válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 3460 - 3480.)
3460. Túlsúlyos gyerek (2009.04.17.)
A kislányom alig eszik valamit és még is 3 évesen 24kg és 106cm. A mi háziorvosunk mindig csak azt mondja, hogy túlsúlyos a gyerek, de ötletet vagy segítséget nem ad, hogy mit csináljak vagy, hogy nincsen-e esetleg valami problémája? Válaszukat elôre is köszönöm S.V.V.

Kedves Anyuka. Javaslom ne igyon szörpöt, teát csak vizet a gyermek. Kerülje az édességeket, hamburgert, sült krumplit, és kevés kenyeret egyen.
(Dr.Tausz István)

3461. Székletvisszatartás (2009.04.17.)
3 éves kislányom a testvére megszületése óta visszatartja a székletét. Nagyon szorulásos volt, sokat szenvedett a kakilással. Sok mindent kibróbáltunk már, most a Laevolac szirupot adom neki. Az lenne a kérdésem, mennyi ideig kaphatja ezt egyfolytában? Most már lazább a széklete, de mikor érzi még mindig futkos és a végsôkig visszatartja. Ezt ki fogja nôni? A végbelénél nem alakulhat ki valami rendellenesség? Válaszát elôre is köszönöm!

Nyugodtan kaphatja a Laevolac szirupot, a szobatisztaságra való átállás normális velejárója a széklet visszatartás. Nem lesz semmi baja.
(Dr.Tausz István)

3462. Érzékeny nyálkahártya, fogzás és székletproblémák (2009.04.17.)
Tisztelt Doktor úr! 18 hónapos kisfiamnál azt vettük észre, mintha túlzottan érzékeny lenne a nyálkahártyája, ezt a feltételezésünket az alábbi tünetek magyarázzák: 1. Nem eszik meg semmit sem, ami kicsit is savanykás, így nem eszik meg semmilyen gyümölcsöt sem, még a banánt sem (az egyetlen nyers növény, amit elfogad az a borsó). 2. Ha jön valamelyik foga, akkor teljesen taknyos lesz, amivel az orra megtelik, és ezért aludni sem tud (ilyenkor az is elôfordult, hogy éjszakánként 3-4 alkalommal is ki kellett porszívóznunk az orrát). A kíbújó fogacskák szomszédságában a nyelven kerek folt jelent meg, mely a fogzást követôen eltûnt. 3. Folyamatosan folyékony és sötétszínû a széklete, pedig már 1 éves kora óta nincs anyatejen. Gyakorlatilag még nem volt olyan széklete, amely kicsit is szilárdnak mondható (tejterméket nem kap, mert akkor még a fenekét is kicsípte a kaki). Mi lehet ennek az oka, mit lehet tenni? Válaszát elôre is köszönöm!! Tamás

A fogzási periódusban érzékenyebbek a gyermekek és könnyebben kapnak el különbözô vírusos betegségeket, érdemes a nyálkahártya erôsítésére valamilyen komplex vitamin készítményt szedni.
(Dr.Tausz István)

3463. Anorexia – 3 évesen? (2009.04.17.)
Szeretném megkérdezni a véleményüket. A kisfiam 3 éves és 11kg. Szereti a gyümölcsöt nem válogatós, délelôtt keveset, de délután jól eszik. 2,85kg volt a születési súlya. Most voltunk Rota virus miatt kórházban és ráirták a zárójelentésére, hogy anorexia. Kórosan sovány? Nálunk csak felnôtt háziorvos van, ô vizsgálja a gyerekeket is. Felkeressek egy szakorvost? Köszönettel: Tné Marika

Az alacsony testsúlya lehet alkati, örökölött tulajdonság, de lehet betegségnek is a tünete, tehát érdemes felkeresni egy szakorvost.
(Dr.Tausz István)

3464. Nyálfolyás és fejlôdés (3437.) (2009.04.17.)
Kedves dr.Tausz! Korábbi kerdesem a nyalfolyassal kapcsolatos volt, 3437 kerdes. Nem, nincs baj a fejlodessel minden normalis, csak egy kicsit azert nehezebben akar beszelni 2 evesen, de hat en is es ferjem is keson kezdtunk beszelni. Koszonom elore is [Vajdasag]

Ha a mozgásfejlôdése megfelelô, akkor ne aggodjanak.
(Dr.Tausz István)

3465. Tojásallergia és védôoltás (2009.04.17.)
Tisztelt Doktor Úr, Két és fél éves kisfiam tojásallergiás. Sokat vagyunk a szabadban és erdôben is szoktunk kirándulni. Féltem a kullancsoktól, de az oltást nem adhatjuk be neki az allergia miatt. Létezik más megoldás is? Esetleg külföldön nem létezik olyan injekció, ami nála is alkalmazható lenne? Köszönöm válaszát: Erka

El szeretnék oszlatni egy tévhitet, csak akkor nem adható be tojásallergiásnak az FSME oltás, ha súlyos életveszélyes allergiás reakció alakul ki a tojástól, ha csak néhány pöttye van a gyermeknek tojásevés után akkor nyugodtan beadható. Azonban az Encepur nevû készitmény nyugodtan beadható tojásallergiásoknak is.
(Dr.Tausz István)

3466. Szalmonella és diéta (2009.04.17.)
Kedves doktor ur. A 3 eves kisfiam 3 hete szalmonella fertozest kapott. 10 napja tunet mentes volt, dietazott. Tegnap kapott egy kis turot es reggel fajt a hasa es hig volt a szeklete. Lehet a turotol? Mi a megfelelo dieta es meddig tartson?

A Salmonella fertôzés következtében valószinüleg átmenetileg tejérzékenység alakult ki, kerülje a tej tartalmú ételeket.
(Dr.Tausz István)

3467. Letapadás, mûtét (2009.04.17.)
Tisztelt doktor úr! Kisfiam már 7 éves és 3 éves kora óta állandóan le van neki ragadva a fitymabôre az un. vitorlára. Az Urológián már többször is felrántották neki, de mire hazaértünk (kb. 1.5 óra) újra vissza volt forrva. Az itteni orvosoknak mondtam, hogy nem lehet-e mûtéti úton megoldani, hogy ne szenvedjen ennyit a gyerek, de elutasító választ kaptam, hogy bizonyára én nem tartom karban idehaza, ezért nô mindig vissza. Azóta reggeli merevedéskor még álmában többször is be-be csurog neki és van, hogy be is pisil. Mit tegyek?

A letapadás megoldása után rendszersen hátra kell húzni a fitymát, ha szükséges szívesen megnézem és megoldom a letapadását.
(Dr.Tausz István)

----------------------------
Magánrendelés »

3468. Rossz evô, székrekedés probléma (2009.04.17.)
Tisztelt doktor úr! Kislányom 3.5 év nagyon rossz evô, szinte semmit sem eszik meg (parizer, virsli, húsleves, tészta) kb. ennyi. Viszont napi 0,5-1 l házi tej az jöhet! Semmi zöldség és gyümölcs, nagy ritkán alma v banán, az is csak fél! Ha egész nap nem adnék neki enni, nem is kérne, csak tejcit v teát! Ez mellett mindig szorulásos és 4-5 napja sötét keki zöld a széklete. Kérem segítsen, mit tegyek, hogy jobb evô legyen és mást is megkostoljon v megegyen? Vajon a széklete a szegényes táplálkozás miatt ilyen? Amúgy 15.5kg és hiper aktív! Köszönettel: Mária

A sok tej fogyasztása miatt nincs étvágya és kemény a széklete, ne kapjon naponta csak kb 5 dl tejet.
(Dr.Tausz István)

3469. Sárga bôr (2009.04.17.)
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 13 hónapos. Egy éves koráig szoptattam, 5 hónaposan kezdtük a fokozatos hozzátáplálást. Jó 2-3 hónapig sok sárgarépát és sütôtököt fogyasztott, nagyon szerette. Gondunk az, hogy bôre feltûnôen sárga színû. Nem egyenletesen mindenütt, hanem fôképp az orra, talpa-tenyere, és a hajlatoknál. A szeme fehérje nem sárga, tehát a májának nincs baja. Mindezekbôl persze mindenki béta-karotin túladagolása gondol, de már 4-5 hónapja tudatosan kerüljük a répát, sütôtököt és más, nagy béta-karotin tartalmú étkeket. Kérdésem az, hogy LÉTEZIK-E OLYAN VIZSGÁLAT, amely kimutatja a béta-karotin szintet a gyermekem szervezetében? (Hátha mégis csupán csak errôl van szó.) Egy hónapja Szônyi dr-nál jártunk a SOTE-n, alfa-1-antitripszin és lisztallergia-vizsgálatot végzett a sárga szín miatt, mindkettô negatív. Csak egy labor-eredményt kaptunk postán, a dr úr ráírta kézzel, h ez a két vizsgált tényezô rendben, további vizsgálat nem szükséges. De sajnos a feltûnôen sárga bôrszín hónapok óta ugyanúgy fennáll, pedig már szinte semmi béta-karotinos ételt nem kap. Én csak akkor tudok megnyugodni, ha tudom, mi okozza ezt. (Szônyi dr-hoz 8 hét múlva lenne új idôpont, telefonon sajnos szinte lehetetlen elérni. Megbízom szaktudásában, de csupán erre a 2 dologra tesztelte a kisfiamat, és ezek szerint valami más okozza a gondot. De nem derült ki, mi) Pár hete ekcémás kiütések is elôjöttek a hátán és a hasán, talán ez is összefüggésben lehet a sárga bôrszínnel (felszívódási gond, ami most már nem csak furcsa színben, hanem kiütésekben is jelentkezik?) Erre a bôrgyógyász szteroidos kenôcsöt írt fel, ami pár nap alatt elmulasztotta a kiütéseket. De félek, ez csak tüneti kezelés és újra elô fognak jönni. Egyébként jól fejlôdik (9.4 kg), aktívan jár-kel, örökmozgó, jó kedélyû. Egy furcsaság: éjszaka 3-4x felkel és kb. fél liter vizet megiszik. (...) Válaszát elôre is köszönöm! Üdvözlettel, trrixy

A sárgaságnak több megjelenési formája van, ha a máj, vagy epemüködés miatt alakul ki,akkor a szem fehérje is besárgul. Ha genetikai okok miatt /kinai/ sárga a gyermek, akkor a test bôrének minden része egyenletesen sárga. A tenyeren és talpon megjelenô kifejezett narancsszinû sárgasság egyértelmüen a megemelkedett karotin bevítelre utal, ami több hónap alatt bomlik le. Ne izguljon. Laborvizsgálatot nem tudom, hogy hol végeznek, feltehetôen az Országos Közegészsdgégügyi Intézetben.
(Dr.Tausz István)

3470. Hasfájás és székletgondok (2009.04.17.)
Tisztelt doktor ur! Olyan kérdésem lenne, hogy a fiam 8hetes és nem bir kakilni. De csak anyatejet eszik. Pukizni bir és kakilási ingere is van. Hozzáteszem, hogy hasfájosak is vagyunk miota kijöttünk a korházbol. A gyerekorvosunk ajánlotta az infacolt és az be vált. Utána elmult egy-két hétig a hasfájás és lassan egy hete jelentkezet a szorulása, és ujra a has fájása. De nem olyan mértékben fáj a hasa mint elöször, inkább már azért fáj mert nem bir kakilni. Sajnos segiteni kell neki. Lázmérövel szoktam neki segiteni egy nap egyszer, nem merem többet, nehogy hozzá szokjon. Olyan kérdésem lenne, hogy lehet-e recept nélkül kapni hashajtot a fiamnak? És a doktor ur mit ajánlana? A válaszát elöre is köszönöm, egy aggodo anyuka

Nem javasolnék semmilyen hashajtót ilyen kis babának, nem baj ha ritkán van széklete.
(Dr.Tausz István)

3471. Magzat vesetágulata (2009.04.17.)
Tisztelt Doktorúr, A véleményét szeretném kérdezni kislányom problémájával kapcsolatban. Jelenleg 35 hetes terhes vagyok, és 29 hetes korában mindkét veséjében tágulatot (7 ill. 10 mm) talált az UH. 3 hét mulva egy másik UH (más orvos) 8 ill. 11 mm-nek mérte. Újabb 3 hét múlva (ma) a jobb veséjében maradt a 7 mm, de a bal vesében bár csak 11 mm nek mérte az orvos, de azt mondta, hogy :idézem: kiterjedt pyelontágulat, a vese kéregállománya helyenként elvékonyodottnak imponál. A magzatvíz picit több az átlagosnál, a hugyhólyag telített volt, a pici kb 2,5 kg a korának teljesen megfelel. Az orvos szerint megfontolandó a szülés elôrehozása, ebben kérdezném az Ön véleményét, tapasztalatát. Vajon érdemes korábban megszülnöm? Ha jól tudom lányoknál ritkább ez a probléma. Vajon ez akkor a rosszabbik eset? Mire figyeljünk, ha megszületik? köszönettel: Krisztina

Ha fokozódik az üregrendszeri tágulat és vékonyodik a veseállomány, akkor valóban megfontolandó a szülés elôbbrehozása. A megszületést követôen valószinûleg mûtéti beavatkozás szükséges. Javaslom, hogy keresse fel a Semmelweis Egyetem I sz. Gyermekklinikáján dr Verebély Tibor Professzor Úrat, akinek ez a szakterülete.
(Dr.Tausz István)

 
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2009.04.20.
3472. Táplálási gond (2009.04.20.)
3 és fél hónapos kislány unokám nem hajlandó csak fekve, félálomban elfogadni a tápszert. Már nem szopik, mert tej allergia gyanus lett. Nem tudjuk, hogy ez igy helyes-e? Napi 1 ampulla normaflort kap. Esetleg más ennivalót, gyümölcsöt, fôzeléket nem lehetne adni már neki?

Anyatejre allergiás? Akkor milyen tápszert kap? Ha tápszeres, akkor már 6 hetes kor felett lehet lassan gyümölcs- és zöldséglevet elkezdeni. Fekve nem jó adni.
(Dr.Gimesi Anna)

3473. Kiütések (2009.04.20.)
Kedves Doktornô! Egy 27 hónapos kisfiú anyukája vagyok. Kisfiam még pelenkás, és kb. egy hete piros pöttyök jelentek meg a fenekén és az ágyékhajlatán. Háziorvosunk tanácsára felváltva kenem Alsol és Bepanten kenôcsökkel, valamint naponta kétszer Bioptron lámpával is kezelem az érintett területet. Sajnos nagyon lassan múlik. Önnek milyen javaslata lenne a kiütés kezelésére? A másik kérdésem: összefügghet-e a kiütések megjelenése vitaminok szedésével? - náthás volt a kisfiam pont egy hete, orrszíváson és orrcsepp használatán kívül Multikid vitaminnal és Cebion csepekkel kezeltem. Mindezek után hígabb lett a széklete, lehet, hogy emiatt lett csúnya a feneke?- Válaszát elôre is köszönöm! Sz. Andrea

Elképzelhetô illetve lehet gyümölcsöktôl is.
(Dr.Gimesi Anna)

3474. Reflux és ph-vizsgálat (2009.04.20.)
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 4 éves és nemrég reflux gyanúja merült fel nála. Nyelési röntgenen már voltunk, az eredmény negatív. A következô vizsgálat a 24 órás ph-mérés lenne, de úgy hallottam, hogy van ennél modernebb, illetve „humánusabb” vizsgálat is. Válaszát köszönöm. Andrea

Én azt gondolom, hogy a fiziológiás eltérések kimutatására ez a legjobb módszer.
(Dr.Gimesi Anna)

3475. Pigment folt vagy máj probléma? (2009.04.20.)
Tisztelt Doktornô! A kisfiam most 2,5 éves. Fél éves volt, amikor egy pár db. sárgás-barnás (világosbarna) folt jött ki rajta (kézfején, lapockáján, nyaki gerincén, fenekén, combján, homlokán). Összesen ez a 6 db. Méretei: 0,3 x 0,5 és 0,3 x 2 cm között vannak. Nem nônek, csak amennyire a gyerek nô. Voltunk bôrgyógyásznál, aki azt mondta, hogy ezek nem lesznek sötétebbek, és védjem a nap ellen 50 faktoros krémmel. Tavaly, amikor lebarnult a gyerek, nem voltak olyan feltûnôek. Inkább ilyenkor tavasszal, mintha azok hamarabb \"barnulnának\". Azt szeretném megtudni, hogy nem lehet ez vmi allergia? Arra is gondoltam már, hogy szintén olyan 7-8 hónapos korában vették észre, hogy a mája egy picivel nagyobb. Ezt a háziorvos tapintásra vette észre, utána UH-gal is megnézték, ami beigazolódott, azóta fél évente vinni kell gastroent-ra, és UH-ra. Mindig csak azt mondják, hogy mérsékelten nagyobb, szinte semmi, nem kell sem gyógyszerezni, semmit tenni. A vérben a GOT magasabb volt, de ez is csak minimálisan. + a veséjében a pyelon résnyi. Ezt is mindig nézik UH-gal, erre meg azt mondták, hogy ne adjak neki túl sokat inni egyszerre (nagyon mohó volt már pár hetesen is, le sem merem írni, hogy mennyit szopott, aztán meg kijött belôle). Amikor teljesen éhgyomorra vittem UH-ra, akkor jó volt az eredmény. Lehet összefüggés a foltok, a máj és a pyelon között? Ill, azt szeretném megtudni, hogyha ezek pigment foltok akkor gyerekeknek lehet-e fehérítô zselét használni, ha igen, milyet? (pl. babe depigmentációs krém). Nekünk, mint szüleinek soha nem volt bajunk a nappal, soha le sem égtünk. Nekem, viszont a terhesség után ez nagyon furcsa lett. Terhesség alatt bebarnult a köldököm, hónaljam, fenekem, de szülés után el is múltak. Viszont a szám felett egy pigment csík jött ki, ami azóta is nôtt, és egy hete lézereztettem. Válaszát elôre is köszönöm. V

Fehéritô zselét nem lehet használni szerintem, de nem vagyok bôrgyógyász. A vesével biztosan nincs összefüggés, de a májjal lehet. Szerintem érdemes lenne hepatológus véleményét egy centrumban kikérni.
(Dr.Gimesi Anna)

3476. Hasfájás hónapok óta (2009.04.20.)
KEDVES DOKTORNÔ! NEMTUDOM, HOGY LEHETSÉGES-E MÉG HUSVÉT ELÖTT, HOGY FOGADJA 4 ÉVES KISLÁNYOMAT A 9-I RENDELÉSÉN? SAJNOS NAGYON EL VAGYOK KESEREDVE, MERT KISLÁNYOMNAK TÖBB HONAPJA FÁJ A GYOMORSZÁJ TÁJÉKÁN A POCAKJA. VOLTUNK MÁR SZEPTEMBERBEN VIZELET-, SZÉKLET-, VÉRVÉTEL-, ÉS LAKTOZ VIZSGÁLATON IS. NEGATIV LETT MINDEN, ENNEK ELLENÉRE MOST MEGINT FÁJ NEKI LEGALÁBB EGY HONAPJA. SAJNOS AKÁRHOVA JELENTKEZNÉK BE A GASZTROENTEROLOGIÁRA MINDENHOL 2 HONAPOT KELL VÁRNUNK. A BOLYAI KORHÁZBA BESZÉLTEM A DOKTORNÔVEL, ÉS AZT MONDTA, ADJAK MINI QUAMATEL-T EGY HÉTIG NEKI. KÉRTEM A PATIKÁBAN, ÉS OTT AZT MONDTA A GYOGYSZERÉSZ HÖLGY, HOGY Ô EZT NEM ADJA KI 4 ÉVES GYEREKNEK, UGYANIS 16 ÉVES KOR ALATT NEM SZEDHETÔ, RÁADÁSUL KLINIKAI VIZSGÁLATOK NÉLKÜL, HOGY MONDHAT ILYET EGY ORVOS? EBBÔL LÁTSZIK, HOGY MENNYIRE FÉLVÁRROL VESZI A MUNKÁJÁT!!!! NÉZZEM A GYERMEKEMET 2 HONAPIG SZENVEDNI???? MAJD MEGSZAKAD A SZIVEM AMIKOR SIR, ÉS ÖSSZEHUZZA MAGÁT, HOGY MENNYIRE FÁJ NEKI, ÉS HOGY TEHETELEN VAGYOK!!!! KIVÁNCSI LENNÉK, HOGY AZ ILYENNEK VAN-E GYERMEKE, ÉS Ô ELNÉZNÉ-E 2 HONAPIG, AMIG IDÔPONTJA VAN, HOGY SZENVED A GYERMEKE??? ERRÔL ENNYIT!!! ELÉG FELHÁBORITO NEM DOKTORNÔ? KÖSZÖNÖM MIELÖBBI VÁLASZÁT, KÉREM SEGITSEN!!!!! EGY ELKESEREDETT ÉS AGGODÓ ANYUKA (ÉS CSALODOTT)

Én csak hetente kapom a kérdéseket és úgy irom a válaszokat, ugyhogy idôpontot igy nem tudok adni, csak telefonon.
Tudom, hogy nehéz a helyzet, de sajnos kevesen vagyunk és azért ilyen küzdelmes az idôpontok kérdése. Addig is azt javaslom, hogy a savasitó ételeket minden formában kerüljék.
(Dr.Gimesi Anna)

----------------------------

Magánrendelés »

3477. “Szopisztrájk“ (2009.04.20.)
Kedves Doktornô ! A kisfiam majdnem 7,5 hónapos, 6 hónapos koráig csak szopi volt, utána kezdtük bevezetni a fôzeléket, gyümölcsöket. A gyümölcsöket nem annyira, de a fôzelékeket imádja. 7,6 kg, viszont rettenetesen keveset eszik, vagy inkább iszik (bár még nem fogy). Nekem nagyon sok gondom volt a szoptatással, a szopisztrájktól kezdve, minden egyes szopinál voltak/vannak problémáink, kb 2-5 percet hajlandó szopipárnáról szopizni, utána csak fekve, de azt se mindig... kis járkálás után, van, hogy újra elfogadja... Sosem volt túl sok tejem, mindenesetre most ott tartunk, hogy kb 660 grammot szopizik naponta, ehhez jön egy negyed alma+ kb 130 gr fôzelék husival. Teát, vizet egyáltalán nem issza meg, pedig sokszor megkínáljuk. Sosem volt egy nyugodt, kiegyensúlyozott baba, de azt gondolom, 7,6 kg-hoz több táplálékot is kéne magához vennie. Sajnos az anyatejem szinte napról napra lényegesen kevesebb, viszont a tápszert sem fogadja el kiegészítésnek, több fajtát is próbáltunk már, a tejpépbôl is csak 30-60 grammot. Attól félek igazából, hogy károsodni fog a veséje az elégtelen folyadék bevitel miatt. Illetve, abban szeretnénk még tanácsot kérni, hogyan fogadtathatnánk el vele a tápszert? Nem cumizik, cumisüvegbôl sem iszik, próbáltuk azért kanállal, pohárból, cumisüvegbôl, csôrös pohárból, de nem megy sehogy sem... Elôre is köszönjük az idejét amit ránk szán. Köszönettel, Kata

A fôzelékeket és a gyümölcsöket jobban forsziroznám és a tápszert nem natur, hanem izesitve próbálnám meg. Lehet gyümölcslével, egyszerû húslevessel is bevinni a folyadékot.
(Dr.Gimesi Anna)

3478. Kullancs-csípés (2009.04.20.)
Tisztelt Doktor Nô! Azzal a kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy a 3 és fél éves kislányomba belement a kullancs. 1 órán belül ki is szedettem szakemberrel! A doktor úr azt mondta, hogy még el sem kezdte szívni a vért a kullancs! Nincs védôoltása a kullancs által terjesztett agyhártya gyulladással ellen! Az eset után eltelt egy hét és most a gyerek belázasodott! A csípés helye körül NINCS pirosság sem duzzanat! Kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e, hogy a kullancs fertôzött volt és ez már a betegség elsô jele? Azt olvastam az interneten, hogy egy hét múlva kezdôdnek influenza tünetekkel! Egyébként mi ...-n lakunk! A gyerekorvosunk nem volt túl segítôkész, hiszen azt mondta, hogy várjunk és majd az ünnepek után megnézi a gyereket! Hová lehet lehet fordulni ilyen problémával? Nem szeretném a gyereket felesleges sokknak kitenni, hiszen nem szereti túlságosan az orvosokat! Válaszát elôre is köszönöm! Üdvözlettel: Eszter

Valóban az oltás nem minden ellen véd, de ha kullancsos területen laknak akkor érdemes beadatni és meg lehet nézetni gyorsteszttel a fertôzés lehetôségét. Emellett a bôrre lehet riasztót kenni megfelelô körültekintéssel.
(Dr.Gimesi Anna)

3479. Szoptatási gondok (2009.04.20.)
Tisztelt Gyermekorvos! 6 hetes kisfiam táplálásával van gondom: idônként (átlag naponta kétszer) nem tud enni a cumisüvegbôl: nyel pár kortyot, aztán ordít, miközben a szájában tart egy korty anyatejet vagy tápszert. Várni kell, míg azt lenyeli, utána megint sír, és vagy fél újra enni, és éhes marad, vagy nyel megint, és kezdôdik elôlrôl a baj. Ekkor sétálunk vele, vagy ringatjuk, de mindenképp várni kell min. negyed órát, mire újra tud enni. Máskor nincs semmi baj, és simán megeszik 80 g tejet. Mi lehet a baj? Ilyenkor szoptatni szoktam, attól kicsit megnyugszik, de soha nem tud annyi tejet kiszívni, hogy jóllakjon, így fejnem kell, és újrapróbálni a cumisüveget... Segítségét elôre is köszönöm: Emese

Az anatómiai viszonyokat meg kell nézetni u.h.-on. és bôven büfiztetni. Jó lenne nem fekve szoptatni.
(Dr.Gimesi Anna)

3480. Szobatisztaság (2009.04.20.)
Nekem olyan problémám van, hogy nagyobbik lányom elmúlott decemberben 4 éves, éjszaka abszolút nem szobatiszta, és nappal is elôfordul, hogy többször pisis a bucsija, és a nadrágja is, annak ellenére, hogy itthon bármikor mehet vécére. Azonban ezen a héten az óvodából már az ágynemût is többször haza kellett hozni, mert a csendes pihenô végére teljesen összepisilte. Nagyon bosszant, kellemetlen, de gyermekápolónôként tudom, hogy ha megszídom, az nem vezet eredményre. Tanácsot szeretnék kérni, mit csináljak vele? Az én családomban nem fordult elô ilyen, a férjemében viszon igen. De ez kellemetlen mint nekem, mint a kislánynak, hogy 2-3 ruhát cserélnek rajta naponta az oviban. Kérem segítsenek, bármit megtennék, csak ennek a kellemetlen állapotnak vége legyen. Köszönöm! Beáta

Meg kell nézetni, hogy nincs-e refluxa.
(Dr.Gimesi Anna)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |