válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Fontos tudnivalók. Kérjük olvassa el, mielôtt levelet küld!
 
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 3621 - 3640.)
3621. Székletgondok (2 éves kislány) (2009.06.11.)
Jó napot! Kislányom (2 éves) kb. 2 hónapja nagyon nehezen székletel, van amikor 2 napig sem bír nagydolgozni, és ha sikerül is neki, nagyon fájdalmasan! Pedig ugyanazokat az ételeket adom neki mint eddig és elôtte nem volt gond vele, vagy ha volt is csak 1-2 alkalommal. A mi orvosunk felírt neki széklet lazítót, de nem vált be. Kértem írjon fel másikat, de az volt a válasz, nincs másik csak 2 fajta összesen... A kérdésem: valóban így van, hogy nincs más gyógyszer rá? (ha pedig van, Ön mit javasol?) valamint mit tehetnék, hogy megkönnyítsem a székelését? Köszönöm válaszát! Tisztelettel Tímea.

Feltehetôen most kezd kialakulni a szobatisztaság, és pszichésen tartja vissza a székletét, mert kellemetlen számára, ”hogy valami büdös, sötét jön ki belôle„. Étrendi változtatást javaslok, ne kapjon banánt, répát, csokoládét, kakaót. Igyon sok rostos üdítôt, egyen lekvárt, gyümölcsöt.
(Dr.Tausz István)

3622. Talpfájás (19 éves lány) (2009.06.11.)
Tisztelt Doktor Úr! Iszonyuan faj eleg regota a lanyom (19 ev, egyetemista) talpa, cipoben, anelkul, allva, ulve vagy fekve, mindegy. A masszirozast sem birja. Nincs ludtalpa. Tobb szakorvosnal is jart, meg ideggyogyasznal is, kalciumot is kapott, kenocsot is, hasztalan. Vajon nem az idegvegzodesek miatt? De ideggyogyasznal is jart. Az orvosok is tanacstalanok. Az analizisek jok, de a fajdalom erosodik. Milyen vizsgalatot vegeztessen el még? Mitol fajhat egy talp egyaltalan? Talan valamelyik szerve beteg es annak egyik tunete a talpfajdalom, sot zsibbad is, van amikor az egesz laba. Vagy az izmokkal van gond? Margit

Sajnos nehéz így választ adni, lehet sarokcsont gyulladás, de fájhat a gerincétôl is. Vizsgálat nélkül nem tudok véleményt mondani.
(Dr.Tausz István)

3623. Nehéz széklet (3 éves kisfiú) (2009.06.11.)
Tisztelt Doktor Úr! Szeptemberben lesz 3 éves a fiam. Mindig visszatartja a székletét. Ha lazább ügyesen elvégzi a dolgát, van hogy a bilibe is, de ha már keményebb akkor nem. Képes napokig szenvedni. Többször próbáltuk a glicerines kúpot, kinyomja de már kakilni nem akar. 4 napja hashajtót szedünk (duphalac). Van bélmozgás rendesen pukizik is, de széklet nincs vagy kicsi kemény. Mindenevô, mindenféle zöldséget, gyümölcsöt megeszik. Az lenne a kérdésem, hogy mit próbáljak neki adni? Vagy mi is lehet a baj igazából? Nem fájlalja a pocakját. Ha bélcsavarodása lenne, akkor menne a \"szél\"? Elôre is köszönöm válaszát, Tisztelettel Bernadett

Feltehetôen most kezd kialakulni a szobatisztaság, és pszichésen tartja vissza a székletét, mert kellemetlen számára, ”hogy valami büdös, sötét jön ki belôle„. Étrendi változtatást javaslok, ne kapjon banánt, répát, csokoládét, kakaót. Igyon sok rostos üdítôt, egyen lekvárt, gyümölcsöt.
(Dr.Tausz István)

3624. Magzati UH – folyadékcsík (2009.06.11.)
Üdvözlöm! Arra vagyok kíváncsi, hogy ha a szülés elôtti héten az ultrahang 7 mm-es folyadékcsíkot mutat ki a baba szívében, az a késôbbiek folyamán felszívódik-e? Vezethet ez keringési zavarhoz? Esetlegesen keringési zavar által bekövetkezett halálhoz? A baba fiú volt. M

Sajnos nem vagyok UH-os szakorvos, nem tudok érdemben a kérdésre válaszolni, egyébként a születés elôtt is már van a szívben folyadék, mivel a vér már kering a magzatban.
(Dr.Tausz István)

3625. Tejallergia? (14 hetes kislány) (2009.06.11.)
Tisztelt doktor úr! Kislányom most 14 hetes, most váltottunk doktornônk tanácsára Beba HA Start Aktívról Beba 1 Aktív-ra (már a 2 doboz végén járunk). Elôször még csak egy kis piros folt volt a homloka felett, azt elvakarta, aztán homloka kiütéses lett (mint mikor koszmós volt) nem piros, nem fehér a közepe, inkább, mint sok-sok pici pattanás, amit véresre mart. Sehol máshol nincs rajta kiütés. Mustársárga a széklete, ami eddig zöld volt. Nagyon nyugtalan éjszakánként, többször is felébred, enni kér, mióta ezt kapja. Ízlik neki. Ezek tünetek lehetnek? Nincs, legalábbis nem tudok tejallergiásról a családban. Elôre is köszönöm! Szép Napot!

Elméletileg lehetnek, érdemes visszaállni a Beba Ha 1-re vagy a Start aktívra és figyeljék meg, hogy elmúlnak-e a tünetek. Fontos, hogy a Beba 1 visszaadása után ismételten megjelennek-e a tünetek.
(Dr.Tausz István)

3626. Hasi görcsök, táplálási gondok (13 hónapos kisfiú) (2009.06.11.)
Köszönöm a lehetôséget a kérdés feltevésére. A kisfiam 13 hónapos. Három hónapja választotta el magát, azóta 2/3-os hígításban tehéntejet kap, mivel a tápszert teljes mértékben elutasította. A hozzátáplálás elkezdése óta vannak hasi görcsei, ezek miatt éjjel nagyon nyugtalanul alszik, szinte óránként felsír, és csak a \"durik\" után tud megnyugodni. Sokadik gyermekünk, és mivel ilyen problémával még nem találkoztunk, gyanítjuk, hogy nem normális ez az éles fájdalom. A pocija elôredomboruló, puffadt, a széklete legtöbbször híg, világos színû. Darabos étel emésztetlenül halad át rajta, a tejjel habart ételek meghajtják. Kenyeret szivesen majszol. A gyümölcsöt pépesitve adjuk pont az emésztetlenség miatt. Egyedül az öthónaposoknak készült húsos-pépes bébiétel nem okoz nála problémát. Ha ilyen étellel etetjük, nyugodt, kiegyensúlyozott a napja. Egyébként kedves , jól fejlôdô kisfiú. Van rá mód, hogy a gyermekorvostól kivizsgálást kérjünk tej illetve lisztérzékenység, esetleg felszivódási zavar megállapitása érdekében? Vagy próbálkozzak elôször diétával, glutén és tejmentes étrenddel? De mivel pótoljam a tejterméket? Tisztelettel köszönöm a választ.

Életkora alapján már nem szükséges hígítani a tejet, azonban a tünetek valóban felvetik a felszívódási zavar lehetôségét, javaslom, hogy mutassák meg gyermek- gastroenterológián.
(Dr.Tausz István)

3627. Nem tud háton aludni (2,5 hónapos kislány) (3609.) (2009.06.11.)
Tisztelt Doktor úr! 3609-es kérséshez még annyit fôznék, hogy ha hanyatt van a gyerek olyan mintha nem kapna levegôt. Ha a kezemben elalszik és hanyatt teszem le egybôl felriad és utánam kap a kezeivel. Ha háton van még a szemeit se hajlandó becsukni, hogy próbáljam úgy altatni? Elôzô kérdésemben elírtam az életkort. 2,5 hónapos (nem éves!) a gyermekem. Ennyi idôsen hogy lehet leszoktatni?

Köszönöm az ismételt kérdését. Ebben az életkorban ilyen panaszok hátterében lehet, hogy az a probléma, hogy a nyelve nagyobb és hátracsúszik. Javaslom, hogy mutassák meg gégészeten.
(Dr.Tausz István)

3628. Csomó a mellben (6 hónapos kislány) (2009.06.11.)
Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 6 hónapos, jobb cicijében kis csomót érzek. Már sajnos csak napi egyszer szopizik, de három napja fájó fogamra gyógyszert vettem be, így ez a napi egy is szünetel most, a védônô tanácsára! Mi lehet ez a csomó, természetes dolog vagy valami gond van?, nagyon meg vagyok ijedve! Elôre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Éva

Szopós babánál az anyatejben levô hormontartalom miatt megduzzadtat a baba emlômirigye, sôt még tejelválasztás is megindulhat. Ezt hívják népiesen „boszorkánytejnek”.
(Dr.Tausz István)

3629. Orrmandula (2 éves kisfiú) (2009.06.11.)
Jó napot Doktor úr! 2 éves múlt márciusban a kisfiunk, kb. 2 hónapja bölcsis, elég sûrûn beteg, általában felsôléguti problémája van: folyik az orra, köhög. A gyermekorvosunk szerint az orrmandulája felelôs, pedig két orr-fül-gégész is azt mondja nem olyan, hogy ki kellene venni! Csak azért aggódunk, mert mindig hörgôgyulladásig, sôt tüdôgyulladásig fajulnak a tünetei! Most is pl.: köhög, nem folyik az orra, nem piros a torka, tiszta a tüdeje, de mégis köhög! Mi lehet a baj valójában, tényleg megoldodnának ezek a gondjai, ha kivennék az orrmanduláját, vagy esetleg asztmás ?

Az orrmandulát akkor kell csak kivenni, ha gyakran van a babának középfülgyulladása, és/vagy hallásromlása van, és/vagy kifejezett légzési akadály észlelhetô. Vagyis a gyakori felsôlégúti hurutok miatt nem kell kivenni az orrmandulát. Sajnos a közösségbe járó bölcsôdés gyerekeknél ezzel a huruttal meg kell barátkoznia a szülôknek.
(Dr.Tausz István)

 
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2009.06.15.
3630. Szenvedés a szoptatás (12 hetes baba) (3600.) (2009.06.15.)
3600-as kérdésre visszatérve. Ha cumisüvegbôl kapja meg az anyatejet akkor miért nem csinálja ezt? Akkor adjam neki úgy?

UH vizsgálatot csináltak? Nyugodtan adhatja cumisüvegbôl, de lehet, hogy akkor az anyatej csökkenni fog, ugyhogy bôven fejje.
(Dr.Gimesi Anna)

3631. Hánytatja magát (2,5 hónapos) (2009.06.15.)
Kedves doktornô! A kérdésem az lenne, hogy van egy 2 és fél hónapos babám, és körülbelül egy hete ledugja az ujját a torkára és hányattatja magát. Ezt van, hogy evés közben, amikor büfizünk, de van hogy evés végén. Kérem segítsen megtudnom, hogy mi lehet az oka. Elôre is köszönöm a válaszát.

Lehet, hogy a büfizés nem sikerül. Vagy esetleg egy kicsit hurutos és nem tudja a váladékot a tejjel lenyelni.
(Dr.Gimesi Anna)

3632. Táplálás, reflux (5,5 hónapos kislány) (2009.06.15.)
Kedves Doktornô! Táplálással kapcsolatban szeretnék kérdezni Öntôl. Lányom 5 hónapos és két hetes, kis súllyal született (2350) és refluxos. Most 6,3 kg és kb. 63 cm. Ma már csak HA/AR tápszert, gyümölcsöt és zöldségpürét kap, illetve egy etetésre Sinlacot. Kétszer etetünk éjszaka, amit szeretnék lassan elhagyni, mert kimerítô az alvás hiánya. A problémánk azt hiszem összetett, mert nem tudok a bukások miatt annyi ételt adni neki, amennyit az ilyen korú babák már megesznek. Próbáltuk a 4 óránkénti evést, akkor is maradt kettô éjszakára és nem hízott két hétig semmit, ezért visszaálltunk napi 7x etetésre. Tegnap megpróbáltam 180ml Sinlacot, de megterhelte a gyomrát, vissza is jött még három óra múlva is, és nem is aludt tôle. Azt vettem észre, amikor emeljük az adagokat még gyakrabban ébred fel és kérne enni. Amikor csak 6x evett többet is aludt, a gyomra is jobban ürült, de egy picit le is gyengült és saját megfigyelésem alapján, éhezett is kicsit. Egyszerûen tanácstalan vagyok, hogyan adjak neki eleget és egyben hogyan aludjuk át az éjszakát. Ahogy nônek az adagok, és terheljük a gyomrát, egyre többet van ébren, ami nem lenne gond, de most már éjszaka szinte két óránként felébred. Leírnám az elmúlt pár nap etetési rendjét, hátha Önnek lenne ötlete hogyan játszunk az idôpontokkal. Szombat: 7.45 140 ml tápszer 11.20 160 ml gyümölcs püré 13.45 zöldség püré 17.10 140 ml tápszer 21.00 160 ml Sinlac 0.25 110 ml tápszer 3.50 110 ml tápszer Vasárnap: 8.15 140 ml tápszer 11.30 160 ml gyümölcs püré 14.25 140 ml zöldség püré 18.20 140 ml tápszer 21.45 160 ml Sinlac 0.45 110 ml tápszer 3.00 110 ml tápszer Hétfô: (tegnap) 7.00 150 ml tápszer 11.05 180 ml gyümölcs püré 13.35 150 ml zöldség püré 17.05 180 ml Sinlac (háta a fordított sorrend segít, sok bukás volt) 21.00 130 ml tápszer 0.20 40 ml tápszer (itt kínomban ketté bontottam az éjjeli adagot) 2.00 70 ml tápszer 4.10 110 ml tápszer.
Az éjszakai adagok azért kevesebbek, hogy észrevegyük amikor bukik. Sajnos kétszer voltunk kórházban, egyszer amikor feltapadt a nyelve a szájpadlására és nem vett az orrán levegôt, ellilult, elkékült, be kellett nyúlni a szájába, ez március elején volt, majd egy hónap múlva függôleges helyzetben a kezemben nem tudott az orrán levegôt venni 4-5 lélegzetvételnyi ideig. Akkor kerültünk a SIDS szûrésre, ahol szerencsére mindent rendben találtak. Az okot nem fejtették meg, ezért valamelyikünk vele alszik egy szobában. Én arra tippelek, hogy valószínû egy vírus, amitôl a nyálkahártyája megduzzadt, és az apró szervek, esetleg az orrmandula miatt fordulhatott elô. A gégész is tanácstalan volt, talán rossz reflex, amit kinô. Várom válaszát, Nagyon köszönöm! Szilvia

Szerintem Nutritont és Milupa pepti tápszert kellene megpróbálni és minél sûrûbben adni mindent.
(Dr.Gimesi Anna)

3633. Még nem beszél (2,5 éves kisfiú) (2009.06.15.)
Kedves Doktornô! Kisfiam 2,5 éves, a problémám az, hogy még nem beszél. Pontosabban mindent megért és mindent nagyon jól elmutogat, de még csak a legegyszerûbb szavakat mondja ki (apa, anya, papa, mama, baba), valamint a szavak elsô szótagját ismételgeti (pl. bohócra bo-t mond). Védônôm szerint 3 éves koráig kell beszélnie, addig ne aggódjak. Ön szerint is várjak addig, vagy már most is javasolt logopédust felkeresni? Válaszát elôre is köszönöm. Üdvözlettel: Andrea

Hallása jó? Én inkább a beszédértés képességét nézetném meg, a Damjanich utcában van egy ilyen központ, de a gyerekháziorvos tud segiteni.
(Dr.Gimesi Anna)
---------------------

ELTE Speciális Gyakorló Óvoda és Korai Fejlesztô Módszertani Központ.
Budapest 1071, Damjanich utca 41-43.
Tel.: (06-1-) 461 3700

3634. Magas májfunkció érték (3 éves kisfiú) (2009.06.15.)
Tisztelt Doktornô! Kisfiam 3 éves múlt februárban. Télen volt egy teljes vérkép vizsgálata akkor a májfunkció értéke (GOT) kicsit magasabb volt a normálisnál. Nem volt beteg, semmi külsô jele annak, hogy beteg lenne. Most 1 hete újabb vérvizsgálatot csináltatott a háziorvos és a GOT megint magasabb volt a normálisnál kb. kétszer. Beutalót kaptunk a gyermek gasztreneterológiára, de azért addig is mint egy normális anya, igencsak ideges vagyok, hogy mi lehet a baj. Nem szed gyógyszert, nem volt beteg. Minden más értéke teljesen normális, kivéve a vas, de az is csak egy picit alacsony. Nagyon jó étvágyú, jó evô gyerek. Mi lehet a baj? Válaszát elôre is köszönöm.

Virusfertôzés után elhuzodoan meg szokott emelkedni, illetve sebit is kell nézni /másik májfunkcio/, ami segit eligazodni. Ijedelemre én nem látok okot ez alapján.
(Dr.Gimesi Anna)

3635. Narancsbôr, ôsz hajszál (3 éves kislány) (2009.06.15.)
Tiszteletem. A kislányom 3 és féléves. A feneke és a combja is narancsbôrös, valamint találtam nála 3 ôsz hajszálat. A kérdésem az lenne, hogy ez normális vagy utalhat valamilyen betegségre is? Válaszát köszönöm. Üdvözlettel, Katalin

Biztosan Ön is úgy gondolja, hogy ez korai. Endocrinológusnak megmutatnám.
(Dr.Gimesi Anna)

3636. Nyálkás széklet (10 hónapos kisfiú) (2009.06.15.)
Kedves doktornô! 10 hónapos kisfiamnak nagyon sûrûn van nyálkás széklete egy nap. Mire utalhat ez?

Fertôzést ki kell zárni és az ételeken kellene elgondolkozni, hogy mióta és mivel függhet össze. Hurutosság esetén is elôfordulhat.
(Dr.Gimesi Anna)

3637. Torna, 3 hónapos baba mellett (2009.06.15.)
Tisztelt Doktornô! 3 hónapos a gyermekem, mikor kezdhetek el tornázni, sportolni? Mit tegyek, hogy ne menjel el a tejem tôle?

Az intenziv torna csökkenti a tejet, nem megeröltetô mozgásokat lehet már csinálni.
(Dr.Gimesi Anna)

3638. Ökölbe szorított kéz (9 hónapos kislány) (2009.06.15.)
Tisztelt Doktor Nô! A kislányom 9 hónapos. A csecsemôgondozóban a védônô megmérte a kislányom magasságát, aki eközben ökölbe szorította mindkét kezét, amire azt mondta, hogy nem természetes dolog. Meg szeretném kérdezni, hogy miért nem az? Néha elôfordul, hogy sokszor úgy ficánkol, mikor fekszik, mintha hátul viszketne a kis feje, ne nincs ott se csípés és már a kis haja is elkopott.

Ekkora babánál gyakran látjuk, de én nem gondolom, hogy ezzel igy magában foglalkozni kellene.
(Dr.Gimesi Anna)

 
Dr.Tausz István válaszai, 2009.06.18.
3639. Székletgondok, tejallergia? (1 éves kislány) (2009.06.18.)
Kedves DoktorÚr! Lányom 1 éves, és 1 hónapja hasmenéses bûzös széklete van. A testvére (igazolt) ételallergiás. Elvittem a lányom is gasztroenterologiára, vettek vért és székletbaktériumra mintát. Negativ lett a baktériumra a széklet, és az ételallergia is. 2 hétig ettôl függetlenül nem adtam neki semmi tejes dolgot, és a fiam tápszerjét kapta, és rendbejött. Igy probáltam megint visszaterhelni tejre, hátha csak valami baci volt, de röktön megint laza büdös lett a széklete! Ilyenkor mi a teendô? Tévedhet az ételallergia vizsgálat? Lehet negativ ha mégis tejallergiás? Fiam esetében kimutatta, hogy magas az ellenanyag tejre, tojásra. Akkor a lányomnál mért nem? Elötte pedig kapott a lányom tejes tápszert, tejpépet, tehát vérvétel elött nem diétáztunk még direkt. A pocakja elég puffadt. Amugy nem sovány, 9kg, de nem is hizott már 2 hónapja, igaz nem látszik rajta, jókedvû, szeret enni. Legközelebb július közepére van idôpontunk a gasztroenterologiára. Mi okozhat még ilyen hosszan tartó büdös székletet a baktériumon kívül? Másra nem vizsgálták a székletet ugyanis. Köszönettel. Krisztina

Féreg hordozás is okozhat hasonló tüneteket. Egyébként az ételallergia diagnózisa elsôsorban a tünetek alapján és nem a labratóriumi eredmények alapján állítható fel, vagyis ha a tünetek tejallergiát mutatnak, akkor felállítható a diagnozis. Érdemes azonban ismételten visszaterhelni tejjel, és figyelje, hogy megjelennek-e a tünetek.
(Dr.Tausz István)

3640. Immunerôsítés (15 hónapos ikrek) (2009.06.18.)
T.Doktor Úr. Köszönöm válaszát (3618:15 hónapos ikrek). Velük még nem járok közösségbe (baba-mama klub), de a nagylányom óvodás. Lehet, hogy ô hozza haza a betegségeket? Ô nem annyira beteges, mint a kicsik. Havonta-kéthavonta volt beteg 1-2 hétig. Számára is lehet immunerôsítôt venni? Várom válaszát Köszönettel: Brigi

Az immunerôsitônek nincs ellenjavalata, 1 éves kor felett adható.
(Dr.Tausz István)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |