válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Fontos tudnivalók. Kérjük olvassa el, mielôtt levelet küld!
 
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 3661 - 3680.)
3661. Nyugtalan alvás és fülprobléma (31 hónapos kislány) (2009.06.24.)
Tisztelt Doktor úr! Két okból kifolyólag is szeretném kérni a segítségét. Kislányom 31 hónapos és kb. 1 hónapja éjszakánként nagyon nyugtalanul alszik. Van, hogy 8-szor is felsír, utána mindig visszaalszik. Az esti elalvás is hosszú folyamat nála. Másik problémánk, hogy mostanában gyakran érzem büdösnek a fülét. Hiába tisztítom neki! Nem fájlalja, nem kapkod oda, koszosnak sem látom. Elôre köszönöm segítségét! Üdvözlettel: Andi

A nyugtalan alvásnak számos oka lehet (életkori sajátosság, fognövekedés). A füle miatt érdemes megmutatni fülészeten, lehet, hogy van egy külsô hallójárat- gyulladása a babának.
(Dr.Tausz István)

3662. Túl sok alvás? (4 hónapos kisfiú) (2009.06.24.)
Üdvözlöm Önöket. A kérdésem a következô lenne: kisfiam tegnap volt 4 hónapos. A terhesség 37. hetében 3030 grammal és 48 cm-el született. Jelenleg 7150 gramm és 64,5 cm. Már kb 1 hónapja kizárólag tápszert kap /Milunil Immunofortis/ és kb 2 hete (álszékrekedése miatt) elkezdtük az ôszibarack és alma levek illetve pépek adását, így a székletgondok is megoldódtak. Mióta a széklete is rendben van átalussza az éjszakát 8-tól-9-tôl kb 4-ig-5-ig alszik, majd eszik, kicsit fenn van és alszik újabb két órát. Evés után jellemzôen max két órát bír fenn lenni -mosolyogva kel- ez alatt nézelôdik, gügyög, játszik majd újból alszik kb. két órát. Emellett hetente legalább egyszer úgy elalszik délután 5 óra körül, hogy fürödni sem kel fel, csak éjfél körül enni és alszik a szokásos menetrendje szerint. Nem sok ez az alvás? Kell-e esetleg valamilyen vizsgálatot kérnem vagy csak egyszerûen örüljek, hogy ilyen jó gyerek és így szerencsés vagyok. (A szerencse önmagában már igaz, mert 10 év után a hatodik terhességbôl született meg végre) Válaszukat elôre köszönöm.

Ne aggódjon, nem jelent kórosat, hogy a baba ennyit alszik.
(Dr.Tausz István)

3663. Gyomorfájások (4 éves kisfiú) (2009.06.24.)
A kisfiamnak sokat fáj a gyomra, 4 éves. Kiskorában hasfájós volt, de sajnos nem nôtte ki ezt a problémát. Ha utazunk még mindig dédalont kell adnom neki, hogy ne hányja végig az utat. Nem tudom, hogy segíthetnék rajta, hogy kicsit erôsebb legyen a gyomra. Sajnos ha jóllakik akkor is szenved, sokszor van gyomorrontása, sokszor hány, vagy csak hányingere van. Keveset eszik, vékony, csupán 15 kiló. Nem szeretném gyomortükrözésre vinni, van-e valamilyen más módszer ahhoz, hogy megállapítsák mi a baja, vagy orvosolhatom-e én valamivel itthon ezt a bajt? Elôre is köszönöm.

Az utazás kapcsán jelentkezô hányásokra sajnos a daedalont és a Vitamin B6-ot tudom csak javasolni. E miatt a probléma miatt nem kell tükrözni a gyomrát.
(Dr.Tausz István)

3664. A BCG oltás helye (3,5 hónapos kisfiú) (2009.06.24.)
Kisfiam 3,5 hónapos. A BCG oltás helye már kétszer kifakadt. A napokban vettem észre, hogy a szúrás helye körül egy 10 Ft-os nagyságú pikkelyes bôrkiütés jelent meg. Mi lehet ez? Válaszukat köszönöm!

Nem jelent problémát, hogy kifakadt a BCG oltás. Ez az elkövetkezô idôben még elôfordulhat, ha a hónaljában nincs bal oldalon nagy nyirokcsomó, akkor ne aggódjon
(Dr.Tausz István)

 
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2009.06.29.
3665. Tápszeres baba, székletgondok (4,5 hónapos kislány) (2009.06.29.)
Tisztelt Doktornô! Kislányom most 4,5 hónapos és kb. 2 hónapos kora óta hypoallergén tápszert kap (Hipp Pre Ha). A széklete kezdetben s^ur^u zöldes szín^u volt, kb. 1 hónapja azonban elég híg neki, annyira hogy a pelenka is beszívja. Mielôtt ez a hasmenés kezdôdött, azelôtt 1 héttel kapta a rotavírus elleni gyógyszert. Voltunk gyermekorvosnál, csináltak széklet- tenyésztést, ami baktériumokra negatív lett. Jól érzi magát, nem hány, nincs hasmenése, nem lázas, jól alszik, nem puffad, eszik, azóta már több mint 1 kg-ot hízott. A gyerekorvos szerint ez egy un. postinfectiós állapot, mégis azt javasolta, hogy próbálkozzunk másik tápszerrel. Az Aptamil Pregomin tápszert javasolta, amit kb 2,5 napig próbáltunk és kicsit s^ur^u lett a széklete, viszont az állaga nem olyan volt mint az elején, hanem elég nyákos. Ismét visszatértünk a másik tápszerre és másnap reggel már megint folyékony volt a széklete. Kíváncsi lennék a Doktor nô véleményére, hogy mi okozhatja ezt a hasmenést? Esetleg a rotarix, tápszer- allergia vagy valami más? És ön mit javasol, próbáljuk még a pregomin tápszert hosszabb ideig? Vagy esetleg protexint? Válaszát elôre is nagyon köszönöm!!!

Oltás után és tejalapu tápszer adását követôen is kialakulhat. Székletbôl Weber vizsgálatot kellene végeztetni és akkor el lehetne különiteni. Én addig normoflort és Milupa pepti1 tápszert adnék.
(Dr.Gimesi Anna)

3666. Rövid láncú acid-coa dehidrogenáz defektus (9 hónapos kislány) (2009.06.29.)
Kedves doktor nô. Kislányomnál születésekor rövid láncu acid-coa dehidronenás defektust találtak Szegeden. Most 9honapos és eddig tünetmentes volt. Hallottam olyanrol, hogy valaki csak hordozo, ez mit jelent? Nem lehet, hogy a kislányom is csak az, de már kétszer megtalálták a vérében. Az orvos azt mondta, hogy nem szadad megéheznie, ez pontosan nem tudom mit jelent? És ha megéhezik mi várhato, és mit tegyek? Ha nem éhezik meg, akkor is lehet tünete, és mi az? Azt szeretném még öntöl megkérdezni, hogy önnek volt e már ilyen betege, vagy ismer-e ilyent? Válaszát elöre is köszönöm.

Volt már ilyen betegünk. Valóban lehet csak hordozó, de ez csak évek múlva derül ki. Fontos, hogy mindig legyen valami étel maguknál és pár falatot 3-4 óránként egyen. Dietetikussal kellene beszélni, illetve gondolom rendszeresen járnak kontrollra és az is segithet a folyamat eldöntésében.
(Dr.Gimesi Anna)

3667. Nem hajlandó enni (2 éves kisfiú) (2009.06.29.)
Jó Napot Dr.Nô. Katinka vagyok, és van egy 2éves kisfiam. Mióta elköltöztünk Budáról Csepelre, és megszületett az öccse, nem hajlandó enni. Mindig csak tej kell neki (cumisüvegbôl). Ha tud kérem segitsen. Válaszát köszönöm.

Nagy türelem kell, mert ezzel dacol -valószinûleg- a testvére születése miatt. Próbálkozzon tejjel hígitani fôzeléket és magyarázni, hogy ô milyen okos és ügyes, hogy már ilyeneket tud enni.
(Dr.Gimesi Anna)

3668. Kutacs (4 hónapos) (2009.06.29.)
Mit jelent az hogy 4 hónaposan kicsi a kutacsa a babának? 1*1 cm-es. Ez jelenthet valami gondot?

Nem jelent. Kb. 1,5 éves korára kell a kutacsnak összeforrnia, de a tempo mindegy. Mozgását kell figyelni és az észlelés fejlôdését.
(Dr.Gimesi Anna)

3669. Gyomorfájás, hányás (4 éves kisfiú) (2009.06.29.)
Kisfiam 4 éves, nagyon sokszor fáj a gyomra és sokszor hány is. Mit tegyek, hogy ne zavarják meg a mindennapjait az örökös hányingerek?

Savasság irányában érdemes vizsgálodni.
(Dr.Gimesi Anna)

 
Dr.Tausz István válaszai, 2009.07.03.
3670. Antibiotikum, gyógyszerbeadás (8,5 hónapos kisfiú) (2009.07.03.)
Tisztelt Doktor Úr! Az en kerdesem az, hogy kisfiam 8.5 honapos, szepen fejlodo baba. Par napja belazasodott, elmentunk az ugyeletre, ahol heveny mandulagyulladast es herpeanginat allapitottak meg, kezeleskent zinat antibiotikumot irtak ki. Az elso adagot nagy nehezen beadtuk neki, annyira utalja az izét, hogy azota nem hajlando elfogadni semmi megszokott etelt vagy italt. Masnap reggel megint belekenyszeritettem a gyogyszert, tiz masodpercen belul kihanyta. Arra vagyok kivancsi, hogy muszaj antibiotikumot adni, es ha igen, nincs mas megoldas erre?

Sajnos vizsgálat nélkül nem tudom eldönteni, hogy a torokgyulladás bakteriális, vagy virusos eredetû-e. Ha bakteriális, akkor kell antibiotikum, ha virusos, akkor nem szükséges.
(Dr.Tausz István)

3671. Sovány (2,5 éves kisfiú) (2009.07.03.)
Tisztelt Doktor úr. Kisfiam 2 és fél évesen alig 10 és fél kilós. Mit tehetnék, hogy felhizlaljam kissé... enni eszik, de nem tul sokat es aggódom érte. Kérem, segitsen.

Önmagában ez a súly nem kevés, de a súlyfejlôdése csak az eddigi súlyadatok alapján itélhetô meg.
(Dr.Tausz István)

3672. Erôlködve pisil (6 hónapos kisfiú) (2009.07.03.)
Tisztelt Doktor Úr! Hat hónapos kisfiam pisilés közben ugyan úgy erôlködik mint székletürítéskor (ma vettem észre elôször). Nem tûnik úgy, mintha fájdalmat is érezne közben, de határozottan erôlködik. Az elmúlt két napban nyugtalan, nyûgös volt, ezt eddig esetleges fogzási tünetnek gondoltam. Járunk rendszeresen nephrológiára, mert vesemedence tágulattal született. (egy héttel ezelôtti UH vizsgálat eredménye negatív lett). A baba születése óta panaszmentes, láza nincs most sem. Lehetséges, hogy gyulladás, baktérium okozza az erôlködô pisilést? ha baktérium tenyészik ki (pénteken megyünk nephrológiára) akkor az antibiotikumos kezelést lehet mással helyettesíteni? Köszönettel, Szilvia

Érdemes egy vizelet üledéket és tenyésztést végeztetni. Ha csak a tenyésztés pozitiv és az üledék negativ, akkor nem kell antibiotikum, azonban, ha mindkettô pozitiv, akkor feltétlenül szükséges.
(Dr.Tausz István)

3673. A táplálék bevezetése (4 hónapos kislány) (2009.07.03.)
Tisztelt Doktor úr! Kislányom 4 hónapos, tápszeres baba. Könyvekben és az interneten is azt olvastam, hogy 6 hónapos korig nem szabad elkezdeni a hozzátáplálást. A kérdésem az lenne, hogy majd ha arra kerül a sor, mivel lehet elkezdeni a táplálék bevezetését és hányszor kell tápszert adni egy nap? Szabad-e hamarabb elkezdeni a hozzátáplálást? Reszelt almát baby keksszel mikortól lehet neki adni? Húst hány hónapos kortól ehet? Válaszát elôre is köszönöm!

Sajnos nem jól olvasta az interneten, 6 hónapos korban akkor kezdjük el a hozzátáplálást, ha anyatejes a baba. Tápszer esetén már 4 hónapos korban elkezdhetô a hozzátáplálás, elôször gyümölccsel /alma, banán, ôszibarack/, majd késôbb a fôzelék bevezetése.
(Dr.Tausz István)

3674. CT-vizsgálat (4 éves kisfiú) (2009.07.03.)
Tisztelt Doktor ur! Az lenne a kerdesem, hogy a ct-vizsgalatbol kiderulhet az is ha esetleg a gyereknek sziv problemaja van? Vagyis ugynevezett szivsövény hianya van? elore is koszonom

Kiderülhet, de UH vizsgálattal ez a kérdés jobban megközelíthetô
(Dr.Tausz István)

3675. Elválasztás (2,5 éves kisfiú) (2009.07.03.)
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 2 és fél éves és még szopizik (nappal is és éjjel is). Kérném az Ön tanácsát azzal kapcsolatban, hogy elválasszam-e vagy hagyjam, majd ô leszokik magától. Válaszát elôre is köszönöm.

Ha nemcsak szopizik, hanem mást is eszik, akkor nyugodtan szopjon, mindkettôjüknek egyszerûbb.
(Dr.Tausz István)

3676. Recsegnek a csontjai, izületei (4 hónapos kisfiú) (2009.07.03.)
4 hónapos kisfiamnál észrevettem, hogy öltöztetés, ölbevevés közben halkan, de hallhatóan recsegnek, roppannak a csontjai, izületei. Kóros jelenség vagy természetes? (A D-vitaminit minden nap kapja, elôírásnak megfelelôen)

Semmi probléma, ne aggodjon.
(Dr.Tausz István)

3677. Félálomban eszik (4 hónapos kislány) (2009.07.03.)
Kislányom 4200grammal született. Sajnos nem tudtam szoptatni, ezért két hetes kora óta tápszert kap. Most 4 hónapos és 6500g. Kb. 1 hónapja nem akar enni ébren csak félálomban. Eddig a milumil ha startot kapta, de 3 napja áttértünk a humana baby fit banán ízû tápszerre, de sajnos ezzel is ugyanez a helyzet. A széklete van minden nap, a kedve jó, vidám mosolygós baba, de én mégis aggódom. Mi lehet az oka és mit lehet tenni?

Ez nem kóros jelenség, ne aggódjon.
(Dr.Tausz István)

3678. Hasnyálmirigy (2009.07.03.)
Kedves dr. Tausz úr. Szeretném megkérdezni önt, van-e olyan hasnyálmirigy tünet, hogy gyomorszáj feszítés? Tud nekem megadni olyan rendelô intézetet, ahol az e fajta betegséggel foglalkoznak? Elôre is köszönöm!! Krisztián

Sajnos nem tudom, hogy hány eves, a tünetek és a betegségek nem egyformák csecsemô- gyermek- és felnôttkorban.
(Dr.Tausz István)

 
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2009.07.06.
3679. Hasmenés oltás után (15 hónapos kisfiú) (2009.07.06.)
Tisztelt Doktornö! Dániel kisfiam, aki 15 honapos, megkapta az MMR vedöoltást es az oltási reakcio (láz, bágyadság) kb. 5-6 napon belül jelentkezett, de már láza nincs. Ezzel egyedejüleg hasmenese is lett, ami sajnos azota (5. napja) tart (napi 2-5 szeklet). Kisfiam egesz nap nem eszik, es inni is csak keveset, meg a reggeli/esti tejadagját sem fogyasztja el, ezert elmentünk az itteni gyerekorvosunkhoz. Azt javasolta, ne eröltessünk semmit, kiszáradásnak nincsenek jelei, majd jelzi a kicsi, ha ehes lesz. Nagyon meg vagyok ijedve, ezert kerem a segitseget, biztos jo-e ez a megoldás? Napközben egyebkent vannak idöszakok, amikor egesz jokedvü, fökent ebredes után, de rettentö sápadt es egy idö után (gondolom a gyengesegtöl) már csak kezben van. Várom megnyugtato válaszát Köszönettel: Anna

Én nem gondolom, hogy az oltással függ össze. Esetleg virusos fertôzésrôl van szó.
(Dr.Gimesi Anna)

3680. Gyakori betegség, immunerôsítés, székrekedés (3 éves kislány) (2009.07.06.)
Tisztelt Doktornô! Több kérdésemre is szeretném kérni válaszát. Kislányom novemberben lesz 3 éves, tavaly szeptembertôl bölcsôdés, sokat beteg, hurutos, szinte 2 hetente orvoshoz járunk. Próbáltuk a Broncho-Vaxom-ot, Bonolact-ot és rengeteg egyéb erôsítôt, talán az Echinacea Angustifolia és az Engystol felváltott szedése valamit hatott, ekkor 5 hétig is sikerült bölcsibe járni. Most, nyáron nem szedi ezeket MIKOR KEZDJEM ISMÉT? KÉREM AJÁNLJON HATÉKONY IMMUNERôSÍTôT! Most vashiányos a kislány, Maltofer cseppet kell szednie, nagyon székrekedéses lett. SZÉKREKEDÉSRE MILYEN HOMEOPÁTIÁS SZERT ÉRDEMES SZEDNI, MILYEN HIGÍTÁSBAN? A kislány most 98 cm 14kg, de nem hízott november óta csak 400g-ot. EZ LEHET A VASHIÁNY ÉS AZ ÉTVÁGYTALANSÁG MIATT? NORMÁLIS SÚLY EZ MÉG? ADHATOK NEKI AVENA SATIVA 9CH-T? HA IGEN, HOGYAN ADAGOLHATÓ? Elôre is köszönöm válaszát, válaszait, már egyszer írtam Önöknek és nagyon örültem, hogy választ kaptam a kérdésemre, sokat segített, remélem ez most is így lesz. Tisztelettel Zsuzsi

Ribomunylt kellene szednie augusztusban kezdve 6 hónapig. Causticumot és kamilla teát lehetne adni a székrekedésre. Emellett én 10 napig normoflort itatnék.
(Dr.Gimesi Anna)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |