válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 3001-3020.)
3001. Folyamatos óvodai betegeskedés (2008.12.08.)
Üdvözlöm! A probléma a következô! Van egy 5 éves kisfiam, aki 2 éve jár ovodába, már ha jár! Állandóan beteg! Még nem volt 2 hét, hogy folyamatosan járt volna! Láz, köhögés, orrfolyás! Ez rendszeres! Ha velünk van, akkor semmikor sem beteg, pedig járunk közösségbe is, kirándulunk, emberek között vagyunk! Kap vitaminokat is! Mit kellene tennem, egyáltalán ez normális így, hova, kihez forduljak?

Immunerositot kaphat a gyermek. Bronchvaxont, vagy Ribomunylt javaslok. Egyébként a házi gyermekorvosával, vagy ha falun lakik, akkor a háziorvosával beszélje meg.
(Dr.Tausz István)

3002. Penészdarab az italban (2008.12.08.)
Tisztelt Doktor Ùr! Kislányom 8 éves, egy hete véletlenül megivott egy pohár gyümölcslevet, amiben mint késöbb észrevettem, egy hatalmas penészdarab úszott. Ùgy tudom, hogy a penész nagyon egészségkárosító hatású. Igaz utána semmi tünetet nem tapasztaltam nála, de néhány internetes oldalon azt olvastam, hogy a penész erösen rákkeltö hatású. Kérem írja meg véleményét, hogy ekkora adagban (1-2 pohár gyümölcslé) mennyire egészségkárosító (rákkeltö). Válaszát köszönöm! EK

Sajnos érdemben nem tudok a kérdésére válaszolni, a penész egy gombafajta, az önmagában nem lehet rákkelto, de kérdés, hogy a bekapott anyag még mit tartalmazott.
(Dr.Tausz István)

3003. SCAD defektus (2008.12.08.)
Kedves doktor úr. A 6hetes kislányomnál Szegeden rôvid láncu acil-coa dehidrogenáz scad defektust találtak. Mit jelent ez, mivel jár és mire figyeljek? És ebbôl soha se fog kigyogyulni? Tényleg járhat eszmélet- vesztéssel is? Vagy ha nem, akkor mivel?

A betegség nagyon ritka, kérem, hogy anyagcsere betegségekkel foglalkozó szakemberhez forduljon.
(Dr.Tausz István)
--------------------------------------------
OEP oldal

3004. Immunerôsítés (2008.12.08.)
Tisztelt Dr Úr. Az én kisfiam 5éves, elég sokat beteg - orrmandula gyul., arcüreg. Nem igen gyümölcsös étrendü. Jelenleg az Immunokid rágó tablettát szedjük. Ajánlana nekünk valamilyen immunerôsítôt. Köszönöm Erika

A Bronchovaxont, vagy a Ribomunylt ajánlom. Ezek receptre kaphatóak.
(Dr.Tausz István)

3005. Hasmenés és kiütés tejterméktôl (2008.12.08.)
Tisztelet Doktor Úr! A lányom már 15 éves, és ha eszik tejterméket, akkor egyszerûen hasmanése lesz, és már apró kis pöttyök is kijöttek rajta. Nem tudjuk, hogy a pöttyöknek köze van-e hozzá. Ilyenkor mi lehet a baja? Számos oldalt olvastam, de sehol sem találtam meg a megoldást. Köszönöm a segítségét!!!

Feltehetoen tej érzékenysége van a gyermeknek, ami kialakulhat a tejcukorra és/vagy a tejfehérjére is.
(Dr.Tausz István)

3006. Folyamatos köhögés – óvodai betegeskedés (2008.12.08.)
Tisztelt Doktor Úr! Kérem segítsen. Unokám 6 éves kisfiú, 3 éves kortól jár óvodába, ôsztôl nyárig beteg. Szeptemberben egy hétig járt óvodába, amikor belázasodott, köhögött. Egy hétig antibiotikumot, köptetô szirupot kapott, a köhögése nem múlt el, a családorvosunk azt mondta, hogy ez óvodás betegség. Ismét egy hétig vittem óvodába, hét végére annyira köhögött, hogy éjjel vittük be a kórházba, mert már nem kapott levegôt. Ott derült ki, hogy tüdôgyulladás és gennyes arcüreggyulladása van. Tizenkét napig kapott antibiótikumos kezelést és egyebeket. A köhögése ritkult, de nem múlt el, ezalatt egyáltalán nem volt láza. Két hét múlva influenza ellen kapott védôoltást. Novemberben ismét vittük óvodába, de csak egy hétig. Miután egész éjszaka köhögött, reggel mentünk a családorvoshoz, ismét egy hét antibiotikum, azóta is van köhögés és orrfújás minden reggel, napközben ritkábban, és még nem merem vinni óvodába. Egy erdélyi kisvárosban lakunk. Még fontosnak tartom megemlíteni, hogy nagyon izzad a kisfiú, nem csak a mozgástól, hanem elalvás után 10 perc múlva vizes a haja. 123cm, 30 kg, esetleg ezért izzad, és ennek lehet következménye, hogy folyton beteg? Mit tegyünk? Mi lesz ha ugyanilyen gond lesz iskolás korban is. Tavaly 6 hónapon át kapott immunrendszer erôsítô gyógyszert. Egy éve úszni tanul, szeptember óta oda se merjük vinni. Nagyon nyugtalanít ez a folyamatos köhögés, és mind az amiben tanácstalan vagyok. Várom válaszát. Tisztelettel B.I.

Sajnos az óvodába járó gyermekek gyakran betegek. Az iskolába kerülést követoen jelentosen csökken a betegségek száma. Egy laboratóriumi vizsgálat a vashiány kizárása miatt szükséges lenne.
(Dr.Tausz István)

3007. Vérvizsgálat eredménye, májfunkció (2.) (2008.12.08.)
Kedves Doktorúr! Köszönöm válaszát. Szeretnék még valamit kérdezni: A 2984-es válaszához még annyi kérdésem lenne, hogy az anyukának is csináltak cytomegália vizsgálatot, neki az IgG pozitív lett, az IgM negatív. A kislánynak mind a két érték pozitív. Kaphatta a baba az anyukától a fertôzést? A másik kérdésem: Azt tetszett írni, hogy a májfunkció értéke májfertôzésre utalhat. Milyen jellegû lehet ez a betegség? Elôre is köszönöm válaszát. Tisztelettel: Nagyné K.-rôl

A baba az anyukától kaphatta a cytomegália fertozést, mely fertozés gyulladást okozott a májban is, és ezért emelkedtek meg a májenzimek.
(Dr.Tausz István)

3008. Rágás megtanulása 14 hónaposan (2008.12.08.)
Belgiumban élünk és a kisfiam jövô héten lesz 14 hónapos. Sajnos még nem tanult meg rágni, pedig már majdnem minden foga kijött. Az utóbbi 7 hónapban nagyon sokat volt beteg, 3-szor voltunk kórházban. 3910g-mal született, 5 hónapos korára már majdnem 8kg volt. A betegségek következtében az 1 hónap alatt felszedett 500g-ot 1 hét alatt lefogyta, hányás, hasmenés, étvágytalnság miatt. Most 10kg körüli a súlya. A problémám, hogy csak teljesen pépes ételt tud megenni, mert még a pici darabkáktól is öklendezni kezd. Próbáltunk neki adni pici kenyérdarabkákát. Sajnos meg sem próbálta ôket rágni, hanem egybôl lenyelte, aztán pár perc múlva visszahányta a 3 órával korábban megevett gyümölcspéppel együtt. Amikor egy kis darab kenyeret adtam akkorát harapott, majd rágás nélkül nyelte le, hogy majdnem megfulladt tôle. Több helyen azt olvastam, hogy a rágás megtanulása ösztönös 8 és 12 hónapos kor között. A kérdésem, hogy hogyan lehet megtanítani ôt rágni?

Egyenlore ne kapjon darabosat, csak pépeset, nem lehet sürgetni és tanítani, ha még nem akarja. Meg kell érnie az idegrendszerének.
(Dr.Tausz István)

3009. Törött kéz, kudarcélmények (2008.12.08.)
Van egy két és fél éves kisfiam, aki nagyon eleven, most jelenleg a keze el van törve. A nagymamák azt mondják, hogy sokkot kapott az esésnél, mikor a keze eltörött (a jobb keze tört el, ráadásul jobb kezes) Amióta el van törve a keze keresi a szavakat, hogyan fejezze ki magát! Csapkod ha nincs sikerélménye, ha fáradt, és nem tudjuk elaltatni, fejeli az embereket. Szeretném kérdezni, hogy ez a viselkedése az eséstôl van-e? Vagy azért viselkedik így, mert féltékeny a testvérére aki 3 hónapos?

A 2 éves gyermeknek nem lehet elmagyarázni, hogy ügyetlenebb a kezével. Úgy érzi, hogy lerögzítették, fékezik a szabad mozgását, mintha börtönbe zárták volna, ezért agressziv és indulatos. Ha leveszik a gipszet, akkor minden megoldódik.
(Dr.Tausz István)

 
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2008.12.08.
3010. Hányások (2008.12.08.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom 20 hónapos. Csecsemô korában egyáltalán nem bukott. Kb. 1 éves korától nagyon könnyen hány. Elôször csak nagyon erôs síráskor, amit lelki eredetûnek véltem és ennek megfelelôen kezeltem. Mostanra ez mérséklôdött. Bár mai napig is nagyon bele tudja lovalni magát a sírásba, de nem hány. Autózás közben is kb. 1 éves kora óta kavarodik fel a gyomra, sajnos elég könnyen, volt, hogy fél órás úton is hányt, persze elôtte evett vagy ivott, amire most nagyon odafigyelek. Fél órával semmit nem kap indulás elôtt és azóta nagyon keveset utazunk autóval. Egy homeopátiás szert is vettem, amit utazás elôtti naptól kell szedni. 17 hónapos kora óta minden légúti betegsége hányással kezdôdik. Általában este lefekvés után, amikor a tápszerét megissza. 17 hónapos kora óta elôször egymás után kétszer kapott antibiotikumot. Most elkaptunk egy hányós hasmenéses vírust, ami átment az egész családon. A kislányomnál inkább hányással kezdôdött pénteken este. 2 napig nem adtam neki tápszert. Következô nap azt gondoltam, hogy most már jobban van és kapott este tápszert, ami rögtön sugárba kijött. Tegnap este tejfölt is evett vacsorára, ami szintén meghánytatta lefekvés után (tápszert nem adtam neki). Reggelire banánpürét kapott ma és tegnap, ami után hasmenése lett, de a közérzete jó volt. Kezdetektôl fogva HA BEBA tápszert fogyaszt. Arra gondoltam, hogy a tej vagy a tejalapú tápszer lehet a felelôs, vagy az antibiotikum? Lehetséges ez, vagy ki kéne vizsgáltatni? Válaszát elôre is köszönöm.

A leirása szerint valószinu, hogy a tejalapu ételeket nem birja. Azt gondolom vagy gasztroeneterológussal kellene konzultálnia vagy teljesen tejmentesen étkezni és utána meglátja a reakciokat. Antibiotikumot mire kapott?
(Dr.Gimesi Anna)

3011. Tejmennyiség (2008.12.08.)
Mennyit kell szopnia egy 7 hetes csecsemônek? Az én kislányom 100 grammot szopik alkalmanként. Elég-e ez neki?

Alapjában igen, de ez függ a gyerek súlyától, büfizéstol stb...
(Dr.Gimesi Anna)

3012. Túl alacsony? (2008.12.08.)
Kedves Doktornô! Kislányom 3 éves és két hónapos, mindössze 87 centi és 11 kiló. A gyerekorvosunk nem aggódik, és a családban elég kicsik a nôk, férjem is alacsony, a húga 45 kiló és 158 centi, az én édesanyám is nagyon pici volt. A kislány okos, ügyes, jókedvû, teljesen egészségesnek tûnik. Nem eszik sokat, de nem is aggasztóan keveset. Idônként belém költözik az aggodalom, hiszen az oviban a következô legkisebb gyerek is 8 centivel nagyobb nála. Van helye aggodalomnak? Válaszát várva, köszönettel, Zsuzsa

Ha folyamatosan, de lassan no a súlya és a hossza, és a családban is inkább alacsony növésüek, akkor iskolás koráig várnék, ha tartja ezt a lassú tempot.
(Dr.Gimesi Anna)

3013. Peg kivétel mütét (2008.12.08.)
Tisztelt Dr. Gimesi Anna! Kislányomnak tegnap elött peg kivétel mütétje volt. 4 hónapos koráben helyezték be, elhúzodó rota vírusa volt s utána nem volt hajlandó enni, a cumisüveget nem fogadta el, így muszáj volt beültetni mert másképp nem tudtuk táplálni, leszokott a szopiról is. 8 hónapos korától szájon át eszik, a tápszert azonban 1 éves koráig javasolták, így azt pegen keresztül megkapta. Tegnap elött volt mütétje, 1 évesen, sw az endoszkopás vizsgálat során rengeteg gombát találtak a nyelöcsövében és a gyomrában. Az 1.sz.Gyermekklinikán történik kislányom gondozása. Diflucan szirupot írtak fel, azt mondták min. 2 hónapos terápia szükséges. A kérdésem mennyire veszélyes ez a betegség? Van-e valamilyen homeopátiás segítség a sirup mellett vagy helyett. Már nem merem az internetet olvasni mert rémképek gyötörnek. Az elmúlt 1 év így is pokol volt az etetése miatt. Egyébként minden rendben van nála, ezt leszámítva, bár a súlyát keveslik, 1 éves 76 cm, és már 2,5 hónapja stagnál a súlya 8kg. Kérem mielöbbi válaszát. (...) A következö gyomortükrözését 1 hónap múlva tervezik. Tisztelettel: Beatrix

Azt gondolom, hogy a terápia helyes és sajnos igen türelmesnek kell lennie. Homeopathiával nem lehet felcserélni, de ha konkrét probléma merül fel, akkor lehet segiteni, de nem lehet felváltani. Korához képest a súlyfejlodése nem rossz.
(Dr.Gimesi Anna)

3014. Altatás – sírás, hiszti (2008.12.08.)
Tisztelt Doktornô!! Kislányom 2,5éves, kisfiam 10hónapos. Problémám az lenne, hogy a kislányomhoz minden este lefekvéskor mellé kell feküdni míg elnem alszik, viszont errôl le szeretném szoktatni mivel van amikor 1,5órát is ot fekszek mellette. Ha azt mondom neki, hogy anya kimegy és te aludjál szépen, elkezd olyan szinten sírni, de szerintem ez hiszti, hogy akár 2-3órát is képes majd hányásba torkollik. Mindent kihány, ezt már többször megcsinálta, hogy addig hisztizik míg nem hány! Kérdésem az lenne, hogy miért csinálja Ön szerint és ezzel mit lehet kezdeni? Ez normális dolog ennyi idôsen?? Ön szerint esetleg fel akarja hívni a fégyelmet magára? Már rá vertem a fenekére, de az sem számít, de a szép szó sem ér semmit! Egy tündéri jó gyerekrôl van szó!

Mióta csinálja? A testvérével egy szobában vannak? Biztos a kötodés egy formája, de lehet segiteni, ha a körülményeket jobban leirja.
(Dr.Gimesi Anna)

3015. Szívmûtét (2008.12.08.)
Tisztelt Doktornô ! A kisfiam most lesz két és fél éves, egy hónapja az uj gyermekorvos szívzörejt hallott, erôsen. Voltunk kardiológiai szakrendelésen. Nagy pitvari sövényhiányt diagnoztizáltak. A dr szerint nagyobb a szokottnál, ebben a korban s mindenképp mütétre van szükség. Azt szeretném kérdezni, meddig lehet elhuzni a mütétet, ha a gyerek jól van? Mi történik ha nem mütik meg ?

Ezt tessék kardiológiai gyermekközpontra bizni. Ha a sövényhiány nagy, akkor a mutét szükséges, de ez a megoldás a továbbiakat utána lehet a paraméterek függvényében leirni.
(Dr.Gimesi Anna)

3016. Itatási gondok (2008.12.08.)
Kedves Doktornô. Kisfiam 4 és fél honapos, 3 hete tápszert kap s megkeztdtük a hozzátáplálást is. A probléma az, hogy nem fogad el semmilyen más folyadékot a tápszeren kivûl, már próbáltam teát különbözô izesitésben, cukorral, cukor nélkül, vizet, de nem hajlandó meginni. Ismerôseim szerint innia kéne, mert a szervezetének szüksége van folyadékra, de erôltetni sem szeretném. Ez normális? Ôn mit ajánlana? Próbálkozzam valami mással is a teán és a vizen kivûl? Tisztelettel Anita

Gyümölcsleveket is próbált? A fokozott izesitést semmiképpen sem ajánlanám.
(Dr.Gimesi Anna)

3017. Nem eszik szilárd ételt (2008.12.08.)
Tisztelt Doktor Nô! 14 hónapos kislányom 2 hete nem fogad el semmilyen szilárd táplálékot, se fôzeléket, se a mi ételünket! Nagy nehezen eszik fôtt tésztát, valamilyen fehérjével (sajt, sonka, tejföl) vagy egy krumplit kisütve! Reggel és este adok neki tápszert! Nagyon aggódom, mert ez így nem megfelelô táplálkozás. Az orvosunk mindent ráfog a fogzásra, de és ebbe nem akarok beletörôdni! Mit tanácsol, mi tévô legyek?

Az okra tessenek rájönni, valóban a fogzás nem lehet mindennek az oka. Tessék tápszerrel adni a fozeléket. Csak pépesiteni, ha van már foga.
(Dr.Gimesi Anna)

3018. Vérvétel (2008.12.08.)
Tisztelt Doktornô! A 2993 kérdésre adott válaszában javasolta a vérvételt. Az eredményei a következôk: vas 11,5 , neutrofil 32,4 % , Absz.lymphocyta 4,58, Lymphocyta 55,5 % , Hgb 115 , Htkrt 34,1. A háziorvosunk felírta a Maltofer cseppet újra, naponta 2x7 cseppet. Nekem sajnos vannak fenntartásaim a doktor úrral szemben és nem vagyok biztos benne, hogy mindig jól dönt, mert sokszor vettük már észre az alkohol probléma jeleit nála rendelés közben. Ahol élünk egy kis falu és nincs másik orvos, akihez elmehetnénk. Válaszát elôre is köszönöm! Tímea

Sajnos ebbol a vérvételbol nem derül ki, hogy vashiányos-e, hiszen a vasértékek nem szerepelnek benne. Szerintem tessék legalább gyermekorvost keresni, mert igy nehéz segitenem.
(Dr.Gimesi Anna)

 
Dr.Tausz István válaszai, 2008.12.15.
3019. Bôrpanaszok, pirosodás (2008.12.15.)
Tisztelt Doktor Úr, lányom 12hónapos, fenéknél és lábközött pirosodást tapasztaltunk. Canestent kaptunk, ami tüneti kezelésnek jó volt és a nagy része el is tünt, viszont nem teljesen pár nap múlva a pirosodás erôsödni kezdett. Védônô szerint nincs ok aggodalomra. Mégis érdekelne mi a teendô? Köszönöm

Ez feltehetoen gombás elváltozás, a Canesten megfelelelo, de folyamatosan olyan popsi kenocsöt alkalmazzanak, amiben van gombaellenes anyag.
(Dr.Tausz István)

3020. Székletgondok (2008.12.15.)
Tisztelt Dr Úr! Köszönöm válaszát, 7 hónapos kisfiammal kapcsolatban! Szinte csak székletlazító ételeket kap, mégis csak lázmérôvel, vagy laevolackal van széklete. Ebben az esetben tud valamit ajállani, hogy ne szenvedjünk ennyit? Köszönettel L.né

Csak akkor kell a homérot és a laevolacot alkalmazni, ha kemény a széklete. Ha ritkán van széklete, de nem kemény, akkor semmit nem kell csinálni.
(Dr.Tausz István)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |