válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Fontos tudnivalók. Kérjük olvassa el, mielôtt levelet küld!
 
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 3541 - 3560.)
3541. Táplálás – tehéntej, tápszer? (1 éves kisfiú) (2009.05.14.)
Tiszteletem dr úr!! Én azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy ön mit ajánlana az egy éves kisfiamnak ?? mit egyen??? nagyon válogatós nem nagyon eszik, de nem sovány hál istennek, nem is olyan kövér, tehát pont jó. Már tejet sem nagyon iszik, csak ha elalszik és még aztán ugy kell felbüfiztetnem. És hogy milyen tápszert ajánlana? És szeretném megkérdezni, hogy mit gondol a tehéntejrôl, adhatom-e neki, de én inkább a tápszerhez hajlok, gondolom ön is?!!

1 éves kórtól már kaphat tehéntejet, de én nem javaslom, inkább tápszert kapjon. Ebben az életkorban, ha allergiás van a családban, akkor hypoallergén tápszert javaslok, ha nincs, akkor u.n. 3-as jelzésû tápszereket adhat.
(Dr.Tausz István)

3542. Szobatisztaság (4 éves kislány) (2009.05.14.)
4 éves kislány (középsô gyermek) 2.5-3 éves kora óta szobatiszta, az elmúlt hetekben viszont vizelettartási problémái vannak. Mikor szól, hogy pisilni kell legtöbbször már be is csorog. Éjszakai vizelettartással sem volt már régóta problémája, de most a délutáni és éjszakai alvás során is rendre bepisil. Ha éjszaka félálomban megpisiltetjük, van mikor csak az elejét engedi ki és utána visszatartja és azt késôbb álmában engedi el (ez a ritkább eset). Hogy lehet megtudni, hogy felfázás vagy lelki okai vannak e kellemetlen változásnak?

Mindenképpen vizeletvizsgálatot javaslok, de fontos, hogy a vizelet minta levétele elôtt mossák le a szeméremtájékot, és középsugaras vizeletet vegyenek. Szeméremtest gyulladás is okozhat hasonló tüneteket.
(Dr.Tausz István)

3543. Hepatitis B (2009.05.14.)
Kedves Doktorúr! A szomszédunkban született egy kislány, most 4 hetes. Édesanyja hepatitis B-vel fertôzött gyermekkora ota, ô semmilyen kezelésben nem részesült. A gyermekben is öröklödött, ezért kapott védôoltást, azt hiszem eddig egy darabot. Sajnos ezt csak most tudtam meg. Nekem van egy 5 hónapos babám. Átmentünk látogatóba és az anyuka a segitségemet kérte több helyzetben. Én vágtam a gyermek körmét, csak ugyebár nem tudván a dologról ugyanazzal az olloval, mint az én kisfiamnak. Illetve volt még olyan eset, hogy a kisfiamat etette, és a babámnak, mivel már van 3 foga, megharapta az ujját. Félek, hogy esetleg babám fertôzödött. Ugy tudom vér által, de esetleg cseppfertôzéssel is terjedhet. Szeretném megtudni, hogyan derithetô ki, - vérvétel vagy hasonló. Ehhez speciális vérvétel szükséges, vagy elegendô egy általános, ami a májfunkciókat nézi. Kérem segitsen. Válaszát elôre is köszönöm.

A baba kapott hepatitis b elleni védôoltást, ô nem beteg, nem is fertôz. Egyébként csepp fertôzéssel nem fertôz a betegség, csak véráram útján, tehát a körömvágó ollóval nem tudja átvinni a betegséget. Egyébként laborvizsgálattal lehet kideríteni a fertôzöttséget, speciális ellenanyag vizsgálattal. Önmagában a májfunkció vizsgálat kevés.
(Dr.Tausz István)

3544. Csomó a kézen (14 hónapos kisfiú) (2009.05.14.)
Tisztelt doktor Úr. 14 hónapos kisfiamnak a jobb kézfején találtam egy babszem nagyságú dudort, a csukló felett egy centivel. Óvatosan tapintottam, és úgy tünik, mintha csont lenne. Vagy valamilyen csomó? Ha igen, akkor orvosilag be kell avatkozni? Válaszát köszönöm, Tisztelettel: Orsolya.

Sajnos látatlanban nem tudok semmit mondani, javaslom, hogy Orthopédiusnak mutassák meg a babát.
(Dr.Tausz István)

3545. Frissen vakolt fal a gyerekszobában (2009.05.14.)
Jelenleg épitkezunk. Belso meszes malterozás okozhat-e BRONHITIS vagy más betegséget fiatal gyermekeimnél? Mennyi ido kell a falak kiszáradásához, mikor tudjuk használni a gyerekszobát? Várom válaszát.

A nedves fal okozhat allergiás, hurutos tüneteket, sajnos nem tudom megmondani, hogy mennyi idô kell a fal kiszáradásához, ez idôjárás függô is. Javaslom, hogy gyakran szellôztessenek.
(Dr.Tausz István)

3546. Laktózérzékenység, sírás, helytelen evés (2009.05.14.)
Tisztelt Doktor úr! Kislányomnak 2 hetes kora óta laktózérzékenységet mutattak ki, szedjük is a lkatózt minden szopizás elôtt. Ahogy elkezd enni húzza, rángatja magát, néha még sír is. Rengeteg levegôt nyel és nem tudom mit tehetnék ellene? Ha evés közben felveszem büfiztetni rettenetesen sír, amíg vissza nem teszem. De akkor is folytatja a mocorgást. Evés után nagyon nehezen jön a büfi, símogatom ütögetem enyhén a hátát, és néha fél óra után sincs semmi eredménye. De ha büfizik, akkor is ha leteszem, egyfolytában mocorog. Csak hason tud aludni, mert a mocorgásra másként felkel és nagyon nehezen alszik viszza. Néha annyira ordít és semmivel nem lehet megvígasztalni. Van hogy 5-6 órát is fent van és sír. Állandó jelleggel húzza magát. Nagyon nehezen van széklete pedig nagyon híg neki, használjuk a szélcsövet is. Azzal jön minden, de utána ha elalszik ugyanúgy folytatja a mocorgást és felébred rá. Súlya jól gyarapszik. Használtunk már mindent (infacol, espumisan egyéb görcsoldó, köménymagos tea). Orvosról-orvosra szaladgálunk, de csak mindenki találgat, adnak valamit és semmi nem használ. Mit tegyek? Illetve hogy lehet leszoktatni a helytelen evésrôl, hogy ne nyeljen annyi levegôt? Kérem segítsen... Válaszát elôre is köszönöm.

Sajnos nem írta meg, hogy mennyi idôs a baba, gondolom, hogy 3-4 hónapos lehet. Ha gondolják szívesen megnézem, vizsgálat nélkül nehezen tudok tanácsot adni. A telefonszámomat a honlapon megtalálják.
(Dr.Tausz István)

------------------------------------
Magánrendelés »

3547. Hasfájós kislány (7 hetes) (2009.05.14.)
Tisztelt Doktor úr! Van egy 7 hetes kislányunk, aki nagyon hasfájos! Már az összes számunkra ismert gyogymodot kiprobáltuk, (cseppek, homeopátiás bogyok, teák, vizek stb.), de a mai napig nem használ neki semmi! Volt hasi ultrahang, röntgen, tápszer proba, de semmi változás! Képes 6-8 orán át sirni, de semmi nem jo neki, még ha kézben tartjuk az sem. Sirás közben nagyon sokat köhog, és az egész öklét bekapná ha tudná! Ha tudna segiteni vagy valami javaslatot adni, azt elöre is köszönöm!!!

Feltehetôen sokat eszik, javaslom, hogy próbáljanak meg többször kevesebbet adni, de hasonlóan az elôzô kérdezôhöz, ha szükséges szívesen megnézem a babát.
(Dr.Tausz István)

3548. Hasfájás, szélgörcs (6,5 honapos kislány) (2009.05.14.)
Kedves Doktor! Kislanyom 6,5 honapos anyatejes baba. Mar tobb hete szilardat is kap 3 szor 1 nap. A problemam az, hogy kicsi kora ota hasfajos es meg mindig az. Ejjelente tobbszor kel, sok a szel tavozik, felsir vagy nyoszorog, felhuzza a labat. Mar kiprobaltam mindenfele gyogyszert, ami segiti a szelek tavozasat, tobb-kevesebb sikerrel. Szeklete rendszeresen van, a tunetek altalaban ejjel jelentkeznek, napkozben kimozogja, de van, hogy nappali alvasat is megzavarja pocakja. Ha ejjel megszoptatom tobbszor is, mert ez az egyetlen ami megnyugtatja, van hogy ettol jobban tud szellenteni. Vigyazok arra mit eszek es persze arra, hogy a kicsi mit eszik, szoval semmi puffasztot. Mi lehet a baj? (Most oltas utan tobb napja lazas vagy hoemelkedes, esetleg osszefugg a hasfajassal?)

Az elmondottak nem utalnak betegségre, nem kap-e sok banánt, almát, répát, mert ezek fogják a székletet?. Többször kapjon kevesebbet.
(Dr.Tausz István)

3549. Nem eszik “felnôtt ételt“ (2 éves kisfiú) (2009.05.14.)
Tisztelt Doktor úr! Kisfiam 2 éves, de a mai napig nagyon elutasító a \"felnôtt\" ételekkel szemben. Egyszerûen nem kíváncsi, meg sem hajlandó kóstolni, vagy ha nagy nehezen megkóstolja, akkor is szinte undorodik. Van néhány nagyon csekély kivétel, amikor megeszi a fôztömet, de még az sem biztos, hogy amit egyszer megevett, következô alkalommal is megeszi. Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott étrendje legyen, inkább bébiételt adok neki, mert különben hajlamos inkább éhezni. Ön szerint meddig lehet ezt így folytatni? Aggódom, hogy óvodás koráig sem fog megváltozni. Hogyan lehetne ôt átszoktatni?

Ne izguljon, a csecsemôétel sokkal laktatóbb és táplálóbb, ne sürgesse a babát, majd megeszi a felnôtt ételt is.
(Dr.Tausz István)

3550. Széklet elszínezôdés (1 hónapos kislány) (2009.05.14.)
Kedves Doktor! 1 hónapos a kislányom, 1 hete a sárga székletében fekete elszinezôdéseket láttam, azóta fekete lett a széklete, de normális állagú és nincs neki sûrûbben, mint eddig. Mitôl lehet ez? Én vas tablettát szedek, neki meg elkezdtük a D vitamint adni, és mivel volt egy kis gyomor fájásom, ezért elkezdtem szedni normaflort, okozhatják ezek az elszinezôdést? Mire utalhat a fekete elszinezôdés? Amúgy semmilyen változást nem látok rajta, jól eszik, és jó a kedve is! Válaszát elôre is köszönöm! Zsóka

A fekete elszínezôdés lehet vér is a székletben, amit okozhat az is, hogy Ön sok tejet iszik. Csökkentse a tejbevitelt.
(Dr.Tausz István)

3551. Súlyfejlôdés, éjszakai nyugtalanság (6 hónapos) (2009.05.14.)
Tisztelt Doktor! Kérdésem egy hat hónapos csecsemô fejlôdésével kapcsolatos. 4000g-mal született. Súlyfejlôdése a következôképpen alakult: 1hó 5000g, 2.hó 5800g, 3.hó 6490g, 4.hó 7000g, 5.hó 7500 g, 6.hó 8000g.
3 hónapos koráig szopott, azóta tejalapú tápszert kap, és 4 hós korától napi 1x zöldséget, gyümölcsöt. 5. hótól uzsonnára tápszer helyett tejpépet gyümölccsel. Étrendje a következô: Reggeli: 170-180ml tápszer, T: 120ml tápszer, fél banánnal, E. zöldségpüré, kb.2dl, U: tejpép v. sinlac+gyümölcs kb.2 dl, V: 200-250ml tápszer. Ön szerint helyesen táplálom? Szívesen elfogadná tízóraira is a gyümölcsöket, de a védônônk azt mondta, hogy ettôl nem hízna megfelelôen. Nappal jókedvû, éjjel viszont nagyon nyugtalanul alszik. Emiatt gyanakodtak tejallergiára. Más tünete nincs, nappal még soha nem vettem észre hasfájásra utaló jelet, széklete, gyakori (napi 3-4) de normál állagú, hasa nem puffadt. Utalhat az éjszakai nyugtalanság tejallergiára? Védônônk szerint a súlyfejlôdése nem megfelelô, heti 100-200g. Szerinte ez felszívódási zavarra utalhat, de én nem látom így, hiszen megduplázta születési súlyát, ráadásul nagyon mozgékony baba. A glutén tartalmú ételeket mikortól vezethetem be az étrendjébe, és hogyan tegyem ezt? Elôre is köszönöm válaszát!

Szerintem a súlyfejlôdése megfelelô, 6 hónapos korra megkétszerezte a születési súlyát, az elmúlt hónapokban is 500 g-ot hízott. Valóban csak egyszer kapjon gyümölcsöt. A glutein tartalmú ételeket 6 hónapos kor után lehet bevezetni.
(Dr.Tausz István)

 
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2009.05.18.
3552. Nyálkás-véres széklet (2 éves kislány) (2009.05.18.)
Doktor nô! A kislányom 2 éves múlt és 7 hónapja derült ki, hogy tehéntejfehérje allergiás. Azóta szigorú tejmentes diétán vagyunk, de szinte folyamatosan véres, nyálkás a széklete. Mindenre figyelek amit megveszek neki. Vannak olyan ételek, aminek az összetevôi között nem volt feltüntetve a tej és mégis véres lett a széklete (ha rá van írva, hogy nyomokban tartalmazhat vagy olyan felhasználó üzemben készült, már meg sem veszem)! Idôközönként van, hogy normál lesz a széklete, de csak 1-1,5 hónapig tart és kezdjük elôrôl. Jelenleg is küzdünk. Folyamatosan kapja a Aerius-t és mellé még Prednisolon-t is (most szedjük 2x)! Okozhat még valami nyálkás-véres székletet? Mi lehet a probléma? Köszönettel: Adrienn

Igen, és mindenképpen egy jól tartott diéta mellett fontos a kivizsgálás és mûszeres vizsgálat gyermekgasztroenterológián.
(Dr.Gimesi Anna)

3553. Reflux (16 hónapos kislány) (2009.05.18.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom 16 hónapos és refluxos. Jelenleg 3x2 mg motiliumot és 2x2 mg omeprazolt szed. Mindezek ellenére is idônként rosszullétet tapasztalok nála (nyeldekel, elvörösödik, érzôdik a hányás szaga, bár a szájából nem jön ki az étel) Mennyi idôs korra növik ezt ki a gyerekek, ha kinövik egyáltalán? Mit adhatok neki enni és mit nem?

Ezt elôre igy értékek nélkül nem tudom megmondani. Sûrû fôzelékeket és bôven sûritôvel lehet adni.
(Dr.Gimesi Anna)

3554. Növekedés (4 éves kislány) (2009.05.18.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom 3 éves 11 hónapos. Születésekor 50 cm és 3,15 kg volt. Jelenleg 98 cm és 16 kg. 3 évesen 95 cm volt. Aggódom amiatt, mert egy év alatt csak 3 cm-t nôtt. Már 2 és 3 éves kora között is jelentôsen lassabban növekedett, mint korábban, 2 és 3 éves kora között 1 év alatt 6 cm-t nôtt, de a téli hónapokban fél évig ebbôl mindössze 2 cm-t. Van-e ok az aggodalomra, és mit tehetünk? Köszönöm. Hajnalka

Ha súlyához képest lassult a hossznövekedése akkor célszerû endocrinológusnak megmutatni.
(Dr.Gimesi Anna)

3555. Nagy testmagasság (9 éves kislány) (2009.05.18.)
Tisztelt Dr. Nô! Én egy elkeseredett anyuka vagyok, remélem öntôl biztató választ kapok, mert eddig ahány orvost kérdeztem, mind mást mondott. A 9 éves kislányomról lenne szó. Gyönyörû nagylány, csak a "nagy"-on van a hangsúly. 156cm, a súlyával nincs gondom 39kiló, de nagyon-nagyon magas. Már a bölcsiben is ovisnak, az oviban iskolásnak és így tovább, nézték. Most 2.-os, de természetesen ô a legmagasabb a második legmagasabb FIÚ, mert lány nincs olyan, az is a válláig ér! Már észrevettem rajta, hogy ôt is zavarja, de satuba nem tudom rakni. Én nem vagyok túl magas 170cm az apja 182cm, az én édesapám volt 2méter 3cm, és az apja anyukája 185cm. Ön szerint ez meddig fog folytatódni, mert hallottam olyat, hogy majd ha elkezd menstruálni ez a folyamat lelassul, de ez nem biztos. Mostanában mindig sírva jön haza, hogy csúfolják, hogy mekkora, meg óriás lesz nagy korában, majd nem talál magának senkit, és ha visszaemlékszem, nekem is volt 2 lány osztálytársam általánosban, akik 7.ik, 8.ik-ban már a 180 centit verték. És bizony a gyerekek ôszinték, de nagyon gonoszak egymáshoz! Nagyon várom válaszát! Tisztelettel: Katalin

Ezek szerint a családban, ha ilyen magasak akkor ez várható volt. Az igaz, hogy a menstruációval a hossznövekedés leáll és talán lassan már szóba jön. Sajnos valóban a gyerekek nem kimélik egymást, de ugy gondolom ezen nem tud változtatni, próbálja meg a gyereket támogatni és biztatni.
(Dr.Gimesi Anna)

3556. Nem eszik és ekcémás foltok (4,5 hónapos kisfiú) (2009.05.18.)
Tisztelt Gimesi Anna! A fiam 4 és fél hónapos. Nem eszik. A napi anyatej, amit sikerül vele megetetnem 400ml és 500 ml naponta. Az elsô hónapban jól szopott, 1kg hízott. 4hetesen anyatejes kiütéses volt kb. 1 hónapig. Fülei mögött felmaródás. A második hónapban már 450g hízott, aztán 350. Átszoktattam cumisüvegre, mert úgy éreztem rosszul szopik. És így tudom mérni a mennyiséget. 150ml anyatejbe rakok 2 kanál tápszert Ha-t. Ettôl hízott igaz, de így is csak 500ml körül eszik azt is álmában (ébren nem tudjuk megetetni!!) Gyermekorvos azt javasolja vezessük be az ízeket, amit 3 hete meg is teszünk, de nem megy, mert mindent kitol a nyelvével. Vagy tartogatja és utána köpi ki. Azt mondták rossz evô! Nem tudok beletörôdni, mert reménytelennek látom a helyzetet. Már 1hétig nem tettem tápszert az anyatejbe, gondoltam azért nem eszik, de nem maradt a napi 400-500ml. Súlya látványosan visszaesett. Víz, tea kizárva, mert azt sem fogadja el. Idôre született, természetes úton kb. 6óra alatt, rövid volt a ködökzsinór. Mosolyog, boldog baba aki nem érti mért vagyok feszült. De én nem szeretnék odáig jutni, hogy a gyomrán keresztül tápláljuk, mert nem eszik! 1hónapos kora óta ekcémás piros, sebes foltok vannak a karján, lábán, ami elmúlik és elôjön magától. Kaptunk rá steroidos krémet, de én nem használom, azt hallottam van rá homeopátiás krém azt fogom kiprobálni!

Én a szoptatást preferálnám és emellett a gyümölcsök, zöldségek bevezetését tápszerrel javasolnám. Biztos, hogy nem kell a mesterséges táplálástól tartani, hiszen megeszi az alapvetô mennyiséget. Ekzema okát kellene megtalálni, mert az is segithet. Halicar kenôcs is segithet.
(Dr.Gimesi Anna)

3557. Torokfájás, orrfolyás, köhögés (25 hónapos kisfiú) (2009.05.18.)
Kedves Doktornô! A kisfiam 25 hónapos, elkezdtük a bölcsit. 2 hétig járt, majd beteg lett (torokfájás, orrfolyás). Kapott antibiotikumot, 1 hétig otthon voltunk. Két nap telt el és megint köhög. Remélem nem lesz megint beteg! És éppen ezért szeretném megkérdezni, hogy milyen vitamint adjak, adhatok neki, ami egy kicsit immunerösitô és ellenállóbbá teszi, hogy a többi gyerektöl - akiknek szintén folyik nonstop az orra - ne kapja vissza, ne fertözôdjön vissza. Milyen köhögés -csillapitot esetleg, általában este jön rá a köhögés. És horkol a kisfiam, pedig már nem folyik és nincs bedugulva az orrocskája. Válaszát elöre is köszönöm, Edit

Gégésznek kellene megmutatni, mert ha gátolt az orrlégzése akkor nagyon hamar visszaeshet. Béres csepp c vitaminnal vagy echinachea golyócskát is megpróbálhat.
(Dr.Gimesi Anna)

3558. Orrmandula mûtét elôtt (22 hónapos kisfiú) (2009.05.18.)
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 22 hónapos! Júniusra van elôjegyezve orrmandula mûtétre, mert rengeteget beteg /hörghurut, fülkürthurut, tüdôgyulladás/, orrmandula nagyobbodása van! A férjemmel nagyon féltjük, de szerintem ez természetes! Az lenne a kérdésem, hogy nem veszélyes-e egy ilyen pici gyereknél ez a beavatkozás, és lehet-e szövôdménye? Köszönettel és tisztelettel! Edina

Minden altatásnak van rizikoja, ez köztudott. Én megpróbálnék, ha lehet várni, mert a visszanövés lehetôsége 3 év alatt gyakoribb.
(Dr.Gimesi Anna)

3559. Láz, utána hasmenés (15 hónapos kisfiú) (2009.05.18.)
Tisztelt Doktornô! A kisfiam 15 hónapos. Május 7-én kezdôdô, két napig tartó láza volt. A láz megszüntével hasmenése lett, ami öt napja tart. A székletek gyakorisága naponta 10-12, de van két-három alkalommal, amikor egészen vizes. 5 napig kapta a Sumetrolimot. A normafloret napi két alkalommal adom, a Ca-lacticumot pedig 2 napja 3x1 kk-al. Mit tegyek? Segítségét elôre is köszönöm.

Ha marad a hasmenése, székletvizsgálatot javasolnék.
(Dr.Gimesi Anna)

3560. Orrfolyás, Ospen és mellékhatásai (8 éves kisfiú) (2009.05.18.)
Tisztelt Dr.nô. A fiam 8éves és kb. 1éve állandóan zöld folyik az orrából. Kapott Ospen tablettát, de hasfájás, hasmenés, hányás miatt nem adtuk neki tovább. Azt a választ kaptuk: márpedig be kell venni. Mit tehetek, hogy elmúljon ez a kellemetlen betegség? Tisztelettel: Mónika

Váladék mintát kellene venni és allergia irányában vizsgálni.
(Dr.Gimesi Anna)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |