válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 2962-2980.)
Dr. Gimesi Anna válaszai, 2008.11.24.
2962. Felületes alvás, gyakori ébredés (2008.11.24.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom 8.5 hónapos, egyre rosszabbul alszik, éjjelente 8-10x is felébred, nagyon felületes az alvása. Már sokmindent kipróbáltam, eredménytelenül. Azt szeretném kérdezni, hogy a Sedatif PC tbl.t használhatom.e nála, ha igen, milyen adagolásban? Elôre is köszönettel Orsolya

Az okot kellene kitalálni. Akkor jobban lehet a homeopathiából is választani. Naponta felet este adhat
(Dr.Gimesi Anna)

2963. Hasfájás, rossz étvágy (2008.11.24.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom 5 éves 115 cm magas 19 kg. Nagyon keveset eszik, soha nincs étvágya. Minden evés után fájdítja a hasát és ki kell mennie a mosdóba. A széklete normális állagú. Széklet után nem fájdítja a hasát. Normális-e a testsúlya? Mitôl fájhat olyan sûrûn a hasa?

Eddig ilyen problémájuk nem volt? Valami változás történt a környezetében? Minden evés után van széklete? Maga a suly és a hossza nem elmaradt.
(Dr.Gimesi Anna)

2964. Kutacs (2008.11.24.)
tisztelt doktornô! 4 és fél hónapos a kisfiam 4810g született sima szüléssel gyönyörüen gyarapodik, jelenleg 8600g. Anyatejes táplálást kapott eddig, most kapogat már bébi deszerteket, ami 4-hónapos kortol adható, elég jól elfogad mindent. Kérdésem az lenne, hogy nemrég vizsgálta egy doktor úr és azt mondta, hogy a kutacsa 3-ujjnyi és a szélei még puhák, ezért Vigantol napi 2-cseppet ajálott. Menyire aggasztó ez a dolog és forduljunk-e valahova?? Tisztelettel: Henrietta

Inkább fozeléket és gyümölcsöt ajánlanék, ne a bébidesszertet adja. Sokszor találkozunk ilyennel, majd követni kell illetve az étkezésre jobban figyelni.
(Dr.Gimesi Anna)

2965. Fehér váladék (2008.11.24.)
Tisztelt doktornô! 5 éves kislányomnak a szeméremajkai gyûrôdésében néha estére fehér váladék alakul ki, ami gyakran kicsípi a bôrét. A bugyiján semmiféle folyásnyom, vagy bármi más nem vehetô észre. Nem tudom, hogy ez nôgyógyászati betegség, valamiféle gombás fertôzés, vagy egyszerûen csak nem törli ki rendesen pisilés után? Mit lehet tenni? kenegesük canestennel, vagy orvoshoz kellene inkább fordulni? üdvözlettel: ovianyu

Ha nem viszket és nincs szines váladék, akkor inkább esténként kellene kamillás ülofürdot használni.
(Dr.Gimesi Anna)

2966. Lisztérzékenység gyanúja, diéta (2008.11.24.)
Kisfiam 2 éves. Felmerült a lisztérzékenység gyanuja. Idöpontot kértem Székesfehérváron, de csak január közepére kaptam. Ez a hosszú idô, ha tényleg lisztérzékeny, nem okoz problémát? Lehetne már mostantól diétázni, de ha nem muszáj nem akarom a gyereket a diétának kitenni. Hogy magyarázzam el neki, hogy az imádott pogácsáját, ropiát stb nem kaphatja meg a boltban. Ezért nem akarom a diétát elkezdeni, amíg nem muszáj, de aggódom is, hogy árt neki a liszt, ha tényleg allergiás rá. De egyszerûen ez a két hónap katasztrófa. Mit javasol, egy aggódó anyukának D.-be.

Diétázni semmiképpen ne kezdjenek. Nem tudom milyen tünetek alapján vetodött fel a gyereknél, de ha nyomos az indok, tessék próbálni más centrumhoz bejutni.
(Dr.Gimesi Anna)

2967. Óvodai bepisilés (2008.11.24.)
Kedves Doktornô ! Segítségét szeretném kérni, mégpedig ebben: Kisfiam februárban lesz 5 éves, és már szégyenkezve megyek érte az óvodába, mert bepisil, nem szól az óvónôknek, hogy neki pisilni kell. Itthon ezzel nincs gond, mert itthon szól, nagyritkán elôfordul, hogy itthon is becsurran. Mit tegyek? Mondogatom neki, hogy Noel menjél ki pisilni az oviba, szólj az óvónéninek, mindig azt mondja rá, hogy jó. Mitôl lehet ez, mi lehet az oka, hogy az oviban nem szól, itthon meg igen. Szervi baj? Az oviban tart valamitôl? Valakitôl? Teljesen tanácstalan vagyok, pszichológus azt mondta, ne foglalkozzam vele, de valamit csak tennem kéne, mert ez kisfiamnak sem jó, senkinek sem jó. Elôre is nagyon köszönöm a válaszát, segítségét!!! Tisztelettel: Anita

Az ovónoket kellene megkérdezni, hogy mikor fordul elo inkább és megkérni oket,hogy akkor próbálják kiküldeni, mielott megtörténik.
(Dr.Gimesi Anna)

2968. Hányás, hasfájás (2008.11.24.)
Tisztelt doktornô! Kislányom holnap lesz 3 hetes, 38 hétre 3600 gr-al született. Tápszert kap, az elsô 12 napban néha-néha sugárban hányt, igaz ritkán, de engem megijesztett. Mildibé 1-et kaptunk ekkor. Aztán kaptunk uj tápszert /HUMANA HA Start-ot/ sugárhányása 6 napja nem volt, de olyan erôs hasfájása van, amit semmiképpen sehogyan sem tudunk enyhíteni. Láza nincs, hízni is hízik, de nagyon aggódom. Etetésenként 100 ml tápszert eszik meg. Várom tanácsát és köszönöm elôre is!

Tejmentes tápszert kellene adni.
(Dr.Gimesi Anna)

2969. Megfeszíti magát, nem eszik (2008.11.24.)
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 6 hónapos. 2 hónapja az anyatej mellé kap zöldség és gyümölcspüréket tízóraira és uzsonnára. Reggel és este csak szopik, délben szopizik utána fôzeléket kap. Átlagosan 200-250 gr között eszik alkalmanként. A kérdésem az lenne, mi lehet az oka, hogy fôleg a reggeli szopizásnál 5-10 perc után megfeszíti magát, ívben hátrahajlik és nem akar tovább enni. Felveszem a vállamra, van hogy böfizik, aztán vissza a cicire. Ez néha segít, de elôfordul, hogy sírásba torkollik a szopizás. Hasfájós volt újszülöttként is, és dolgoznak benne a szelek, széklete min. 1x van. Születési súlyát megduplázta, ezen a héten fordult elô elôször, hogy nem gyarapodott egy gr-ot sem. Mi okozhatja a feszítést? Reflux? Bélmûködés? Válaszát elôre is köszönöm, üdvözlettel: Z.

Lehet, hogy az anyatej ilyen korra megváltozik illetve azt kellene végiggondolni, hogy este milyen uj ételeket kapott az elmult idoben.
(Dr.Gimesi Anna)

2970. Vastagbél polip, zöld széklet (2008.11.24.)
Üdvözlöm! erdekelne hogy kisfiam (11 eves) vastagbel polipusa volt 1 eve, amit eltavolítottak. Most eszre vettem, hogy zöld szinü a szeklete atlagos az allaga, de zöld. Mitöl van ez es mi a teendö? Korabban veres szeklete volt, ugy vettuk eszre a polipot nala. Sulya megfelelö, közerzete jo, februarba megyunk kolonoszkopiara megint. köszönettel

Addig is egy kiterjedt székletvizsgálatot javasolnék.
(Dr.Gimesi Anna)

2971. Tápszer ízesítés, bukás (2008.11.24.)
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 20 hetes! Születésétôl kezdve tápszert kap. Kb. 1 hónapja elkezdtem a hozzátáplálást, majd fokozatosan elkezdte magának csökkenteni a tápszer mennyiségét. Hipoallergén tápszert fogyasztottunk, aminek jó keserû íze van, ezért már nem ízlett neki. A védônô írt fel AR tápszert, mert elég sokat bukott is, de csak tápszert és annak az íze is jobb. Elôször ette, mert új íze volt, de pár nap után már ez sem kellett, de ettôl legalább nem bukik egy cseppet sem. Esetleg lehet valamivel ízesíteni a tápszert? Válaszát elôre is köszönöm! Tisztelettel: Gabriella

Természetesen lehet a baba székletének, gázosságának megfeleloen, tessék megbeszélni, pl. macikávét adni
(Dr.Gimesi Anna)

2972. Székletgondok (2008.11.24.)
Üdvözlet. A kisfiam 8 és fél hónapos. Kb. másfél hete, egyik napról a másikra éjjel is kétszer van széklete, van amikor híg, de általában rendes állagú, nem zsíros küllemû, viszont sokszor szagtalan, vagy savanyú szagú, és olyan mintha fûrészpor lenne benne, szétesôs. 3 hónapig szopott, azóta tejalapú tápszert kap. Egyébként az étvágya jó, jókedvû, se láza nem volt, a fogai sem jönnek éppen. (láthatóan) A háziorvos a negatív széklet leoltás után laktóz mentes diétát javasolt, ami nem hozott javulást, sôt többször van tôle hígabb széklete. A bôre is szép, semmilyen kiütés, vagy ekzema jelei nem láthatóak. Nagyon sajnálom szegényt, mert éjjel is kétszer kell tisztába tennem, nem alussza ki magát, és a popsija is kipirosodott a sok széklettôl, hiába vigyázok rá! Napközben kb 4x-5x van szintén széklete, olyankor nem sír, vagy nem látható, hogy fájna neki valami. Aggódom, mi lehet a baja, kérem adjon tanácsot, lehet ez ételallergia, vagy bélgyulladás? Amíg ez ki nem derül mit tehetnék az érdekében? Köszönöm.

Talán a tejmentes tápszer lehet az egyik megoldás, a másik, hogy este ne kapjon rostdús ételt és a széklet Webert meg kellene nézni.
(Dr.Gimesi Anna)

2973. Nem akar enni (2008.11.24.)
Kedves Doktornô! Kérdésem a következô lenne. Van egy 4 és fél hónapos kislányom, aki nem akar enni. Már a 4. fajta tápszert próbáljuk, nem is tudom hányféle cumit, cumisüveget próbáltunk már. Ha evésre kerül a sor sír, megfeszíti magát, összeszorítja a száját, csapkodja a fejét jobbra-balra, alig lehet a szájába tenni a cumisüveget. Ha végre elkezdi szívni, 3-4 korty után kezdôdik minden újra. Kilôki a cumit, sír, visszatuszkolom a szájába, eszik egy keveset megint. Pedig nem sûrûn próbálom etetni, várva hátha megéhezik. Van, hogy 4-5 óra is eltelik két evés között, mégis átlagban csak 50-80 gr-ot eszik. Este fürdés után és éjjel megeszi a 120 gr-ot is, viszonylag nyugodtan, szinte egy szusszra. A kora szerint jóval nagyobb adagokat kellene már ennie. A napi elfogyasztott tápszer 500-600 ml. Elég ez neki? Nem állhat a háttérben valamilyen nyelôcsô rendellenesség, vagy vitamin hiány, ami miatt nem akar enni? Amúgy jó kedvû, mozgékony baba, csak keveset hízik. A gyerekorvosunk most Fantomalt kiegészítést javasolt. Súlyfejlôdése: 06. 26-án született, 3550 gr és 55 cm 07. 21.: 4320 gr 56 cm 08. 19.: 4970 gr 61 cm 09. 18.: 5360 gr 10. 13.: 5700 gr 66 cm 11. 12.: 6000 gr 67 cm Megnyugodhatok, és bízzam a babára mennyit eszik, vagy szükséges lenne valamilyen vizsgálat? Válaszát elôre is köszönöm.

Nem komoly a lemaradása, de GOR irányában gyerekgasztro véleményét kikérném.
(Dr.Gimesi Anna)

2974. Csuklás (2008.11.24.)
Kedves Doktornô! A lányom négy hónapos. Ha jóizûen nevet, akkor el kezd csuklani és hosszabb ideig tart nála a csuklás. Ez miért van? Válaszát elôre is köszönöm!

6 hónapos korig, ha egyéb tünete nincs belefér, ilyenkor eredeti citromlét 1-2 cseppet tessék adni.
(Dr.Gimesi Anna)

 
Dr.Tausz István válaszai, 2008.12.01.
2975. Székletgondok – lelki okok? (2008.12.01.)
Tisztelt Doktor Úr! Gyermekem 8 éves, fiú és második osztályba jár. Teljesen egészséges, 20 kiló és nagyon jó étvágya van. Szerintem gyakran sokat is eszik, vagyis gyakran keveset, de néha sok édességet. Szeret az iskolában, hangszeren tanul és azt is lelkesen gyakorolja. Az édesapjával 3 éves korában szûnt meg az életközösségünk, azóta napról-napra kevesebbet jön hozzá. Most már elértünk oda, hogy 3 hónapja nem láttuk. Az apjára istenként tekint, ebbôl is látszik, hogy soha senkitôl egy rossz szót nem hallott róla. Nagyon ritkán emlegeti, (most például, hogy leesett a hó, mondta, hogy: "na majd most jön az apa, és megyünk szánkózni"),de amúgy napi szinten nem beszél róla. A nagypapája (az én édesapám) majomszeretettel szereti az unokáját (engem is így szeretett, és én ebbôl csak profitáltam- ha szeretnek az önbizalmat ad) szóval apja helyett apja, ô adja az "apai" és "férfi" mintát, sokat vannak együtt, nagyon szeret a papáéknál. Szánkóznak, együtt "dolgoznak" nyáron a kertben, és együtt mennek biciklizni naponta "túrákra". Szóval azt gondolom, hogy semmiben nem szenved hiányt, sokszor mondja, hogy mennyire szereti a papát, a mamát és engem. Teljesen egészségesnek gondolom a lelkét, nem mutat semmit az ellenkezôjérôl. Kivéve azt, hogy néha (van, hogy egymás után két nap, van, hogy heti egyszer), egy picit bekakil. Ez az óvodai nagycsoport utolsó hónapjától tart. Aztán volt egy idôszak amikor elhagyta, de mire megnyugodtunk volna újra kezdôdött. Sokszor csak annyira, hogy nem is tudom eldönteni, hogy csak WC-zés után nem törölte-e meg rendesen a fenekét, vagy tényleg bekakilt. De azt nem értem, hogy ha egy minimálisat ürít a nadrágjába, akkor hol van a többi??Tehát, hogy nem megy el ilyenkor utána sem WC-re. Egyébként általában este szokott nagy WC-re járni, és akkor rendesen ürít is. Az iskolában sosem kakil be, inkább csak a mamáéknál és otthon játék közben. Anyukám szerint nem kell nagy ügyet csinálni belôle, csak eljátsza, "nem ér rá". De egy 8 éves gyereknek már nem szabadna ilyet csinálni. Engem rettenetesen elkeserít és aggaszt ez a dolog. Valahol olvastam, hogy ki kell zárni az organikus okokat. Ez mit jelent? Mik lehetnek organikus okok? És ha pszichésen van ez a dolog, akkor hogyan tudok/tudnak rajta segíteni, hiszen az apjára nem számíthatunk (már ha ez a baj). Szóval ilyenkor a gyerek elôbb-utóbb feldolgozza a lelkében kavargó viharokat (amibôl hangsúlyozom a világon semmit sem lehet észrevenni) és úgyis elhagyja az ilyen dolgokat, vagy lehet, hogy éveken át elkíséri?? Válaszát elôre is köszönöm: Julia

Átérzem problémáját. Nem valószinú, hogy organikus oka van, de a psychologiai kezelés elott ki kel zárni a szervi bajt, ezért célszeru gyermeksebészeten megmutatni. Az is lehet, hogy székrekedésre hajlamos, és ezért megy be egy kis kaki a nadrágba.
(Dr.Tausz István)

2976. Szájpenész (2008.12.01.)
Üdvözlöm! 10 honapos kisfiamnak a nyelvén holyagok vannak vörös foltban fehér pontokkal. Olvastam, hogy rámehet a bélre, meg a torokra, meg kiszárathat a gyermek! A gyermek viselkedése: kedvetlen, sokat felsir, enni alig eszik, szinte semmit, inni ma egy cumisüveg teát ivott. Ügyeletes orvos tanácsa száj penészedésre valo ecsetelö folyadék, azzal kenem neki! Ön szerint mit tegyek, mennyire lehet sulyos egy ilyen kis babánál?! Kérem mi hamarabb válaszoljon! elöre is köszönöm zsan5

Az elmondás alapján valószínu, hogy nem szájpenészrol van szó, hanem hólyagos szájgyulladásról. Ez általában 10 nap alatt magától meggyógyul. Ne kapjon savanyú, maró ételeket, citromot, narancsot.
(Dr.Tausz István)

2977. Bukás, reflux – mûtét után is (2008.12.01.)
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam most töltötte be a 6 hónapot. Már az elejétôl kezdve tápszert eszik, mert sajnos volt nem elég tejem. Elôször a Milumil HA Start-ot kapta, majd próbálkoztunk a Bebe HA/AR-el is, mert nagyon sokat bukott/hányt. 8 hetes korában kerültünk be a kórházba, mert egyre több jött vissza és a széklet is kezdett elmaradni. Beöntéseket kapott és másfél hét megfigyelés után kiderült, hogy pyloris stenosis (gyomorkimeneti szûkület) volt, amire aztán meg is mûtötték. A kórházban csináltak tejfehérje-allergia vizgyálatot (lefejt nôi tejes táplálás mellett): Tej: 13, tojás:8, szója: 10. A bukogatások még továbbra is fennállnak, bár nem olyan mértékben, mint a mûtét elôtt. A háziorvos azt mondta, hogy valószínûleg a sok hányás miatt van egy kis refluxa és valamennyire GOR-is. A gasztroenterológián azt mondták, hogy klinikailag tejérzékeny, ezért felírták a Milupa Pregomint és a Nutriton sûrítôt javasolták. Csináltak verejtékvizsgálatot: 33-as értékkel, de semmilyen más vizsgálatot nem végeztek reflux, ill. GOR irányába. A Pregomintól savasakat bukott vissza, átálltunk a Pepti 1-re. A legutóbbi gasztro-kontrollnál másik orvos vizsgálta és azt mondta, hogy a 13-as érték még nem bizonyított tejfehérjeallergia, így vissza állhatunk a korának megfelelô tápszerre. A háziorvos a Beba HA/AR-t javasolta, de emellett ismét elkezdett többet bukni. Most jelenleg a Pepti Plus 2-re álltunk vissza a házirovos javaslatára. 180 ml tápszerbe rakok 6 kanál sûrítô port. A gondom az, hogy ezektôl a gyógy tápszerektôl savas átlátszó folyadék jön vissza, kissebb-nagyobb mennyiségben. Itt csak azt mondják, hogy majd elmúlik, majd kinövi, de ezek nem igazán nyugtatnak meg. A bébi ételeket is, amikor eszi és egy kicsit megnyomódik a hasa, akkor már jön is vissza. Ez így normális? Tudna-e nekem segíteni? Válaszát elôre is köszönöm.

Ha a súlyfejlodése megfelelo, akkor nem probléma, hogy bukik, ha nem megfelelo, akkor célszeru valamilyen bukás elleni tápszert használni.
(Dr.Tausz István)

2978. Éjszakai pelenkázás (2008.12.01.)
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy 5éves a kisfiam, és éjszakai pelenkázásrol lenne szo. Hogy tudjuk leszoktatni? Mert a felkeltés nem jön be, mert már elötte bepisil. Megprobáltuk már féloránként kelteni meg oránként. Kérem adjon tanácsot. Elöre is köszönöm.

Sajnos az éjszakai bepisilésre való hajlam öröklodik. 5 éves kor után célszeru kivizsgálni. Keresse fel a lakhelyéhez legközelebbi centrumot. A centrumokat megtalálja a
http://www.szarazejszakak.hu/ honlapon.
(Dr.Tausz István)

2979. Nehéz megitatni (2008.12.01.)
Tisztelt Dr. Úr! Kisfiam 15 hónapos, sajnos sokszor van székrekedése. Kemény és teljesen száraz a széklete, van hogy 3-4 napig sem kakál, ha sikerül sír és nagyon szenved. Reggel, este, du és éjszaka is szopik. Szépen eszik fôzeléket és gyömölcsöt is. Sajnos nappal semmit nem hajlandó inni, nem volt soha cumisüvege, nem tud inni belôle inkább régebben is szopott ha szomjas volt. Most már nappal csak egyszer. Vizet csak kb két decit tudok egész nap beletukmálni. Már minden féle csôrös poharat stb kipróbáltunk. Kérem adjon tanácsot, hogyan tudnám megitatni? Köszönöm

Javaslom, hogy étrendjében legyen sok folyadékot tartalmazó étel, ne kapjon banánt, répát, sütotököt, almát, mert ezek fognak és beszívják a folyadékot.
(Dr.Tausz István)

2980. Oltás (2008.12.01.)
Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, hogy a 15 hónapos korban beadandó MMR oltás egyszerre beadható-e a Prevenar (3.emlékesztetô) oltással. Válaszát elôre is köszönöm S.Zsuzsa.

Beadható, de célszeru külön beadni.
(Dr.Tausz István)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |