válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Fontos tudnivalók. Kérjük olvassa el, mielôtt levelet küld!
 
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 3561 - 3580.)
3561. Reflux, sírás, hasfájás (2 hónapos kisfiú) (2009.05.18.)
Tisztelt Doktornô! 2 hónapos kisfiamról (elsô gyermek) még nem állapították meg, hogy refluxos-e, de a tünetei hasonlóak a betegségben leírtakhoz. Érdeklôdni szeretnék, hol lehetne kivizsgáltatni ezt a betegséget. A házi gyermekorvos azt mondta, csak simán fáj a hasa az anyatejtôl. De amennyiben kézben nem vízszintesen tartom, úgy abbahagyja a sírást. Amint leteszem elkezd üvölteni. Evés közben is sokat sír. Már volt, hogy visszabüfizte a tejet, és véres foltot láttam benne. Kérem segítsen. Egy kétségbeesett édesanya. (Noémi)

Gyermekgasztroenterológus meg tudja mondani, illetve jó lenne hasi uh-ot csináltatni. Igaz 2 hónapos kor táján még fiziológiásan is elôfordulhat.
(Dr.Gimesi Anna)

 
Dr. Tausz István válaszai, 2009.5.20.
3562. Kis testmagasság (7,5 éves kisfiú) (2009.05.20.)
Tisztelt dr. Egy nagy kérdésem lenne: kisfiam 7,5 éves és nagyon kicsi, ami azt jelenti, hogy 114cm és 12 kg. Voltunk egy dopa terhelésen, hogy ezt a növekedés hormont megnézzék neki, az eredmény azt jelzi, alacsony az érték. Kell még egy vizsgálat, ez az inzulinos, nagyon félek tôle és a hormon adásától is félek, esetleg valami mellékhatása lesz. De a kisfiam tényleg nagyon kicsi, nem tudom mitévô legyek ezügyben. Valami természetes szernek jobban örülnék, meg ha nem kellene mindennap szurkálni hormonnal. Kérem adjon nekem valami okos tanácsot! Köszönettel és tisztelettel, Hajni

Ha kimutatják a növekedési hormon hiányát, akkor feltétlenül szükséges pótolni, mert késôbb már nem lehetséges. Nem kell félni a hormontól, mert ez normálisan is bennünk van ez a hormon, igy ez egy természetes anyag.

(Dr.Tausz István)

3563. Bárányhimlô tünetek (4,5 éves kisfiú) (2009.05.20.)
A kisfiam 4 és fél éves. Beteges, vékonyka rossz étványú, válogatós kisgyerek. Két éves korában történt immunológiai kivizsgálás, ami eltérést mutatott. Öt napja jelentkeztek elôször a bárányhimlô tünetei. A hólyagok megjelenésétôl kezdve mennyi ideig lehet számítani a esetleges szövôdményekre? Válaszát elôre is köszönöm! Éva.

A szövôdmények általában az elsô héten jelentkeznek.
(Dr.Tausz István)

3564. Visszajön a tej (8 hetes kislány) (2009.05.20.)
Tisztelt Doktor Úr! 8 hetes kislányomnak nagyon sok tej jön vissza, van hogy étkezés után 3 órával, mikor pelenkázom, még mindig jön. Controlocot kaptunk rá, de félek neki adni. Amikor alszik nagyon furcsa orrhangokat szokott kiadni, olyan mintha nem kapna rendesen levegôt. Amikor cumizik is hatalmasokat szokott nyelni, lehet hogy akkor is jön neki a tej vissza? Mit lehet tenni?

Ha szépen hízik, akkor nem szükséges szerintem a gyógyszer adása, sokat büfiztessék.
(Dr.Tausz István)

3565. Hallás, nézés (2 hónapos kislány) (2009.05.20.)
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom ma két hónapos, azt veszem észre hogy nem fordul felém, ha beszélek hozzá. Az újszülött hallásvizsgálatra azt írták, hogy pozitív, bár akkor se reagált a zúgó hangra, azt mondták azért, mert mélyen alszik. Ha tapsoltak neki, viszont pislogott. Néha olyan mélyen alszik, hogy nem bírom felébreszteni, hiába kiabálok neki. Pedig elaludni nagyon nehezen alszik el. Sokszor csak néz egyenesen a semmibe, szinte alig pislog. Nagyon sírós baba, elég hasfájós is. Másrészt sokat mosolyog. De nem lehet sokáig lekötni a figyelmét. Kb. 20 percig gagyog (ÁÓ, ÁÚ... stb, elég sok mindent), azután csak úgy el kezd sírni és már semmi nem érdekli. Nem rezzen össze a hangos zajokra sem, vagyis olyan mintha csak néha, ha tapsolok neki. Pedig még a kórházban mindig összerezzent a telefonos fényképezô hangjára. Lehet azért mert már kiskora óta nem suttogunk mellette? Ugyanúgy csináljuk a dolgunkat, beszélgetünk, Tv-t nézünk mellette. Engem mégis aggaszt hogy nincs-e valami komoly gond. Bár párom azt mondja csak túl reagálom a dolgokat. De amikor nem figyel, ha beszélek hozzá. Az arcokra a mosolyra nagyon mosolyog, gôgicsél... Valami gond lehet? Mikor lehet ezt pontosan kideríteni? Válaszát megköszönve: Anita

Keressék fel a háziorvosukat és kérjenek egy hallásvizsgálatot ismételten.
(Dr.Tausz István)

3566. Fülfolyás (1 éves kisfiú) (2009.05.20.)
Egy éves kisfiú édesanyja vagyok, fülfájással küszködünk, elôzôleg ki volt szúrva a füle, de mindig gyûlik visssza a válladék. Nem mindig, de idôszakosan kezd fájni a füle. Láz nem jelentkezik, csak a folyás és valószinû viszketés is, mert mindig súrolja, vakarja. Orvosunk azt mondja, az orrtól folyik át a fülbe, nagyon sokat szívatjuk az orrát is. Ezen kívül sokat bevérzik a szeme is, kezeljük cseppekkel, de mindig újra kezdôdik. Nagyon kérem jó tanácsait problémáink kezelésére. Várom válaszát. Maradok tisztelettel Erika.

Sajnos vizsgálat nélkül pontos véleményt nem tudok mondani, feltehetôen egy krónikus középfülgyulladása van a babának.
(Dr.Tausz István)

3567. Hasfájás, szélgörcs (6,5 honapos kislány), 3548. (2009.05.20.)
Kedves Doktor úr! Koszonom valaszat (3548.) Idokozben lenne meg egy kerdesem, azaz par napja a kisbabam kemenyet kakilt, ami meg nem forult elo. Irtam onnek, hogy szilardat is kap anyatej mellett. Viszont egy-két helyen fekete reszek voltak a szekleteben, es ez mar masodszor forult elo. Olvastam egyik valaszat, amiben azt irta valakinek, hogy az anyuka tul sok tejet iszik. En minden nap minimum 2 pohar tejet iszom, es sajtot is eszem, szoval eleg sok tejtermeket fogyasztok. LEHET HOGY ETTOL ILYEN A SZEKLETE? EDDIG IS ITTAM TEJET ES NEM VOLT ILYEN A SZEKLETE! VALAMINT LEHET ETTOL HASFAJOS IS, MINT AHOGYAN REGEBBEN IRTAM? Valaszat elore is koszonom.

Lehet, hogy sok tejet fogyaszt Ön, de az is lehet, hogy a baba kapott több sárgarépát, banánt, vagy almát, mert ezek az ételek fognak inkább.
(Dr.Tausz István)

3568. Magzati UH eredmények (2009.05.20.)
Tisztelt Dr. Úr! Azt szeretném kérdezni, én 37 hetes terhes vagyok. A 32. héten a 4D UH. kimutatta, hogy a babának 20 mm bélkacs vastagodása van. Viszont semmi más rendelenessége sincs, ami komoly gondra utalna. A végbele ki van fejlôdve, és a belek más szakaszán sincs gond. A 36.UH már alig volt megvastagodva, viszont a 37. heti UH háromszorosa volt. Továbbá az utolsó vér és vizelet vizsgálaton gennyet találtak a vizeletemben. A kérdésem az lenne, ha a baba megszületik mire számolhatunk ön szerint, és mi lehet az oka, hogy genny van a vizeletemben. Továbbá kérném önt, hogy mondjon el mindent, amit ön szerint a dologgal kapcsolatban tudnom kellene. Válaszát nagyon várom és elôre is köszönöm. Tisztelettel: Liza.

Sajnos az UH-hoz nem értek. A vizeletben talált genny miatt a babát fokozottan kell figyelni az újszülöttkori fertôzések és vesegyulladás irányába.
(Dr.Tausz István)

3569. Prevenar - 1 év fellett (15 hónapos kislány) (2009.05.20.)
Tisztelt Doktor Úr, kislányom 1 évesen kapta meg az elsô Prevenar védôoltást, most 15 hónapos. A gyerekorvosunk azt mondta, nem kell már második oltást is kapnia, mivel kiderült, hogy annyira hatékony az oltóanyag, hogy 1 év felettieknek már 1 is elegendô. Szeptembertôl bölcsôdés lesz a gyerek, emiatt kissé aggódok, hogy valóban kellô védettséget ad-e neki az 1 oltás is? Betty

Igaza van a gyermekorvosának, nem szükséges újabb oltás. Azonban tudnia kell, hogy a Prevenár oltás csak a Pneumococcus fertôzések ellen véd, a bölcsödében gyakran elkapható felsôlégúti fertôzések ellen nem, tehát az oltás ellenére elkaphat betegségeket a gyermek a bölcsödében.
(Dr.Tausz István)

3570. Bárányhimlô (2009.05.20.)
Kedves Dr Úr, kisfiam mult szombat óta (9-10 napja) bárányhimlôs. A himlô kitörése elött 3 nappal megkapta az mmr oltast. a himlô elsô 3-4 napja normal lefolyasú volt, nem enyhe, viszonylag sok kiutéssel, kicsi hoemelkedessel, nyugosseggel, de evett-ivott. 4. nap estejere (pont egy hettel az mmr oltas utan) 39 fokos laza lett, ami lazcsillapitas utan hoemelkedes maradt csak, de 6-7 ora mulva mindig felment 39 fokig, a 3. nap 39.6 fokig, masnap viszont csak heoemlkedese volt egesz nap. De mivel ejjel megint 38.6 fole emelkedett a laza, az orvosunk javasolta a zovirax szuszpenziot, amit ma 2. napja szedunk (5x1.5 ml), azota 37.1-37.5 kozotti hoemelkedese van. De mara egy szornyo ejjel es egy - hozza kepest - nagyon korai vegleges ebredes utan a nyakan-torzsen piros foltos halvany nem kidudorodo kiutesek (?), foltok jelentek meg, mikozben a bhimlo szepen porkosodik, gyogyul. 2 - 3 napja az etvagya is rosszabb (meg lazasan is jobban evett), s nagyon keveset alszik mind ejjel, mind napkozben. Kerdesem: normalisak-e ezek a reakciok? van-e valami teendonk meg? (utolagos vizsgalatok) mire figyeljunk kulonosen? indokolt (volt)-e a zovirax szuszpenzio? koszonom valaszat mp

A bárányhimlô alatt kialakult lázas betegsége lehet az MMR oltástól is, de lehet, hogy egy vírus fertôzést szedett össze a baba. A láz megszûntekor kialakuló kiütés inkább az utóbbit valószinüsiti. Ha a bárányhimlô múlik, akkor semmilyen teendôje nincsen. A zovirax szirup hasznos volt, hogy a két betegség ne rontsa egymást.
(Dr.Tausz István)

3571. Fehér foltok a nyelven (7 hetes kislány) (2009.05.20.)
Kedves doktor! A kislányom 7 hetes. Pár napja fehér foltok jelentek meg a nyelvén, a gyermekorvos szerint ez nem szájpenész, csak kikopott a nyelve. Most már a száján is egyre több fehér folt van. Ön szerint mi állhat a háttérben?

Ha a fehér foltok nemcsak a nyelvén vannak, hanem a szájnyálkahártya egyéb helyein is, akkor valószínû, hogy szájpenészrôl van szó.
(Dr.Tausz István)

3572. Cigaretta és alkohol a baba mellett (2009.05.20.)
Szep napot. Csak azt szeretném kérdezni, hogy egy pici babanal gondot okozhat-e, ha valaki netán cigizés után rogton, kézmosás nelkul fogdossa a gyermek kezét, persze o azt ugye a szájába teszi? És persze még ha alkoholos is netán a lehelete. Nagyon idegesít engem ez a dolog, mert a gyerkocomet az aposom sajnos igy akarja kezbe venni, es o azt allitja, semmi baja sem lesz a gyereknek. Kérem mondja el tanácsát mit javasol? Koszonom

Nem helyes, ha valaki cigarettázik, és alkoholt fogyaszt. A nikotin és az alkohol belégzése nem tesz jót a gyermeknek.
(Dr.Tausz István)

3573. Gyors fejlôdés (10 hónapos kisfiú) (2009.05.20.)
Kedves doktor úr! Kisfiam 2820 g-mal született, nagyon gyorsan fejlôdött. Simán lehagyta a jóval nagyobb súllyal született babákat. 2 hónaposan 5110g volt, fél évesen kb 7700g. Most 10 hónapos és 8600g. Tudom, hogy leállnak a babák. A születési súlyához képest jó, de ahhoz képest, hogy lehagyta többieket, és az orvos azért piszkált, hogy gyorsan fejlôdik nem. Ami miatt aggódunk, hogy napi 5 széklete van, ami nem hig. Reggel este tápszer, délelött gyümölcs gabonával és 2-szer fôzelék. Fél évesen kezdtem a hozzátáplálást 1 hónapja befejeztem a szoptatást. Egyébként nagyon jó evô boldog baba. Csak 2 hónap múlva kaptam idôpontot gasztroenterológiára. Inkább a késöbbiekre nézve aggódunk, hogy megfelelôen fejlôdjön. Köszönettel: H-né

Ne aggódjon, szükséges, de nem sürgôs a gasztroeneterológiai vizsgálat
(Dr.Tausz István)

 
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2009.05.25.
3574. Állandó nyálfolyás (3 éves kisfiú) (2009.05.25.)
Tisztelt doktornô! Kisfiam elmúlt már 3 éves. Problémánk az, hogy állandóan vastagon folyik a nyála. Korábban azt hittem a fogzás miatt van. De már szinte az össze foga kint van. Fül-orr-gégészeten nemrégiben azt mondták duzzadt az orrmandulája. Lehet összefüggés a kettô között? Ha nincs, mi okozhatja az állandó nyáladzást? Elôre is köszönöm válaszát, Antónia

Lehet, de neurológusnak érdemes megmutatni még akkor is, ha egyéb tünete nincs.
(Dr.Gimesi Anna)

3575. Székletgondok (2 hónapos kisfiú) (2009.05.25.)
Kedves Doktornô! Nekem az a gondom, kisfiam 2 hónapos 6kg30dkg 63 cm, csak szopizik. Kakilni nem igazán akar, vagy tud. Most 7 napot vártam, de semmi nem jött. Nem nyugtalan, nem hasfájos, viszont kakija nincs! Hômérôztem és igy megindult, de nem kemény a széklete. Nem értem miért nem tud magától kakilni. Válaszát elöre is köszönöm Tisztelettel: H.Mária

Próbáljon anyuka olyanokat enni, ami segit a székletüritésben. Esetleg kevés, egészen híg kamillateával lehet próbálkozni.
(Dr.Gimesi Anna)

3576. Homeopatiás szer adagolása (6 hónapos kisfiú) (2009.05.25.)
Tisztelt Doktornô! 6 hónapos kisfiamon száraz foltok (kb. 3) jelentek meg, melyre az orvos calcium carbonicum hahn.200 ch golyókat írt fel. Teljesen kétségbeestem, mikor kiderült hogy félreértettem az adagolást és mindennap adtam neki 5 golyót, egy hónapon keresztül. (Az orvos viszont egy hónapra írt fel 5 golyót). Gyerekorvosunk szerint aki szintén foglalkozik a homeopátiával, nem ártottam ezzel a kisfiamnak egy másik \"internetes\" orvos szerint (aki sajnos az ország másik felében rendel,) viszont igen. Úgyhogy most megint kétségbe vagyok esve, hogy kinek higgyek, illetve hogy így utólag lehet-e még ezzel kezdeni valamit. Mi errôl az Ön véleménye? Kérem minél elôbbi válaszát. Köszönöm. Számomra most derült ki hogy félreértettem az adagolást. Ô 5 golyót írt fel egy hónapra vízbe áztatva majd mindennapra elosztva, én pedig 1 hónapig naponta adagoltam 5 golyót. Teljesen meg vagyok ijedve, hogy ártottam ezzel. Kérem válaszoljon!

Valóban a magas higitásut nem érdemes igy adni, de ártani nem lehet, csak a gyógyszerképet alakitja ki. Mást nem lehet csinálni, mint az adott szer által kiváltható tüneteket figyelni.
(Dr.Gimesi Anna)

3577. Sumamed után hasmenés (15 hónapos kisfiú) (2009.05.25.)
Tisztelt Dorkornô! A kisfiam 15 hónapos. Egy hónappal ezelôtt székletébôl kevés gomba tenyészett ki. Sumamedet kapott. Két hétig tünetmentes volt. Ezután két napig láza volt, majd hasmenés következett, mely már 10 napja tart és vizes jelleg_, napi 15-20 alkalommal. Normaflort, Ca-lacticumot kap. Étvágya jó, láza már nincs, általános állapota jó. Eddig még nem tudtak segíteni. Kérem adjon tanácsot, mit tegyek, mi állhat a háttérben? Válaszát elôre is köszönöm. (egy aggódó anyuka)

Hat hétig fehérjementes diétát tessenek tartani és közben normoflort szedni, mert feltételezhetôen másodlagos tünetei vannak az antibiotikum után. Természetesen ha nem múlik, akkor gasztroent. segitségét érdemes kérni, de most egy széklet bact. vizsgálatot kellene csináltatni.
(Dr.Gimesi Anna)

3578. Fertôzés, tápszer, allergia (10,5 hónapos kislány) (2009.05.25.)
Tisztelt Doktornô! Lányom 2008.07.07-én született 3400grammal és 50 centivel. 4 hós korában feldagadt az arca folyt a szeme, a kórházban kiderült, hogy az A tipusu védekezôanyagja 0.07. Azonnal Alfaré tápszerre és Sinlac pépre váltottunk. A feldagadás többé nem jelentkezett, de tejterméket egyáltalán nem kaphat, illetve van egy felülfertôzödött vékonybél, ami havi rendszerességgel felüti a fejét és erre Klion-t kap. Most volt ujra vérvételen, az IgA 0.08 - ra \"nôtt\". Elôször is szeretném kérdezni, hogy menniyre veszélyes ez az IgA érték, mit lehet tenni, hogy a havi vékonybélfertôzés ne legyen és ne kelljen gyógyszerezni a babát? Illetve fontos még számomra, hogy: reggel, este Alfarét kap, délelôtt gyümölcs v. Sinlac, délben és délután fôzelék. Szeretném megtudni, hogy étkezések között kaphat e babakekszet, esetleg háztartási kekszet?? Vagy ezekben van tojás? Mert azt sem kaphat. Szóval mit ehet, kifli, kenyér? Köszönöm és várom nagyon válaszát

A tápszeren változtatnék. Csak háztartási kekszet adjon és tojást se. Az IgA-ra nem tudunk specifikusan hatni, lassan fel szokott emelkedni, de ha 3 éves kora körül nem éri el az értéket, akkor immunológushoz érdemes fordulni. Az állandó visszatérô gyulladásokat, ha nincs ellenvetésük, homeopathiával meg lehet próbálni megelôzni.
(Dr.Gimesi Anna)

3579. Ekcémás kiütés, diéta (3 éves kislány) (2009.05.25.)
Kedves Doktornô! Kislányom 3 éves, 1 éve vagyunk tejmentes diétán, ez idô alatt 100 %-ban NEM kapott semmiféle tejterméket és ennek ellenére az ekcémás kiütései egyáltalán nem múltak el! A vérvételen más allergén dolgok is kimutatásra kerültek, ezeket szintén nem adjuk neki! Ön szerint mi lehet a probléma?! A kontroll vérvétel eredményét most várjuk! Ön szerint ha visszaszoktatnám a tejtermékekre sokat ártanék? Más tünetei sosem voltak, csak a kiütés! És gyerekkoromban én is mindig ekcémás kiütéses voltam 14 éves koromig, és semmilyen diétára nem fogtak a szüleim! Várom válaszát! GYM

Ha a székletében nincs vér és alacsony kategoriába tartozik az allaergiás reakcioválasz, akkor nagyon lassan savanyitott tejtermékekkel lehet próbálkozni, megfelelô orvosi háttérrel.
(Dr.Gimesi Anna)

3580. Nyirokcsomó gyulladás a hasban (11 éves kisfiú) (2009.05.25.)
Tisztelt Doktor Nô! 11 éves kisfiamnak hirtelen jobboldali hasi fájdalmai lettek. A nappali klinikán a hasi ultrahang megállapítása: \"a mesestrandisban 7-8 mm nagyságú nyirokcsomók észlelhetôek\". 0.5 liter infúzió után hazajöttünk, de a hasa még fáj. Mitôl múlhat el a nyirokcsomó gyulladás a hasban? Nem kaptunk semmilyen gyógyszert. Köszönettel: SK anyuka

Valószinûleg virus infekcio, diéta és bélfertôtlenitô kell, és egy kis türelem.
(Dr.Gimesi Anna)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |