válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Fontos tudnivalók. Kérjük olvassa el, mielôtt levelet küld!
 
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 3641 - 3660.)
3641. Székletgondok (2 hónapos kisfiú) (2009.06.18.)
Tisztelt Doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy két hónapos kisfiam széklete mostanában többször zöld volt, erre a gyermekorvosunk azt mondta, hogy valószínûleg túletetés. Tegnap azonban a zöld székletben fekete, rostszerû, hajszál vékonyságú csíkokat találtam. A gyermekorvos azt mondta, hogy ha rendelési idôben kakálna ilyet, akkor meg tudná nézni, de hát ugye, ezt nem lehet idôzíteni, nem tudunk mit csinálni vele, csak aggódunk, hogy mi a baja, így Önhöz fordulnék tanácsért! Várom a válaszát! Köszönettel, M.T.né

A zöld széklet valóban attól van, hogy sokat eszik a baba, a sötét csik is valószinüleg ennek a következménye, egy kis vércsík lehet a székletben.
(Dr.Tausz István)

3642. Fitymaszûkület (3 éves kisfiú) (2009.06.18.)
Tisztelt dr! Van egy 3 éves kisfiam, nemrég voltam vele orvosnál, mert volt egy kis gyulladás a fütyijén. Szerencsére nem volt nagy baj, de azt mondta a gyerekorvos, hogy van egy kis szûkület, de annyi véleményt hallottam már és szeretném tudni, hogy hány éves korban érdemes megmûtetni? Vagy olyat is hallottam, hogy elég 10éves kor után. Nagyon féltem a gyerekemet, kérem irjon, hogy mit tegyek!

Általában 3 éves kora körül már érdemes, a szobatisztaság megjelenése után. Azonban lehet, hogy csak letapadása van és nem szûkülete.
(Dr.Tausz István)

3643. Dadogás (3 éves kisfiú) (2009.06.18.)
Tisztelt Doktor! Szeretném kérni a véleményét! Kisfiam 3 éves. Olyan problémánk van, hogy kb. 2 hete elkezdett dadogni, de ezt általában akkor csinálja amikor fáradt. Ha rászólok, hogy ne csinálja, akkor azt mondja nem tudja helyesen mondani. Persze folyékonyan beszél, ha nagyon akar valamit mondani, akkor elkezd dadogni. Ön szerint vigyem szakemberhez? Elôre is köszönöm a segítséget! Tisztelettel: aggódó anyuka.

Javaslom, hogy várjon 2-3 hónapot, mert lehet, hogy átmeneti és a logopédusi foglalkozáshoz jobb, ha 4 éves kor körüli a gyermek.
(Dr.Tausz István)

3644. Tápszer adagolása (4 hónapos kisfiú) (2009.06.18.)
Jó Napot! A kérdésem a következô: 4 hónapos a babám, és 5300 gramm. Másfél hónapja tápszeres. Jó az étvágya, de az orvosom azt mondta, hogy csakis 7,5 decit adhatok neki egy nap, mert a tápszertôl megbetegedhet, és komoly vese- károsodása lehet. De a kisfiam többet enne mint 7,5 deci. Nem 2szer annyit, de 8-9 decit megenne 24 óra alatt. Az orvosom viszont azt mondja, hogy hagyjam inkább sírni ha éhes, de ne adjak neki többet 7,5-nél semmiképp. Ez normális dolog? Valóban hagyjam inkább sírni szegényt? Tényleg megkárosodhat a veséje és lebetegedhet a tápszertôl? (Beba HA Start Akítv-ot kap). Megkérdeztem az orvost, hogy mi lenne hogyha akkor egyszer-egyszer adnék neki egy kis gyümölcsöt (répa, alma stb, amit már lehet), de azt is szigorúan megtiltotta, hogy ilyen kisbabának nem lehet még adni, (azt is megjegyezte, hogy nem is tudja, hogy honnan veszem hogy lehet adni, pedig a bébi pépeken is az van ráírva, hogy 4 hónapos kortól adható), mert szerinte az is leterheti a szervezetét. Kérem segítsenek, nagyon kiváncsi vagyok másik orvos véleményére is. Nem hiszem, hogy az a megoldás, hogy semmit nem lehet neki adni, és hagyjam sírni szegényt ha éhes.

Nyugodtan adhat több tápszert a babának nem lesz ettôl semmilyen baja, egyébként 4 hónapos kórtól, ha nincs anyatej, vagy kevés, akkor elkezdheti a gyümölcs és a fôzelék bevezetését.
(Dr.Tausz István)

3645. Soványság, hasfájás (12 éves kisfiú) (2009.06.18.)
Tisztelt Doktor! Kisfiam kb. egy éve rendszeresen 1-2 havonta visszatérô hasfájásról panaszkodik (bal oldalon a köldöke magasságában érez fájdalmat, többnyire hányingerrel kezdôdik, 2 napig tart) Néhány napja voltunk vérvételen, minden rendben, a vasszint kicsit magasabb. Nagyon nyugtalanít a dolog, mert elég sovány (140 cm, 30 kiló), annak ellenére hogy jó az étvágya, sportol, stb. Mi okozhatja a panaszait? Elôre is köszönöm.

Hasi Uh vizsgálatot javaslok.
(Dr.Tausz István)

3646. Lábfájás (8 éves kislány) (2009.06.18.)
Jonapot kivánok! A kislányomnak, aki 8-éves lesz a nyáron, fájnak a lábai. Elvittem az ortopédiára és ott megvizsgálták, megnézték ultrahanggal, de minden lelet negativ lett, ugy a röntgen felvétel is. Izületi gyulladást mondtak, a kataflánt kellett szednünk, de az csak másnapig hat, utána ugyanugy fájnak a lábai, hol a térde, hol a combja, hol a csipô környéke. Szeretném megkérdezni mitöl lehet ez és hová vigyem a gyerekemet még? Segitségét elöre is köszönöm.

Sajnos látatlanban nem tudok semmit mondani, ha gondolja szívesen megnézem a gyermeket és ajánlok orthopédus szakorvost.
(Dr.Tausz István)

----------------------------
Magánrendelés »

3647. Sok röntgen-vizsgálat (2 éves) (2009.06.18.)
Tisztelt Doktor! Gyermekem még nincs 2 éves, de már 6 alkalommal volt röntgenezve! Elôször 6 hónaposan a koponyája, 2. alkalommal 7 hónaposan a tüdeje, 3. alkalommal 10 hónaposan megint a tüdeje, 4. alkalommal 14 hónaposan a koponyája, majd rákövetô 2 héten belül 2szer a tüdeje. A kérdésem az lenne, nem volt káros neki ez a sok sugárzás? A késôbbiekben okozhat-e bármilyen problémát a fejlôdésében, illetve egészségileg? Köszönettel: aggódó anyuka

Sajnos nem tudom, hogy miért kellett ezeket a rtg. felvételeket elkészítetni. Ha valóban indokolt volt, akkor a nagyobb baj elkerülése miatt megérte.
(Dr.Tausz István)

3648. Sokat bukik (2 hónapos kisfiú) (2009.06.18.)
Tisztelt Doktor! Segitséget vagy tanácsot szeretnék kérni, mit tegyek ha 2 hónapos kisfiam -aki kizárólag anyatejet eszik-, folyamatosan bukik. A védônô szerint sok gyermek átesik rajta, de a környzetemben egy gyermek sem bukja fel folymatosan az elfogyasztott ételt. Kisfiam az evéstôl egészen a következô etetésig folyamatosan hány, öklendezik. Két etetés között legalább 6x. Azt mondta a gyerekorvos, akkor foglalkozzak vele, ha fogyás áll be, nem fejlôdik, de engem igy is zavar, mert mindig csupa nedves-vizes a kis ruhája és azt olvastam, hogy a savas, túrós már megemésztett étel felbukása marhatja a gégét és a nyelôcsövet, késôbb szervi problémát okozthat. Kérem segitsen hová forduljak? Sok mindennel próbálkoztam pl. ágya meg van emelve, fél óráig tartom... stb. Vagy tényleg természetes, ha gyermekem ennyit bukik? Köszönettel, Csilla

Valóban akkor jelent nagyobb problémát, ha a súlyfejlôdése lelassul a babának, azonban érdemes gastroeneterológián megmutatni.
(Dr.Tausz István)

 
Dr.Gimesi Anna, 2009.06.22.
3649. Nem rág (16 hónapos) (2009.06.22.)
Tisztelt Doktornô! A gyermekem 16 hónapos és nem rág. Mindent turmixolok vagy villával nyomkodok apróra, a kisebb darabokat lenyeli, ha nagy a falat öklendezik, de az is elôfordult már, hogy hányt. Próbáltam babapiskóát, kiflit, kenyérhéjat adni neki, ha sikerült egy nagyobb darabot leharapnia vagy letépnie belôle, akkor is öklendezik, mert egybôl megpróblja lenyelni rágás nélkül. Ha nincs az étel a szájában, mutatja, hogy kell rágni, ha kérjük. Hogy tudnám megtanítani, rászoktatni a rágásra? Segítségét elôre is köszönöm. Tisztelettel: Ágnes

Fülész a torokmandulákról mit mond? Esetleg, ha csecsemôkorában sokat bukott érdemes az étkezést jó pár kanál burgonyával kezdeni és utána a többit adni. Allergiája, hurutja van?
(Dr.Gimesi Anna)

3650. Székletgondok, tápszeres baba (4 hetes kislány) (2009.06.22.)
Kedves Doktorno! Kislanyom 4 hetes. Mellmutem miatt nem tudok szoptatni, igy tapszert kap (nestle NAN) 2 hetes koratol. Tobbszor van magyon kemeny szeklete (3) drazse szerû, ami sirassal jar es sok-sok erolkodessel, masszirozom a hasat, hasra fektetem az olembe. A csaladorvos csak annyit mondott, tapszeres baba es azert, de semmi tobbet, mast nem ajanlt. Kerem segitsen, mert mar szenved a sok erolkodestol. Tisztelettel egy aggodo anyuka

Ez a tápszer igen fogja a székletet. Én azt gondolom, hogy váltani kellene. Illetve próbáljon meg egészen hig kamilla teát adni étkezések elôtt pár kávéskanállal.
(Dr.Gimesi Anna)

3651. Székletgondok (4 éves kisfiú) (2009.06.22.)
Tisztelt doktornô, négy éves a kisfiunk és van, hogy egyszer van széklete egy héten és utána két napig többször van széklete a bugyiba. Szeretnénk tudni mi az oka? Melinda

A végbél reflexet meg kell vizsgáltatni illetve az étkezésben a rostosakat és a folyadékot nagyon forszirozni. Mindig igy volt? Érdemes végig gondolni, hogy valami szorongás miatt? Óvodával összefügg-e? lehetséges...
(Dr.Gimesi Anna)

3652. Hólyagok a szájban (7 hónapos kislány) (2009.06.22.)
Kedves doktornô. A kislányom héthónapos és nagyon meg van fázva, és a kis nyelvén valamilyen kis fehér holyagok voltak. Kimostam a száját es már nem olyan, de nagyon fáj neki. Mi lehet ez? És mit ajánl nekünk megfazasra? És meg valami van, egy öt honapos kislany, mikor sír elkékul, mintha nem kapna levegot. Szeretnem ha valaszolna a kerdesemre. Elôre is koszonom

Ha homeopathiára gondol egyszerû orrfolyásos megfázásra oscillococcinumot és hydrastist érdemes adni. A hólyagot doktornak tessék megmutatni.
Sajnos az elkékülésre igy nem lehet egyértelmûen válaszolni. Sokszor életkori sajátosság is, de kardiológus is kellhet. Feltétlenül gyermekorvosnak mutassák meg.
(Dr.Gimesi Anna)

3653. Táplálás és testsúly (4 éves kislány) (2009.06.22.)
Tisztelt Doktornô. 4 éves kislányom 116cm, és 17 kg. Jó ez a súly neki? Alig eszik, válogatós, széklete 4-5 naponta van, keményet kakil. 15 hónapos testvérei vannak, akik jó evôk. A kisfiú 85 cm, 9600gr, a kislány 87 cm, 1150gr. Ôk mindent megkóstolnak, megesznek, a nagy szinte semmit. Mivel tudnám rávenni az evésre? Étvágynövelô kell neki, vagy elég lenne a Béres csepp? Köszönöm válaszát: Brigi

Lehet, hogy alkati. Sokat kellene mozognia és esetleg a jól evô testvéreivel leültetni, hátha kedvet kap. Különben a leirt értékek nem kevesek.
(Dr.Gimesi Anna)

3654. Csipôvizsgálat (3 hónapos kisfiú) (2009.06.22.)
Tisztelt Doktornô! A kötelezô csípôszûrés alkalmával elsô ránézés alapján azt mondta a vizsgálatot végzô doktornô, hogy menjünk vissza csípôultrahang vizsgálatra, mert mindenképpen indokolt. A baba /3 hónapos kisfiú/ csípôje nagyon kötött \"60%\"-os. Hogy ez mit jelent nem tudom, és kérdésünkre a válasz az volt, hogy nem tudom mi a baja, nem látok bele. Azt mondta a doktornô, hogy a csípôultrahang eredménye amennyiben negatív, akkor is kap kengyelt. Gondolom itt a Pavlik-hámra gondolt. Kérdésem az, hogy mindenképpen indokolt-e a hám, vagy van más gyógymód is, esetleg gyógytorna? Tisztelettel, Tibor

A leirt eltérés valóban jelentôs. Azt gondolom, érdemes másik orthopéd véleményét is kikérni és a tornásztatást nem ajánlom.
(Dr.Gimesi Anna)

3655. Fogkô (9 hónapos kisfiú) (2009.06.22.)
Tisztelt Doktornô! 9 hónapos kisfimnak eddig két foga van. A gondom az lenne, hogy a két kisfoga között sárgás fogkô található, vagy legalábbis úgy néz ki. Mindennap megdörzsölöm neki többször is a fogkeféjével, de nem tudom leszedni. Kérdésem az lenne, hogy kell-e ezzel fogorvoshoz fordulni, illetve egyáltalán ilyen kicsi babát lehet-e fogorvoshoz vinni? Köszönöm válaszát!

Még nem. Tessék tisztogatni és étkezések után vizet adni és csak kevés édességet.
(Dr.Gimesi Anna)

3656. Szobatisztaság (4 éves) (2009.06.22.)
Szeretném megkérdezni, mi lehet az oka egy 4 éves gyermek még nem kakil a WC-be, sem a bilibe. Kérem ha tudna adni valami jó tanácsot. Tisztelettel Gi

Próbálkozni kell különbözô meggyôzésekkel és ki kellene találni, hogy miért áll ellen. Esetleg érdemes a nyarat kihasználni, szép alsónemûket venni, illetve egy idôre a kérdést elodázni, mert sokszor amire nagyon szeretnénk rászoktatni, annak jobban ellenállnak.
(Dr.Gimesi Anna)

 
Dr.Tausz István válaszai, 2009.06.24.
3657. Gyomorrontás? (8 éves kisfiú) (2009.06.24.)
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 8 éves, jó étvágyú, mozgékony gyermek. Korának megfelelô magasságú, arányos testalkatú. Mint minden más hasonló korú kisgyerek, néha ô is elkapott az óvodában, iskolában gyors lefolyású hányás-hasmenéses vírusokat, kisebb megfázásokat, de mondhatjuk, igazán ritkán beteg. Kb. egy éve azonban talán többször fordul elô hányással együtt járó \"betegsége\", mint az, egy ilyen egészséges gyermektôl megszokott. Mint aki gyomorrontást kap, gyorsan kihányja, aztán minden megy tovább. Most nagyon leegyszerûsítve jellemeztem az eseteket, de pl. az utolsó 3 hónapban 4 alkalommal került sor ilyen hányásos rosszullétre: - elsô alkalommal hajnalban még ügyeletre is bementünk, ahol azt mondták, vírus van (\"csak\" hányt, nem lázasodott be), másnap délelôttre jobban is lett. - máskor egy 800 km-es autóút után talán többet evett a nagyi palacsintájából, lefekvés elôtt minden kijött, aztán mintha mi sem történt volna, egész éjszaka nyugodtan aludt, reggel azt kérdezte: van még palacsinta? - harmadik eset: egy jóízû vacsora után (sok újhagymával) éjszaka arra ébredt, hogy hányingere van, egy \"sugárhányással\" minden kijött, majd zavartalan éjszaka következett. - és a legutolsó: reggel az iskolában egy gyakorlás során leesett a kerékpárról, a sípcsontján úgy megsérült, hogy az orvos majdnem összevarrta a kb. 6 cm hosszú, mély sebet, végül szerencsére csak összehúzó tapasz lett belôle! Aznap este \"fájdalomdíjul\" és hôsies viselkedéséért meleg vacsorát fôztünk, amit - megint éjjel - teljes egészében kihányt. Azért írtam le - talán türelmükkel visszaélve - ilyen részletesen az utóbbi eseteket, hogy Önök is láthassák, hol vírus, hol talán egy idegfeszültség okozta gyomorrontás, esetleg egy autóút összerázta gyomor miatt kerülhetett sor ezekre a hányásokra. Eddig úgy éreztem, mindig van logikus magyarázat a hányásokra, de semmiképpen nem szeretném azt, hogy esetleg ezen magyarázatok tudatában valamilyen betegséget, érzékenységet, allergiát stb. ne vegyünk észre. (A vírusos megbetegedésnél mindig görcsösebb, nehezebb a hányás, meg is szenvedte minden alkalommal, az utazás, a tényleges gyomorrontás és a sérülés utáni esetekben szinte egy hirtelen öklendezéssel túl volt a dolgon). Tisztelettel kérem Önöket, amennyiben ennyi információ birtokában lehetséges, szíveskedjenek megmondani, Önök szerint van-e okunk aggodalomra? Van-e valami tennivalónk, figyeljünk-e valamit alaposabban? Köszönjük a segítségüket, további jó munkát (és kevés beteg gyermeket) kívánva, tisztelettel, Ildikó

Láz nélkül, többször ismétlôdô hányás, hányinger esetén javaslom, hogy mutassák meg szemésznek /szemfenék vizsgálat/ és ideggyógyásznak.
(Dr.Tausz István)

3658. Nehéz levegôvétel, megfázás (2 éves kisfiú) (2009.06.24.)
Üdvözlöm Dr.Úr! azzal a problémával kapcsolatban fordulok önhöz, hogy a két éves kisfiam, amikor meg van fázva nehezen veszi a levegôt, ami engem nagyon zavar. Ilyenkor Spiropen gyógyószert írnak fel neki, amitôl helyre is jön. De ez a nehéz levegôvétel csak akkor jön elô, mikor meg van fázva. Kíváncsi vagyok a véleményére. Elôre is nagyon köszönöm.

Ha „nehezen veszi a levegôt” tünetnek számos oka lehet. Oka lehet egy egyszerû nátha, de légúti szûkület is okozhatja. Vizsgálat nélkül nehéz véleményt mondani.
(Dr.Tausz István)

3659. Baktériumferôzés és szoptatás (14 hónapos kisfiú) (2009.06.24.)
Én azt szeretném kérdezni hogy, nekem 2009.februárjában helikobakter pylorit diagnosztizáltak és felirtak három féle gyógyszert. Csak hogy akkor volt a kisfiam 10hónapos, probáltam leszoktatni a szoptatásról, de nem sikerült, igy nem kezdtem el szedni a gyógyszert. Most 14hónapos a kisfiam és leszokott a szoptatásról egyik napról a másikra, csak félek, hogy ez alatt a négy hónap alatt nem kaphatta el azt a baktériumot? Anyatejen keresztül nem adhatam át neki ezt a helikobakter pylori nevezetü baktériumot? Kérem adjon nekem erre választ. Köszönöm elöre is. O.né

Anyatejen keresztül nem tudja átadni a baktériumot. Egyébként a tünetmentes baktérium hordozó egyéneket nem kell kezelni.
(Dr.Tausz István)

3660. Tápszer adagolása (4 hónapos kisfiú) (3644.) (2009.06.24.)
Jó napot! Én írtam a 4 hónapos kisfiammal kapcsolatban, hogy a doktornônk megtiltotta hogy 7,5 decinél töbet adjak a tápszerbôl a babámnak (mert hogy állítólag megbetegszik tôle). Megkaptam a választ köszönöm szépen, de szeretném megkérdezni, hogy adhatok-e neki napi 950-1000 ml tápot 24 óra alatt (éjszaka is 2szer fel kel enni)? Mert ennyit igényelne, de nem merek neki ennyit adni, mert nagyon meg ijesztett az orvosom, azzal hogy lebetegedhet a tápszertôl. 4 hónapos, 5300-5400 gramm körül van. Valami olyasmit is említett az orvosom, hogy nem hízhat többet egy hét alatt 25 dekánál. Ez igaz? Maga szerint mennyit ehet 24 óra alatt egy ennyi idôs baba tápszerbôl?

Kaphat 900 ml tápszert, azonban, ha elkezdi a gyümölcsöt és a fôzeléket, akkor csökkeni fog az adandó tápszer mennyisége.
(Dr.Tausz István)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |