válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 3381 -3399.)
3381. Nehéz etetés (2,5 hónapos) (2009.03.30.)
Tisztelt Doktor úr! Két és fél hónapos unokám nem akar sem szopni, sem üvegbôl inni az anyatejet. Ha már a cicit csak érzi a szájával is nagyon sir. Az üveget elfogadja nagy keservesen, de abból is sokára szivja ki. Igy az etetése eltart 1-1,5 óráig is. Mi lehet ennek az oka, mit lehet tenni? Várom válaszát köszönettel.

Sajnos erre így nem tudok válaszolni, tudni kellene a baba súlyfejlôdési adatait, és meg is kellene vizsgálni.
(Dr. Tausz István)

3382. Hányás, hasfájás, labo leletek (4 éves kisfiú) (2009.03.30.)
Üdvözlöm! Szeretnék feltenni egy kérdést! Gyermekem 4 éves fiú! Sûrûn elôfordul oviba menés elôtt, hogy ébredéskor fáj a hasa és hány egyet! Egyszer-kétszer elôfordult, hogy ez savas hányás volt, a többi alkalomkor slejm jött! Néha elôfordul, hogy a hányást 2*hígabb széklet is követi! Mióta óvodába jár, sûrûn beteg, fôleg felsô légúti megbetegedései vannak, tulajdonképp 2 napot megy oviba, utána 2 hetet nem! Elvittem a gyerekorvoshoz, kért labor vizsgálatot, hasi ultrahangot! A labor eredmény megjött, hétfôn lesz ultrahang. Kíváncsi lennék ezek az eredmények mit jelentenek. Hematológia: WBC:5,4 RBC:5.2 HGB:137 HCT: 0.41 MCV:78 MCH:26 MCHC: 337 PLT: 297 Minôségi vérkép: Se:34% Eo:10% Mo:6% Ly:50% vvt süllyedési sebesség 9mm/óra Vizelet vizsgálatok: Általános vizelet vizsgálat Hemoglobin: Negatív Urobilinogén: normális Bilirubin: negatív Fehérje: negatív Nitrit: negatív glukoz: negatív Aceton: negatív pH 5.0 Fajsúly: 1015 Vizelet üledék vizsgálat: Fehérvérsejt: 0 laphámsejt:0 Vörösvértest:0 Cilinder: 0 Baktérium: 0 Kristály: oxalát Klinikai Kémiai : Glukóz: 4.3 HbA1C: 5.4 Kreatinin:33 Nátrium, szérum: 143 Kálium, szérum: 4.3 Klorid: 103 Totál vaskötö kapacitás: 61.3 Vas: 14.6 Transzferrin szaturáció: 20.24 Totál transzferrin: 2.85 GOT (ASAT): 36 GPT(ALAT): 13 GGT:9 Total bilirubin: 9 Alkalikus foszfatáz: 455 C reaktiv fehérje ultraszenzitív: 0.23 Ezek a labor eredményei, jelenleg Ambroxolt szed köhögésre 3*2.5 ml és egy ampulla Calci muskot naponta. A doktorunk azt mondta ha minden eredménye negatív akkor még el kell menni gasztroenterologiai rendelésre! Ön mit mond ezeket az eredményeket látván?? Válaszát elôre is köszönöm!! Judit

Ezek az eredmények teljesen negatívak, ha a panasz továbbra is fennáll, akkor érdemes tovább vizsgálni a gyermeket.
(Dr. Tausz István)

3383. Szoptatás (19 hónapos) (2009.03.30.)
Tisztelt Doktor úr! Gyermekem, aki 19 hónapos, éjszaka 5-6 alkalommal is felébred szopizni, de mostanában napközben is csak szopik, alig akar mást enni. Mit tegyek, hogy megváltozzon?

Ebben az életkorban az anyatej már nem elégséges a teljes tápláláshoz, feltétlenül ki kell egészíteni egyéb ételekkel. (fôzelék, gyümölcs)
(Dr. Tausz István)

3384. Szoptatás (18 hónapos kislány) (2009.03.30.)
Tisztelt Doktor úr! Kislányom 18 hónapos. Gyakran beteg, szinte havonta van vmi felsô légúti gyulladásunk, hurutunk. Kiderült, hogy enyhén vérszegény, és bár az össz IGA-ja rendben van, de a gamma-globuli szintje kicsit alacsonyabb, az alfa-2 globulin szintje pedig magasabb a kelleténél. Édesapám nyugdíjas háziorvos, és azt javasolta, hogy hagyjam abba a szoptatást, mondván, hogy a tejem nem jelent már a kislányomnak semmiféle védettséget, illetve ha kevesebbet szopik a baba, több húst fog enni, stb, stb. Én ezzel nem értek egyet. A vegyes táplálás mellett igény szerint szoptatok. Beteg idôszakokban van, hogy csak anyatejet fogyaszt a kislányom, semmi darabosat nem fogad el. Igaza van édesapámnak? Ha nem, hogyan gyôzzem meg? Válaszát elôre is köszönöm!

Az elôzô kérdés válasz az Ön kérdésére is, az anyatej már nem tartalmaz elégséges táplálékot a babának, és hs csak anyatejet kap, akkor valóban vashiányos lesz.
(Dr. Tausz István)

 
Dr. Gimesi Anna válaszai, 2009.04.01
3385. Hasfájás, tejcukorérzékenység gyanúja (3 hónapos kisfiú) (2009.04.01.)
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 3 hónapos, kizárólag anyatejet eszik. Sajnos nagyon hasfájós. A hasfájások általában étkezés után jelentkeznek, kizárólag nappal, éjszaka jól alszik, bár az utóbbi idôben észrevettem, hogy nyugtalanul. Kizárólag bimbókiemelôvel tudom szoptatni arra gondoltunk sok levegôt nyel és ez okozza a problémát. De mivel elmúlt 3 hónapos és a széklete még mindíg zöldes színû, hasmenés jellegû és bûzös, felmerült bennem nem lehet-e hogy tejcukor érzékeny. Súlya az elmúlt hónapban csak 30 dkg-ot gyarapodott ezért kórházba kerültünk. Mindent rendben találtak, de ott a tejcukorérzékenység gyanúja fel sem merült, ezért arra nem is vizsgálták. Mivel az elmúlt két hétben gyarapodott 35 dkg-ot a gyermekorvos szintén rendben találta. Ennek ellenére én aggódom. Kérdésem Ön szerint lehet e alapja a gyanúmnak? Ha nem tejcukor érzékenység akkor mi lehet a probléma okozója? Válaszát elôre is köszönöm! Üdvözlettel, Andrea.

Lehet az oka, amennyiben a széklet Weber vizsgálat és a tenyésztés is negativ.
(Dr.Gimesi Anna)

3386. Gluténérzékenység (13 hónapos kislány) (2009.04.01.)
Kedves Doktornô! 13 hónapos kislányom gluténérzékeny. A napokban olvastam a babaszoba.hu oldalon, hogy gluténérzékeny gyerekeknek tilos instant kakaóport adni. Ez valóban így van? Rendszeresen szoktunk a babának instant kakaóporból reggeli vagy vacsora italt készíteni ... :o( Honnan tudhatom meg, hogy mely élelmiszerféleségek teljesen biztonságosak? Köszönöm a választ elôre is.

A coeliásoknak van egy közösségi klubjuk és szerintem honlapjuk is. A Heim Pál a szakmai központ szerintem ott minden informáciot megadnak.
(Dr.Gimesi Anna)

3387. Almaecet a terhesség alatt (2009.04.01.)
Kedves Doktornô! Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy a terhesség alatt lehet-e almaecetet fogyasztani? Nem azért, hogy fogyasszon, hanem, mert biológiailag jó hatással van rám. Régebben már fogyasztottam és nagyon jót tett a hajamnak, a körmömnek, és tudtommal rengeteg vitamin és ásványianyag van benne, ami esetleg a babának is jót tehet. Viszont ugye kevés zsírégetô hatása is van, ami egyrészt nem jönne rosszul, ha a felesleges zsírt elégetné, de nem tudom ezzel a babának nem ártanék-e! Köszönettel Magdi

Én úgy gondolom, hogy nem célszerû szedni és ilyenkor a zsirégetés nem célszerû.
(Dr.Gimesi Anna)

3388. Ikrek furcsa szokásai (13 hónaposak) (2009.04.01.)
Kedves Doktornô! Nekem 13 hónapos ikreim vannak. Mostanában fura szokásaik vannak. A fiam, ha valami nem tetszik neki, akkor egymás után is többször a földbe, vagy a falba veri a fejét, de amikor odarohanok, és felveszem, akkor azonnal megnyugszik. A kislányom pedig mindent megeszik, megrág. Az ebédlôszékek ülôrészét, ami mûbôr, mindet lerágja. Hiába beszéljük meg, hogy nem szabad, tilos, akkor sem hagyja abba. Kérem tanácsát. Köszönettel Annabella

Bizony, beléptek a dac-szerû korszakban. Ez a fejlôdés folyamán normális, de igen nehéz elviselni. Tessék ügyeskedni. Sok türelem kell ehhez a korhoz.
(Dr.Gimesi Anna)

3389. Nem alkszik egyedül (3 éves kisfiú) (2009.04.01.)
Tisztelt Dr Nô! Nekem 5évesek az ikreim egy fiú egy lány. 3 éves korukig nem aludták végig az éjszakát. Mostanra a kislánnyal nincs probléma, de a kisfiam nagyon késôn 23-24 óra között alszik el és akkor is csak úgy, ha ott vagyok mellette. Majd amikor éjjel átlopódzok a szobámba hajnalig Ô is megérkezik mellém. Egyedül nem hajlandó aludni mert fél, pedig sohasem ijesztgettem. Igaz reggel sokáig tud aludni, de hát hétköznap óvoda van. Az ikrek heverôi össze vannak tolva, mert amikor külön szobába raktam ôket mindig egymás mellé feküdtek. Kérem segítsen, mert Tudom, hogy ez így nem jó a fiamnak és Nekem sem. Mivel ezáltal Én sem tudom soha kialudni Magam! Válaszát elôre is köszönöm. Tisztelettel: Andrea

Szerintem jó ötlet, ha az ikrek egymás mellett, de külön ágyon alszanak. Meg kell probálni halvány fényt a szobájukban, illetve valami tárgyhoz szoktatni ôket, amelyek "védelmezik"
(Dr.Gimesi Anna)

3390. Arcüreggyulladás, vírusos influenza, antibiotikum (9 éves kisfiú) (2009.04.01.)
Tisztelt Doktornô! Szeretném megkérdezni Öntôl, hogy mi okozza a 9 éves kisfiamnál a következôket: alig 2 hete megállapítottak nála egy arcüreggyulladást, és szedett cedax kapszulát. Alig hogy kigyógyult, elkapta a vírusos influenza fertôzést, erre ismét ciprofloxacin tablettát szedtünk. A gyerek pár napig jól volt, amikor most a hétvégén elkezdett ismét betegeskedni, nincs láza de az orrából rendesen jön a váladék, és estére pedig elkezdett a kéz ás lábujjai bedagadni és még a csukló tájékán vörös folt is jelenkezett. Az izületei kissé fájnak. A mai napon visszamentünk az orvoshoz és egy újabb gyógyszert kapott isoprinosine 2x1-et kell szednie belôle. A gyermek allergiás is, amelyre szednie kell az aerius szirupot is. Azt javasolták, hogy próbáljon meg a gyerek egy fehérjementes diétát végigcsinálni kb.2-3 hónapig. Kérdésem az lenne, mi okozhatja a tüneteket? Nem sok-e ez a rengeteg antibiotikum a szervezetnek? Tisztelettel egy Aggódó Anyuka.

Én nem adnék antibiotikumot. Egy vérvétel jó lenne. A mérsékelt fehérjementes diéta és az antihisztamint szükségesnek tartom.
(Dr.Gimesi Anna)

3391. Viszketés, kiütés (1,5 éves kisfiú) (2009.04.01.)
Tisztelt Doktornô! 1,5 éves kisfiam 2 hete tenyerével ütögeti peluson keresztül a kukiját, és nyöszörögve összeszorítja a kis combjait. Nem láttunk semmi külsô jelet, mégis elvittük orvoshoz, aki csak annyit mondott, hogy lehet viszket nek a letapadás egy pontján, ahol picit pirosabb volt a bôr. Fontos, hogy pisilésnél nem jelez, tehát nem felfázás, amire elsôként gyanakodtunk. Naponta többször meg is mosom folyóvízzel, mióta egyszer gombás lett a popsija. Tegnap pici, alig látható mitesszerszerû pöttyöket vettem észre hosszant a kukija bôrén - nem a makkon. Elképzelhetô, hogy gombás fertôzése van? Próbáljam Canestennel kezelni vagy ne próbálkozzak ilyesmivel orvosi utasítás nélkül? Napközben csak 2-3-szor fordul elô, de este nem tud elaludni tôle, olyankor kibontom a pelusát, és fújom (nem jutott eszembe jobb) a kukiját, így nagy nehezen álomba szenderül. Nagyon köszönöm a tanácsát! Themis

Nem baj, ha naponta egyszer vékonyan bekeni canestennel. Lehet, hogy a bôr nô és fesziti. Igazán érdemes lenne egy vizelet vizsgálatot csináltatni.
(Dr.Gimesi Anna)

3392. Bepisilés - visszaesés (4 éves kisfiú) (2009.04.01.)
Tisztelt Doktornô! A kisfiunk januárban volt 4 éves, tavaly szeptembertôl óvodás, elôtte egy évet bölcsibe járt. 2 és fél éves kora óta szoba- és ágytiszta. Idônként elôfordult, hogy alváskor bepisilt, de nem rendszeresen. Hónapok óta nem volt ilyen problémánk. Most néhány betegségen átesett, (mandulagyulladás, megfázás), és ovit is váltottunk. Ô mindkét helyen jól érzi magát, nem mondta soha, hogy nem akar oviba menni. A váltás sem viselte meg. A problémánk az, hogy alváskor bepisil itthon, az oviban még nem aludt ott. Néhány napja már délután is, éjszaka pedig egyszer bepisil, aztán késôbb ugyanazon éjszaka, néha többször is felébred még pisilni. Sajnos legtöbbször nem is érzi, hogy bepisilt. Nem tudjuk, hogy ennek mi lehet az oka. Van úgy, hogy délután 5-10 percenként jár pisilni, és nem alszik el. Soha nem szidtuk meg érte, próbálunk az értelmére hatni, hogy a nagyfiúk ügyesen kimennek pisilni. Mi a teendô ilyenkor? Lelki okai lehetnek a bepisilésnek? Milyen vizsgálatot javasol elvégeztetni? Köszönettel várom válaszát: Ildikó

Vizelet vizsgálat és tenyésztés mindenképpen célszerû lenne.
(Dr.Gimesi Anna)

3393. Székletgondok (6 hónapos kisfiú) (2009.04.01.)
Kedves doktornô. Kisfiam 6 hónapos 7,5 kiló, tápszeres baba, de mellette adok neki bébiételt is. Már születésétôl hasfájós, a széklete darabos, nyálkás néha zöld és bûzös. Voltunk ulrahang vizsgálaton és vérvétel allergiára, de minden lelete nagatív. Éjszaka gyakran felsír, olyankor felveszem, büfizik és csak nehezen tud visszaaludni. A kérdésem, hogy mitôl darabos, nyálkás, és néha bûzos a széklete, mikor minden lelete negatív. Esetleg milyen vizsgálatokat kellene még elvégezni az uh és a vérvételen kívül. Válaszát elôre is köszönöm.

Felszivódási zavar irányában kellene gasztroenterológián jelentkezniük.
(Dr.Gimesi Anna)

3394. Fejfájás (12 éves kisfiú) (2009.04.01.)
Tisztelt doktornô! 12 éves fiamnak hetente 1 szer fáj a feje, kiskorától fogva, de fôleg idô változáskor, hányingere szédülése nincs. Szemészeten is voltunk, különösebb problémát nem találtak. Tisztelettel Szilvia

Ezeken a napokon több folyadékot érdemes adni és ha magától, rövid idôn belül elmulik, akkor egyelôre mást nem javasolnék.
(Dr.Gimesi Anna)

3395. Gyarapodás és székletgondok (4,5 hónapos kislány) (2009.04.01.)
Tisztelt Doktornô! Kicsi lányom négy és fél hónapos és a széklete néhány napja zöldes színû lett. Mi lehet ennek az oka és mit tanácsol? Másik problémám a súlyával van, most 4800 g (születési súly:3150 g) és csak szopizik. Én elégnek találom a tejcsi mennyiségét, mert a szopcsi után elégedett és nyugodt, de a védônôm azt tanácsolja, hogy adjam neki a tápszert mert úgy talán jobban hízna. Ön mit tanácsol? Elôre is köszönöm!

A székletvizsgálatot és próbaszopást ajánlok.
(Dr.Gimesi Anna)

3396. Reflux, Ph-mérés (4 éves kisfiú) (2009.04.01.)
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 4 éves és a közelmúltban felmerült a reflux gyanúja. Sajnos így utólag visszagondolva az elmúlt 4 évre, valóban elég nagy a valószínûsége. Tünetek: haspuffadás, éjszakai köhögés, orrmelléküreg-gyulladás, állandó orrfolyás és fekvés közbeni orrdugulás (orrmandulája már nincs), hajnali ébredés, melybôl nem tud visszaaludni, nehezen, forgolódva alszik el (majd egy korty víz megivása után azonnal elalszik), van olyan nap, hogy félóránként kér enni. Testi, szellemi fejlôdése megfelelô. Most megemeltük az ágya fejrészét, éjjelre kevesebb folyadékot iszik, lecsökkentettük a tejtermékek fogyasztását és már egy nap alatt javult a helyzet. (De nem szûnt meg minden tünet.) Egy évig tejmentes étrenden volt, de kiderült, hogy a tej csak felerôsítette a tüneteket, nem az volt a fô probléma. Azt már egészen pici korában észrevettük, hogy a tejtermékektôl hajnalban felébred, de az orvosok ezzel nem igazán foglalkoztak. Röntgenvizsgálat volt, az eredmény negatív. A hasi UH szerint a belei nagyon gázosak. Úgy veszem észre, hogy a közérzete sem teljesen megfelelô, bár nem panaszkodik fájdalomra. Az orvos most 24 órás ph-mérést javasolt. A kérdésem a következô: Valóban szükséges-e a 24 órás ph-mérés? Vizsgálat nélkül van-e mód gyógyszer felírására? Válaszát köszönöm. Andrea

Valóban a gyógyszer felirásához kell a mûszeres vizsgált, de elôtte talán érdemes a laktóz és a tejfelszivódás irányában a vizsgálatokat elvégezni.
(Dr.Gimesi Anna)

3397. Fogyás, kiütés, vashiány gyanúja (10 hónapos kislány) (2009.04.01.)
Kedves Doktornô, abban szeretném a tanácsát kérni, hogy 10 hónapos kislányom, 2 hetet beteg volt. Felsôlégúti betegsége volt, és nagyon aggódom, mert lefogyott. Amúgy sem volt soha egy nagyevô, 8300gramm volt a súlya, most 8000 gramm. 3780 grammal született , és ahhoz képest nem sokat hízott, viszont sokat nôtt, 26 cm-t. Orvosunk szerint Ô egy ilyen alkatú kislány nem kell aggódni. De én aggódom. A betegség miatt szinte csak ivott, alig evett valamit. Sajnos tejallergiája is van, igaz vérvétellel nem lett megerôsítve, viszont a tejes dolgoktól atópiás lett az arca, nagyon csúnya volt szegénynek, már 2 hónaposan elkezdôdött ez a probléma, akkor még szopizott. Nem ettem tejtermékeket és rendbejött + koleszterines arckrémmel kentem + a Halikar kenôccsel. Milupa Pepti 1 ill. 2 kap. kapott. Hozzáteszem még, most jött ki 2 foga egyszerre - 6 van összesen, de azok sem a megszokott sorrendben jöttek, hanem elôször a 2 alsó metszô, aztán a felsô oldalsók... Amúgy nagyon mozgékony kislány, egész nap tevékenykedik, viszont azt veszem észre, hogy mostanában fáradékonyabb is. Lehet a betegség + a fogzás? Hallottam, hogy a vashiányos gyerekekre is jellemzôk ezek a tünetek, nem tudom mit kéne tenni. Kedves Doktornô várom megtisztelô válaszát. Elôre is köszönöm: Judit

Lehet, hogy a fogzás is hozzájárul, de indokolt lenne egy teljeskörû vérvétel.
(Dr.Gimesi Anna)

3398. Köhögés, aszthma gyanúja (4,5 éves kisfiú) (2009.04.01.)
Tisztelt Doktornô. A kisfiam 4,5éves. Másfél éves korában elhúzódóan köhögött 2 hétig és hörgött. Háziorvos irt spiropentet és zyrtec cseppet. Ezeket nem szedte be, másnap gyerekorvoshoz mentünk, ô felirta a klacidot, amit kb 2 hétig szedtünk, - meggyógyult. Tavaly májusban nagyon csúnyán, ugatva köhögött, rectodelt kúpot kaptunk. Ôsszel ismét többször elôjött a köhögés, kellett a kúp. Novemberben voltunk allergiaorvosnál, - nem allergiás semmire. Azóta szedi az aeriust. Februárban megint csúnyán ugatva köhögött, megint kb 2 hétig hörgött. Allergiaorvostól kaptuk a pulmicort sprayt 24én, azt mondta asztma gyanús. Múlt hét óta köhög, fullad. 5ször kellett neki a kúp. A háziorvos azt mondja, hogy ki fogja nôni ezt az ugatós köhögést. Elkezd köhögni, kb egy hétig szedi a köptetôt és az antibiotikumot és utána visszamarad a hörgés. Ilyenkor még spiropentet is szoktunk szedni. Érdekelne a maga véleménye, köszönöm szépen, Tímea

Valóban elô szokott fordulni aszthmaszerû tünet kimutatott allergia nélkül. Általában 8-9 éves korra kinövik. Addig tüneti terápiát ajánlanék én is.
(Dr.Gimesi Anna)

3399. Étvágytalan (9 éves kislány) (2009.04.01.)
Tisztelt Doktornô! 9 éves lányom betegesen étvágytalan, válogat, de azt sem eszi meg, amit elmondása szerint szeret. Próbálok a kedvében járni, de hiába, csak csipeget és látványosan nem esik jól neki az étel. Aggódom érte, mert csak 23 kg, és 125 cm. A háziorvos szerint nem sovány, és ha éhes, biztosan eszik annyit, amennyi neki kell. De ô nem látja ezt a mindennapos kínlódást, hogy csak akkor hajlandó enni pár falatot, ha könyörgök neki. A folyadékkal is így van, vizet nem akar inni, teát sem, csak gyümölcslevet, de keveset. Sokat veszekem vele emiatt, mert a szép szó nem elég. Kérem adjon tanácsot, mivel próbálkozhatnék, hogy jobb belátásra bírjam, és az étvágyát hogyan lehetne javítani? Mi lehet az oka ennek, kell-e tartanom valami komolyabb bajtól? Válaszát elôre is köszönöm. Bernadett

Szerintem a fô étkezéseket kellene betartani, kevés nassolás legyen és inkább vizet igyon.
(Dr.Gimesi Anna)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |