válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Kérdések Válaszok
elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
(Kérdések: 2381-2400.)
2381. Erôs izzadás (8 éves) (2008.06.02.)
Kedves Szakértô!! Segítséget szeretnék kérni! Kisfiam 8 éves teljesen átlagos gyermek, de pár perces testmozgás után rettenetesen izzad, legfôképpen a fején. Hová forduljak ezzel a problémával mit tegyek, hogy segítsek neki. Köszönettel: Egy aggódó szülô.

Ez nem jelent betegséget, a vegetatív idegrendszer fokozott muködésérol van szó.
(Dr.Tausz István)

2382. Székletgondok, tápszer (2008.06.02.)
Udvozlom! Jelenleg 16 honapos a kisbabam. 5 honapos koraban fonalfereg fertozese volt, amit gyogyszerrel kihajtottak. Utana a szeklete rendezodott - elotte hasmenese volt. 10 honapos kora korul kozepesen lagy szeklete kezdodott, 2-3 naponta van szeklete. Tejtermeket nem kap, Pregomin tapszert adok neki naponta 2-szer. Korabban Aptamil HA-T-t kapott. A tejallergia nincs nala kimutatva, csak az allergolugus tanacsara nem adom meg neki, a korabbi belfertozese miatt. Masfel honapja fruktoz kilegzeses vizsgalatot vegeztek, egyszer 20-as ertek volt. Javasoltak, hogy ne adjak egyaltalan gyumolcsot, de zoldseget lehet. Eltelt 1 honap a dieta ota, es a szeklete nem valtozott. Etrendjeben a tapszeren kivul szerepel a hetgabonas milupa muzli, sok fozelek, feher husok, parolt zoldsegek, neha egy keves nyersen is. Most azt javasoltak, hogy ne adjak neki ennyi "egeszseges" etelt, hanem adjak neki feher kenyeret, felvagottat, virslit, gyumulcsot, lekvart, keves fozeleket, es zoldseget, es adhatok neki gyumolcsot, es tobb tapszert. Lassan 1 hete etetem igy, es semmi valtozas. Adom neki a normaflore-t is. A gyerek sulya, es magassaga, fejlodes az orvos szerint jo. De a szeklete ragados, higabb, nagy mennyisegu, es 2-3 naponta van csak szeklete. Okozhatja ezt a tapszer? Korabban 1 hetre elhagytam, es javult a szeklete. Mi lehet az oka ennek a lagy szekletnek. Amiota keves gyumolcsot eszik szelgorcse mar nincs, es a szeklete sem budos. Koszonettel varom a valaszat. Johanna

1 éves kor alatt a klinikai tünetek alapján feltételezheto a tejérzékenység, és adhatóak ezek a speciális tápszerek. Egy éves kor felett érdemes kivizsgálni, hogy valóban tejérzékeny-e és csak akkor kell adni ezeket a tápszereket, egyébként normális életkorának megfelelo tápszereket javaslok.
(Dr.Tausz István)

2383. Székletprobléma (7 éves) (2008.06.02.)
Szép napot! Kislányom 7 éves most váltja a fogait, ismételten visszatérô székletproblémája van, nem tudom okozhatja-e ez, naponta többször bekakál sötétszinû, erös szagu keményebb állagu széklete van, sokat fájditja a pociját is mit tegyünk?

A fogváltás idoszakában lehetnek széklet problémák is, ne aggódjon.
(Dr.Tausz István)

2384. Táplálás, fehérjeadag és motorikus mozgások (2008.06.02.)
Kedves Doktor Úr, elôzményem, 2041 és ismételten tanácsát szeretném kérni. Idôközben kisfiam elmúlt 8 hónapos, és szerencsére nagyon szépen gyarapodik. 7 hónapos korát betöltve, már húst is kap és 1 hónap alatt 1 kg-ot hizott. Most 7450 gr. Reggelire 200 gr tápszert kap, vagy tejpépet, vagy babagrizt. Ebédre fözeléket husival 250-300gr-ot (kevesebbet nem eszik, mert akkor nagyon hisztizik, hogy adjak még), tizóraira gyümölcspépet, 1,5-2 dl-t. Vacsorára szintén fözelék husival. Tehát 1 nap 1szer kap tápszert (humana Ha1) vagy effélét (pl.: hipp natur griz, tejpép, Ha), a sinlacot csak izetisésnek használom, mert nagyon szereti az izét. Napközben 1-2 szer szopizik, max. 5 percet és éjjel 1 szer. De 500 milliliter tuti, hogy nincs! A kérdésem annyi lenne, hogy megfelelönek itéli-e a táplálásom, és elég fehérjéhez jut-e a kisfiam? Esetleg adjak még tápszert? Azt gondoltam a hús fehérjéje is fehérje, és ezért nem szükséges annyi tejfehérje. Egy 8 hós kisbabának mennyi a napi fehérje szükséglete? Vitaminból 2 csepp vigantolt, és 7-7 csepp maltofert és cebiont kap, már 3 hónapja. Fogai még nincsenek és nem is kúszik, de szépen forog és hátrafele araszol, úgy hogy felhúzza a fenekét és hintázik, ezzel hátrébb jut. 8 hónaposan ez nem kevés motorikus mozgás? A vele együtt született babák már állnak a lábukon. Néha az ölemben ülve úgy beremeg, mintha fázna, vagy örülne valaminek, kb. fél percig tart csak. Mi lehet az oka? A csuklóját és a lábfejét is körbe-körbe forgatja, olyan "furán" egyszerre, szinkronban, szinte egész nap. Ez feltünt már idegen embereknek is. Köszönöm válaszait, Üdvözlettel, Marci anyukája! Köszönöm!

Örülök, hogy ilyen szépen fejlodik a babája. Megfelelo a táplálása, idonként délután, vagy este kaphat még tápszert, vagy tejpépet is a baba a fozelék mellé.
(Dr.Tausz István)

2385. Giliszta (2008.06.02.)
Kedves Dr, 15 honapos kisfiam gilisztás lett. Egy hétig házi tehén tejet kapott, és akkor vettem észre a gilisztát nála. A tejtôl kaphatta? És mivel lehetne elhajtani tôle ezeket a gilisztákat? Válaszát elôre is köszönöm.

A házi tejtol nem kaphat gilisztát, és Vermox nevu gyógyszerrel lehet kiuzni a férgeket, azonban ez receptre kapható csak, ezért beszélje meg a kezeloorvosával.
(Dr.Tausz István)

2386. Koraszülött agyvérzéssel és etetési gondok (2008.06.02.)
Kisfiam ikerterhességbôl koraszülöttként, agyvérzéssel, hydrocefalussal, oxigén- hiánnyal született. Ma már 3 éves, igen súlyos idegrendszeri problémákkal. Gondot okoz az etetése, cumiból ügyesen eszik, de csak tápszert, mást nem fogad el. (Szója alapút, tejérzékenység miatt.) Kanállal csak nagyon keveset tud megenni, és sokszor nem is fogadja el. Azt szeretném tudni, hogy nem gond-e, hogy jóformán csak tápszerrel tudom megetetni? Esetleg létezik valamilyen táplálék kiegészítô, ami laktóz és tejfehérjementes? Mennyit kellene megennie egy nap alatt? (8 kg most)

Az egyéb ételeket, (fozelék, gyümölcs, hús) is össze lehet turmixolni és cumisüvegbol meg tudja enni a baba. Naponta kb. 1000 ml-t kell ennie.
(Dr.Tausz István)

Dr.Gimesi Anna válaszai, 2008.06.02.
2387. Miért nem hízik? (2350.) (2008.06.02.)
Tisztelt Doktornô! Korábbi kérdésemre (2350. sorszámú - Miért nem hízik?) adott válaszában írta, hogy közöljem a fiam hosszát: 71-72 cm és máj. 20-án volt 8 hónapos. /Korábban azért nem írtam le, hogy hány cm, mert tudomásom szerint a hossza a korának megfelelô./ Említette, hogy a nem hízás okaként széklet emésztettségi vizsgálatot lehetne csinálni. Ez pontosan mit takar, és milyen késôbbi következményekkel járhat az esetleges rossz eredmény? Köszönöm válaszát! Tisztelettel: K. Bernadett
Egyelore a vizsgálat csak szuro jellegu, hogy hogyan emészti az ételeket, ez alapján lehet tovább haladni. A hossza valóban korának megfelelo.
(Dr.Gimesi Anna)
2388. Halicar kenôcs (2008.06.02.)
Kedves DR.NÔ! Szeretném megkérdezni, hogy a Halicar homeopátiás kenôcsöt csak akut allergiás esetben kell használni? - vagy ettôl függetlenül is szükséges? Hálás köszönettel: B.Szilvia
Bármilyen stadiumban lehet használni.
(Dr.Gimesi Anna)
2389. Rossz étvágy (2008.06.02.)
Tisztelt Doktornô. Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy 2 és fél éves kislányomnak nagyon rossz az étvágya. A napokban voltunk szív ultrahangon és ott javasolták a gastroenterológiai vizsgálatot. A szíve az teljesen rendben van, csak a korához képest alig 10kg. Semmilyen gyümölcsöt nem eszik, se zöldséget. Mire számíthatok a vizsgálat után, vagy ön mit tanácsol? Sz.Katalin
Eloször is fontos, hogy az étvágya volt-e, illetve mióta nincs? Széklete, alvása milyen, illetve az emésztésére vonatkozó panaszok vannak-e? pl. haspuffadás... A gastro- enterológián ilyenekkel kezdünk.
(Dr.Gimesi Anna)
2390. Nem eszik (2008.06.02.)
Tisztelt Dr.Gimesi Anna. Kérem segitsen, a kisfiam 1 éves lesz május 30-án, és kb. 2 hete nem akar egyáltalán semmit sem megenni, hiába is adok neki bármit, semmi sem jó és kiköpi !!!!!!!!!!!!!!!! Mit tehetnénk ilyenkor, mert éjjel felkel sokszor, mert szerintem nap közben nem lakik jól !!!!!!!!!!!!!!!!!! Kérem segitsen!!! Elôre is köszönöm!!
Belgyógyászati vizsgálat során talált valamit a háziorvosuk? Az elmult hetekben sok virusos enterális fertozés volt.
(Dr.Gimesi Anna)
2391. Csuklás evés után (2008.06.02.)
Tisztelt Gimesi Doktorno! 2 honapos kislanyom szuletese ota szopizas utan csuklik. Egy laktacios szaktanacsado szerint ez nem jo, azt jelenti nem jol evett. Tobben, masok, pedig azt mondjak ez normalis. Kell-e aggodnunk? Koszonettel, Orsolya
Az elso hetekben gyakran a csuklás illetve a tüsszögés elofordul, hiszen ez egy feltételes reflexes folyamat. Ha sikerül büfizni, akkor kevésbé fordul elo. Ha kifejezett bukás is társul hozzá, akkor érdemes hasi UH-ot is csináltatni.
(Dr.Gimesi Anna)
2392. Tej- és tojásérzékenység (2008.06.02.)
Kedves doktornô! Azzal a kéréssel fordulnék önhöz, hogy van egy 16hónapos kisfiam, aki tej-tojás allergiás, 3hónapos korában derült ki, de már 1hónaposan az arcán akcémás kiütések voltak!! 3honaposan adtunk neki egy kis potlást az anyatej mellé, milupa tejpépet, amitôl teljesen feldagadt, és korházba került, veszélyes állapotban, ekkor derült ki, hogy tej-tojás érzékeny!! Ekkor kiiktattuk az étrendbôl a tejet és a tojást, a kisfiam a bôre csodálatos azóta, ô még mindig szopik!! Azt szeretném megkérdezni, hogy én mivel szoptatok, nem baj-e, hogy hetente kb. 1 sütit megeszek, és hogy pár dolgot, ami tojással készül megeszem?! Olvastam, hogy a szoptato anyuka heti 3tójást és napi 2dl tejet megihat = ez igaz vagy nem? De én simán sült tojást nem eszem, vagy tejet nem iszom, csak olyat amiben van, simán nem !! S azt szeretném megtudni, hogy a kisfiamat kb. mennyi idôsen vigyem gyermek- gyasztroenterologushoz ?
Azt gondolom jobb lenne, ha nem fogyasztana tej- és tojástermékeket, és szerintem lassan el kellene menniük felülvizsgálatra.
(Dr.Gimesi Anna)
2393. Babavíz (2008.06.02.)
Kedves Doktornô! Kisfiamnak (16 hónapos) az evések között babavizet adok inni. A kérdésem az, hogy a babavizet hány hónapos kortól válthatja fel a felforralás nélküli csapvíz, vagy a szénsavmentes ásványvíz? Az elôzô kettô közül Ön melyiket javasolja? Válaszát elôre is köszönöm. Tisztelettel: Sz. Andrea
A vizet választanám, hivatalosan 1 év felett már nem kell forralni, de nyáron szerintem érdemes.
(Dr.Gimesi Anna)
2394. Kullancs elleni oltás (2008.06.02.)
Tisztelt Doktornô! Felfigyeltem a 2369. sz. kérdésre! Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy miért nem javasolja a 15 hónapos oltással a kullancs oltást? Kikerestem a kislányom kiskönyvében és Neki 2006-ban, a 15 hónapos oltással egy napon adta be az orvos a második adag FSME-IMMUN 0.25 Junior oltást! Mi baj lehet ebbôl, okozhat ez problémát? Mire gondolt a doktornô, hogy semmiképpen sem javasolja egyidôben az oltást? Akkor nekünk, hogy adhatta be a gyerekorvos? Köszönöttel: Hné
Nem tilos és minden gyermekorvos eldöntheti, de mivel én immunológiával is sokat foglalkoztam, én igy javaslom. Hátrányt szakmailag nem jelent, nem beszélve arról, ha egy mód van rá, egyszerre nem adok be több oltást.
(Dr.Gimesi Anna)
2395. Vérvétel, magas vas-érték (2008.06.02.)
Tisztelt Doktornô! 5 éves kislányommal a múlt héten voltunk vérvételen. A vérvétel eredményében a vas meghatározása 48,6. Ez a ref. tartomány szerint jóval magasabb a maximum értéknél. Más eltérés a kreatinin meghat. szérumnál van, ez 30, illetve a SGOT 35. Minden más érték a ref. tartományokon belül van. Kérdésem, hogy mit jelent ez a magas vas érték? Kell-e ezzel kapcsolatban további vizsgálatokat végezni? Válaszát elôre is köszönöm S.Tünde
Szûrô jellegu vizsgálatot vagy haemat vagy gasztroent. érdemes végezni, ha a gyermek nem kapott folyamatosan vaspótlást.
(Dr.Gimesi Anna)
2396. Nem eszik darabos ételt (2008.06.02.)
Jó napot kívánok! 1 éves kislányom reggel este szopizik, és a napközbeni elalváshoz is igényli. Ebédre kap fôzeléket és délután is, este köles vagy rizspépet, vagy sinlacot, délelôtt gyümölcsöt. A problémám az, hogy nem akarja enni a darabos ételt, ha teszek a szájába egy szem rizst azt elnyammogja, de ha több kerül a szájába, mert próbáltam adni neki 8 hónapos bébiételt, az meg darabos, azt rögtön kiköpte, vagyis a nyelvét nyújtotta ki. Néha egy kis banándarabot is elmajszol, de csak 6 hónapos és 5 hós pépes bébiételt szeret és tud enni. Hogy szoktassam rá a darabosra, megfullasztani nem akarom és eroltetni sem, bár nem is nyitja a száját. Most jön a 6. foga. felül 4 alul kettô van. Más gyerek már kenyeret eszik, bár nem akarok hasonlítgatni. Majd most kezdjük a tejtermékeket, csak van allergiás a családban és nem javasolták. köszönöm. Ancsi
Még nem baj, ha összenyomja neki a darabos ételt, és idonként kifli, péksütemény adásával próbálkozik. Ha egyéb gond nincs, akkor szerintem ez megoldodik.
(Dr.Gimesi Anna)
Dr.Tausz István válaszai, 2008.06.09.
2397. Antibiotikum, láz, fogzás (2008.06.09.)
Kedves Dr. Tausz István! A gyermekem antibiotikumot szedett, Cefzilt. Igazából nem volt beteg, csak azt hitte a gyermkovosunk... (Allergiás a fémekre és a napra, ezért kiütések jönnek ki a testén és vakaródzik. De a doktorunk Cefzilt írt.) Öt napig szedte az egy éves gyermekem a Cefzilt, majd abbahagytuk, mert a nemi szervén és annak környékén vastag varréteg keletkezett. Ennek másfél hete, és azóta nem múlik. Az orvos szerint kenjük továbbra is gyulladáscsökkentôvel. Emellett 3 napja 37,5-38 közötti hôemelkedése/láza van. A nyelve lepedékes - ezt ma vettem észre elôször. Most keresünk magánorvost, de nem nagyon van a környékünkön. Ön szerint mi lehet a baja a tünetek alapján? A fogai is jönnek, egyszerre négy. Nagyon megviselte az elôzô hat is, magas láza volt tôle. Összefüggésben lehet a hôemelkedés a fogakkal? A gyerekorvosunk szerint nem... Elôre is köszönöm ha válaszol! Tisztelettel: dr. Sz.né

Megpróbálok sorban válaszolni. A fenekén és a nyelvén levo elváltozás valószínuleg gombás fertozés lehet. Sajnos a hoemelkedésének az okát vizsgálat nélkül nem tudom megállapítani. Ha Budapesthez közel laknak, akkor készséggel megvizsgálom a babát.
(Dr.Tausz István)

---------------------------------------
Magánrendelés »

2398. Étvágytalanság (draftpinkie) (2008.06.09.)
Tisztelt Doktor Úr A következô problémával fordulok Önhöz. Kislányom 9 és fél hónapos, alig 8 kgos, 75 cm. Nincs étvágya. 7 hónapos korában már elôfordult ez, 1,5 hónapig alig evett, voltunk vérvételen, hasi UH-n de semmi bajra nem derült fény (bár a vérvétel valami fertôzésre utalt, és 2 hónap múlva ugyanolyan "rossz" lett a megismételt vérvétel eredménye is). Egyébként igen eleven, mosolygós kislány, meg nem állna egy pillanatra sem. 7,5 hónapos kora óta áll és kapaszkodva közlekedik is. Amikor "elmúlt" ez a nem-eszem idôszak, szinte mindent megevett, elkezdett lassan gyarapodni, hiszen változatlanul rengeteget mozog. De most megint ott tartunk, hogy alig eszik. Reggel, délben, este tápszert kap, 210 ml ill. este 240 ml az adagja, ennek max. a felét fogyasztja most. Tízóraira és uzsira meg gyümölcs, joghurt, fôzelék, tejpép, esetleg a mi ételeink. Néha ilyesmit kap ebédre is. De szinte meg sem kóstolja a kínált ételeket és tápszert sem fogad el helyettük. A súlya ismét csökkent pár dekát (hetente mérjük). Nem tudom mi tévô legyek, remélem van ötlete. Sok mindenre gondoltam, esetleg a fogzással függhet össze, de nem hiszem, hogy másfél hónapig kellene tartani az étvágytalanságának. Válaszát elôre is köszönöm! Jelige: draftpinkie

Nem tudom a vérvétel eredményét, mi volt benne rossz. Vashiány a leggyakoribb oka az étvágytalanságnak. Ne kapjon teát, édes szörpöket, csak vizet igyon a baba.
(Dr.Tausz István)

2399. Fülcimpa-leragasztás (2008.06.09.)
Jo napot! A kisfiam 7 hetes lesz, és mivel puha a fulcimpája, állandoan visszahajlik neki, amíg ô álmában forgoldik. Mit lehetne tenni? Már azon gondolkodtam, hogy leragasztom. Koszonom!

Semmit nem érdemes tenni, ahogy a baba növekszik megerosödik a porc a fülén.
(Dr.Tausz István)

2400. Koraszülött agyvérzéssel és etetési gondok (2386) (2008.06.09.)
Tisztetl Doktor Úr! Múlt héten kérdeztem az agyvérzéses kisfiam etetésével kapcsolatban, tudom, hogy lehet turmixolni az egyéb ételeket, de sajnos cumiból sem fogadja el. Ezért a kérdés: mi a teendô?

A Nutridrink nevu készítmény nagyon hasznos ilyenkor, sok vitamin és kalória van benne. Az egyéb ételeket, ha nem eszi meg cumiból, akkor szondán lehetne bevinni, de ezt egyenlore nem javaslom.
(Dr.Tausz István)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |