válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 3340 -3360.)
3340. Táplálási gondok (4 hetes kislány) (2009.03.23.)
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 4 hetes az elsô perctôl kezdve nagyon kevés az anyatejem ezért pótlást kapott. Másfél hetes kórátol viszont csak tápszert, mert akkortól már egy csepp tejem se volt. A problémám az lenne hogy a 9edik fajta tápszert próbáltuk már ki, mer a kislányom hasfájós és szorulásos tôle. És a tápszert nem is akarja mostmár megenni, 30 milit eszik belôle, amibôl rendszerint 10-15 m ki is hány. Most már ha a szagát megérzi már akkor elkezd öklendezni. Nagyon nyugtalan és állandóan sír, és remegett az éhségtôl, miközben az öklét rágja. Két napja elkezdtem neki a almapürét adni és a mildi 4 honapos tejberizspépet, amit nagyon szivesen elfogyaszt. Azóta rendben van a széklete, nem sír és nagyon nyugodt baba, evés után mikor ébren van szépen elnézeget. Azóta rendesen alszik jó mélyen és nyugodtan. Elôtte összesen napi egy órát aludt ez 10 perces alvásokkal jött össze. Maradhatok-e a pürénél és a tejpépnél vagy kísérletezzek tovább a tápszerekkel, amellet hogy a kislányom szenved. Köszönöm válaszát Mazsi

Életkora miatt még nem javaslom az alma és a püré adását, próbálja meg újra a tápszert, hátha most jobban bírja a baba.
(Dr.Tausz István)

3341. Nem áll fel önállóan (11,5 hónapos kislány) (2009.03.23.)
Tisztelt Doktor úr! Kislányom 11,5 hónapos, és még önállóan nem állt fel. 37. hétre, 2550 grammal született, most 10,5 kg, 78 cm. Szépen ül, mászik, térdel, és sarkon ül. Egyszer a járókában felállt egy hónappal ezelôtt, de azóta nem csinálja. Forduljunk-e ezzel szakemberhez, vagy várhatunk még egy kicsit? Köszönettel, egy aggódo anyuka

Még egy kicsit várhatnak, 12-13 hónapos korig fel kell állnia, ha egy hónapon belül nem áll fel, akkor keressék fel orvosukat.
(Dr.Tausz István)

3342. Dudor a nyakon (1,5 éves kislány) (2009.03.23.)
Tisztelt Doktor Úr! Másfél éves kislányom nyakának bal oldalán, a nyaktônél pár hónapos korától egy nyirokcsomó duzzanat van. Nem csak kézzel tapintható, de szemmel is látható a megnagyobbodás. Háziorvosunk és egy gyermeksebész is azt mondta, hogy ne foglalkozzunk a problémával. Engem mégis aggaszt, hogy már egy éve ott van az a kis dudor. Várható, hogy visszahúzódik valamikor a duzzanat vagy még évekig megmaradhat? Mikortól érdemes komolyabb vizsgálatokat végeztetni, ha még mindig nincs változás? Válaszát elôre is köszönöm!

Borsónyi méretu dudor nem okoz problémát, különösen, ha a gyerek oldalra fordítja a fejét, akkor látható. Ne aggódjon ez nem kóros.
(Dr.Tausz István)

3343. Hasfájás, izzadás, görnyedt testtartás (jelige: Nagyvárad) (2009.03.23.)
Tisztelt Doktor Úr! Szeretném kérdezni, hogy 14 hónapos kisfiú esetében mi lehet a gond, illetve milyen vizsgálatot, milyen gyógyszert javasol, az alábbi tünetek esetén. Heti 2-3 alkalommal összegörnyed, a gyomrát, a hasa környékét fájlalja (mivel beszélni még nem nagyon tud, csak jelzi), nagyon izzad! (Láza nincs!) Ez eltart kb. 15-20 percig, utána elmúlik, a következô esetig. Voltunk: UH., Röntgenen, minden vizsgálat negatív lett. E mellett rendesen eszik. Már azt is vizsgáltuk, hogy esetleg valamilyen tápszer, vagy egyéb étel váltja ki nála ezt a reakciót, de nem. Kérem, mondják meg, merre induljunk, milyen újabb vizsgálatra vigyük, vagy milyen gyógyszert próbáljunk, hogy a tünetek elmúljanak! Köszönettel, Emil

Lehet, hogy furcsa, amit kérdezek, szokott-e a baba mázas bögrébol teát inni, vagy Ön nem tárolja-e a teáját mázas bögrében?
(Dr.Tausz István)

3344. Orvosi vizsgálat (10 éves fiú) (2009.03.23.)
orvosi vizsgálat során meg kellett mutatnunk a nemiszervünket és hogy fel tudjuk-e húzni a bôrt rajta, mi oka van ennek ? egy 10 éves diák

Normális orvosi vizsgálat része a nemi szervek vizsgálata, jobb ha most derül ki valamilyen eltérés, mint késobb amikor már nem lehet rajta segíteni.
(Dr.Tausz István)

3345. Nem tud önállóan felülni (1 éves kislány) (2009.03.23.)
Kedves Doktor úr! A kislányom betöltötte az egy évet, de még se nem mászik, se nem áll, ülni tud, de a felüléshez is segítségre van szüksége. Önállóan nem tud felülni, bár nagyon igyekszik, kapaszkodik. Mihez kezdjek? Tisztelettel: Anikó

Ha nem mászik még egy évesen, akkor a mozgásfejlodése megkésett, keressék fel orvosukat.
(Dr.Tausz István)

3346. Székletgondok (3 hónapos kislány) (2009.03.23.)
Tisztelt Doktor úr! A kislányom 2008 december elsején született. Január elsô hetében hasmenéses tünetei voltak, a székletében vérhez hasonló, nyálkás váladékkal. Ez két napot tartott, majd a végén egy zöld széklet volt a pelenkában. Azóta nagyon görcsös, nehezen székel, és idônként még mindig zöld és nyálkás a széklete. A gyermekorvosa szerint egészséges, csak az epemûködése indult be hamarább. Javaslata, hogy bevezessem a gyermekem étrendjébe a gyümölcsleveket és pépeket. Én úgy tudtam, hogy anyatejes babáknál csak 5-6 hónapos kortól ajánlott bevezetni a gyümölcsleveket. Azt szeretném megtudni, hogy nem ártalmas már három hónapos kortól gyümölcslevet adni a kislányomnak? Esetleg más problémája lehet? Köszönöm.

Feltehetoen jól eszik a baba és sokat hízik. A véres széklet és a zöld széklet is abból adódik, hogy sokat eszik és nehezen tudja megemészteni. Nem a megkésett epemuködés következménye. Nem javaslok anyatejes babának semmilyen hozzátáplálást 6 hónapos korig.
(Dr.Tausz István)

3347. Székletvizsgálat (19 hónapos kislány) (2009.03.23.)
Üdvözlöm! a kislányom 19 hónapos és a székletében megint találtam 1 cm-es barnás szálakat sokat vagy férget, még nem tudni hogy az e). A háziorvos szerint a banán lehet, nem féreg, 2 db-ot megevett a kislány, másnap volt a székletében. Az elözö székletminta negativ volt, most adom le a másikat, hogy megint láttam benne. Megint szedünk vermox tablettát. Azt kérdezném a banánban lehet-e ilyen, ami hasonlit a féregre? Egyébként nem mozognak a kakiban ezek. Ami aggaszt, hogy az orrát dörzsöli naponta 3-szor, a fenekét viszont nem vakarja, ami arra utalna. Köszönöm válaszát.

A banán is okozhat valóban szálcsákat a székletben, igy sajnos nem tudom megmondani, hogy van-e a gyermeknek bélférgessége.
(Dr.Tausz István)

3348. Asthma, Flixotide (1,5 éves kisfiú) (2009.03.23.)
Kedves Dr Úr! A kisfim 1,5 éves. Fél éve kevert astmája van. A pulmonológus folyamatosan elôirta a flixotide adását napi 2x. Azt mondta, hogy ezt még évekig kell adnom neki. Jelenleg tünetmentes a szer adása mellett. Azt szeretném megkérdezni, hogy a flixotide nem árt a gyereknek? Köszönöm a válaszát! Aggódó anyuka

A Flixotide-t tartósan kell adni, megelozés céljából, nem árt, nyugodtan használja.
(Dr.Tausz István)

3349. Nagy has (11 hónapos kisfiú) (2009.03.23.)
Tisztelt Doktor! Kisfiam 11 honapos. Kis ideje eszrevettem, hogy a hasa termeszetellenesen nagy, es a koldoke elegge kidomborodik, ami nem volt jellemzo azelott. Eszik rendesen, szeklete rendben, jo kedelyu, semmi kulonosebb egyeb ok nem utal arra, hogy valami baj lenne, de megis aggodom. Bolcsibe jar, igaz azota, lassan ket honapja megallas nelkul beteg, hol natha, hol torokgyulladas, meg mindig kohog, es folydogall az orra, vagy csak \"szurcsog\". Emellett van egy eleg eros szajszaga, ami azt gondoltam hogy a sok valadek okozza ami a mellkasaban van, es felkohog, de okozhatja-e mas is? Kapott ketszer antibiotikumot, vagy csak szirupot, jelenleg is szedi az utobbit, laza regota nincs. De engem foleg a has dolog aggaszt. Szuletesetol fogva duci volt, 4kgval szuletett, de miota maszik es mozog sokat, vekonyodott, de a hasa mintha inkabb meg nagyobb volna. Mi lehet az oka? Valaszat elore is koszonom! Tisztelettel: BM

A has növekedése, puffadtsága utalhat felszívódási zavarra. Mutassa meg a gyermeket orvosának.
(Dr.Tausz István)

3350. Székrekedés, tápszeres baba (2009.03.23.)
Kedves Doktorok! Kislányom 14 hetes és születésétôl fogva tápszert kap, a múlt hétig a BEBA HA Start aktív tápszert kapta, de ettôl zöld volt a széklete és kb. 2 hete csak kúppal tud kakilni, mert nagyon kemény a széklete. Most tápszert váltottam a Milupa Milumil HA tápszerre, ettôl sárga már a széklete, de még mindig csak kúppal tudunk kakilni. Sajnos minden nap ordít, amikor kakilnia kell. Próbál nyomni, de nem jön semmi. Bevezettük a kamillateát minden étkezés elôtt, de ez sem segített. Szeretném megkérdezni, hogy mit tegyünk? Igaz az, hogy a glicerines kúphoz hozzá lehet szoktatni a csecsemôt? Várom megtisztelô válaszukat! Egy aggódó anyuka S.M.

Ebben az életkorban normálisan is ritkul a székletek száma, akár egy hétid sincs a babának széklete. Nem javaslom a kúpozást, sem a homérozést. Várjon türelemmel, hogy magától kijöjjön a széklet.
(Dr.Tausz István)

3351. Fehér folt a bôrön (2009.03.23.)
Tisztelt Doktor úr! 3 hónapos kisfiam arcán a füle elôtt egy fehér foltot vettem észre. Úgy néz ki, mint amikor egy seb leesik, és fehér marad a helye. Mi lehet ez? Gombás fertôzés vagy pigmenthiány? Hogyan tudom a kettôt megkülönböztetni? Ha gombás fertôzés, akkor mennyi idô után kell elmúlnia?

Ebben az életkorban inkább pigment hiányra gondolok.
(Dr.Tausz István)

3352. Fehérje pótlás (10 hónapos kisfiú) (2009.03.23.)
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 10 hónapos, 8,5 kg, 74 cm. Jó evô, (hat hónapos koráig csak anyatejet kapott, azóta csak az általam fôzött ételt eszi, eddig kb. 10 féle zöldséget, 5 féle gyümölcsöt, csirkehúst-, és májat, valamint a rizst és a natúr kukoricapelyhet vezettem be az étrendjébe) naponta háromszor szopizik (kb. 4-5 dl.), és kiegészítésként naponta egyszer kap egy adag Sinlac pépet. Ez utóbbit azért, mert én laktózérzékeny vagyok (gyermekkoromban tejfehérje érzékeny is voltam) és ôt ugyan nem vizsgálták, de biztos, ami biztos 1 éves koráig nem akarok neki semmilyen tejterméket adni. Az emiatt kiesô fehérje pótlására kapja a pépet. Kérdéseim: 1.) Szükséges-e a Sinlac pép adása? (egyébként nagyon szereti) 2.) 1 éves kora után adjak-e neki tejterméket (legalább savanyítottat), vagy tovább várjak, és kapja a Sinlac-ot? A kérdéseken túlmenô tanácsait is köszönettel várom: Piroska

Ha legalább 0.5 litert szopik, nem kell egyéb fehérjepótlást adni. Ha ennél kevesebbet szopik, akkor jó a pótlás.
(Dr.Tausz István)

3353. Rossz alvó (9 hetes kisfiú) (2009.03.23.)
Üdvözlöm Doktor Úr. Az én fiam 9 hetes és 2 napja nem alszik nappal 1-2 óránál többet. Este hajnali fél 2-ig fenn van. A cumisüvegen elalszik, de egy idô után felébred. Mit tegyek?????????

1-2 héten belül beáll a rend, ne izguljon.
(Dr.Tausz István)

3354. 3 napos láz, rossz étvágy (2009.03.23.)
Tisztelt Dr! A kisfiam 1,5 eves, egy hettel ezelott 3 napos lazt allapitottak meg nala (ami neki mar egyszer volt 6 honapos koraban), es azota nem akar semmit megenni. Egy egesz nap, egyszer iszik 250 ml vellinget, es egy kicsi vizet. Egesz nap nyugos. A kerdesem az lenne, hogy lehet egy gyereknek ketszer 3 napos laza? A masik kerdesem pedig az lenne, hogy mit adhatnek neki, hogy egy kicsit megjojjon az etvagya? Tisztelettel, Emese

Lehet többször is ilyen vírusfertozése. Étvágya a virus fertozéstol rossz, nem kell semmit adni, megjön az étvágya magától is.
(Dr.Tausz István)

 
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2009.03.23.
3355. Nurofen adagolása (2009.03.23.)
Tisztelt Doktornô! Azt szeretném kérdezni Öntôl, hogy a Nurofen szuszpenzió hány óránként adható be egy kisgyermeknek? A dobozon csak az van feltüntetve, hogy napi 3 alkalommal adható. Az egyik orvos azt mondta, hogy 8 óránként adható csak, a másik pedig, hogy 4 óránként.

4 óránként, de max. 3xszor naponta.
(Dr.Gimesi Anna)

3356. Folyadékfogyasztás (9 hónapos kisfiú) (2009.03.23.)
Tisztelt doktornô! a kisfiam 9-hónapos és még szopizik, vagyis reggel 7-körül szopizik, 10:00-órakor gyümölcspép, délben bébiétel, 15:00-óra körül, mildibé tej pép, este éppen amit megeszik még, de az evések után szopizik egy picit, 10-korty körül, este 21:00 körül szopi ismét, és éjfél után is. De a szopások mennyisége nem olyan sok, mint hónapokkal ezelôtt, holott tejem van. Napközben semmi féle folyadékot nem akar elfogadni, sem cumis üvegbôl, sem csôrös pohárból, egyszóval semmibôl, talán még a pohár tetszik neki nagyon, de abból is csak kóstolgat. Nagyon ritka ha 100ml teát játszva iszogatunk egész nap. A kérdésem, hogy a folyadék bevitel elég-e vagy mit tehetek? A válaszát elôre is köszönöm. Egy aggódó anyuka.

Valószinû hogy az anyatejjel pótolja, de én tejpép helyett – ha van – több anyatejet adnék.
(Dr.Gimesi Anna)

3357. Csomó a nyakon (2009.03.23.)
Tisztelt Doktornô! 11 hetes kisfiam tarkóján 2, nyakán mindkét oldalán szintén két, kisebb borsó nagyságú nyirokcsomót tapintottam. Azt szeretném kérdezni, hogy ez normálisnak tekinthetô-e ebben a korban, mert már a legrosszabra is godoltam (leukémia). Kissé sápadt is szegénykém, nyûgös is, de szépen gyarapszik a súlya. Megtisztelô válaszát elôre is köszönöm! Ilona

Valószinû nyirokcsomó, ami természetesen is elô szokott fordulni, de gyerekorvos tapintsa ki.
(Dr.Gimesi Anna)

3358. Székletprobléma, antibiotikumos kezelés után (2009.03.23.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom most 5 hetes és kb. 1 hete bûzös (kénes szagú), kissé nyákos és szerintem eléggé folyékony székletet ürít minden étkezés után. Ezt megelôzôen 10 napig kaptam antibiotikumos kezelést, ami mellett végig szoptathattam. Ennek oka az volt, hogy volt egy mellgyulladásom, amit aztán sajnos mûteni is kellett. Mostanra kiderült, hogy nem folytathatom a szoptatást, ezért 3 napja tápszert kap kisbabánk, ami ha jól tudom tejalapú. Kérdésem, hogy mi lehet az oka, hogy ilyen a széklete? Az antibiotikumos kezelés vagy esetleg valamilyen fertôzés? És mi a teendô? Szükséges-e azonnal orvoshoz fordulni vagy várhatok még egy pár napot hátha rendezôdik? Válaszát elôre is köszönöm!

Az antibiotikum és a tejalapu tápszer is okozhatja. Érdemes elôször is széklettenyésztést csinálni a fertôzés kizárása érdekében. Én nem várnék, mert kicsi a gyerek. Az antibiotikum mi volt?
(Dr.Gimesi Anna)

3359. Tüszös mandulagyulladás után székletprobléma (2009.03.23.)
Tisztelt Doktórnô! Kislányom tüszös mandula megbetegedést antibiotikumos kezelés követte. Keddi napon vette be az utolsó adag gyógyszerét, másnap esedékes volt a 15 hós és prevena oltás 2. része. Gyermekorvosunk vizsgálata után, mely tünetmentességet álapított meg, mindkét vakcinával beoltotta. Lázas állapot lépett fel az oltást követô 5 napon, de mivel orvosunk mondta, hogy ez normális nem fordultam mindjárt az elsô nap hozzá, hanem a 4 napon, mert akkor már a 40,2 lázat nem tudtam lokalizálni. Orvosunk 1ml demelgonil injekció után kórházi felvételünket kérte, ahol megállapították, hogy ismét tüszös a mandulája, ezért 5 napig napi 2x 500 zinacefet kapott branülön keresztül. Kórházban kalici vírussal fertôzödtünk, mely 3x-i hányással, és 3-4 napig tartó bûzös, zöld széklettel járt. Hazajövetelünk óta 1 hete a hasmenés nem szünik, napi 6-8 kakis pelenka van, gázképzôdés, haskutyorgás kísér minden székletet, étvágya nem olyan mint a betegségek elôtt, sokszor ugyanúgy látom viszont az elfogyasztott ételt, mint ahogy megette. Köszönöm megtisztelô válaszát.

Sok folyadék és diéta legalább 3 hétig. Ezenkivül napi 2x1 amp. normoflor adását javasolnám.
(Dr.Gimesi Anna)

3360. Kiütés, lábfájás (5 éves kislány) (2009.03.23.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom 5 éves, 2. éve óvodás. Elôzô évben gyakran voltak kiütései decembertôl egészen márciusig, valamilyen allergiát tulajdonítottak neki (bôrteszt: tejfehérje, tojás, penészgomba, poratka), de a vérvizsgálat semmit sem mutatott ki. Az egész vizsgálatot azzal zárták le, hogy vírusos fertôzések az okai, mert gyakran volt lázas beteg is. A vírusok tényleg okoznak bôrpróblámákat? Másik kérdésem, hogy az idei évben nem bôrtünetei vannak, hanem emésztési (gyakori székelet), és lábfájása. De ez nemcsak a megfázásos idôszakra tehetô, bár akkor erôsebben jelentkezik. A gyermekorosunkban felmerült a tejcukor ill. lisztérzékenység gyanúja. Lehetséges, hogy ettôl fájnának a lábai? Másik orvos szerint csak növekedéstôl fáj a lába. Vajon melyik igaz? Érdemes tovább vizsgáltatni (lisztérzékenység irányában, itt említem meg, hogy a laborvizsgálaton a glutén negatív lett), vagy tényleg csak növésben van? Válaszát elôre is köszönöm, egy aggódó anyuka.

Mindenképpen a felszivódási zavar irányában ki kellene vizsgálni.
(Dr.Gimesi Anna)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |