válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 3321-3339.)
3321. Köldök (2009.03.16.)
T. Doktor! Kislányom 2,5 éves. Már csak elalváshoz használjuk a cumit. Ezzel semmi probléma sincs, de amikor cumizik, akkor piszkálgatja a köldökét. Már próbáltam vele megbeszélni, hogy ezt ne csinálja, mert beteg lesz tôle, ha piszkálgatja, de nem volt hatásos. Meg is kérdeztem tôle, hogy miért csinálja? Azt mondta, hogy mert ez jó neki. Kicsit dudoros a köldöke (nem a bemélyedô típus) és azt a finom kis bôrkét, ami van raja, azt szinte teljesen lemaszírozza... Mindezt kb egy éves csinálja. Mutattam már háziorvosnak, azt mondta, hogy rossz szokás, majd elmúlik... én mégis aggódom emiatt! Mit tanácsol, mit tegyek?

Valóban rossz szokás, javaslom, ha csinálja, terelje el a figyelmét valami mással.
(Dr.Tausz István)

3322. Vizsgálatok (3 hónapos kislány) (2009.03.16.)
A kislányom 3950g-al született, egy héttel túlhordtam, s mivel a magzatvizem sárgás-barnás szinû volt (a szülôszobán), császároztak. Nem kellett megindítani a szülést, jött magától, csupán elôvigyázatosságból,- ahogy az orvosom (Dr. Hegedûs) mondta, miután megbeszélte a többi orvossal-, hogy nagyobb baj lett volna, ha természetesen szülöm meg. A lényeg, hogy mikor megszületett, nem látszott rajta elváltozás. Kicsit azt mondták, hogy oxigént kellett adni, de nem volt kitéve túlzott oxigénhiánynak. Másnap,- szintén elôvigyázatosságból-, egy másik kórház PIC-ére került, mert gyanakodtak, hogy \"ivott a magzatvízbôl\". Ekkor vizsgálták meg elôszôr át nagyon tüzetesen. ~9napot volt bent. Minden negativ volt, ott azt mondták, hogy semmi születési rendellenesség nincs. A papirján sem volt. Onnan 9 nap után (össz.: 10 napos) 3980g-al jött ki, mert eléggé lefogyott, amiért nem lehettem mindig vele, nem szoptathattam mindig. Nehezen fogadta a cumisüveget, sôt mikor onnan kijöttünk egyáltalán nem akarta elfogadni, csak a melleimbôl szopizott. Ott azt mondták, hogy egy hasi ultrahang nem ártana. Aztán a gyermekorvos,- akihez minden héten vittem-, egy hónap után nem találta megfelelônek a súlyát, beutalt a Betesda kórházba. ~9napot töltöttünk, negativ mindene, amit vizsgáltak, de neurológiára javasolták. Azt mondták, nagyon \"ideges\". Azóta eltelt megint egy hónap, így most 3 hónaposan 4780g. A gyermekorvos nem adta be a 2 hónapos védôoltást, mert meg akarta várni, hogy nagyobb legyen a súlya. Kaptunk idôpontot a neurológiára, ahol azt állapították meg, hogy alaposabb kivizsgálásra van szükség, s igy megint beutalták a Betsedába. Ki tudja meddig? Mi lehet a gond? Azt mondták, hogy semmi születési rendellenesség nincs, mi lesz ha most jön ki valami? Mit lehet tenni? Ki a felelôs? Mi lehet a probléma? Tudom most megint egy nagyfokú kivizsgálás sorozaton megy keresztül, s ha megint nem találnak semmit, akkor mi lehet a probléma Ön szerint? Tudnak ajánlani valamit? Elôre is köszönöm Márti. Egy aggódó anyuka

Sajnos a zárójelentések nélkül nem tudok semmit mondani. Bízzon benne, hogy az orvosok nem akarnak rosszat.
(Dr.Tausz István)

3323. Dadogás (2009.03.16.)
Mit tegyek, a gyerekem iskolába megy és nagyon dadog. Hová forduljak? Segitsen. Köszönöm.

Keresse fel az óvoda logopédusát.
(Dr.Tausz István)

3324. Bukja a folyadékot (9 hónapos kislány) (2009.03.16.)
Kedves doktor ur! Kislanyom 9 honapos lesz. Jelenleg 7,5 kilo korul van (2500 grammal szuletett), eleg aprocska, de azert havi szinten mindig hizogatott. A problemam az, hogy ennyi idosen is meg mindig bukja a folyadekot. Eszik pepeset, regebben ebbol is bukott, de mara mar nem, viszont a viz meg mindig gyakran visszajon belole. A tapszer is csak azert nem, szerintem, mert mar csak reggel es este kapja, utana pedig meg alszik. Irtak neki AR-es tapszert, de nem issza meg. Most a Beba 2 Aktiv HA-t kapja. A gyerekorvosunk nem akar beutalot adni gasztroenterologiara, pedig nyilvanvalo, hogy valami nincs rendben. Nalunk ilyesmi nem fordult elo a csaladban, sot az ismerosok kozott sem, igy valoszinu, hogy ez egyaltalan nem normalis allapot. Szeretnem megtudni, hogy mi okozhatja nala ezt, mennyire koros es vigyem-e el masik gyerekorvoshoz, aki esetleg komolyabban veszi a problemat. Koszonom a valaszát. Virag.

Feltehetoen GOR betegsége van, a nyelocso és a gyomor közötti záró gyuru elégtelenül muködik. Gastroeneterológiai kivizsgálás javasolt.
(Dr.Tausz István)

 
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2009.03.16.
3325. Csomó a mellben (2009.03.16.)
Kedves doktorno! Egy kisebb problemaval fordulok Onhoz, szeretnem ha segitene. Kislanyom 6 honapos, nehany napja vettem eszre a jobb mellebe egy borso szemnyi bogocskat. A masikban is van, de nem olyan nagy, a haziorvos szerint a hormon haztartas miatt van. De szeretnem ha o is valaszolna. Anyatejes baba. Elore is koszonom

Valóban ez lehet az oka. De figyelemmel kell kisérni a változást.
(Dr.Gimesi Anna)

3326. Hányás (4,5 éves kisfiú) (2009.03.16.)
Tisztelt Doktornô! Vanda vagyok, és a 4,5 éves keresztfiammal kapcsolatban írok. A gyereknek jó étvágya van, kb. 105 cm. és 18-20 kg. Viszont étkezés után kihányja az ennivalót. Vagy közvetlenül utána, vagy pár óra múlva, de már az is elôfordult, hogy az éjszaka kellôs közepén jött vissza az étel. Óvodába jár, de gyakran kap el betegségeket, fôleg náthát. Mi történik egy gasztroenterológiai vizsgálat alkalmával? Köszönettel: egy aggódó keresztanya.

A gyomorszáj vizsgálata szükséges, de függ a centrumtól, valószinûleg mûszeres vizsgálat lesz.
(Dr.Gimesi Anna)

3327. Ribomunyl-kúra (2009.03.16.)
Kedves Dr.Nô! A Ribomunyl-ról eléggé hiányosak az ismereteim. Nos 2,5 éves kisfiam októberben elkezdett 6 hónapos kúrája, pár napja fejezôdött be. Mikor kell majd ismét elkezdeni az újabb kúrát? Már a kúra alatt jelentkezik a védôhatás vagy csak utána alakul ki? A 6 hónap alatt csak a kúra elején kellett antibiotikumot adni 3x, utána télen már nem, ezért hasznosnak gondolom. Viszont nem tudom, hogy okoz-e ez mellékhatást, vagy lehet-e majd ártalmas a szervezetre, fôleg ha óvódás korában is szeretném adni a kisfiamnak? Mit tanácsol Dr.nÔ? Várom válaszát! Hálás köszönettel: B.Szilvia

Évente lehet ismételni, de az esetek nagy részében 1 kúra is évekig elég.
(Dr.Gimesi Anna)

3328. Pro gastro Kid granulátum (2009.03.16.)
Kedves Gimesi DR.NÔ! 2,5 éves kisfiam 10 hónapos kora óta Atopiás Dermatitis-es, ezért a mielôbbi gyógyulás reményében eléggé gyakran adtam neki a Pro gastro Kid granulátumot. Az a probléma, hogy most már nem hajlandó vízzel meginni, nem ízlik neki, viszont nagyon szeretném tovább adni neki. Azt olvastam a tájékoztatón, hogy nem savas gyümölcslébe is adható, létezik ilyen? Vagy talán gyógytea szôlôcukorral édesítve? Mit tanácsol ezügyben DR.NÔ? Nagyon-nagyon várom válaszát! Hálás köszönettel: B.Szilvia anyuka.

Valóban a gyümülcslé kivételével -tejben sem célszerû- adható.
(Dr.Gimesi Anna)

3329. Lapos fej, oldalt fekvés (2009.03.16.)
Jó napot. Azt szeretném kérdezni hogy, kisfiam 5 hónapos és születésénél csak úgy tudták megfogni a fejét hogy, egy picit jobb oldalon nem kerek a feje, hanem egy picit lapos. Már mióta hazajöttünk egy picivel jobb, de nem tudom sehogy sem megakadályozni, hogy ne forduljon arra az oldalra. Végülis azt szeretném kérdezni, hogy mivel tudnám megakadályozni, hogy ne azon az oldalon feküdjön és vissza fog állni a feje kerekre? Nagyon kérem segítsen, mert nagyon rossz, és szeretném ha a gyermekem feje visszaállna, és szép kerek lenne. Válaszát elôre is köszönöm, Andrea

Gyógytornásszal érdemes konzultálni és féloldalra a másik irányba kitámasztani.
(Dr.Gimesi Anna)

3330. Székletgondok (13 hónapos kislány) (2009.03.16.)
Kedves Doktornô! A következô problémával fordulok Önhöz: kislányom 13 hónapos, és csak 3-4 naponta van széklete. A pocakja elég nagy, és fokozott a gáztermelôdése is. Amikor aztán van széklet, akkor általában nagy mennyiségû, és gyakran fekete - kávézacc-szerû - pöttyök vannak benne. Mitôl lehet ez? A hozzátáplálást fél évesen kezdtük, addig csak anyatejet kapott. A fôzelékek bevezetése után elég sokáig kemény, bogyós volt széklete, de ez idôvel rendezôdött. Tehéntejet még nem kap, gluténtartalmú ételeket is csak kb. 1-2 hónapja. Lehetséges hogy valamilyen étel okozza a tüneteket? Elkezdtem egy naplóban vezetni, hogy mikor mit eszik, mit iszik, mikor van széklete és milyen, de egyelôre nem lettem okosabb tôle. Javasol a doktornô valamilyen kivizsgálást? Válaszát elôre is köszönöm!

Felszivódási zavar irányában érdemes megnézni és mindenképpen több rostos folyadék adását javaslom.
(Dr.Gimesi Anna)

3331. Hasfájás, köhögés (3 éves kisfiú) (2009.03.16.)
Kedves Doktornô! Kisfiam 3 éves, óvodás. Elég sokszor megbetegszik, ami orrfolyással, hurutos köhögéssel jár szinte minden esetben, lehelete acetonos. Az aggaszt, hogy sokszor panaszkodik, hogy fáj a hasa, és a gyomrára mutat ilyenkor. Ettôl függetlenül nincs rossz étvágya, széklete is van, ritka kivétellel, minden nap. A kérdésem az, hogy lehet-e összefüggés a köhögés, nyáklerakódás, és a hasfájás között? Mit tehetünk ellene? Válaszát elôre is köszönöm!

Természetesen, hiszen a sok váladék a beleket “piszkálja“. A hurutosság visszatérôségének az okát kellene megtalálni és lehetôség szerint a legegyszerûbb módon kezelni, különben mindig fokozodnak a tünetek.
(Dr.Gimesi Anna)

3332. Reflux, GOR, laktózérzékenység (Konrád) (2009.03.16.)
Kedves Doktornô! 21 hónapos kisfiam problémájával fordulok Önhöz. Már nagyon sok gasztroenterológusnál jártunk, de sajnos állapotában javulás egyenlôre nem látható. 7 hónapos korában a gyümölcsök adásakor jelentkezett nála a reflux, GOR. Mivel a gyógyszeres kezelésre (Ulceran) nem reagált, a Nexiumot rendre kihányta, következtek a kivizsgálások. GOR izotóp vizsgálat, nyeletéses röntgen, ez utóbbi indokolta az endoszkópiát. A szövettean gastritist és duodenitist állpított meg. Következett a sok savas hányás, és a súlyállás miatt a Losec, ami ugyan jó volt, de ment tôle a gyerek hasa. Menetközben kiderült: laktózérzékeny. A szoptatást ezért 14 hónaposan abbahagytuk (nem bírta a Lactase tablettát) és kaptuk a hidr. szójaalapú Pregomint, addig míg ki nem vonták a forgalomból, majd a Som szójatápszert... A székletében lassan 1 éve sarjadzó gomba mutatódik ki nagy mennyiségben. Kaptunk rá kétszer Diflucant, most Nystatin szedtünk 10 napig, de semmi változás. Nemrég már a torkán is volt látható több fehér pötty, ami heteken át ott tenyészett. A legújabb receptünk a Klion tabletta. Súlyfejlôdése leállt, naponta többször 3-szor van széklete, bûzös, savanyú szagú. Teljesen tejmentesen van táplálva, és liszeteset sem kap, lassan 1 éve, mert azt hittük az okozza a problémát. A tanácsát szeretném kérni, mert én úgy érzem a gomba okozza Konrádnál a problémát. Nem lesz túl sok neki ez a sok gombaölô? Nagyon aggódom miatta. Köszönettel, Mónika. Jelige Konrád

Pregomin kapható, csak meg kell rendelni. Székletbôl Webert, emésztettséget kellene nézni. Nem hiszem, hogy ez gomba... Gyümölcscukorra kellene megcsinálni a kilégzési tesztet.
(Dr.Gimesi Anna)

3333. Rendszertelen evés, alvás (7 hónapos kislány) (2009.03.16.)
Kedves Doktornô! Kislányom most 7 hónapos. (Szül. 3.82 kg, 57 cm) Az eltelt idô alatt nem tudtam nála rendszeres napirendet kialakítani. Van 3-4 -féle napirendje, amit 2-3 esetleg 4 naponta váltogat. Van 5 étkezessel, van 7-tel. Van hogy 2 hosszabbat alszik napközben, van, hogy 3 rövidebbet. Ô a 3. gyermekem és az elsô kettônél nem volt semmi ilyen probléma. Nagyon nyugodt, jókedélyû kislány. A testvérei már nagyok, így nem kell igazodni az ô napirendjükhöz. Nem probléma ez? Hagyjam rá a dolgok menetét és majd kialakul egy állandó rendszeresség? A másik kérdésem az lenne, hogy még mindig eszik éjjel. Van, hogy kétszer is. Egy teljes adag (160 ml tápszer) elfogy és azonnal visszaalszik. Próbáltam teával, de nem aludt el. Most 7.75 kg és 70 cm. Reggel tejpépet kap, ebédre fôzeléket, du. gabonapépet gyümölccsel. Ezeket 4 óránként eszi, gyakrabban nem fogadja el. A többi alkalommal tápszert kap. Több variációt próbáltam, de az éjjeli evést nem hagyja ki. Hogy tudnám nála elérni, hogy éjjel ne egyen ? Válaszát elôre is köszönöm! Szilvi

Úgy gondolom délután töményebb fôzeléket kellene adni és magasabb tápértékû tápszert.
(Dr.Gimesi Anna)

3334. Gastroenteorológiai vizsgálat (2009.03.16.)
Tisztelt doktornô! vissza rendelték 4 hónapos kisfiamat sok bukás miatt gastro- enteorológiai konzultációra. Érdekelne, hogy ez mit takar? Bent kell-e maradnunk pár napra a kórházban? Milyen vizsgálatot fognak csinálni?

Hasi uh-ot biztosan szoktunk csináltatni, a többit meg lehet beszélni, hogyan célszerûbb.
(Dr.Gimesi Anna)

3335. Hányinger, teltségérzet (15 éves fiú) (2009.03.16.)
Tisztelt Dr Gimesi Anna! Az én fiam 15 éves és az étkezéseket követôen mindig hányingere van. (mindegy, hogy mit eszik, vagy iszik). Ez a hányinger rögtön étkezés után jelentkezik, és körülbelül 2-3 órán keresztül tart. Hányás, haspuffadás nincs, csak teltségérzet. Több vizsgálatot is elvégeztek nála, melyeknek eredményei negatívak lettek. (Vizsgálatok: szemészet, orr-fül gégészet, H2 kilégzési teszt, UH, vérvétel, helicobacter pylori vizsgálata vérbôl, neurológia, psychológia). Ön még milyen vizsgálatokat tudna javasolni? Ön szerint mi lehet a probléma, milyen betegség állhat a háttérben? Ilyen esetben a gyomortükrözést nem végzik el? Tisztelettel: Zsuzsa

Valóban a leirása szerint úgy tünik, a tükrözés nem elkerülhetô.
(Dr.Gimesi Anna)

3336. Székletprobléma (2 hónapos kisfiú) (2009.03.16.)
Kedves Doktornô! Két hónapos kisfiamnak széklet problémai vannak. A probléma akkor jelentkezett, mikor véres széklettel kórházba kerültünk. Ekkor arra a megállapításra jutottak, hogy tejallergiája van, így új tápszert kaptunk (Milupa Pregomin). A véres széklet megszûnt, de azóta csak segítséggel tud székletet üríteni. A széklete nem kemény, kenôcsös állagú, és a kisfiamat nem \"zavarja\", hogy nincs széklete. Nem nyûgös, nem erôlködik. A gyermekorvos és a kórházi orvos is más-más módszert javasolt. Az egyik azt javasolta adjam nyugodtan a kúpot 3 naponta, a másik erôsen tiltakozott ellene és szirupot ajánlott. Kérdésem az, hogy hozzászokhat a gyermekem a kúphoz, vagy a sziruphoz. A késôbbiek során lesz belôle problémája? Mit tegyek hogy egyedül, rendszeresen tudjon székletet üríteni? Köszönettel egy \"Bizonytalan Anyuka\"

Én azt gondolom a kamilla tea, a lassan elkezdett gyümölcslé, és a viz megoldhatná a problémát.
(Dr.Gimesi Anna)

3337. Székletprobléma (16 hónapos kislány) (2009.03.16.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom 16 hónapos és féléves korától nagyon kemény, \"bogyós\" a széklete. Háziorvosunk levolac szirupot javasolt, de ez nem hozott változást, már az ötödik üvegnél járunk, de nem használ. Enni mindent eszik, levest, fôzeléket, a gyümölcsök közül csak az almát szereti, inni kb 3-4 dl teát vagy vizet tudok bele erôltetni, a gyümölcslevet nem fogadja el. Mit tegyek, félek hogy aranyeret kap a kemény széklettôl. Köszönettel: Ergo

Emésztés irányában meg kellene nézni, hogy esetleg mi okozhatja és természetesen a sok folyadék nem kerülhetô el.
(Dr.Gimesi Anna)

3338. Hüvelyfájdalom (4 éves kislány) (2009.03.16.)
4 éves kislányom idônként panaszkodik hüvelyfájdalomra. Nekem ilyenkor sem tûnik pirosabbnak a szokásosnál. Általában Sudocreme-mel enyhén bekenem neki, hamar el is múlik. Érdeklôdni szeretnék, hogy mi lehet az oka és milyen kezelést alkalmazhatnánk? Mielôbbi válaszukat elôre is köszönöm.

Vizelet és hüvelyváladék levételét javaslom.
(Dr.Gimesi Anna)

3339. Dudor a bôr alatt (2009.03.16.)
Jo napot. Az lenne a kerdesem, hogy 5 hetes kisbabankon most latjuk, hogy kis dudor van az egyik kezen. De nem tunik csipesnek, mert nem piros es nem is zavarja a babat. Viszont amint megtapogatjuk erzodik egy kis bog bent a bor alatt, ami \"mozgathato\". Mintha zsircsomo lenne. Mi lenne a velemenye... kell-e ebben az esetben meg varni? koszonettel Tibor

Bôrgyógyásznak tessenek megmutatni.
(Dr.Gimesi Anna)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |