válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Fontos tudnivalók. Kérjük olvassa el, mielôtt levelet küld!
 
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 3581 - 3600.)
3581. Lugol oldat izotópos vizsgálat elôtt (22 hónapos kislány) (2009.05.25.)
ÜDVÖZLÖM! Kislányom 22 hónapos és egy izotópos vizsgálata lesz, ami elött 3 nappal napi 3 szor 10 csepp lugol oldatot kell neki adni kubuval vagy más édes dologgal, mert nagyon rossz izü. Szabad ezt a lugol oldatot adni neki, mert azt mondták a patikában, ez kizárólag külsöleg alkalmazható, ill nem is bevételre való. Mit tegyek, ha ezt kérték tôlem, hogy adjam be. Nem merem, nehogy valami baja legyen. Mit gondol erröl: mi ez a szer ? Egy ilyen kicsi gyermek beveheti? Azt mondták, azért kell bevenni, hogy védjék a pajzsmirigyét a vizsgálattól. Köszönöm válaszát!

Jodos oldatot szoktunk adni. Én azt gondolom, rá kellene kérdezni a vizsgáló orvostól, mert valóban ez igy nem jó.
(Dr.Gimesi Anna)

 
Dr. Tausz István válaszai, 2009.5.27.
3582. Szilárd táplálék (3 hónapos kisfiú) (2009.05.27.)
Tisztelt Dr. Tausz Istvan! Szeretnem megerdeklodni, hogy a most 3 honapos kisfiamnak, aki 60,5 cm hosszu es 7 kg, hany honapos koratol lehet szilard taplalekot bevezetni. Ot jelenleg similac tapszerrel etetjuk a ferjemmel. Minden 60ml vizhez 1 merokanal port adunk a keszitmeny eloirasanak megfeleloen. Szerintunk egy kicsit nagy a baba. Az orvos es a vedono is a 6 honaposkortol torteno szilard etel bevezeteset javasolta. On mit javasol? varjuk tisztelt valaszat: I.D. es a csaladja

A Sinlacot 4 hónapos kor felett ajánlom adni a babának. Ha nincs anyatej, akkor 4 hónapos kórtól bevezethetôek a szilárd táplálékok (gyümölcs, fôzelék)
(Dr.Tausz István)

3583. Szobatisztaság (4 éves kisfiú) (2009.05.27.)
Tisztelt doktor Úr! Az éjszakai pisiléssel szeretnék Önhöz fordulni. Kisfiam már 4 évet betöltötte, de még mindig pellenkát kell tegyek neki éjszakára, és a déli alvásnál is. 8 hónapos kora óta bilibe kakál, 2 éves kora óta napközben nincs pelenkával. Koraszülött gyerek és elég beteges is volt, borzasztó hisztis és akaratos. Már voltam vele pszihológusnál is, hogy nehogy elörökölje tôlem az éjszakai bepisilést, de azt mondták, hogy még korai kezelni. Azt szeretném kérdezni, hogy mit tehetek ha ô egyszerüen nem akar szólni és kérni a pellust ?! Este lefekvés elôtt pisilünk, megissza a 350ml tejet cumisüvegbôl és elalszik. Ha felköltöm kiveri a hisztit és még azért sem pisil. Arra sem hajlandó, hogy szóljon mikor felébred, hogy kell pisilni! Már mindenhogy megpróbáltam, szépen is csúnyán is, de semmi eredmény. A déli alvásnál ugyanez: pisilünk, tejet iszunk, alszunk, csak én rá 20 percre felköltöm és megpisiltetem, vissza a pellus, alszik 2 órát és mikor felébred a pellusba pisil, nem szól. Ha autóban alszik nem pisil be, szól, ha nálunk van valaki mikor felkel, szol. Ön szerint mit tegyek? Egy elkeseredett anyuka, Timea.

Sajnos az éjszakai bepisilés örökölhetô, az idegrendszer lassabban érik meg. Javaslom, hogy vigye el egy nephrológiai ambulanciára. Lakhelyéhez legközelebbi speciális ambulanciát a Száraz éjszakák c. honlapon talál.
(Dr.Tausz István)

3584. Középfül gyulladás (4,5 éves kislány) (2009.05.27.)
Tisztelt Doktor Úr 4,5 éves kislányomnak középfül gyulladása van. Antibiotikumot kap (7 napig), láza nincs, közérzete, étvágya jó. Milyen káros mellékhatása lehet annak, ha 4-5 nap után - még az antibiotikum szedése mellett - pl. szaladgálna, biciklizne kb. 1/2 - 1 órát a levegôn. Köszönettel: Gábor

Középfülgyulladás alatt az ellenálló képessége gyenge a babának, könnyebben kap el újabb betegséget. A szaladgálás alatt visszaeshet.
(Dr.Tausz István)

3585. Herefájdalom (12 éves kisfiú) (2009.05.27.)
Üdvözlöm. A kisfiam 12 éves. Tavaly nyáron a medence lépcsôjén megcsuszott a lába és terpeszben, lépcsôfokra a herezacskójára esett. Sírt, fájt neki, de sokáig nem panaszkodott, azt mondta rendbe jött és nem fáj. 2 napja közölte, hogy szúr neki jobb oldalon. Nagy unszolásra megmutatta. Kivülrôl nem látszik semmi, de nagyon aggodok. Mi lehet ennek a balesetnek a következménye és mit javasol? Válaszát elôre is köszönöm.

Sajnos vizsgálat nélkül nem tudok semmit mondani, javaslom, hogy mutassák meg sebésznek.
(Dr.Tausz István)

3586. Allergia, orrvérzés (5 éves kislány) (2009.05.27.)
Egy 5 éves kislány anyukája vagyok. Múlt évben kiderült, hogy a kislány allergiás a fa pollenekre, fû pollenekre, gyomnövényekre, virágpollenekre. Aerius szirupot kap, napi 1x2,5ml-t. Ennek ellenére folyamatosan tüsszög, folyik az orra, piros a szeme. A napokban pedig az orra is elkezdett vérezni, de van, hogy naponta többször is. Ez mitôl lehet? Válaszát elôre is köszönöm!

Az allergia miatt gyulladt az orrnyálkahártya és így az ott levô erek könnyebben pattannak meg.
(Dr.Tausz István)

3587. Hímvesszô (8 éves kisfiú) (2009.05.27.)
Tisztelt Doktor Úr! 8 éves kisfiunk hímvesszôjét nagyon kicsinek tartjuk: kb. 2,5-3 cm és ez a méret - úgy tûnik - évek óta semmit sem változott. (A kisgyereket egyébként korábban vízsérvvel és fitymaszûkülettel mûtötték.) Szeretném a véleményét kérni, hogy a fenti méret mennyire tekinthetô elfogadhatónak az ô korában, illetve javasol-e Ön valamilyen vizsgálatot. Válaszát elôre is köszönöm: H.É.

Valószínû, hogy kicsit túlsúlyos a gyermek és ilyenkor a hason levô zsírszövet elfedi a hímvesszô egy darabját és kicsinek látszik.
(Dr.Tausz István)

3588. Anti-streptolizin (16 éves) (2009.05.27.)
a vérvételen az Anti-streptolizin a 0-150 ig jó helyett nekem 432 lett. Miért van ez? Mi ez? és 16 éves vagyok. köszönöm

Az antistretolysin titer (AST) azt mutatja, hogy korábban átestél-e Streptococcus fertôzésen. Ez az érték azt mutatja, hogy korábban átestél ilyen fertôzésen.
(Dr.Tausz István)

3589. Ébredés (10 hetes kislány) (2009.05.27.)
Tisztelt doktor úr! 10 hetes kislányom nehezen ébred, olyan mintha álmában sírna, és nem bírna felébredni. De ahogy kinyitja a szemét, már mosolyog. Mitôl lehet ez?

Ebben az életkorban sokat alszanak a babák, ez természetes dolog.
(Dr.Tausz István)

3590. Izgatott (2 hónapos kislány) (2009.05.27.)
2 hónapos kislányom sokszor olyan izgatott. Kapkodja a levegôt magyaráz, nyögdécsel, és mosolyog közben... mi izgathatja fel ennyire? Általában szoptatás után tapasztalom.

Valószínû, hogy kicsit feszit a pocakja.
(Dr.Tausz István)

3591. Alvás és táplálkozás (9 hetes kislány) (2009.05.27.)
Tisztelt Dr. 9 hetes kislányom átalussza az éjszakát, úgy veszem észre, mintha mostanában sokkal kevesebbet enne mint eddig. 5-6 percig szopizik utána rángatja a cicit. Elengedi, de utána keresi. Azután olyan mintha feladná és inkább elalszik és már nem bírom tovább etetni. Sokkal többet alszik mint eddig. Fél 8-kor lefekszik és 5-kor kel fel, majd eszik és tovább alszik 8-ig. Napközben is sokat van fent, jó kedélyû mosolygós, de mintha egyik pillanatról a másikra elálmosodna. Csak magától tud elaludni, ez baj?

Ez nem baj, ahogy Ön elmondja. A lényeg az, hogy hetente legalább 100 g-ot hízzon.
(Dr.Tausz István)

 
Dr. Gimesi Anna válaszai, 2009.06.03.
3592. Állandó hasmenés (1,5 éves kisfiú) (2009.06.03.)
Kedves Doktornô! Kisfiam másfél éves, 8 hónapos kora óta állandó hasmenéssel küzdünk. Volt egy e-coli fertôzése, és azóta nem jön helyre a bélrendszere, már anyatejet is vettem. Okos, értelmes, mozgékony, eleven, izmos kisfiu, 3250 grammal született, jelenleg 10400 gramm. Vékony testalkatu, de mi, a szülei is ilyenek vagyunk. Gasztro rendelésre rendszeresen járunk, minden allergiavizsgálat negatív, mégis vannak hetek, amikor nagyon hígat kakil, naponta 10-12 szer. Mindig vigyáznom kell, nehogy kiszáradjon. Tejmentesen étkezik. Probiotikumot folyamatosan kap, már mindenféle orvosnál voltunk, senki sem találja a megoldást. Édesanyám elmondása alapján ugyanilyen voltam, mindenre hasmenéssel reagáltam, s ez a mai napig igy van, bár emellett egészséges vagyok. Homeopátiás orvosnál is voltunk, sajnos nem segített az alkati szer sem. Gyermekorvosunk szerint 3 éves korára kinôheti... mit tehetnék még, Ön mire gondol? Mi lehet a gond? talán fogzás, na de ennyi széklettel? Tanácstalan vagyok. Köszönöm a válaszát.

Monoszaharid felszivódási zavar valószinû, ez kimutatható és a leírtakba bele is fér. Családi halmozódás is közismert.
(Dr.Gimesi Anna)

3593. Sovány, de erôs kisfiú (6 éves) (2009.06.03.)
Kedves Doktornô! Kisfiam 6 éves, 116 cm magas és 21 kg. Mozgékony, eleven, ritkán beteg. Az ételekkel korábban kicsit válogatós volt ugyan, fôleg a zöldségekkel, de sokat változott, mostanában már sokkal több mindent megeszik. A kérdésem a következô lenne: édesanyám állandóan azt hajtogatja, hogy nagyon vékony, kilátszanak a bordái, vigyem el vérvizsgálatra, nehogy valami baja legyen. Ôszintén szólva igaz, hogy kicsit vékonyka, de erôs és rengeteg energiája van. Feleslegesen pedig nem szeretném kitenni semmilyen orvosi vizsgálatnak, fôleg nem vérvételnek, ha nem muszáj. Viszont nem jó állandóan azt hallgatni, hogy biztosan valami baja van. Már elfogytak az érveim. A tanácsát kérném, hogy a leírtak alapján Ön mit gondol. Válaszát elôre is köszönöm: Anita

Alkati vékonyság is van. Az Ön által leirtakból nem derül ki, hogy mennyiségileg mennyit eszik, milyen a súlygyarapodása, mennyire beteges, kicsinek volt-e valamilyen problémája az ételekkel kapcsolatban?
(Dr.Gimesi Anna)

3594. Piros karika a szem alatt (8 éves kislány) (2009.06.03.)
Tisztelt doktornô! 8 éves kislányom szeme alatt általában piros karika van, szóval sokszor piros a szeme alatt. Fehér bôrû, mondhatjuk, hogy sápadt. Szeretném tudni, hogy ez valamilyen betegségnek lehet-e a tünete. Válaszát elôre is köszönöm. Tisztelettel, Ibolya.

Ezt igy nehéz korrektül megválaszolni. A folyadékháztartással és a vashiánnyal lehet összefüggésben, de ezt a gyerekorvos meg tudja mondani.
(Dr.Gimesi Anna)

3595. Alacsony termet, családi öröklôdés? (16 hónapos kisfiú) (2009.06.03.)
Tisztelt Doktornô! Kisfiamat nagyon alacsonynak találom a korához képest. Most 16 hónapos és 71 cm. Ennyit mért a gyerekorvosunk legutobb, mikor betöltötte az 1-évet. És azóta nem is nôtt, ami engem aggaszt! Én alacsony termetû vagyok 152cm, a férjem 176cm. Sajnos én 12éves korom óta ekkora vagyok, és most 37éves múltam. Édesapám is ilyen alacsony, de neki még az 1960-években leállt a növekedése szintén 12-éves kora körül. Akkor kezelték Budapesten és nem tudtak semmit sem csinálni az orvosok, azt mondták neki, hormonzavar. Nem szeretem mikor azt mondják, ez genetika, sajna velem sem tudtak mit kezdeni a 80-évek elején. Az a kérdésem, hogy Ön szerint ez normális, hogy ekkora a fiam? Merre induljak el Ön szerint, hogy ezt kiderítsem, nem a növekedési hormon akar nála megállni! Várom mielöbbi válaszát! Üdvözlettel: Zsuzsa

Azt gondolom, érdemes szûrô jellegû vizsgálatot csináltatni növekedési hormon irányában a gyermekendokrinológián.
(Dr.Gimesi Anna)

3596. Fruktóz-érzékenység (2 éves kisfiú) (2009.06.03.)
Tisztelt Doktornô! 2 éves kisfiamnál napokban diagnosztizáltak fruktóz- érzékenységet. Nem volt hasmenése, kiütése - csak rengeteg bélgáz. Terheléskor a legmagasabb érték 21 volt. A gasztroenterológus nem ajánlott diétát. Adott 1 táblázatot a zöldségek ill. gyümölcsök fruktóztartalmáról azt tanácsolván, hogy az alacsonyabb fruktóztartalmúakkal próbálkozzunk. Sôt azzal nyugtatott, hogy ne legyen lelkiismeretfurdalásom, ha több gyümit vagy a magasabb fruktóztartalmúakból eszik, figyeljem a reakciókat. Magyarán, nincs semmilyen mellékhatás - nagy valószínûséggel kinövi. Ôszi idôpontra visszarendelt. Valóban így van, nem kell diétáznunk? Köszönettel, Mütterchen

Ha nincs kifejezett tünete, akkor valóban érdemes megfigyelni.
(Dr.Gimesi Anna)

3597. Gyógyszeradagolás (8 éves kisfiú) (2009.06.03.)
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 8 éves, 26kg, refluxos beteg. Orvosi utasításra Ulcogant (5ml szuszpenzió)-t váltottam ki. A kezelôlapon ez áll: \"étkezés elôtt Ulcogant 5ml\" A betegtájékoztatón pedig ez: A gyógyszert lehetôleg éhgyomorra kell bevenni. Napi 4-szer 1g fôétkezés elôtt, vagy 2-szer 2g. Sajnos nem világos számomra az adagolás. Most péntek este van, ezért már nem tudom felhívni a kezelô orvost. Várom mielôbbi válaszát az adagolással kapcsolatban. Elôre is köszönöm! Tisztelettel: Papné

A kezelôorvos a mérvadó, hiszen a tájékoztató általános dolog.
(Dr.Gimesi Anna)

3598. Jó étvágyú, mégsem gyarapodik (11 hónapos kisfiú) (2009.06.03.)
Jó napot! Kisfiam jelenleg 11 hónapos 8220 g, 76 cm. 6 hónapos kora óta kezdtük meg a hozzátáplálást, nagyon jó étvágya van. Elôtte cicizett. 7 hónapos kora óta viszont nem hízott semmit, nagyon élénk kisfiú, nem beteg, viszont azt vettem észre, hogy nem nagyon szeretne cicizni. Lehetséges, hogy a tejem csökkenése az oka, hogy nem gyarapodik? Mert különben tényleg nagyon jó az étvágya, nem válogat. Elôre is Köszönöm válaszát! Tímea

A fehérjebevitelt kell elôtérbe helyezni, hiszen a mozgással erre van nagyobb szüksége. Szerintem már elég nagy ahhoz, hogy tápszeres pótlás is legyen, hiszen igy sokkal kisebb mértékben tudja biztositani a korának megfelelô bevitelt.
(Dr.Gimesi Anna)

3599. Eleget eszik? (16 hetes kisfiú) (2009.06.03.)
Szeretném megtudni, hogy 16 hetes kisfiam eleget eszik-e? Naponta 3x150-120ml tápszert eszik, egy üveg bébiételt kétszerre, és kb.200ml bébiitalt iszik. Születési súlya 3900g volt most 6300g, születésekor 52cm volt most 63cm. Mozgásában rendkívül elôrehaladott, félek nem elég neki a kalória! Köszönettel Petra

A leirtak szerint korának megfelelô táplálkozásnak tûnik.
(Dr.Gimesi Anna)

3600. Szenvedés a szoptatás (12 hetes baba) (2009.06.03.)
Kérem segítsen! 12 hetes gyermekemmel szenvedés a szoptatás. Elkezd enni és pár perc múlva húzza magát, mocorog, kiköpi, de keresi nagyon. Se evés elôtt, se ha elveszem tôle, semmi baja sincs. Mi lehet akkor evés közben? Már nagyon el vagyok keseredve, azon gondolkozom, hogy nem szoptatom tovább. Mindkettônket kikészít. Alig eszik valamit. Súlya viszont megfelelô, sôt több is az átlagnál. Különben nagyon jó kedvû mosolygós gyerek. Már most átalussza az éjszakát. Mi történhet szoptatás közben, ami amúgy nem? Tejem van.

Elképzelhetô, hogy GOR-ja van, ez a refluxot jelenti, hasi uh-t kellene csináltatni. Ugyanis nagyobb szivó erônél a babánál mellkasi nyomást érezhet, és ezért feszít.
(Dr.Gimesi Anna)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |