válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 3501 - 3520.)
3501. Tápszeres baba (4 hónapos) (2009.04.27.)
4 hónapos babának tápszert adnak enni, de nem mindig fogadja el. A tejet abba kellett hagyni, mert az végképp nem kellett. A házi orvos a Normaflor rendszeres adását és a vasat ajánlotta. Ha a vasat kapja, akkor rendszerint jóval késôbb az evés után kibüfizi. Ez nem tudom, hogy igy jó-e? Nem igazán hasfájós, de ha görcsoldót kap, nyugodtabb és többet eszik. A görcsoldót lehet adni hasfájás nélkül, csak azért, hogy egyen?

Ha mindig tápszeres volt, akkor lassan a gyümölcsöt és a fôzeléket is el lehet kezdeni. Illetve lehet izesiteni a tápszert is, vannak részleges tápszerek is, az is segit a változatosságban.
(Dr.Gimesi Anna)

3502. Éjszakai felsírás (2009.04.27.)
Tisztelt Doktornô! 3 éves kisfiam minden este felriad és sír. Nem lehet megvigasztalni, szerintem ébren sincs, jajgat, és sokszor verekedik is! Teljesen megijeszt, mert bármit mondok neki, nem reagál! Aztán úgy 5-10 perc mulva elalszik, és reggel nem is emlékszik miért sírt. Már nagyon aggódok, hogy miért lehet. Kérem segítsen, hogyan kezeljem, vagy hová fordulhatok vele? Köszönöm! egy aggódó anyuka

Végig kellene gondolni a napját, hogy mi történik vele, illetve mostanában milyen változás volt az életében. Estleg késô délután lehetne többet vele a levegôn. A tv is sokszor igen sok problémát okozhat, még a gyerekfilmek is, amelyek durvábbak.
(Dr.Gimesi Anna)

3503. Hôemelkedés, rágja az ujját (2009.04.27.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom 3 és fél hónapos, szopik. Már több, mint egy hónapja hôemelkedése van, 37.5, 37.8 -at mérek végbélben, csak ritkán megy 37 alá. Vizeletet néztek neki, az negatív, a háziorvos hetente vizsgálja, a tüdeje tiszta, a torka nem piros. Nagyon aggódom, mitôl lehet ez a szinte állandó hôemelkedés? (Két hónapos koráig nem volt.) Nagyon nyáladzik és rágja az ujját, mindent a szájába vesz. 3250 g-al született, most 6300 gram. Az utóbbi két hétben az étvágya sokat romlott, két hét alatt 250 grammot hízott. Mit tegyek? Elôre is köszönöm válaszát.

A leirt fejlôdés korának megfelelô. Ha ezek végbélben mért értekek, akkor még az 5 tizedet le kell vonni! Ugyanakkor érdemes megfigyelni, hogy elég folyadékot kap-e, mert már melegebb az idô és ez sokszor okoz hôemelkedést, ha nem megfelelô a folyadékbevitel.
(Dr.Gimesi Anna)

3504. Széklet (4 hónapos kislány) (2009.04.27.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom négyhónapos lesz, szépen fejlôdik. Olyan problémánk van, hogy széklete csak akkor van, ha gricelines kúpot adok vagy ha lázmérôvel segítek neki. Szorulása nincs, sárga, hig a széklete. Csak szopik. Van amikor 5-6 napig is várok, hogy magátol tudjon kakálni, ilyenkor már erôlködik, de csak nem sikerül neki. Meddig fog még ez tartani, magátol fog ez rendezôdni? Válaszát elôre is köszönöm.

Ha anyatejes, akkor fontos lenne, hogy anyuka olyanokat egyen, illetve sok folyadékot fogyasszon, hogy ez változzon.
(Dr.Gimesi Anna)

3505. Szem (2009.04.27.)
3 hónapos kisfiam szeme ma reggelre becsipásodott, szemecskéje körül bepirosodott. Tegnap kinn voltunk, esetlegesen a huzat, szél okozhatta? Kamillával mosogatom. Mit tehetek még? Válaszukat elôre is köszönöm!

Állott vizes törlés elég lenne és meg kell mutatni gyermekorvosnak, hogy kell-e csepp a szemébe.
(Dr.Gimesi Anna)

3506. Testsúly gyarapodás (9 hónapos kisfiú) (2009.04.27.)
Jónapot kívánok! Kisfiam súlyával kapcsolatban lenne kérdésem. Most lesz 9 hónapos és csak 7 kg és 68 cm. (3300grammal született, félévesen pont megduplázta a súlyát). Kb. 1 hónapja nem nôtt a súlya. Reggel és este eszik tápszert, délelôtt gyümölcs, ebéd és délután fôzelék. Egyébként nagyon élénk baba, most kezdett el kúszni. (A testvérei ennyi idôsen már 8,5 illetve 9 kg-osak voltak). Nem túl kicsi-e súlya, vigyem-e el orvoshoz? Elôre is köszönöm válaszukat!

Célszerû lenne a feltéteket adni, kicsit több fehérjebevitellel és megnézni a hossznövekedést.
(Dr.Gimesi Anna)

3507. Kullancs elleni védôoltás (2009.04.27.)
Tisztelt szakemberek! Szeretném megtudni, hogy a 18 hónaposan kapott oltás után mennyi idôvel adható be a kullancs elleni oltás? Köszönöm, Noémi

1 hónap múlva beadható.
(Dr.Gimesi Anna)

 
Dr. Gimesi Anna válaszai, 2007.05.04.
3508. Cica és csecsemô (2009.05.04.)
Tisztelt Doktornô! Következô lenne a kérdésem. Van egy 5 hónapos kislányom, és egy ismerôsömtôl kapnánk ajándékba egy sziámi kiscicát (8 hetes). A cica se, meg a szülei sem betegek és csak lakásban voltak tartva. Ha elhozzuk a cicát beoltatjuk és kap féregtelenítést is. Veszélyt jelenthet-e a kislányomra? Igazából azt szeretném tudni, Ön mit tanácsol, jöhet a cica vagy várjunk vele, és hogy mik a veszélyei? Válaszát elôre is köszönöm! Tisztelettel: Medy27

A szôrös állat semmiképpen sem célszerû kisbabához, hiszen akármilyen tisztán tartják, bármi történhet, akár karmolás vagy vizelet kerülhet pl. a közelében...
(Dr.Gimesi Anna)

3509. Székletgondok és kiütések (4,5 hónapos kislány) (2009.05.04.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom 4 és fél hónapos (súlya 6200 gr, 62 cm), és már 3.alkalommal (egymás után) küzdünk a széklettel. Mindig is hasfájós volt, tornáztajuk a mai napig, meg este kap espumisan cseppet (korábban több üveg cseppet már elfogyasztott). Eddig minden nap, akár napi 2x is volt igazi anyajeses (híg) széklete. Fôleg esténként, bár már napközben is küszködik, látom rajta, hogy szenved. Ilyenkor sokat pukizik, és iszonyatosan büdöset. Amikor van széklet nagy nehezen, akkor meg szagtalan a pukija. Ez normális? Mit csináljak vele? Sokszor hallom, hogyan morognak a belei (kezdettôl fogva). Az édes kamillatea sem hozza meg a hatást. Anyajes baba, és csak kb. 2 hete fogadja el a tápszert (humana HA start). Ezzel kapcsolatos lenne a következô kérdésem is. Tegnapi nap folyamán nem HA tejpépet próbáltam neki adni, de kb 5 perc után a szája (semmit sem fogad el, így ez sem kellett neki), ami érintkezett a tejpéppel tiszta vörös foltos lett. A nem HA tápszer (több is) kiütötte már. Viszont ma délelôtt az arca egyik oldalán hasonló foltokat láttam szopizás után. Ez már másodszorra fordul elô. Milyen foltok ezek??? (Én napi reggel 1 pohár tejet iszom, és este egy joghurtot szoktam enni kezdettôl fogva.) Kb. 15-20 perc és elmúlnak a foltok, ezért sem tudom senkinek sem megmutatni, fényképrôl meg a gyerekorvosunk nem tudja megállapítani. Ja, és ekcémás a bôre (bár elmúlik, meg kis idô után újra elôjön). Elôre is köszönöm válaszát!

Azt gondolom, nem lenne jó, ha bármilyen tej ill. és tejterméket fogyasztana az anyuka, mert az összes leirt probléma adódhat ebbôl. Ha kell pótolni mindenképpen H.A. pépet kellene adni.
(Dr.Gimesi Anna)

3510. Büfögés (4 éves kislány) (2009.05.04.)
Tisztelt Dr. Gimesi Anna! 4 éves kislányomnál elôször 2008. október hónapban tapasztaltuk, hogy naponta többször is büfög, pedig ez korábban nagyon-nagyon ritkán fordult elô. Ekkor felsô légúti problémája is volt, 1 hónap alatt két antibiotikumot és köptetôket is elszedett. Miközben beteg volt hangosan nyelt és büfögött, a hasát is fájlalta. Gyermekorvosunk hasi ultrahangra és nyelôcsô-gyomor vizsgálatra utalta be, ahol (szerencsére) semmit nem találtak. Mivel ezek után azt mondták, hogy ne foglalkozzunk tovább vele, így egy kissé meg is nyugodtunk. Aztán idén áprilisban ismét büfögni kezdett, de korábbi tüneteihez hasonlóan már nem nyelt hangosan és hasfájásra sem panaszkodott. Ez egyébként szintén felsôlégúti megbetegedéssel egy idôben kezdôdött el. Mivel említettem gyermekorvosunknak a problémánkat, Nilacid nevû tablettát írt fel kislányomnak. Nem vagyok nyugodt egyáltalán, nem tudom, hogy mi is lehet ez. Nem szeretném, ha állandóan gyomorsavlekötô gyógyszert kellene szednie. Egyébként amióta ezt a gyógyszert szedi csökkent a büfögés, már alig - alig büfög. Büfögései során soha nem büfögött fel keserût. (A kislányom nagyon ritka esetben - vendégségben - iszik csak szénsavas üdítô italt, hiszen itthon sem tartunk ilyet és nem is kéri, hogy vegyek neki.) Tisztelt Doktornô! Kérem, szíves segítségét, tanácsát abban, hogy mit tegyünk? Tényleg ne foglalkozzunk ezzel a problémával, mint ahogyan orvosunk is tanácsolja, vagy valami komoly baj állhat a háttérben? Szíves válaszát várva! Tisztelettel: Tatuka

Valószinû, hogy a gyomorsav könnyebben feljuthat, mert a gyomorszáj könnyebben kinyitodik. Ph mérés lenne célszerû illetve laktos felszivódás irányában is lehetne vizsgálni.
(Dr.Gimesi Anna)

3511. Prevenar oltás és tüdôgyulladás (2009.05.04.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom most 8 hónapos! 5 hónaposan kapta meg az elsô Prevenar oltást! Rá egy hónapra kórházba kerültünk kétoldali tüdôgyulladással! A második Prevenart most kapta meg egy hete, azaz 8 hónaposan! A kérdésem az lenne, hogy meg kell-e kapnia a harmadikat is, mivel 5 hónaposan kezdtük! Nagyon félek, hogy ez okozta a tüdôgyulladást! Várom mielôbbi válaszát! Köszönettel és tisztelettel: Edina, E.-rôl!

A jelenlegi javaslat szerint 1 és 2 év között még egy oltást kellene kapnia. Mivel a tüdôgyulladás sok mindentôl kialakulhat, igy nem tudok erre a kérdésre válaszolni korrekten.
(Dr.Gimesi Anna)

3512. Vérfoltok a székletben (6 hetes kisfiú) (2009.05.04.)
T. Doktornô! Kisfiam 6 hetes, és kb. Húsvét óta vannak vérpöttyök a székletében. A gyerekorvosnál voltunk, azt mondta, együnk sárgarépapürét minden étkezés elôtt. Ezt megis tettük 5 napig. Utána 1,5 napig nem volt vér, de aztán ismét visszajött. Most naponta a 4-5 székletbôl 1-ben van vérfolt. Én nem iszom tejet, minimális tejterméket fogyasztok. A gyermek vegyes tápláláson van (ez azt jelenti, hogy a 150 ml adagból kb. 100 ml anyatej, 50 ml tápszer). A Humana HA1 tápszert használjuk. Azóta beszéltünk a védônôvel (aki együtt dolgozik a gyerekorvosunkkal), és azt mondta, hogy ne foglalkozzunk a vérpöttyel, ez természetes, így ürül a szervezetbôl. Én ebben nem hiszek, ezért kérem segítségét. Ja, és a vérpötty mellett még nyálkás is a széklet, ami viszont mindig jelen van. Mit kell tennünk? Válaszát elôre is köszönöm. Kné

Biztos, hogy vérfolt? Jó lenne a székletbôl a kimutatást elvégezni.
(Dr.Gimesi Anna)

3513. Folyamatosan náthás (4 hónapos kislány) (2009.05.04.)
Kedves Doktornô! Kislányom miatt fordulok önhöz, aki gyakorlatilag 3 hetes kora óta náthás. Most lesz 4 hónapos. 3 hetesen elkapta testvérétôl a hörghurutot, ekkor lett elôször taknyos is. Ospamoxot kapott rá, meg is gyógyult. Volt 1 hét szünet, majd szintén a tesótól elkapott egy vírusos felsôléguti betegséget. Elôször nem adtam neki antibiotikumot, mert másnapra elmúlt a láza, de harmadnapra ismét felment és Augmentin duót írtak fel, amit egy hétig szedett, de a náthája nem múlt el azóta sem. Az oltásokat megkapta, mert nem köhög, csak sokat szörcsög és tüsszent. Hol sûrûbb fehér a váladék (általában) néha egy kevés sárgás színû is keveredik bele... Egyfolytában megy a porszívózás, sterimál, orrcsepp. Ez is a gondom... Mivel állandó helyettesítés van nálunk, a helyettes orvosok csak ennyit mondtak: orrspray, orrcsepp. Kicsit késôn eszméltem, hogy lehet, hogy sokáig használtam az orrcseppet. Mi a tünete annak, ha a nyálkahártya emiatt károsodott? Nasivin csecsemôknek valót írtak fel és a hosszú hetek alatt egy fél doboz biztos elfogyott, bár nem minden nap használtam... Vissza lehet még fordítani? Mostmár örökké náthás lesz? Kérem segítsen! Most is még náthás, de csak sterimált és homeopátiás orrsprayt használok... Van egy-két nap amikor jobb (antibiotikumos orrcsepp után egy kicsit jobb lett), de aztán megint arra ébredtünk, nem kap rendesen levegôt, tele van az orra. Egyébként egyáltalán nem bukós baba... jókedvû, fejlôdik is. A tarkó tájékon viszont kicsi kis nyirokcsomókat lehet nála tapintani a betegség óta... Ez normális? Elôre is köszönöm válaszát... Nóra

Szerintem egy gégész leolthatná az orrváladékot, hogy mi van benne. Ezenkivül végig kellene beszélni, hogy anyuka miket eszik, illetve egy idôre az orrkezelést abbahagyni, mármint a cseppezést.
(Dr.Gimesi Anna)

3514. Szélgörcs, hasfájás (7 hónapos kislány) (2009.05.04.)
Kislányom 7 hónapos. Hasfájós baba volt, ami tényleg elmúlt 3 és fél hónapos korára, de egy hónapja visszatért. Nappal nem szembetûnô (bár nyûgösség, néha hirtelen sírás elôfordul emiatt), de éjjel sokszor felsír, szélgörcsei miatt. Nem nagyon hisznek nekem, ha a hasfájást említem, pedig látható és hallható jelei vannak. Tejet nem fogyasztok, puffasztó ételeket sem, de tejtermékeket igen. Széklete sokszor zöldes, nyálkás, zselészerû, álltalában naponta többször. Hajnalban tud leginkább hosszabban (két-három óra) aludni, reggelre szintén van széklete. Egyébként jól fejlôdô, vidám baba. Nem tudom, hogy ez is elmúlik majd, vagy már szakorvosra volna szükség? Üdvözlettel: Borbála

A tejtermékek is kiválthatják. Ha gondolja, szakorvossal is meg lehet konzultálni.
(Dr.Gimesi Anna)

3515. Táplálási gondok (21 hónapos kisfiú) (2009.05.04.)
Tisztelt Doktornô! 21 hónapos kisfiam éjszaka többször felébred, görcsöl a hasa. Ha pukizik megnyugszik. Napközben jókedvû. Nem eszik káposztát, babot, karfiolt, ami felfújhatná. Sok gyümit eszik, szereti a tejtermékeket, rizset, burgonyát, teljes kiörlésû kenyeret, húst elutasítja, de virsli jöhet -tehát nagyon válogatós (de nem etetjük helyette csokival v. nasikkal). Széklete normális, nem híg, keménynek se kemény. Nincsenek székletürítési fájdalmai. 11,5 kg a súlya, nem sovány, viszont pocakos - jellegzetes pókhas. Nôvérem lisztérzékeny - gondolkodtunk azon is, hogy nem érintett-e a kisfiam is, de mint említettem, széklete normális. Van egy 4,5 éves nôvére, neki nincsenek ilyen gondjai, mindig mindenevô volt és jóétvágyú.

A szûrôvizsgálatot érdemes megcsinálni, illetve lactos és fructos irányában vizsgálni.
(Dr.Gimesi Anna)

3516. Székletgondok (2 éves kisfiú) (2009.05.04.)
Tisztelt Doktornô, kisfiam most lesz két éves, és tavaly szeptember óta a széklete az addigi jó állagúból nagyon kenôcsôs, sôt még annál is lágyabb lett. Késôbb homokszemcse, vagy inkább nagyobb porszem-szerûségek jelentek meg benne (alig lehet letakarítani) - azóta is mindig vannak. Nem lehet homok, mert télen nem homokoztunk. Ami még nagyon zavar az az, hogy már nem is emlékszem mióta, de valahogy az állag megváltozása után, az addigi napi egy székletbôl átcsaptunk 4-5-6 naponkénti székletre. Most is hétfôn kakilt utoljára, és ma (pénteken) sem mutat nagy hajlandóságot arra, hogy kakilni szeretne. Nem tudom, mi lehet a gond. A háziorvossal még régebben beszéltem a dologról, de úgy láttam, nem tud mit kezdeni a helyzettel. Engem viszont nagyon zavar, és gondolom, kisfiamat is (bár nem mutatja, csak olyan furcsán viselkedik). Nem tudom, hova kell ilyen esetben fordulni, megvizsgáltatni. Nem tudom elképzelni, mi baja lehet. Válaszát köszönöm, üdvözlettel: B. Zsófi

Azt gondolom az étkezést, fejlôdést át kellene beszélni gyermek- gasztroenterológussal, mert valóban ez igy nem jó.
(Dr.Gimesi Anna)

3517. Székletvisszatartás, szobatisztaság (4,5 éves kisfiú) (2009.05.04.)
Kedves Doktormô! Az én kérdésem az, mit tegyek a szeptemberben 5 éves kisfiammal, akinek székletürítési problémája van? Visszatartja és naponta többször cserélek neki alsónemût. Ilyenkor sajnos be is pisil. Sôt, mostanában egyre többször, még napközben is akkor, amikor nem kell neki kakálni. Ha kakilnia is kell, akkor ráültetem a bilire. Ilyenkor 1 órát is rajta ül és nem kakil bele! Játék közben meg egyszercsak látom, hogy szorítja a fenekét, azaz visszatartja, de beszalad. Az az érdekes viszont, hogy ha (amikor már minden kötél szakad!) ráadom a pelenkát, abba zokszó nélkül belekakál. Ráadásul nem is kemény a széklete. Mit tegyek? Ô is, meg én is szégyellem. A válaszát elôre is köszönöm! Irma anyuka

Meg kellene próbálni reggel vagy este bilire vagy WC-re ültetni és megdicsérni. Több rostos folyadékot adni és kitalálni, hogy mi zavarja.
(Dr.Gimesi Anna)

3518. Vitaminfelszívódási zavar? (2 éves kisfiú) (2009.05.04.)
Kedves Dr-nô! Kisfiam 2 éves, 1 éves kora óta arcán, karján, combján pici kiütések vannak, amik egyre szaporodnak, nem viszketnek és olyanok, mintha a szôrtüszôknél kis szarudugók keletkeznének. Ezenkívül azóta is folyamatosan laza, többször nyálkás, elég bûzös széklete van, általában napi 1-2-szer. Körmei töredeznek. Bôrgyógyász szerint vitaminfelszívódási zavar állhat a hátterében, de sajnos a mi kórházunkban (Siófok) nem vizsgálnak ilyesmit. Eddig nézték: tej, tojás, búzafehérje, toj.sárgája, laktózterhelés, lisztérzékenység - minden negatív. Egyébként a kisfiam korának megfelelôen fejlett, nem vékony. Rendes vegyes koszton él, gyermek- multivitaminokat is kapott, de semmi javulás nincs. Kérdésem: Ön szerint érdemes-e vizsgáltatnom tovább és hol? Válaszát elôre is köszönöm: Zsu

Nem izzadosabb? Én helyileg ezeket a kis képzôdményeket próbálnám hintôporral leszáritani. Persze igy látatlanban igen nehéz segiteni.
(Dr.Gimesi Anna)

 
Dr.Tausz István válaszai, 2009.05.06.
3519. Büfizés és széklet (1 hónapos kisfiú) (2009.05.06.)
Tisztelt Doktor úr! A tanácsát szeretném kikérni, a fiam egy hónapos (ikerpár 1. tagja 2300 grammal született), nagyon szépen gyarapszik, jókedvû, szép kisbaba. Már elérte a 3 kilót. Evés után, amikor büfizik, az állaga tejfölszerû, sûrû. Széklete pedig néha zöldes és ritkán hasmenése is van. Ezek a tünetek lehetnek egy betegség elôjelei? Válaszát elôre is köszönöm!

A büfizéskor a gyomortartalom jön vissza és a gyomorsavtól kicsit túrós, tejfölös lesz, ebben az életkorban minden pelenkában van széklet, és híg. Ez nem jelent hasmenést, ne izguljon.
(Dr.Tausz István)

3520. Gyakori széklet, hangos gyomormozgás (2009.05.06.)
Tisztelt Doktorúr!!! Kisfiam pár napja sûrûn jár kakilni. Egy nap 5-6-7 szer is talán. Mindig keveset kakál, szinte bogyókat. De inkább az aggaszt, hogy 1-1 kaki helyett csak habot kakil. És elég hangosan hallani ilyenkor a gyomor mozgását. Fájni nem fáj semmilye. Kérem irja már meg, mit tegyek és mi lehet ennek az oka? Köszönettel: egy aggodó anyuka

Sajnos elfelejtette leírni, hogy hány éves a gyermek. A habos váladék mellett vér is ürül-e, vagy csak nyák?
(Dr.Tausz István)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |