunk. Nagyon jó étvágya van és már mindent eszik, nyolc fogacskája van, szereti a darabos ennivalókat is (zöldségek, gyümölcsök, kalács, kenyér, húsok, hal, sajt) igyekszem változatosan összeállítani számára az étkezéseket. 6 hónapos koráig anyatejet kapott, majd 11 hónapos koráig tápszert. Nagyon okos, figyelmes, nyitott baba, most lépeget, szerintem hamarosan el is indul. Azonban aggódok, mert amint felszedne néhány 100 grammot, néhány nap vagy egy hét alatt ismételten leadja azt. Egy hónap alatt nem éri el a havi 250 gram gyarapodást sem. Vékony testalkatu, mások szerint is sovány kisbaba. Két hónapja vesemedence gyulladással voltunk korházban, egy hónapig antibiotikumot szedett majd homeopata orvos segítségét kértem, és az ô tanácsára jelenleg is kandida golyócskákat adok neki. A vizelet eredménye negativ és remélem a kis mértékû vesemedence tágulata is elmúlt, amit a gyulladáskor találtak. Nem tudom azonban, hogy miért gyarapszik a súlya ilyen lassan, van valamilyen érzékenysége (tejcukor? liszt?) vagy valamilyen ásványi anyag, vagy nyomelem, esetleg vas hiánya lenne? Mindig is lassan gyarapodott, 2600 grammal született. Esetleg összefüggésben van azzal, hogy volt ez a vesemedence gyulladása? Segítségét elôre is köszönöm, várom válaszát! Üdvözlettel Ágnes

Ha jó étvággyal és változatosan, megfelelo mennyiségeket eszik, akkor nem lehet a fejlodésével probléma. A candida golyocskák nem tudom miért kellenek? Ha a vesemedence gyulladást meggyógyitották és kontrollálták, akkor az nem jelenthet problémát. Az ételérzékenységet miért gondolja?
(Dr.Gimesi Anna)

2262. Parazita? (2008.04.21.)
Kedves Gimesi doktornô! 9 hónapos kislányom székletében hónapok óta fekete, fonalszerû, kb 1cm-es, nem mozgó, láncszemekbôl álló valamit látok. Féreg-petevizsgálat most volt negatív. Mivel tele van százszám ezzel a széklete, nem nyugtatott meg az eredmény. A püréjét turmixolom. Egyébként semmi más tünete nincs, csak nem akarom megvárni. 2dobozt küldtünk az egyik már 3 napos volt, mert utoljára abban hemzsegtek, persze mozgás nélkül. Lehet téves vagy álnagatív az eredmény? Ön látott ilyet? Mire gondolna? Várom válaszát!

Inkább fehérjefelszivódási zavar okozhatja a székleteltérést, inkább ebben az irányban javaslom a vizsgálódást.
(Dr.Gimesi Anna)

2263. Meleg fej, piros pötty és szolárium (2008.04.21.)
Tisztelt doktornô! Kisfiam 1honapos és néha nagyon meleg a feje, normális ez? meg a kis arca tele van piros pötyökkel. Szoptatom és ilyenkor szoláriumba járhatok?

Szoláriumba még nem ajánlott járnia. Az anyatejtol lehet ilyen kiütése.
(Dr.Gimesi Anna)

2264. Hasfájás, hasmenés, köldök (2008.04.21.)
Tisztelt Doktórnô! Az én kislányom már négy éve szenved hasfájással, és sok vizsgálaton voltunk, semmit sem találtak, de a fájás nem szünt meg. Hetente egyszer vagy kétszer elôjön. És olyankor hány, és hasmenése van. És a köldök körül fáj neki. Tiszteletel egy aggodo anyuka.

Végig kellene gondolni, hogy ezeken a napokon mi történik, illetve miket eszik.
(Dr.Gimesi Anna)

2265. Piros foltok, - hangyacsípés? (2008.04.21.)
Doktornô! Az ovis /5 éves/ kisfiam hátán fura piros foltokat látok, ami a fürdés után tûnik elô. Kisfiam azt mondja viszket a háta, de hangyákat is látott az oviban. Hangyacsípés lehet? A kiságy elég alacsony az oviban, - nem kizárt. Ovónénit nem merem kérdezni, pedig kertes házunk van, én is fertôtlenítek a jó idô beálltával. Kérdés: Hangya, melegfolt, avagy menjünk bôrgyógyászhoz? Köszönettel: Terézia

Így nem tudok egyértelmu választ adni, meg kellene mutatni szakorvosnak.
(Dr.Gimesi Anna)

2266. Kiütés, hasfájás, tejallergia (2008.04.21.)
Tisztelt Doktornô! A kisebbik lányom most fél éves. Sajnos már négy hónapos kora óta nem szoptatom, mert elapadt a tejem. A mostani doktornônk felírta neki a Humanna HA 1es tápszert, ám attól a gyerek tele van kiütéssel és fáj a hasa. A nôvérénél 1 éves koráig tejallergia gyanúja miatt Milupa Som szója alpú tápszert kapott, mert ugyanettôl a Humana Ha tápszertôl véres hasmenése volt. A nôvérének más orvosa volt, mert akkor még Pesten laktunk. A mostani doktornô azt mondja, hogy nem akar a kicsinek már hippoallergén tápszert sem felírni, mert ô nem látja indokoltnak, pedig egyértelmûen a tápszertôl kiütésés és hasfájós, ugyanis amikor egy pár napig nem kapta, akkor teljesen elmúlt a kiütés és hasfájás, amikor újra kezdtük, akkor megint tele lett a gyerek kiütéssel. Szeretném megkérdezni, hogy a tápszeren kívül milyen megoldás van a fehérje és a vitaminok pótlására, ugyanis úgy tudom, hogy egy éves korig tápszert kell adni a fehérje és vitamin pótlására. Nekem semmi gondom a tápszerrel, csak nem szeretném, ha a gyerekemnél a késôbbiekben kialakuljon a tejallergia, mert azzal azt hiszem többet ártanék, illetve elég rossz látni, hogy a 6 hónapos kislányom egész nap "vakarja" a kis arcát és szenved a hasfájástól. Egyébként teljesen vidám, jól fejlôdô baba. Nyugodt, végigalussza az éjszakát, sokat nevetgél. A családomban az édesapám tejallergiás, tehát úgy gondolom, hogy már önmagában ez is ok lenne a nagyobb odafigyelésre. Válaszát és tanácsát elôre is köszönöm! Tanácstalan anyuka

Azt gondolom Ön is tudja, hogy meg kell találnia a módját, hogy tejmentes tápszert kapjon a gyerek, mert ebben a korban másképpen nem lehet bevinni a megfelelo tápértéket.
(Dr.Gimesi Anna)

2267. Súlyfejlôdés, étvágytalanság, csontfejlôdés (2008.04.21.)
Tisztelt doktornô! A kislányom 7 hónapra született, 980gr.-al. Most 11 hónapos 6 kg, és 70cm. A súlygyarapodása nagyon rapszódikus. Az utóbbi idôben álagosan 20-30dkg-ot hízott havonta, olyan is volt, hogy semmit, de az étvágya is nagyon rossz volt (naponta kb.400ml. evett), elég sokat is hányt. A korházi kivizsgálás során nem találtak semmit. Tejfehérje allergiára gyanakodnak, de ez nem bionyított. kb. 3 héttel ezelôtt Peritol szirupot kaptunk, amitôl jobb lett az étvágya, 500-600ml-t. eszik naponta összesen (sûrítve van a tápszere 1.5-szeresére), most az elmúlt 2 hétben 45 dkgrammot hízott. A hányások ritkultak, de még elôfordulnak. Az elsô kérdésem az lenne, hogy mennyi a valószínûsége a tejfehérjeallergiának, ha egyszer 25dkg-ot is tud hízni egy héten? Humana baby fitt 1. tápszert kap és mellé fôzeléket. A gyümölcsöket nem fogadja el, esetleg a leveket (max 30ml). A másik dolog, ami még ennél is jobban aggaszt, hogy a csontkora (csuklóröntgen szerint) 3 hónaposnak felel meg. Januárban is ez állt a leleten és most is. Nagyon aggódom, hogy nehogy elferdüljenek a csontjai, a karján egy kis görbület látszik. Mászik, ül, feláll, bútorok mellett közlekedik, nagyon mozgékony kislány. Lehet összefüggés a lassú súlyfejlôdés, étvágytalanság és a csontfejlôdés elmaradása között? Milyen szakemberhez fordulhatnék a csontosodási problémával? A gasztroenterológusunk szerint nem kell aggódnunk a csontkor miatt, mert lehetnek ilyen nagy szórások. Ön mit tanácsol. Elôre is köszönöm segítségét. K-né

A csontkor ilyen mértéku elmaradása ebben a korban nem jelent semmit. Ha a tejfehérjeallergia felmerül, akkor jó lenne, ha megpróbálnának olyan tápszert adni, ami ennek a feltételezésnek megfelelo, és akkor jobban megitélheto a változás. Ilyen korban a klinikai tünetek dominálnak, ezért nem tudom hogyan állapitották meg.
(Dr.Gimesi Anna)

Dr.Tausz István válaszai, 2008.04.26.
2268. Székletgondok (2008.04.26.)
T. Doktor Úr! Fiam 5 hónapos, és a székletével van gondunk. Nem igazán tud kakilni. Régen, minden nap volt kakis pelus, most van, hogy 5 napig nem produkált semmit, sajnos. Felhívtam a védônôt, azt mondta, hogy csinájlak kamillateát, jó édesen és evés elôtt fél órával itassam meg vele, ha nincs eredmény, akkor este próbáljam meg újra, és ha akkor sincs akkor lázmérôzzem meg. És ha legközelebb nincs széklet három napig, akkor ismételjük meg. Elôször sikerült is az elsô kamillatea után. Azután megint semmi, és mikor megpróbáltam a teát három nap múlva kétszer is egy nap, akkor már nem kakilt. Akkor jött a hômérôzés, és azzal sikerült. Múlt héten volt, hogy 6 napig nem volt semmi, hiába itattunk vele kamillateát minden nap, hiába ivott ôszibaracklevet, és még a hômérôzésre sem produkált semmit. A doktornônk is azt mondta, amit a védônô, úgyhogy tanácstalan vagyok, még így is hogy mindent kipróbáltunk. Nincs erre valami megoldás? A hômérôzést nem szeretném folytatni, mert hozzászokik a kis záróizma, és ezután csak így tudnánk belôle kicsalogatni. (Egyébként kizárólag csak anyatejes.)

Valószínuleg a kaki nem kemény, ami kijön a kicsibol. Teljesen természetes az anyatejes babáknál, hogy 5, akár 7 napig nincs székletük. Ennek az az oka, hogy az anyatejet tökéletesen hasznosítja, nincs salakanyag. Amikor kisebb volt, akkor azért volt még minden pelenkában kaki, mert még éretlen volt a bele és nem tudta teljesen megemészteni az anyatejet.
Az elobb leírtakból következik, hogy ez normális jelenség, /ha nem kemény a széklet/ nem kell semmit csinálni, nem kell hômérozni, nem kell cukros kamilla teát adni, várja meg míg magától lesz széklete a babának. Késobb amikor már majd kap fozeléket és gyümölcsöt, akkor surubben lesz széklete a rostos ételek miatt.
(Dr.Tausz István)

2269. Alvásgondok (2008.04.26.)
Tisztelt Doktor Úr. Azt hiszem, hogy a mi esetünkben a legnagyobb baj az az, hogy kezdô szülôk vagyunk. Van egy 2 hetes kislányunk, Isten kegyelmébôl, aki két napja keveset alszik, éjjel és úgy látjuk, hogy az emésztése miatt. 2008.04.07-én született 3,220 kg sullyal és 54 cm-el. Minden jól alakult eddig, mert születés után ugyan visszaesett sulyban - ugy tudom ez természetes - 2,950 kg-ra de 2 hét alatt több mint 1,150 kg-ot gyarapodott, s igy most 4,050 kg-os. A széklete arany- ill mustársárga, híg kissé nyálkás, benne tejdarabokkal. Naponta 3-5x kakil, mikor többet - mikor kevesebbet. A gondunk tehát az, hogy 2 napja keveset alszik éjjel, nyugös felsír, nappal viszont alszik, mint a mormota, akár 5 órát is. Mozgékony élénk és aranyos. Átolvasva mindazt, amit eddig Önnek irtam, már én sem hiszem, hogy valami baja van, de mégis szeretném ha ebben szakember erôsitene meg. Rendkivüli ez az éjjeli nyugtalanság a lányunknál? Aggódnunk kellene valamiért, vagy ez egy múló idôszak? Valamit mi tehetünk rosszul és változtatni kell? Mire figyeljünk oda? Elöre és tisztelettel megköszönöm a válaszát, és kérem Isten áldását életére, családjára és munkájára.

Nagyon köszönöm a jókívánságaikat.
A baba 2 hét alatt több mint egy kilót hízott. Feltehetoen nagyon jó evo, feszít a hasa. Ne aggódjanak 3 hónapos kor után jobb lesz a helyzet.
(Dr.Tausz István)

2270. Súlygyarapodás (2008.04.26.)
Tisztelt Doktor úr! Én olyan problémával küzdök, hogy a kisfiam 10 hónapos, és 8400kg, 2960-nal született és 51 cm, és ahányszor megyünk a háziorvoshoz, azt mondják sovány, pedig elégé hurkás! Tényleg kevés ez a sulygyarapodás ennyi idös korra? Kérem segitsen! Mert már a párommal nagyon idegesek vagyunk, mert ez idegesit minket, és mindenki mást mond és nem tudjuk valojában, mi erre a megfelelô válasz. Nem penaszkodhatunk, nem eszik rosszul! Kérem segitsen! Elôre is köszönjuk!

A születési súlyához és életkorához képest normális a gyermek súlya. Ne izguljanak.
(Dr.Tausz István)

2271. Kis testmagasság (2008.04.26.)
Tisztelt cim. Kisfiam 13éves, teljesen egészséges, nem is beteges, de rettenetesen kicsi a korához képest. 145cm magas és 30 kg. Jó tanuló, futkározó, jókedvü. Igaz, a vegetáriánus étrendet szereti. Húst nagyon keveset fogyaszt. C és aktivál vitamint a téli hónapokban redszeresen szed. Nincs vele egészségi probléma, csak igen lassan nô. A tesoja is a 15éve után fejlödött. Ma már erôteljes fiatal ember. Családi örökletesség? Remélem. Vagy valami más van a háttérben?

Lehet természetesen családi örökség is, nem ismerem a családot. Valóban kicsi és sovány a gyermek, keressék fel a háziorvosukat, célszeru egy laboratóriumi vizsgálatot végeztetni /vérkép, vas/.
(Dr.Tausz István)

2272. Középfülgyulladás (2008.04.26.)
Köszöntöm DR ur, elöször irok önnek. Kislányom 2 éves, január végétöl sulyos középfülgyulladástol szenvedünk, tul vagyunk 4 antibiotikumon és nemrég megszurták mindkét fülét. Az eredményes kontrol után kb.4 napra megint zöld taknyos. Mi történik most? Mikor lesz már vége? Megint a fülével van baj?

Ha bölcsodés, jó lenne ha kicsit otthon tudna maradni, hogy megerosödjön. Gyakori középfülgyulladások esetén szóba jón az orrmandula kivétele is.
(Dr.Tausz István)

2273. Tágabb liquorterek (2008.04.26.)
Tisztelt Doktor Úr! 18 hetes lányom koponya UH vizsgálatnak eredménye szerint a liquorterek enyhén tágabbak. Igaz nyugtattak, hogy nem kell aggódnom, de mivel ezen túlmenôen nem kaptam kielégítô választ, illetve kevés vonatkozó irodalmat találtam a neten, kérdezném, hogy ez a diagnózis mit jelent, és mivel is járhat a késôbbikben pontosan? Mire kell fokozottan figyelnem? Illetve lehetséges-e, hogy ezen elváltozás idôvel elmúlik? Amennyiben további vizsgálatokat szeretnék, hova fordulhatok? Válaszát elôre is köszönöm!
Pontosítanám a diagnózist: "A FELSZÍNI liquorterek" tágabb mivoltáról lenne szó, csecsemô korban. Köszönöm. K.A.

Ha csak a felszíni liquor terek tágabbak, akkor ne aggódjon, ha az agykamrák is tágabbak, akkor rendszeres kontroll szükséges.
(Dr.Tausz István)

2274. Antibiotikum (2008.04.26.)
Tisztelt Doktor úr! A barátnôm a minap csúnyán leszúrt mert a doktornénink által felírt antibiotikumot adom a kislányomnak, a barátnôm szerint az antibiotikum többet árt mint használ! Azt szeretném kérdezni, hogy tényleg ennyire ártalmas az antibiotikum, vagy ha nem adok neki, mit adhatok helyette, ami ugyanolyan hatásos. Kislányom 1éves. Válaszát köszönöm! Oné

Az antibiotikum ha szükséges, akkor nem ártalmas. A feleslegesen adott antibiotikum ártalmas. Sajnos, ha bakteriális fertozése van gyermekének, akkor csak antibiotikummal kezelheto. Célszeru az antibiotikum mellé probiotikumot is adni /pld Normaflore/. A homeopátiás készítmények nem helyettesítik az antibiotikumot.
(Dr.Tausz István)

2275. Keveset eszik, kicsi a súlya (2008.04.26.)
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 39.hétre született 2530 grammal, és 46 centivel. Magas vérnyomásos voltam a 24.héttöl. Kislányom most 7,5hónapos 7 kg, és 70 cm. Az also 2 fogacskálya bujt ki neki. De mostanában elég keveset eszik. Az lenne a kérdésem, hogy nem kevés a súlya a korához képest? Eddig sem volt nagy evö, és a súlya is csak éppen hogy, vagy nem is érte el az ö korabelit. Az igaz, hogy a családban gyakori a vékony testalkat. Lehet, hogy ezt örökölte, és nincs is okom az aggodalomra, vagy azért izguljak a sulya miatt. Válaszát elöre is köszönöm

Az életkorához és a születési súlyához képest nem kevés a baba súlya. Célszeru, mivel kicsi súllyal született és az étvágya sem jó, valamilyen vas pótlást adni a babának.
(Dr.Tausz István)

2276. Perforált vakbél (2008.04.26.)
Kislányom perforált vakbéllel került kórházba, ami körül tályog képzôdött, antibiotikumokkal sikerült a kórházban valamennyire a gyulladást csökkenteni, itthon további antibiotikum kúra szükséges, viszont állapota továbbra is stagnál. Milyen természetes gyógynövényekkel, teákkal lehet a gyulladásos folyamatot csökkenteni a szervezetében? Köszönöm gyors válaszát!

Semmilyen gyógynövény, tea ilyenkor nem segít. Ha nem javul, akkor keressék fel a sebészt és kérjenek tole tanácsot.
(Dr.Tausz István)

2277. Éjszakai bepisilés (2008.04.26.)
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 2,5 éves kora óta szobatiszta. Éjszakánként is mindig felkeltett, ha pisilnie kellett. Most 5 éves és kb. hetente háromszor bepisil éjszaka. Lehetséges, hogy azért mert mélyen alszik? Mielött kezdôdtek volna az éjszakai bepisilések gyakran felkeltett, hogy szomjas most már inni sem kel fel, átalussza az éjszakát.

A szobatisztaság után kialakuló bepisilés oka általában Psychés eredetu. Utána kell érdeklodni, hogy az óvodában nincs-e valamilyen probléma.
(Dr.Tausz István)

2278. Here (2008.04.26.)
Kedves Dr.Úr. Kérdésem az lenne, hogy a kisfiam 2 éves elmúlt és még nem szálltak le a heréi. Mi a teendô? Rettegjunk, hogy nem fog, vagy reménykedjünk még hátha! A gyermekorvosunk az mondta csak, hogy figyeljük! De mi már kezdünk egy kicsit félni, mi lesz ha nem száll le! Kérem segítsen! M.Lajos

2 éves korban már lent kell lennie a heréknek. Ha nem hozható le a herezatykóba, akkor keressenek fel egy gyermeksebészt.
(Dr.Tausz István)

2279. Bébihordozó (2008.04.26.)
Tisztelt doktor Ur! Kisbabám 6hetes és napközben nem nagyon akar a kiságyában aludni csak éjjel! Napközben inkább bébihordozoba alszik! Ettôl nem lesz semmi baja a gerincének?

Nem javaslom a bébihordozóban való alvást, nem jó a gerincének. Tegye le az ágyba, elobb-utóbb megszokja a baba. Legyenek sokat kint a levegon.
(Dr.Tausz István)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |