válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 3481 - 3500.)
3481. Lila folt az arcon (2009.04.20.)
Kedves doktor nô! 1,5 éves kislányommal tegnap fél órát hintázott az apukája, miután odamentem, hogy más gyermeket is hagyjanak hintázni látom, hogy a jobb arcán lila foltok vannak. Eléggé megijedtem. Elôször arra gondoltunk, hogy beütötte, de estére elmúlt. Mi lehet a baj, illetve próbáljam ki megint a hintázást? köszönettel Ditta

Lehet erôlködéstôl is, de meg kell figyelni.
(Dr.Gimesi Anna)

3482. Tojásallergia, családi pótlék (2009.04.20.)
Tisztelt Doktornô! 5 éves gyermekemrôl most derült ki, hogy magas mennyiségben tojásallergiás. Ezzel kapcsolatban szeretném megtudni, hogy igényelhetnék-e rá emelt családi pótlékot? 2 éve tejfehérjeallergiás volt, de akkor senki se szólt, hogy ezt megtehetném. 1 évig szépen végigcsináltuk a diétát és ki is nôtte. Kellemetlen rám nézve ez a kérdés, de most anyagilag már messze nem állunk olyan jól, mint akkor és ezért szeretném tudni, hogy igényelhetem-e.

Ha a tojásallergia mutatható ki arra nem igényelhetô, hiszen a tojás illetve tojással készült ételek kihagyhatók.
(Dr.Gimesi Anna)

 
Dr.Tausz István válaszai, 2009.04.27.
3483. Tápszer-mennyiség (2009.04.27.)
Tisztelt Doktor Úr! A fiam 5 hetes, sajnos nem tudtam egyáltalán szoptatni. Eddig tápszert kapott, amivel az lenne a gondom, hogy nem tudom neki meghatározni a megfelelô mennyiséget. A 3. héttôl 6 óránként adom neki a 120ml-t, de valamikor ez kevés és 7 szer megeszi ezt a mennyiséget. Mennyi az az adag, amit egy nap adhatok neki és milyen idôközönként? A baba elég jó evô és már nagyon sokat is híztunk, 3450 grammal született, de már meghaladjuk az 5 kg-t 5 hetesen. Nem akarom túl etetni, de azt sem akarom, hogy éhezzen, mert nagyon sokat sír és az adagot nem merem emelni neki. A gyerekorvosunk azt mondja, hogy annyit kell adni a babának amennyit megeszik, de az enyém /úgy érzem/ jóval többet enne. Egy kicsit hasfájós és ezt sem akarom még jobban tetézni. Illetve éjszaka is felkel 3-4 óránként enni. Nem adhatnék neki többet éjszakára, hogy jobban és többet aludjon? Köszönöm válaszát.

Kedves Anyuka! Nyugodtan adjon a babának, ahogy ô kívánja. Általában testsúly kilogrammonként 150ml-t kell ennie a babának, de ez nem törvényszerû.
(Dr.Tausz István)

3484. Rota vírus és más védôoltások (2009.04.27.)
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 9 hetes és szeretném beadatni neki a rota vírus elleni cseppeket, valamint a pneumococcus elleni oltást is a kötelezô oltások mellé. Az lenne a kérdésem, hogy lehete úgy, hogy a 3 hónapos oltásnál rota vírus elleni cseppek, majd a 4 hónaposnál pneumococcus oltás, 5 hónapos korban szintén rota elleni cseppek, majd 6 hónaposan a pneumococcus ismétlése. Várom válaszát! Tisztelettel: Eleonóra

Lehet, de jobbnak tartom, ha 2 és 3 hónaposan Rotavirus, 4 illetve 6 hónaposan pneumococcus elleni oltást kap.
(Dr.Tausz István)

3485. Prevenar oltás (2009.04.27.)
Üdvözlöm! Érdeklödnék, hogy a Prevenar oltás uj rendeletéröl mit lehet tudni? Aki már megkapta az elsöt az idén, az megkaphatja a másik oltást? A kislányom 21 hónapos és most májusban szeretném a következö, másodikat beadatni neki, de a rendelöbe azt mondták, hogy nem kell második. Viszont azt olvastam, hogy a 2009 január 30-után szülöttekre vonatkozik az uj rendelet.

A rendelet visszamenôlegesen is érvényes, tehát aki 12-23 hónapos kor között már kapott egy oltást, akkor nem kell ismételni.
(Dr.Tausz István)

3486. Hasfájás (2009.04.27.)
Kedves doktor úr! Nagyon elvagyunk keseredve, mert kisebbik fiunk Dominik nagyon hasfájos. Másvél évvel ezelött korházban voltunk sulyos kiszáradás miatt, nem találáltak rota virust a szervezetében, de én nem hiszem, mert annyira kiszáradt, hogy nem volt eszméleténél, és nem tudtak vért venni töle. Teljesen szürke volt a böre. 5 NAPIG VOLTUNK KORHÁZBAN ÉS SZERENCSÉRE MINDEN HELYRE JÖTT. Sajnos tavaly agusztus ota állandoan hasfájásra panaszkodik többségében evés után, hiába kakil, még van ugy hogy utána is fáj neki. Már ott tartunk, hogy ôt is idegesiti, miért van ez, és sirni kezd. Az orvosok nem foglalkoznak vele, mert nem akkor fáj neki amikor elviszem az orvoshoz, és tanácsot sem adnak. Kérem segitsen! Normaflormot adok most neki, jobbat nem tudok. Elöre is köszönöm.

Sajnos vizsgálat nélkül nem sokat tudok mondani, esetleg egy hasi UH vizsgálat segítene.
(Dr.Tausz István)

3487. Szobatisztaság (3 éves kislány) (2009.04.27.)
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 2009. februárjában betöltötte a 3. életévét. 2 éves kora óta szobatiszta. A problémám az lenne, hogy kb.3 hete folyamatosan bugyiba kakil. Utána rögtön szól, de már késô. A pisiléssel nincs gond, rendszeresen wc-t használ. Nem tudom hogyan reagáljak, szidjam vagy beszéljem meg vele. (Nem vagyok egy veszekedôs anya). Lili a harmadik gyerkôcöm, a 2 fiammal nem volt ilyen problémám. Nagyon köszönöm a lehetséges válaszokat, okokat! Tisztelettel: Katica

Feltehetôen valamilyen psyches stressz érte, nem most kezdte a közösséget?
(Dr.Tausz István)

3488. Hasfájás a köldök körül (7 éves kislány) (2009.04.27.)
Kedeves doktor ur! van egy 7 eves lanyom es tobszor panaszkodott, hogy faj a hasa, foleg a koldoke korul. A napokban 2 oranket hanyt, azota dietazik, de minden eves utan faj a hasa. Ha lehetseges, kerem mondja meg, milyen orvoshoz forduljak. Elore is koszonom.

Gastroenterológus szakorvoshoz.
(Dr.Tausz István)

3489. Mellkasfájdalom (6 éves kisfiú) (2009.04.27.)
Tisztelt Doktor Úr! 6 éves kisfiam pár napja arra panaszkodik, hogy fáj a mellkasa. Valahová középtájra mutat közben. Egyébként örökmozgó, úszóedzésre is jár, ami után sosem panaszkodik, hogy fájna a mellkasa. Ahogy ô megfogalmazta, olyankor fáj, amikor ugrál az ágyon. Én, mint aggódó anyuka természetesen egybôl a szívére gondoltam, de nem kellene akkor a fárasztó edzések után is ezt éreznie?

Nem valószínû, hogy a szíve, elképzelhetô, hogy refluxa van, vagyis a gyomorból ugrálás közben feljön az étel a nyelôcsôbe és ez marja.
(Dr.Tausz István)

3490. Köldök körüli hasfájás (8 éves kisfiú) (2009.04.27.)
Mi a teendô ilyenkor, mit ehet? Ez évente kb. 2-szer fordul elô és tart 4 napig is.

Nincs igazán jelentôsége, ne aggódjon.
(Dr.Tausz István)

3491. Szájpenész (2009.04.27.)
Tisztelt Doktor úr! Kisfiam 7 hónapos, és születésétôl kezdve elég beteges. Már 4 alkalommal kaptunk antibiotikumos kezelést. A legutolsót vénásan kapta amikor is fülgyulladása volt. A korházban 3 alkalommal csináltak vérvételt, az elsônél 19000 volt a fehérvérsejtszáma a másodiknál 9000 a harmadiknál pedig újtra 18000. A CRP szintje viszont lement 6.1-re. Az utolsó eredmény függvényében engedtek el minket. Ennek 3 hete, és azóta szinte tünetmentes. Kicsit folyik az orra, de más a mai napig nem volt. Ma viszont észrevettem, hogy penész borítja a száját. Nagyon aggodom, hogy nincs-e valami komolyabb dolog a folyamatos betegségek mögött?! Fôleg a magas fvs aggaszt. Véleményét, segítségét elôre is köszönöm!

Feltehetôen a sok antibiotikum borította fel a saját baktérium flóráját és így telepedett meg a szájpenész. A gyógyszertárban vegyenek glicerines bóraxot és azzal ecseteljék a száját.
(Dr.Tausz István)

3492. Gyakori éjszakai felsírás (2009.04.27.)
3 éves kislányom még mindíg nem alussza végig az éjszakát:-( Van hogy csak egyszer, de van hogy óránként nagyon élesen és ijesztôen felsír. Mikor megkérdezem mi baja, azt feleli semmi és alszik tovább. Sokszor nem is válaszol, mintha nem lenne ébren. Félek, hogy valami baja van. Sokat olvastam már errôl és úgy gondolom mindent megteszek, ami a nyugodt alvásához kell: napirend betartása, estimese, külön ágyban alvás stb. Kérem segítsenek.

Nem jelent kórosat, várjon türelemmel szépen kinövi a gyermek.
(Dr.Tausz István)

3493. Véres széklet (2009.04.27.)
Kedves Doktor úr! Kisfiam 3 hónapos korában volt elôször véres széklete, akkoriban idônként adtam neki tápszeres pótlást az anyatej mellé, a véres széklet egy a korábbiakhoz képest nagyobb adag tápszer után jelentkezett. Akkor épp ünnepnap volt, az ügyeleten antibiotikumot írt fel az orvos, mert a kisfiam egy szív-problémával született, és mivel baktériumra gyanakodott, endocarditis profilaxis miatt járt el így. Késôbb a székletvizsgálat teljesen negatív lett. A gyermekorvosunk azt javasolta, hogy ne kezdjünk bele egy bonyolult kivizsgálásba, mert a gyerek amúgy jól van, bár pár hétig keveset hízott. Hosszas kutatás után arra jöttem rá, hogy az általam fogyasztott tehéntej-termékek okozhatják a véres székletet, így 3,5 hónapos kora óta tápszert nem adok a babámnak, valamint visszafogtam a tejtermékek fogyasztását, mindössze kevés sajtot eszem, és kevés tejterméket sütemény tésztájába sütve. A rendszeres panaszok megszûntek, viszont kisfiam most 7 hónapos és idônként sajnos mostanában is van 1-1 véres széklete. Megfigyeltem, hogy ha nagyobb mennyiségû tojást vagy diót eszem, újra megjelenik egy pici vér a pelusban. Egyébként minden esetben nagyon kicsi vér volt a székletben, 1-2-3 gombostûfejnyi mennyiség. A gyermekorvosunk továbbra sem javasol kivizsgálást, és szerinte az én tehéntej-fogyasztásommal nincs összefüggésben a baba véres széklete. Azt szeretném kérdezni, hogy Önnek mi a véleménye errôl, illetve, mit javasol, forduljak-e orvoshoz ezzel a problémával? Válaszát elôre is köszönöm! Üdvözlettel, Sz. Márta

Ha 7 hónaposan is van még véres széklete, akkor javaslok egy gyermek gasztroeneterológiai kivizsgálást.
(Dr.Tausz István)

3494. GOR (2009.04.27.)
Kedves Doktor ur! Kisbabam 10 honapos, (jelenleg 8 kg, 2550 grammal szuletett) es GOR-ban szenved mar 6 hetes koratol. Eddig sok orvoshoz elvittem, de tapszersuritesen es pozicionalason kivul nem ajanlottak semmi mast. Nagyon nehez idoszakon vagyunk tul, habar kislanyom rengeteget bukott, meg a pepeket is, mindig kiegyensulyozott, vidam volt. De meg ma is bukik. Nem minden nap, de elofordul. Csuklani is sokat szokott, ami szinten a GOR miatt van. Azonban par napja etetes kozben megint visszahanyt a fozelekbol. Illetve a tejpepbol is jott neki vissza, holott a pepekbol mar vagy 1 honapja nem bukott vissza semmit. Lehet, hogy a GOR megint erosodni fog, ahelyett, hogy elmulna lassan? Nagyon aggodom, mert nagyon elkeserito ez az allapot. A gyerekorvosunk azt mondta, hogy most a fogzas erositi most a GOR-t. (Jelenleg jon 2 foga, mar 4 kint van) En nem vagyok ebben biztos, es nem ertem, miert nem lehet esetleg gyogyszerrel segiteni a probleman. Miert nem irnak fel neki gyogyszert? Miert kell varni, hogy a zaroizom magatol megerosodjon? Koszonom a valaszukat. Udvozlettel: Adrienn

Ha ilyen szépen fejlôdik, mert jelenleg 8 kg-os a baba, akkor nem aggódjon elég táplálékot kap a baba, a gyógyszereknek mellékhatásuk is lehet, és szépen kinövi a refluxot.
(Dr.Tausz István)

3495. Szobatisztaság (5 éves kisfiú) (2009.04.27.)
Kedves doktor úr! A kisfiam 5 éves és az oviba elôfordul heti 1 alkalommal, hogy alvás közben bepisil. Nem tudom, hogy elvigyem-e orvoshoz vagy csak várjak, hátha ez még elmúlik. Válaszát elôre is köszönöm Anita.

Ha hetente egyszer van ilyen probléma, akkor nem szükséges további vizsgálat.
(Dr.Tausz István)

 
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2009.04.27.
3496. Székletgondok (2009.04.27.)
Tisztelt Doktor Nô! Kisfiam 9 hetes és kakálni tud, de szélgörcsei vannak, amire szélcsövet használunk. Több anyuka is ajánlotta az Espumisan, vagy az Infacol cseppeket, de én nem tartom helyesnek, hogy minden etetés elôtt gyógyszerezzem a gyermekemet ahhoz, hogy ne szenvedjen. Akkor ha így tennék egy üveg gyógyszer kb. 3-4 napig tartana. Ön szerint mit tegyek, adjam minden etetésnél, valamelyik szert, vagy ne? Tisztelettel: Eleonóra

Nem gondolom, hogy ez lenne minden etetésnél a megoldás. Ha anyatejes, akkor jó lenne Önnek kevesebb tejcukor tartalmú ételt enni és bôven kellene büfiztetni.
(Dr.Gimesi Anna)

3497. Szív a jobb oldalon (2009.04.27.)
Tisztelt Dr. Gimesi Anna! A következô problémával fordulok Önhöz. Van egy 22 hónapos kisfiam, akinél tüdôgyulladás gyanú miatt mellkas röntgent csináltak. A felvétel alapján kiderült, hogy nincs tüdôgyulladása, viszont a szíve a jobb oldalon helyezkedik el és a gyomorléghólyag a bal oldalon van. Kérdésem az lenne, hogy terhesség alatt ezt miért nem vették észre? Genetikai ultrahangon is voltam a rossz AFP érték miatt. Nem tudom, hogy szükséges-e egy alapos kivizsgálás vagy sem? Válaszát elôre is köszönöm. Tisztelettel: Edit

Mindenképpen célszerû lenne az anatómiai viszonyokat tisztázni.
(Dr.Gimesi Anna)

3498. Tápszeres baba (6 hónapos) (2009.04.27.)
Tisztelt Doktornô! Kérdésem az lenne, hogy hogyan kell táplálni egy 6 hónapos tápszeres babát. Tízóraira és uzsonnára már kaphat gyümölcsöt, ebédre fôzeléket? Elegendô reggel, este a tápszer? Elôre is köszönöm válaszát!

Naponta kétszer, reggel és este kellene tápszer, kétszer fôzelék és egyszer gyümölcspép. Persze ez lenne az optimális, ezt szép lassan kell elérni és rugalmasan.
(Dr.Gimesi Anna)

3499. Nem eszik a darabos és a fôtt ételt (2009.04.27.)
Kedves Doktornô! Kisfiam 17 hónapos, 9 foga van. Nem hajlandó a darabos ételeket megenni. A kekszet elrágcsálja, de a fôzelékben, gyümölcsben kiköpdösi a darabokat, öklendezik tôle. Hogyan tudnám rászoktatni, hogy egye a darabos ételeket? A másik probléma, hogy leturmixolva sem fogadja el a fôtt ételt, csak a bébiételt, de azt sem mindig. Ilyenkor Sinlac-cal potolom az étkezést. Köszönöm.

Ismételgetve magam csak azt tudom javasolni, hogy az okot kellene megkeresni. Összenyomva, de nem teljesen pépesitve célszerû lenne megpróbálni, illetve az egyszerûbb ételeket adni neki, amit Önök is esznek. Célszerû arra is figyelni, hogy a folyadékbevitel ne legyen túl sok.
(Dr.Gimesi Anna)

3500. Tejallergia (2009.04.27.)
Tisztelt Doktornô! Lányom 9,5 hónapos tejallergiás, a tejmentes tápszert, amit eddig evett (milupa pepti plus 2) kivonták a forgalomból, a Milupa SOM-ot nem fogadja el, a Pregomintól pedig megy a hasa. Most azt a tanácsot kaptuk, hogy a tápszert helyettesítsük neki rizstejjel, de a bioboltban csak rizstejport tudtak adni, az eladó azt mondta, hogy kaphatja Petra lányom, de a dobozra az van írva, hogy 3 éves kor alatt nem ajánlott! Akkor szabad neki adni vagy sem? És ha nem, akkor mit adjunk helyette? Válaszát elôre is köszönöm! Üdvözlettel: Nikolett

Elôször is a legfontosabb, hogy nem vonták ki a forgalomból, hiszen én is mindig irom. Pont tegnap volt értekezlet a milupa céggel és semmi ilyenrôl nem tudok. Ha a háziorvos nem tud segiteni, akkor gyermek-gasztroenterológust tessék felkeresni.
(Dr.Gimesi Anna)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |