válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 3161-3180.)
3161. Allergia, Prick-teszt (2009.02.02.)
Tisztelt Doktornô! 2 éves ikerlányaimnál vérvétel alapján tejérzékenységet állapítottak meg. Ezután diétáztattam Ôket, majd folyamatos bôrproblémák miatt (a fenekük volt tele apró pöttyökkel) bôrgyógyász-allergológushoz fordultam. Ô azt mondta, hogy ez a probléma nem ételtôl van. Megcsinálta a Prick tesztet, amely negatív lett. Egy gasztro- enerológustól is tanácsot kértem. Ô azt mondta, hogy a Prick-tesztet csak terhelés alatt lehet elvégezni, tehát az eredményünk érvénytelen. Az egyik kérdésem az lenne, hogy kinek van igaza? Sajnos a bôrproblémák hol elmúlnak, hol elôjönnek, a diétától függetlenül. (Már rengeteg kenôcsöt kipróbáltunk.) A gyermekorvosunk szerint az allergiának több tünete van, nem csak bôrproblémát okoz. Amikor elôször terheltem kislányaimat, akkor hat hétig semmilyen problémájuk nem jelentkezett. Lehetséges az, hogy egy allergiának ennyi ideig nem jelentkeznek a tünetei? Létezik olyan vizsgálat amelynek segítségével el lehet dönteni, hogy valóban allergiásak-e a gyermekeim? Elôre is köszönöm válaszát, amelyet már nagyon várok.

Valóban igaz, hogy terhelés folyamán elvégzett vizsgálat adhat esetleg megfelelô eredményt, de az az igazság, hogy 3 éves kor alatt ez nagyon bizonytalan. Tudom nehéz elfogadni, de ha kifejezett tüneteik nincsenek vegyesen kisebb mértékben adnám a tejtermékeket, és vegyesen táplálnám ôket. A bôrt rendbe kellene a bôrgyógyásznak hoznia, hiszen én gasztrosként is a bôrelváltozásokat megpróbálom meggyógyitani. Valószinûleg ez inkább atopia, amely lassan rendezôdik vagy valamire fény derül.
(Dr.Gimesi Anna)

3162. Székletgondok (5 hónapos kislány) (2009.02.02.)
Kedves Doktornô! 5 hónapos kislányomnak hetente egyszer van széklete, de sajnos akkor is csak segítséggel. Általában a székletürítés utáni a 2-3. napon látszik rajta, hogy nyügôs. Ekkor elkezdjük a \"hômérôzést"\, hasmasszázst, amitôl csak jobban sír és legtöbbször teljesen eredménytelenül járunk. Általában a glicerines kúppal sikerül neki a székelés. A háziorvosunk azt mondta örüljünk, hogy ilyen jó az emésztése, de én azért jobban szeretném, ha segítség nélkül legalább két naponta lenne széklete. A baba anyatejes és még nem szándékozom hozzátáplálni. Tejet és tejterméket nem eszem, és csak nagyon kevés zöldséget a puffasztó hatás elkerülésére. Naponta iszom 20 ml Hipp Natalt, 50ml cékla levet, omega3 kapszulát, 500mg Ca-ot és 250 mg Mg-ot. Nekem nincs székrekedésem. A lányom jellemzôi: 2620 grammal született, most 7300 gram, jó étvágya van, mohón szopizik, szopizás alatt sokat \"tekereg\", mint akinek szélgörcse van. Sokat bukik közvetlenül evés után, de elôfordul, hogy még 1 órával késôbb is. Büfizni tud. Hátonfekve alszik, hasonfekve játszik és ekkor halljuk a gázok ürülését legjobban, de ekkor bukik a legtöbbet is. Nem síros baba, éjszaka általában alszik, egyszer kel fel szopizni, majd visszaalszik. Legtöbbször cicin alszik el. A széklet állaga leginkább sûrû mustárhoz hasonlít. Ha egyszer beindul a széklet, akkor sokszor félúton a kislányunk nem nyom tovább. Többször úgy gondoljuk, hogy maradt még bent széklet. A hasát nehéz masszírozni, mert ahogy hozzáérünk elkezd feszengeni, és inkább ívben hátrafeszíti magát. Ha megvolt a székletürítés, akkor akár gyúrhatjuk a hasát, akkor is mosolyog. Ha játszunk vele, akkor is rögtön mosolyog székeléstôl függetlenül. Kb. 2-tôl 4 hónapos koráig volt gyermekkori szeborheás dermatitise az arcán, nyakán füle mögött. Mára nyugtató krém használatával megszûnt. Kedves Doktornô Önnek mi a véleménye? Kezdjem el a hozzátáplálást? Változtassak az étrenden, vitaminokon? Normaflore-t, vagy homeopathiás szert ajánlana? Elôre is köszönöm válaszát! Kamilla

Valóban 2 naponta célszerû lenne a székletûrités. Szerintem Önnek abba kellene hagynia az omega szedését, mert annak van ilyen mellékhatása a babára. A gázosság miatt jó lenne vagy teát vagy lycopodiumot megpróbálni. Kis mennyiségben megpróbálhat rostosabb gyümölcsöt is adni.
(Dr.Gimesi Anna)

3163. Hasfájás, cérnagiliszta gyanúja (2009.02.02.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom 5 és fél éves, kb. 3-4 hónapja rendszeresen panaszkodik hasfájásra. Nem tud egy konkrét pontot mutatni a hasán, ahol fáj - hol az alhasát mutatja, hol az oldalát, hol a köldökénél -, és rendszert sem találunk a panaszok elôfordulásában. Talán a leggyakoribb, hogy evés után, vagy reggel ébredés után fájdítja a hasát. A másik visszatérô panasza - ez már egy éve is tart talán -, hogy a nemiszerve heti két-három alkalommal is nagyon kipirosodik, gyakran mondja, hogy "csíp a pisi". Jó ideje már Lactacid intim szappannal mosdatom, amikor panaszkodik Neogranormonnal, Bepanthennel kenegetem. Elôfordult, hogy annyira csúnya volt a bôre, hogy még be is repedt, és vérzett. Múlt héten elvittem a gyermekorvosunkhoz, véleménye szerint ez a két tünet együtt egyértelmûen cérnagilisztára utal. Kaptunk féreghajtót (Vermox), illetve ellátott tanácsokkal (vasaljam a bugyikat, Betadine-nal töröljük át a fenekét naponta 2x, naponta huzatoljak ágynemût nála, stb). Vittünk székletmintát az ÁNTSZ-be, ahol perianális törlést is végeztek kislányomál, és vizeletmintát is adtunk le laborvizsgálatra, és tenyésztésre. Minden vizsgálat eredménye negatív lett, meg is nyugodtunk, hogy nincs cérnagilisztája - abba is hagytuk a ruházat fertôtlenítését. Ma azonban beszéltem telefonon a háziorvosunkkal, szerinte a negatív eredmények ellenére biztos, hogy cérnagilisztája van a gyereknek. Azt mondta a héten adjam be a második adag féreghajtót is neki, csináljak mindent úgy ahogy mondott, és ha a panaszok hetek alatt sem múlnak, vigyem vissza a kislányomat további vizsgálatokra. Utánaolvastam a neten a cérnagiliszta fertôzésnek. Kislányomnak soha nem viszket a végbele, és a székletében sem láttam nyomát "mozgásnak". Kérdéseim a következôk: - a fentiek ismeretében feltételezhetô-e, hogy tényleg mégis gilisztája van? - ha nem, mi lehet az oka a panaszainak? - okozhatja-e a panaszait, hogy egy éve kishuga született? (Féltékenységnek még a nyomait sem fedeztük fel nála, imádja a kishugát. Nagyon próbálunk odafigyelni, hogy ne szoruljon háttérbe, sok programot szervezünk csak neki/vele.) Válaszát elôre is köszönöm! Á.né

Közösségben hogy érzi magát? A hasfájás lehet összefüggésben a testvére születésével, akárhogy igyekeznek. Én az intim szappant nem hsználnám, mert még kifejlôdôben van a nyálkahártyája és az nem tesz helyileg jót. A féreg nem valószinû, sôt én azt gondolnám, hogy azt kellene még átgondolni milyen vitaminféleséget vagy magasabb c vitamin tartalmú ételeket kap, mert az szokott ilyen problémát okozni. Ilyenkor én inkább homeopathiát illetve kamillás ülôfürdôt alkalmaznék.
(Dr.Gimesi Anna)

3164. Nem beszél, 17 hónapos (2009.02.02.)
Kedves Doktornö, a kisfiam 17hónapos és még nem akar beszélni. Mindent megért, kérésre hoz-visz tárgyakat, kiabál, vísítozik, ha mérges morog, kérdezek valamit csak hümmög. Nincs leragadva a nyelve vagy azt már észre vettük volna? Kérem írja meg mit javasol. Sokat beszélünk hozzá, csak nincs nagyon modunkban, hogy gyerekek közé vigyem, mert nem olyan helyen lakunk. Köszönöm.

A hallása jó? Önállóságra törekszik? A gyerekorvos a nyelvét el tudja dönteni. Valóban jó lenne próbálkozni közösségbe vinni. Még egy fél évet lehet várni, de ha nincs objektiv oka illetve tanácstalanok, meg kell mutatni szakembernek.
(Dr.Gimesi Anna)

3165. Köhögés, tüdôgyulladás (2009.02.02.)
Tisztelt Dr. Gimesi Anna! Segítségét szeretném kérni, 17 hónapos lesz a kifiam, aki már közzel 3 hete beteg, szárazon köhögött amikor elvittük a háziorvoshoz. Egy hétig Cefzil szirupot szedtünk, amig ezt szedtük addig nagyon jól volt. De ahogy abbahagytuk a cefzilt ismét köhögni kezdett és belázasodott, de most váladékosan köhögött, gyakran hányt ez miatt. Ekkor visszavittük a háziorvoshoz, aki meghallgatta és theophyllin kúpot írt fel, amibôl reggel kellett egyett adni. A háziorvos azt mondta, hogy elôfordulhat, hogy nem akkar majd délután aludni. Nem hogy délután nem aludt a gyerek, majdnem 24 órát fent volt. Másnap a Szt. János kórházba vittük, ahol mellkas rtg-t csináltak: "jobb oldalon paracard. kissé felszap a rajzolat- leletezés allatt. Dg.: Bronchitis ac" - ez állt a vizsgálati lapon. Ezek után hazaküldtek minket és 5ml Sumamedet és Ventolin spray 2 puffot és antibiotikumos orrcseppet kaptam. A kúpot pedig elfelejthetjük. Végig szedtük a Sumamedet, 5 nap alatt beszedtük és vissza mentünk kontrollra a Szt. János kórházban. Közben meglett a mellkas rtg. eredménye: "Jobb rekeszél medialisabb fele késs elmosódottabb kotúrú, a lat. sinusok szabadok. A jobb hilus alsó pólusa körül csecsemôtenyérnyi inghomogen árnyékoltság. Középárnyék rendben" ez állt a vizsgálati leleten. A Dr. közölte velünk, hogy tüdôgyulladása volt és a Sumamed már nem kell, de a Ventolin spray 3x2, majd 2x2, 1x1 puff adását folytassuk, majd hagyjuk el. Három napja voltunk a kontrollon és ma ismét belázasodott 39,4 amit popsiben mértem. A köhögés sem csillapodik és az orra folyik, de nagyon nehezen tudjuk leszivni annak ellenére, hogy használjuk az orrcseppet. A kérdésem az lenne, hogy ez a puffolás mire jó, mert errôl nem érzem úgy, hogy pontos felvilágosítást kaptunk volna. Mit tanácsol mit tegyünk, kihez forduljunk ezek után? Segítségét és válaszát nagyon nagyon köszönöm! I

Azt javasolnám, hogy bacteriális leoltást és vérvételt csináljanak, mert ha ez egy átlagos tüdôgyulladás lenne, akkor a sumamed meggyógyitotta volna. Esetleg, ha másképpen nem, pulmonológusnak mutassák meg. A ventolin segit a tüdôhólyagocskák tágulásában és könnyebben oldódik a váladék.
(Dr.Gimesi Anna)

3166. Tápszer és bébiétel együtt (2009.02.02.)
Tisztelt Dr. Nô! Kisfiúnk 10 hónapos. 1 hónapos kora óta tápszeres baba, de most nem akarja megenni egyik tápszert sem. Védônönktôl megkérdeztem hogy nem lehetne-e a tápszert összekeverni a bébiételekkel, fôzelékekkel hátha ugy megeszi. De ô azt mondta hogy meg ne próbáljuk, mert nem szabad összekeverni semilyen étellel? Azt viszont nem tudta megmondani, hogy mért nem lehet összekeverni, és a tápszer dobozán sincs ilyen figyelmeztetés, hogy nem szabad öszekeverni. Ôn mit tanácsol? Köszönettel: M.né

Össze lehet keverni és izesiteni is lehet, de ne cukorral és mézzel.
(Dr.Gimesi Anna)

3167. Nem eszik darabos ételt (2009.02.02.)
Tisztelt Doktornô! A kisfiam ma 14 hónapos és az a problémám, hogy egyáltalán nem akar darabos ételt elfogadni. Ha valamilyen ételt (kenyérféle, kifli, keksz) a kezébe adok, azt is csak nyalogatja, ha valamilyen módon mégiscsak sikerül belôle harapni valamit, akkor attól öklendezik és sok esetben hány is. Szoptatni egyáltalán nem szoptattam, a tej hiánya miatt, így születésétôl kezdve tápszert kap. A súlya, magassága, fejlôdése teljesen rendben van. 6 hónaposan mászott, nem volt még 1 éves mikor elindult. Gagyog egész nap. Nagyon okos gyerek, elég neki egyszer megmutatni valamit és csinálja magától is. Éppen csak ez az egyetlen dolog, amit nem tudok neki megtanítani. Az is furcsa számomra, hogy ahogy a kanalat a szájába rakom az étellel, akkor a nyelve elôbújik és azonnal mindent lenyel, illetve nyelne, mert ugyebár azért próbálkozok a darabosabb étellel is. Így ha nem csúszik le, akkor képes kihányni az addig megevett mennyiséget is. A gyermekorvosunk, és védônônk szerint nincs semmi baj, de én ettôl függetlenül aggódok. A vele egykorú gyermekek már gond nélkül eszik akár a szalámis kenyeret is. A fogai késôn kezdtek el jönni, jelenleg is csak 6 van, de a 6. csak éppen, hogy látszik. Mit tehetnék, hogy haladjunk végre ez ügyben? Igyekszem türelmes lenni, de egyre jobban elkeserdek. Ön szerint baj van vele? Eddig mindenki azt mondta, hogy teljesen egészséges. A kisfiam, Dani 3550 gr-mal, 52 cm-rel született egy hét túlhordással. A terhesség alatt végig magnéziumot szedtem. Most, 14 hónaposan 10 kiló 67 deka és 81 cm. Mindent csinál, amit az ô korában kell. Elôre is köszönöm a válaszát! Köszönettel: L.né Judit

Valóban a leirt paraméterek szerint jó a fejlettségi foka. Ez elô szokott fordulni. A leggyakoribb okok a nagyobb mandula vagy a GOR jelentheti. Ha a gyerekorvos nem, akkor fülész illetve gasztros tud segiteni.
(Dr.Gimesi Anna)

3168. Rágja a ruháját (2009.02.02.)
Kedves Doktornô! Kisfiam márciusban tölti be a 3. életévét és körülbelül két éve folyamatosan de különbözô intenzitással rágja a pólóját, ill. a kabátja nyakának szélét. Semmit nem bír elviselni (sálat pl. vagy magasabb nyakú pulóvert), ami az állához kicsit is hozzáér. Ez ilyen hideg idôben különosen kellemetlen nekem, mert tudom, hogy zavarja, azt viszont nem szeretném, ha megfázna. Napközben a pólója ujját is rendszeresen a szájába veszi, mostanában különösen gyakran. Mennyire tekinthetô ez az eset elfogadhatónak ebben a korban, amennyiben ezt a benne levô feszültség levezetéseképpen teszi? Ha nem emiatt, akkor mi lehet a hátterében? Elôre is köszönöm a válaszát! üdvözlettel: S. Ágnes

Elôfordulhat rossz szokásként illetve a szorongás levezetésének is lehet az egyik utja. El kellene terelni a figyelmét illetve helyette valamit a kezébe adni, amit szivesen hordozgat és azzal foglalkozik.
(Dr.Gimesi Anna)

3169. Hasmenéses hányásos járvány (2009.02.02.)
Kedves doktornô! A 19hónapos kisfiam elkapta a hasmenéses hányásos járványt. Mit tegyek, mit adjak neki ? Enni nem eszik, de viszont szerencsére inni iszik.

Smecta port, normoflort adhat és fontos lenne a diéta.
(Dr.Gimesi Anna)

3170. Allergia? (2009.02.02.)
Tisztelt Doktornô! 1 hónapos kisfiam születésétôl fogva tápszert kap. Kezdetben a Milupa Milumil HA Start tápszert kapta, de erôsen hasfájós, ezért aztán orvosi javaslatra áttértünk a Mildibé Pre tápszerre. Néhány napja azonban ekcéma szerû kiütései vannak az egész fején és a nyakán, illetve kis mértékben az egyik könyökhajlatban. Ismételten orvosi javaslatra visszatértünk a hipoallergén tápszerre, de javulást nem tapasztalok. Kérdésem: lehetséges-e a tejallergia, illetve van-e esélye a javulásnak a HA tápszer további adagolásával. Ha a családban nincs senkinek allergiája, kialakulhat-e a gyereknél minden elôzmény nélkül? Nem káros-e a steroidos kenôcs a kiütések kezelésére ?

Célszerû az erôsebb kenôcsöket csak rövid ideig alkalmazni. Terápiás h.a. tápszert kellene adni. Ha a háziorvos nem tud segiteni, tessék gasztroenterologushoz fordulni.
(Dr.Gimesi Anna)

 
Dr.Tausz István válaszai 2009.02.09.
3171. Makacs arcüreggyulladás, röntgen (2009.02.09.)
Tisztelt Doktor Úr! Gyermekem 6 éves elmúlt. Szeptembertôl kisebb kihagyásokkal arcüreggyulladása van. Minden alkalommal, ahányszor viszem a kórházba kontrollra, (kb. kéthetente) elküldik röntgenre. Az lenne a kérdésem, hogy a sok sugár nem árt-e a gyereknek? Én már nagyon féltem. Semmit nem lehet észrevenni a gyereken, nem köhög, nem folyik és még az orrcsepptôl sem indul el az orra, lámpázzuk, kamillázzuk, sót melegítek az arcára, gyógyszert, vitaminokat szed, mégis ha visszaviszem kontrollra, mindig kimutatja a röntgen az arcüreggyulladást. Hogy lehet ez és miért nem múlik el, pedig mindent megteszek érte? Itt már csak a felszúrás segíthet, vagy még valamilyen erôs gyógyszer segítene? Jelenleg Medrol-t szed és vitaminokat, orrcsepp, Béres csepp, kalciumot. Tisztelettel, köszönettel egy aggódó anyuka.

Nem tartom szükségesnek az ismételt arcüreg rtg felvételeket, ma az újabb ajánlások szerint az arcüreg gyulladás diagnózisát nem a rtg, hanem a klinikai tünetek alapján kell felállítani. Nem tudom, hogy mire kapja a medrolt, nem tudom, hogy merre laknak, szívesen segítek, ha szükséges.
(Dr.Tausz István)

Magánrendelés»

3172. Víz-sérv M.B. (2009.02.09.)
Kisfiam most 1 éves. 5 hetes korában herevízsérvet diagnosztizáltak nála. A víz már elég jól visszahúzúdott, de még mindig van egy kevés neki. Mire számíthatok? Lehet még várni vele vagy muteni kell?

Általában a vízsérv 1-1.5 éves korra felszívódik, tehát érdemes várni.
(Dr.Tausz István)

3173. A röntgen veszélyei? (2009.02.09.)
Kedves Doktor Úr! Ijedtségem oka a következô: Kisfiam 4 hónapos múlt. Az ortopédorvos a jobb oldalon kisebb korlátozottságot állapított meg, és röntgen-vizsgálatot kért. Szerencsére a lelet szerint semmi probléma nincs a csípôjével. A vizsgálat során a babának semmijét nem takarták ki, a heréket sem. De megnyugtattak, hogy már 3 hónapos kor után röntgeneznek, semmi ártalom nem érheti. Engem viszont aggasztott a dolog, ezért utánaolvastam. Arra jutottam, hogy a röntgen felesleges volt, egy UH-vizsgálat elegendô lett volna elsô vizsgálatként. A kérdésem: a röntgenorvos mért nem takarta ki a heréket? Mennyire volt ez a vizsgálat ártalmas, milyen következmények lehetnek? Köszönöm ôszinte válaszát

Nem tudom, hogy hol végezték a rtg vizsgálatot, valóban már nem szoktunk csípôficam diagnózisához szûrôvizsgálat gyanánt rtg vizsgálatot végezni, mivel IH vizsgálattal jól megállapítható az eltérés.
(Dr.Tausz István)

3174. Hurut, magas láz, mandulagyulladás (2009.02.09.)
A kisfiam 2és fél éves és sûrûn beteg. Szeptembertôl folyamatosan. Általában hurutos betegségei vannak. Most 12napja beteg. Elvittem az orvoshoz egy kis köhögéssel. Azt mondta csak nátha, írt gyógyszert. De 2nap múlva lázas lett. Aztán jöttek az újabb gyógyszerek, de még magasabb lett a láza. Még újabb gyógyszer amit kihányt. 6nap folyamatos láz után, amikor már 40fokos láza is volt, és már tüszôs mandulagyulladása, kiírták a vérvételt. Azt mondták vashiányos, de én sok csillagot látok és szeretném ha segítene. gra:1.34,. lymphocyta%:63.8,. granulocyta%:26.40., Alk.foszfatáz:375U/l., GOT:51U/l., Triglicerid:3.10 mmol/l., serumFe:7.54 umol/l., TVK:103.3 umol/l., átl.thr:7.50 fl., átl.hgb tart:26.40 pg., átl.vvt.tér:74.00 fl., haematocrit:33.90%. Válaszukat elôre is köszönöm.

Valóban vashiányos, azonban ez lehet a fertôzés következménye is. A triglicerid emelkedett, azonban nem tudom, hogy a vérvétel elôtt 10 órán belül evett-e a gyermek? A betegség után éhgyomorra ismételt vérvizsgálat szükséges.
(Dr.Tausz István)

3175. Fél adag oltóanyag (2009.02.09.)
Tisztelt Doktor Úr! A testvéremék kislánya a hét elején kapta meg a 6 éves korhoz fûzôdô oltást. A doktornô rosszul szívta fel a fecskendôbe az oltóanyagot és így csak fél adagot kapott, a gyermekorvos azt mondta, hogy a másik felét a jövô héten fogja megkapni. Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy így is megkapja-e az unokahúgom a védettséget, illetve nem lesz-e valami szövôdménye emiatt. Ebbôl származhat-e a kislánynak valami problémája. Válaszát elôre is köszönöm az aggódó szülök nevében is. Üdvözlettel: Mária

Nem tudom, hogy hol laknak, de Magyarországon a 6 éves oltás fecskendôvel együtt van csomagolva, nem kell sem feloldani, sem felszívni, mert a csomagolt fecskendôben van az oltóanyag. Ha csak a felét kapta meg, semmi baj nem lesz, ha a másik felét késôbb kapja meg.
(Dr.Tausz István)

3176. Védôoltás hiánya (2009.02.09.)
Tisztelt Doktorúr! Kérdésem az lenne, hogy milyen hátrányokkal járhat az, hogy ha a gyermekem egy olyan gyerekkel van együtt, akinek nincsenek beadva a kötelezö védöoltások? Válaszát köszönöm.

Nagy valószínûséggel nem lehet baja, ha az Ön gyermekénél hatásos volt a védôoltás. Tudjuk azonban, hogy minden oltás kb 98-99%-ban hatásos, vagyis 100 beoltott gyermeknél, mindig van 1-2 gyermek, akinél nem alakul ki megfelelô védettség.
(Dr.Tausz István)

3177. Necrotisalo enterocolitis (2009.02.09.)
Tisztelt Doktor Ur! Kisfiunk a 36 héten 2930 al született égészségesen. Terhesség allatt már elötte is meglévö hypertoniám miatt dopegyt és betaloc gyogyszert szedtem. Ezen kivül közben kialakult magas vércukor miatt inzulint kaptam. Kisfiam a koraszulött osztályon elkapott egy fertözést, amiböl necrotisalo enterocolitis betegsége lett. Sajnos 6 heti antibiotikumos kezelés során nem sikerult meggyogyitani. Hazaengedték, elvileg gyogyultan de a nec ujra kiujult és bélperforácio miatt sepsist kapott. Sajnos ezt már nem tudta legyôzni a szervezete. A kérdésem lényege a következö: ön szerint mi tehetünk-e valamit, hogy egy új baba vállalása eseten ne ismetlödjön meg ez a tragédia? Vagy ez csak és kizárolag a fertözés miatt alakult igy? Nem igazán kaptunk erre választ senkitöl. A nec elsösorban kis sulyu koraszülötteknel fordul elö ugy tájékoztattak. Nem tudom ez esetleg már magzati korban kialakulhat-e? Koszönom válaszát. Andrea

A necrotizálo enterocolitis a koraszülöttek betegsége. Tehát, ha sikerül a koraszülést elkerülnie, akkor feltehetôen nem ismétlôdik ez a baj. Az Ön alapbetegségeinek rendszeres és megfelelô kezelésével elkerülhetô a koraszülés.
(Dr.Tausz István)

3178. Táplálás és gyarapodás üteme (2009.02.09.)
Kedves doktor Úr! Kisfiam 3 hónapos és 1 hetes. 2500grammal 49centivel született idôre. Egészséges a születésétôl. Jó kedélyû és mozgékony baba. Igény szerint szopik, ami kb másfél-2óránként 50-80ml. Most 3700 gramm és 59cm. Adok neki pár napja almalevét fölöntve egy-egyes arányban forró vízzel, kicsi sárgarépát és krumplit összepépesítve és felhígítva anyatejjel /ízlik neki/. Kérdésem a következô: Ön szerint normális ha hetente 8-10 dekát hízik? Mennyi mili krumplis-répás mixet adhatok neki és hányszor naponta? szopi elôtt vagy után? Vagy inkább adjak neki tápszert /ellenzem a tápszerezést/? Vagy jó ez így, mert ez a baba saját ritmusa? Mik azok az ételek, amik megfoghatják a székletét?

Ebben az életkorban, szopjon a baba, ha van elég anyateje. Ha kevés a tej, akkor kapjon tápszert, nem kell félni tôle. 3 hónaposan még nem kell elkezdeni a gyümölcsöt és a fôzeléket, különösen nem célszerû vízzel hígítani, mert kevés a tápértéke. A baba súlya valóban kevés.
(Dr.Tausz István)

3179. Vitaminpótlás (2009.02.09.)
Tisztelt Doktor Úr! 1.5 éves lány gyermekem 1 éves koráig kaptam a Vigantol nevû készítményt. 13 hónapos koráig anyatejet kapott. Gyermekorvosunk most a 1.5 éves oltások illetve vizsgálatok alkalmával kérdôre vont bennünket, hogy a gyermek miért nem kapott az ôszi hónapoktól kezdôdôen D-vitamint. Már a vitaminhiány tüneteit is észrevette a gyermeken (kis csomokat említett a bordáinál) Mi nem tudtunk arról, hogy a gyereknek újra adni kellene ezt a vitamint (ezt nekünk senki nem mondta). Ön szerint milyen következményei lehetnek, hogy 4 hónap kimaradás után kezdjük csak el a vitamin adását? Ôn szerint 2 csepp adása (Vigantol) a tél és tavasz elôttünk álló idôszakában nem jelenthet problémát a gyereknél (ugyanis a gyerekorvosunk most dupla adagot javasolt erre az idôszakra) Válaszát elôre is köszönöm! Nóra jeligére

Az elégtelen D3 vitamin bevitelt tökéletesen kezelhetô megfelelô mennyiségû D3 vitamin adásával. Nyugodtan adjanak napi 2 csepp Vigantolt.
(Dr.Tausz István)

3180. Fehér foltok a bôrön (2009.02.09.)
A 3 éves kisfiamnak fehér apró foltok vannak az egész combján. Ez 1,5 éve kezdôdött egy öt forintos nagyságú kis folttal. Jártunk már többször is bôrgyógyásznál és a felírt krémeket elhasználtuk, és mégis egyre csak nôttek a fehér apró foltok. Az én bôröm mivel excémara hajlamos, az orvos excémával kezelte. Ha nyáron napozik, akkor ezek a foltok nem barnulnak le, hanem fehérek maradnak. A kisfiamnak szép kreol bôre van. Szeretném kérdezni, hogy mitôl lehetnek a kisfiamnak az apró foltjai?

Látatlanban nehéz véleményt mondani, valóban lehet ekzema, de lehet gomba is.
(Dr.Tausz István)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |