válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Fontos tudnivalók. Kérjük olvassa el, mielôtt levelet küld!
 
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 3601 - 3620.)
3601. Lassan fejlôdik (14 hónapos kislány) (2009.06.04.)
A kislanyom csak 8 kilos, 75 cm magas, jó étvagya van. Egy alkalommal eszik 210 ml-t, mégis lassan gyarapszik, a szellemi fejlôdese elérte azt, amit kell tudjon egy 14 hónapos baba. Voltunk hemoglobin vérvizsgálaton és 9,9g%. Voltam vele a családorvosnal, és azt mondja minden rendben. Azt szeretném kerdezni, a kedves doktor urtól, hogy mit tegyek, hova vigyem a gyereket?

A Hb értéke alacsony, feltehetôen vashiánya van a babának. Javaslok egy gastroeneterológiai kivizsgálást.
(Dr.Tausz István)

3602. Kiütések (18 hónapos) (2009.06.04.)
Tisztelt Doktor Úr! Gyermekemen sok apró áttetszô kiütés van, elôször a lábain, utána a kezein jött ki. Nem viszketnek neki. A tenyere is piros lett. Láz NINCS, jó kedélyû, jó étvágyú. 18 hónapos. Szopizik még, de eszik is mindent. A háziorvosunk fenistil cseppet írt fel, meg Elocom 0.1 -es krémet. A krémet nem mertem kiváltani. A cseppet szedi 3 napja, de a helyzet változatlan. Az étkezésben az egyetlen új dolog, hogy séta közben evett olyan fán növô aprómagvas fekete epret. Válaszát elôre is köszönöm. Ferenc

Sajnos látatlanban nem tudok véleményt mondani a kiütésrôl. Az elocom allergiás kiütés esetén jó, nyugodtan próbálja ki.
(Dr.Tausz István)

3603. Rendszeres hasmenés (11 éves) (2009.06.04.)
Kedves Doktor Úr. Van egy 11 éves unokám, és az a kérdésem, hogy miért van rendszeres hasmenése szinte hetente többször is. Mellékesen megjegyzem hogy \"kenyeret\", szénhidrátot nem, vagy alig fogyaszt, képes a szalonnát kenyér nélkül elfogyasztani. Kérem hogy adjon tanácsot mit tegyünk. Tisztelettel Tibor.

Megfelelô vegyes táplálkozás szükséges, és javaslok egy széklet bakteriológiai vizsgálatot.
(Dr.Tausz István)

3604. Vastagbélgyulladás és fogyás (2009.06.04.)
Kedves doktor úr! Most fedezték fel, hogy vastagbélgyulladásom van, és nagyon aggódom a fogyásom miatt mert 40 kilóra fogytam le 50-rôl, kb 2 hét alatt. A kérdésem az lenne, hogy a megfelelô kezelés esetén vissza fogom hizni ezt a súlyt? Vagy esetleg tudna olyan gyógyszereket javasolni, ami segitene hizni? Nagyon kétségbe vagyok esve és már szégyellek kimenni az utcára is. Kérem segítsen. Köszönettel: egy beteg lány

A vastagbélgyulladásra fogsz gyógyszert kapni és ez biztosan segít abban, hogy visszaszerezd eredeti súlyodat.
(Dr.Tausz István)

3605. Nyugtalan alvás (2 éves kislány) (2009.06.04.)
Tisztelt Doktor Úr! A lányom 2 éves, és körülbelül 2 hónapja éjszakánként nyugtalanul alszik. Hajnal 1-2 óráig minden rendben, de utána akár 10-15 alkalommal is ébred, sír, nyöszörög és ha kérdezem sokszor mondja, hogy a hasa fáj. Elég könnyen megnyugszik, de pár perc múlva megint nyöszörög, és ez így megy reggelig. Ha ébredés elôtt nyöszörög is, utána már ismét jókedvû és napközben sincs gond, csak nagyon ritkán említi, hogy fáj a pocija, és akkor is délelôtt. Mivel most hagytuk el az esti tápszert, gondoltuk hogy éhes, de az sem változtat a dolgokon, ha megetetjük éjjel. Amúgy jól eszik, a súlya is rendben van, jókedvû, érdeklôdô. Még annyi, hogy az éjszakai nyugtalanság napra pontosan a Prevenar oltás beadása után kezdôdött. Lehet összefüggés? Érdemes valamilyen vizsgálatot elvégeztetni? Köszönöm válaszát!

Biztosan nincsen semmi köze a Prevenár oltásnak a tünetekhez. Sajnos 2 éves korban nem tudják a gyerekek megbízhatóan megmondani, hogy melyik testrészük fáj. Érdemes este valamilyen tartalmasabb vacsorát adni a babának.
(Dr.Tausz István)

3606. Anti-streptolizin (16 éves) (3588.) (2009.06.04.)
Antistreptolizin antibiotikum szedése után is 432. Nem változott. Mellette még van Prolaktin: 642 ami magas. Neutrofil 45 alacsony! most kaptam ezen kívül egy rózsahámlásos betegséget és aftát a számba. Több féle kivizsgáláson voltam: röntgen, Orr-fül gégészet, Szemészet, bôrgyógyász... és ugye a nôgyógyász, aki mind ezekre elküldött. Nem tudom már mitévô legyek, csak reménykedem hogy több betegséget már nem szedek össze: S (Klaudia16)

Mint korábban leírtam, az AST azt jelenti, hogy régebben átestél Streptococcus fertôzésen, akkor jelentene nagy problémát, ha 900 feletti lenne az érték. Az antibiotikum szedése után több hónappal fog csökkeni ez az érték.
(Dr.Tausz István)

3607. Székletgondok (2 éves) (2009.06.04.)
TC. DOKTOR! GYERMEKEM 2 ÉVES ÉS KB 2 HÓNAPJA SZÉKLETE SÖTÉTSZÜRKE, SZINTE MÁR FEKETÉRE VÁLTOZOTT, JELLEGZETESEN BÜDÖS, HOL FORMÁLT HOL PEDIG EGÉSZEN HÍG NYÁKOS. AMIG A NORMAFLORE-T ADTAM A FORMÁJA JAVULT, DE A SZINE NEM NAGYON. VÉRT NÉZTÉK, DE NEM VOLT BENNE. NEM EVETT SEM VASAT, SEM SPENÓTOT. AZ ÉRDEKELNE, HOGY MI MÁSTÓL LEHET MÉG? ELÔRE IS KÖSZÖNÖM A VÁLASZOKAT. ERZSI.

Ha vér nem volt benne, akkor ne aggódjon, lehet hogy a babánál lassabban halad végig a bélcsatornán.
(Dr.Tausz István)

3608. Alvásgondok (3 hónapos kisfiú) (2009.06.04.)
Üdvözlöm! 3 hónapos kisfiam nagyon rossz alvó. Már 3 hete átaludta az éjszakát, most mégis 3 napja nem bír elaludni, se kézben, se a kiságyban. Pedig eddig, ahogy leraktam már aludt is. Nagyon fáradt már, csukva van a szeme is, és csak izeg-mozog, rángatózik, nyûglôdik néha felsír. Szinte se nappal, se éjszaka nem alszunk 1 óránál tovább. Mi lehet az oka? Vissza tér-e még az átaludt éjszaka?

Javaslom, hogy legyenek vele sokat kint a szabad levegôn és feltehetôen javulni fog.
(Dr.Tausz István)

3609. Nem tud háton aludni (2,5 éves kislány) (2009.06.04.)
Tisztelt Doktor úr. 2 és fél éves kislányom nem tud háton aludni. Bármilyen mélyen is alszik, ha hanyatt fektetem, azonnal el kezd nagyon keservesen sírni. Ez azért is gond, mert nem tudunk sehova menni babakocsival, mert csak sír, nem szeret úgy még feküdni se. Mit csináljak vele? Kinövi ezt a hason alvást? (tejcukor allergiás, és hasfájós baba)

Ebben az életkorban már nagyon nehéz átszoktatni.
(Dr.Tausz István)

3610. Sovány és hisztis (5,5 éves kislány) (2009.06.04.)
Tisztelt Doktor! Szeretném kérni a véleményét. A kislányom 5,5 éves nagyon sovány. Szeretném ha hízna egy kicsit, de nem tud, sôt egyre soványabb. Nem eszik, eddig az oviban evett, de már lassan ott sem. Nagyon érzékeny a szagokra, mindenfélére pl. étel a wc-be az oviba. Gyakran fájlalja a hasát és hány. Októberben született kistestvére. Nagyon gyakran rossz kedvü, ideges ha nem úgy történik valami, ahogy ô szeretné. Hová forduljak, és mit tegyek? Gyerek- phszichológushoz vigyem vagy étvágy- serkentôt vegyek neki? Vagy esetleg vér, vízelet, széklet vízsgálatra vigyem? Sajnos elég gyakran van mostanában otthon konfliktus apja és a kislány között. Kezd a gyerek csúnyán beszélni, hisztizni, az apuka nehezen viseli el a hisztit. Mit tegyek ön szerint? Köszönöm a válaszát, Tisztelettel, Ibolya

Megértem a problémáját. Javasolnék egy gastroeneterológiai és egy pszichológiai kivizsgálást.
(Dr.Tausz István)

 
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2009.06.08.
3611. Fertôzés, tápszer, allergia (10,5 hónapos kislány) 3578. (2009.06.08.)
Tisztelt Doktornô! (3578. kérdés, 2009.05.25.) Ön azt válaszolta, hogy a tápszeren változtatna. És mit javasol helyette? Mit kapjon akkor a kislány este és reggel az Alfaré helyett?? És még az elôzô válaszára utalva az lenne a kérdésem, milyen homeopátiával gondolná a visszatértô dolgok kezelését?? NAGYON várom válaszát és köszönöm.

Pregomin tápszert javasolnék, gasztroent. javaslat kell hozzá.
(Dr.Gimesi Anna)

3612. Orrmandula, BCG oltás, homeopatia (32 hónapos kislány) (2009.06.08.)
Kedves Dr.Nô! Kislányom 32 hónapos és állandó jelleggel meg van duzzadva az orrmandulája (emiatt nehezen kap levegôt általában, száján lélegzik, rosszul alszik, valamint nem ürül ki a váladék az orrán és tortyog). A gyerekorvos szerint ki kell venni az orrmanduláját elôbb-utobb. Elkerülhetô lenne-e a m^utét homeopátiás szerekkel? Felkerestünk egy homeopátiás drnôt, aki a csecsemôkorban kapott BCG oltásra gyanakszik, hogy az okozza ezen tüneteket, s szerinte ki kell ölni ennek a mellékhatásait, s bcg-re adott 4 bogyót 2 hétre. Ön szerint nem lehet ebbôl baja a kicsinek, valóban jó helyen tapogatódzik? Azt mondta, hogy különbözô tüneteket produkálhat pl. láz, köhögés stb. Ön mit ajánlana? Elôre is köszönöm. Tisztelettel: anyuka

A homeopathiához ugy lehet hozzászolni, hogy körültekintô kérdéssorozatot teszek fel. Feltételezhetôen baja nem lesz tôle. Allergia irányában ki kellene vizsgálni illetve orrváladékot venni.
Nem gondolom, hogy a gátolt orrlégzés magában már mûtéti indikáciot jelenthet.
(Dr.Gimesi Anna)

3613. Étvágytalan, nem gyarapodik (2009.06.08.)
Tisztelet Doktornô! A problémám a következô: kisfiam súlygyarapodása már hetek óta nem a megfelelô. Az utóbbi 4 hétben csak 15 dekát hízott. A születési súlya 3340gr, hossza pedig 48 cm. Jelenleg 6360 gr és 64 cm. 4 hónapos koráig csak szopott, azóta kiegészítésnek tápszert is kap. 5 hónapos kora óta kap gyümölcsöket és pár napja elkezdtük a fôzelékeket is. Nemrég kibújt két foga is, gondoltuk ez okozza az étvágytalanságot, de azóta sem javult a helyzet. Egy evésre max.120 ml anyatejet vagy tápszert hajlandó megenni 3-4 óráként. A gyermekorvosunk szerint minden renden van, én mégis nagyon aggódom, mert már lassan 1 hónapja semmit nem ment a súlya. Nagyon életvidám, aktív baba. Kérdésem az lenne, hogy mit lehet tenni, hogy megjöjjön az étvágya, esetleg milyen kivizsgálásokat javasol?

Érdemes lenne a felszivódási viszonyokat kivizsgálni, mert ilyen korban a lassubb gyarapodás még elvárható.
(Dr.Gimesi Anna)

3614. Az orvosok miért nem kapják el a betegséget? (2009.06.08.)
Az orvosok általában miért nem kapják el a betegséget? elôre is köszönöm drGimes Annának (Anna néninek).

Én nem általánositanék, persze fontos lenne tudni, hogy milyen tipusu betegségrôl van szó?
(Dr.Gimesi Anna)

3615. Székletprobléma, szobatisztaság (6,5 éves kisfiú) (2009.06.08.)
Kedves Doktornô! 6 és fél éves a kisfiam, de még mindig bekakál. Illetve \"csak\" kakis az alsónadrágja. Gyakorlatilag máskor is elôfordult a 6 és fél év alatt, de ritkán. Most egy olyan hónapja sokszor. Undorodik minden piszkos dologtól, ha vmi a kezére kerül, rögtön törli. Nem szeret más után enni, inni. Már az, hogy a sárban dagonyázzon, az is nagy eredmény, de azt most már szereti. Persze az iskola közelsége is közrejátszik: iskolát választottunk, nyílt napokra jártunk, felvételi papírt vártunk, a ballagás is tulajdonképpen az iskolára volt kihegyezve, és tudom, hogy várja, de izgul is emiatt. Lehet ez a visszaesés az iskola miatti szorongás miatt, vagy esetleg valami szervi probléma lehet? Elôre is köszönöm a válaszát! Dóra

Érdemes az étkezésre és a folyadékbevitelre figyelni. A szorongás is közrejátszódhat.
(Dr.Gimesi Anna)

3616. Hasfájás, vizsgálat elôtt (6 éves kisfiú) (2009.06.08.)
Üdvözlöm! Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy van egy 6 éves kisfiam. 3 hete állandó hasfájása van, a köldöke körül. A széklete világos barna. Voltunk többször is a háziorvosnál, aki elküldött ultrahangra de minden negatív, szedtük a normaflort, de nincs változás, most a dipangrint szedi 3x1-et, de ettôl sincs semmi változás. Úgy vettük észre, hogy puffadt is a hasa. A gyerekorvosunk az feltételezi, hogy tejérzékeny. De semmi tejterméket nem fogyaszt, sem csokoládét, de még semmi változás. Mohácson a gasztro- enterologushoz csak július 10-ére van idôpontunk, de addig lehet, hogy \"elfogy\" a gyerek mert a 20 kg-jából már jócskán leadott, és nagyon sovány lett. Alapjában is sovány volt, de most már túlságosan is az. A nagypapa is lisztérzékeny. Lehet hogy neki is ez a problémája? Esetleg nem ismer Pécs környékén egy gyerek gasztroenterologust, ahova elôbb eljuthatnánk, mert már nagyon aggasztó a helyzet. Köszönöm Renáta

Valóban célszerû lenne tejcukor és lisztérzékenység irányában mihamarabb vizsgálatokat végeztetni.
(Dr.Gimesi Anna)

---------------------

Az interneten ezt a két pécsi címet találtuk:

Pécsi Gyermekklinika:
7623 Pécs, József Attila út 7.  
Tel.:  72/ 535-900
Fax:  72/ 535-971
Web:  http://www.pote.hu

Baranya Megyei Kórház:
7623 Pécs, Rákóczi út 2.
Tel.: (72) 533-133
Fax.: (72) 213-025
http://www.bmkpecs.hu/

(egyszervolt.hu, szerk.)

3617. Állandó hasmenés (1,5 éves kisfiú) (2009.06.08.)
Kedves Doktornô. Köszönöm junius 3-ai válaszát -állandó hasmenés- 1,5 éves kisfiu-jeligére. Kérdésem az lenne, milyen vizsgálattal mutatható ki a monoszaharid-felszívódási zavar, illetve milyen étrendet kell majd követnünk, ha beigazolódik. \"Kinôhetô-e\" ez a betegség, vagy általában vele született? Tudom-e segíteni valamilyen homeopátiás szer adásával? Köszönöm, Renáta

Kilégzéses teszttel mutatható ki, melyet a gasztroközpontokban végeznek.
(Dr.Gimesi Anna)

 
Dr.Tausz István válaszai, 2009.06.11.
3618. Tél óta betegek (15 hónapos ikrek) (2009.06.11.)
Tisztelet Doktor úr. Iker gyermekeim 15 hónaposak. Tél óta kéthetente járunk orvoshoz köhögéssel, náthával. Június elején is voltunk, de már megint köhögnek. Az orvos Cecloretta-t írt fel. Azt szeretném megtudni, hogy miért nem gyógyulnak meg? Pár napig semmi gond, aztán kezdôdik minden elôrôl. Lehet, hogy immunerôsítôt kellene szedniük? Válaszát elôre is köszönöm. Tisztelettel: Brigi

Sajnos az ikrek általában érzékenyebbek. Nem tudom, hogy járnak-e már közösségbe? Kaphatnak persze valamilyen immunerôsítôt, mint például a Broncho-Vaxon-t, vagy a Ribomunyl-t
(Dr.Tausz István)

3619. Nem iszik (3 éves kisfiú) (2009.06.11.)
Kedves Doktor úr. Van egy 3éves kisfiam, aki nagyon keveset iszik. Gyümölcsöt egyáltalán nem eszik, már mindent megpróbróbáltunk, kiköpi, öklendezik tôle. Mi tévô legyek, nem tudom?

Nem szükséges külön folyadékkal erôszakolni egy gyermeket, ha nincs kifejezett folyadékvesztesége (hányás, hasmenés, fokozott izzadás meleg miatt), akkor a gyermekek saját maguktól megisszák, amire szükségük van. Ha van vizelete rendesen, akkor ne aggódjon.
(Dr.Tausz István)

3620. Autizmus? (3 éves kisfiú) (2009.06.11.)
Tisztelt Doktor Úr. Most már nagyon el vagyok keseredve, kisfiammal kapcsolatosan. Megpróbálom rövíden elmondani. Nagyon nehéz szülés volt, mivel 4005gr-al született. Nem tudom mennyi ideig volt a szülôcsatornában, de a végén vákummal kellett segíteni neki, így sikerült. Ezt el kellett mondjam, mielôtt elmondom a próblémám. Most 3éves és még nem beszél. Régebben kimondott ugyan már nehéz összetett szavakat, de nem használja ôket. Van amikor kiabálás nélkül elsôre megteszi, ha kérek tôle valamit, olykor meg mintha süket lenne. Akkor is megteszi, de harmadjára. Gondoltam már az autizmusra, sokat olvastam a jellemzôkrôl stb., de nem tudom eldönteni. Bence nem pörget, pörög, nem magába zárkozva játszik, szereti a társaságot, nem fél az idegenektôl, persze ha szimpatikus a másik fél. A furcsa kézmozgást sem mondhatnám, ami értelmetlen helyzetekben elôfordulhat az autista gyerekeknél. Igazán az zavar, hogy mivel nem beszél, nem tudja mondani, pl. nem akarom ezt, azt – ezért HISZTIZIK, NYÁVOG. A hallásvízsgálat negatív volt. Megértetni megérteti magát, de probáltam úgy tenni mintha nem érteném, hátha beindul a beszéd, DE NEM. Remélem leírtam mindent, és tud segíteni mi lehet a probléma, figyelemzavar, autista, vagy csak nem voltak határozott korlátok állítva neki, és ezért csak azt csinálja amít Ô AKAR?

A tünetek nem utalnak autizmusra, inkább a megkésett beszédfejlôdés lehet a gyermeknél. Javaslom, hogy mutassák meg logopédusnak, vagy fejlesztô pedagógusnak.
(Dr.Tausz István)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |