válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Fontos tudnivalók. Kérjük olvassa el, mielôtt levelet küld!
 
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 3681 - 3700.)
3681. GERD, pylorus stenosis és diéta (7 éves kisfiú) (2009.07.06.)
Tiszteletem a Dr. Nô-nek! Én egy 7 éves nagyfiú anyuja vagyok, aki sajnos GERD-ben szenved. Ezt 1 évvel ezelôtt Ph-méréssel diagnosztizálták. Azóta 2x10 mg Losec capsulát szed. Sajnos elég nehéz volt a GERD-et igazolni, mivel a tünetek nem voltak egyértelmûek. Egy arcüreg gyulladás után maradt vissza tünetként az állandó \"krákogás\" ill. két hónap alatt a hátsó fogak indultak szuvasodásnak, amit egyenes arányban kísért a kellemetlen lehellet megjelenése. Sajnos nálunk, az elôzmények is fontosak, mivel a gyermekemet 5 hetesen pylorus stenosis miatt operálták. Így a mi életünk, a gyomor körül forog. Igazából azt szeretném Öntôl megtudni, hogy a pylorus stenosis opus után nem kellene a záróizmot megvizsgálni, nem lehet-e összefüggés a reflus, és az esetleges pylorus szûkület között? Valamint segítsen nekem abban, hogy ebben a chips-ekkel teli világban, mi lenne az ilyen gyerekeknek a megfelelô megoldás a diéta betartásánál? - mivel sajnos nem igazán tudom azt kiküszöbölni, hogy ne egyen fûszereset, sósat, stb. Esetleg a homeopata gyógyászatban tudna-e ajánlani olyan szert, amit szedhetne a fiam, hogy a még meglévô tünetei csökkenjenek. Tisztelettel egy gyermekéért agódó ápolónô.

Savmentes diétát kellene tartani. Hozzám is sok gyerek jár és szoros együttmûködéssel sikerül megtartani az étkezési megszoritásokat. Szénsavmentes italok, tej, és a 100%-os savanyú üditôk kerülendôk. Az internetes a diétás oldalon a részletes leirás megtalálható. A kétféle izommûködés között ok-okozati összefüggés nincs.
(Dr.Gimesi Anna)

3682. Fertôzések után, vérszegény és sápadt (4 hónapos kisfiú) (2009.07.06.)
Üdvözlöm! A kérdésem a következô lenne: 4 hónapos kisfiam 2 és 3 hónapos kora közt 4 hétig kórházi kezelésre szorult Klebsiella, majd Rota és Calici fertôzés miatt. Most a Milupa pregomin tápszert kapja. 3 hete vért találtak a székletében, de a múlt heti kontroll már negatív volt, és minden bakt és vírus leoltása is. Azonban elég vérszegény és sápadt is. A gyermekorvosunk szerint folsavat és vasat kellene kapnia. Kérdésem az lenne, hogy adhatom-e a picinek ezeket ilyen betegségek (és letarolt bélflóra) után? Válaszát köszönöm.

Adhatja, ha a vérvételi eredmény indokolja.
(Dr.Gimesi Anna)

3683. Bôrprobléma (7,5 hónapos kislány) (2009.07.06.)
Tisztelt Doktornô! Gyermekünk bôrproblémájával kapcsolatban kérném a segítségét. Kislányunk 7 és fél hónapos. Az arcán, a kézfején, a könyökén, a lábfején a boka környékén apró, kiütésszerû pöttyök vannak, melyek többnyire egybefolynak. Az arcán - valószínûleg az intenzív nyálzástól - gyakran ki is pirosodik. Továbbá a hátán, a vállán újabban megjelent egy-két forintnagyságú pirosas, többnyire leszáradó folt is. A háziorvosunk atópiás bôrgyulladást állapított meg, és szteroidos kenôcsöt írt fel. Kislányunk bôre rendkívül száraz, feltehetôen ezzel függhet össze az ekcéma. Azonban aggódunk, nem valamely étel okozza-e az allergiás reakciót. Kislányunk 5 és fél hónapig kizárólag anyatejet kapott, azóta is naponta 5-ször szopik, de emellett kap gyümölcsöt, zöldséget (alma, banán, körte, ôszibarack, meggy, krumpli, rizs, sütôtök, sárgarépa, cukkini) és csirkemellet. Én, az édesanyja poliopollen-allergiás vagyok gyerekkorom óta. Terhességemet megelôzôen rózsás bôrgyulladásom volt a bôrszárazság miatt. Továbbá a családomban több lisztérzékeny és tejcukor-érzékeny is van. A véleményét szeretném kérni, a fentieket figyelembe véve, Ön szerint mi okozhatja gyermekünk bôrproblémáját? Úgy tudjuk, probiotikumokkal csökkenthetô az allergia kialakulásának esélye. Igaz ez? Milyen módon adható a kislányunknak? Továbbá a kérdésem, hogy - a családban erôsen jelenlévô liszt-és tejcukorallergiát figyelembe véve - mikortól vezethetôk be a glutén-, illetve tejtartalmú ételek? Egyik felfogás szerint minél késôbb, a másik szerint minél elôbb, mert ilyenkor könnyebben diagnosztizálható a cöliákia és a tejérzékenység. Melyik tanácsot kövessük? Köszönöm megtisztelô válaszát. Katalin

Valóban minél késôbb kellene bevezetni, de már az anyatej is bôven tartalmaz tejcukrot. Jó lenne gyermekgasztro központban kivizsgálni. A probiotikumok segitik a felszivódást, de az allergiában ilyen szerepérôl én nem tudok.
(Dr.Gimesi Anna)

3684. Alvásgondok (2,5 éves kisfiú) (2009.07.06.)
Kedves Doktornô! 2 éves és 5 hónapos kisfiammal kapcsolatban kérem segítségét. 5 hónapos kora óta még egy éjszakát sem aludt át, még mindig vele kell aludjak éjszaka mert annyiszor felsír, hogy már nincs annyi erôm, hgy éjszaka folyton járkáljak. Éjfélig aluszik és éjfél után legalább 5-6szor sír fel éjszaka. Mindent kiprobáltunk, de csak egyedül teával hajlandó tovább aludni. Tehát mikor lefekszünk 1,5 liter teát készítünk az ágyához és azt általában reggelre meg is issza. Menta teát fôzök, jól megvacsoráztatom, hogy ne legyen éhes. Esetleg ha a doktornônek lenne valami problémamegoldó ajánlata. Köszönöm elôre is válaszát.

Valószinû emésztési probléma okozhatja. Én este adnék lefekvés elôtt kamilla teát és éjszaka nem itatnám, estére egyszerû, de tartalmas ételt adnék.
(Dr.Gimesi Anna)

 
Dr.Tausz István válaszai, 2009.07.08.

3685. Végtagizzadás (3,5 éves kisfiú) (2009.07.08.)

Tisztelt Dr.Úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy 3,5 éves a kisfiam és borzasztóan izzad a lába. Nem büdös csak inkább olyan mintha éppen vizes talppal a fürdôkádból lépett volna ki, valamint a tenyere is izzad. Mit javasol, lehet-e kezelni, vagy kinövi? Válaszukat elôre is köszönöm. Csoncika jeligére.

A kéz és a láb izzadása a vegetatív idegrendszer túlmuködését jelzi, ha nem javul néhány hónapon belül, akkor pszichológus segítségét érdemes kérni.
(Dr.Tausz István)

3686. Alvás-póz (5 hetes kisfiú) (2009.07.08.)

Üdvözlöm! 5 hetes kisfiam születése óta úgy alszik, hogy hátrahajtja a fejét. A gerince nem feszül, de a tarkója szinte a hátához ér. Ezt a tartást kizárólag alváskor illetve néha pihenéskor veszi fel. Természetes ez a tartás vagy valamilyen problémára utal? Köszönöm válaszát: Emma

Ha ilyen „kifli” alakban alszik, felvetodik, hogy fokozott az izmotónusa, ezért javaslom mutassa meg háziorvosának, illetve gyermekneurológusnak.
(Dr.Tausz István)

3687. Túlsúlyos ? (21 hónapos kisfiú) (2009.07.08.)

Tisztelt doktor! Kisfiam 21 hónapos. Nagyon eleven, mozgékony gyerek, - és nagyon jó étvágyu. A születési sulya 4000 gramm volt, és most már 14,5 kg. Emiatt nagyon sokan azt mondják, hogy tul kövér. Nem tudom igy van-e ez? Megjegyzem, hogy édességet, gyumolcsleveket, nagyon keveset kap, - viszont nagyon szereti a leveseket, a kenyeret, illetve a gyumolcsoket. Tejet 500 ml. iszik egy nap. A csaladorvos javasolta, hogy kevesebbet adjak neki, mert kesobb tulsulyos lesz a gyerek. Adjak kevesebb kenyeret mint amit kér, vagy ne adjak neki délután gyumolcsot? Köszönettel Monika

Valóban ez az érték sok az életkorához. Javaslom, hogy kapjon több gyümölcsöt és kevesebb kenyeret. Gyümölcslevet ne kapjon.
(Dr.Tausz István)

3688. Étkezési gondok (16 hónapos kisfiú) (2009.07.08.)

Kedves doktor! Kisfiam 16 hónapos. Mindig szenvedett a fogzással, de most 2 hete rettenetesen. Most jelenleg 14 foga van, és most jönnek az alsó szemfogai. A nyála állandóan folyik, a keze a szájába van. A problémám, hogy 2 hete alig eszik, a szilárd ételt nem fogadja el, összerágja és kiköpködi, ezt ezelôtt is csinálta mikor rendesen étkezett. Félek, hogy valami más baja van. Elôfordult, hogy éhes volt, de addig nem evett amíg össze nem turmixoltam. De ami a fogához való azt meg tudja rágni, de a kockázott gyümölcsöt, felvágottat, kenyeret stb összerágja és kiköpi. A gyerekorvos szerint semmi baja, csak elkényeztettem. Lehet, hogy a fogzás miatt nem eszik? Én úgy vettem észre, hogy akkor is szenved, mikor már áttörte az ínyét a fog. Elôfordulhat ez? Éjjel amúgy jól alszik, mostanában egyszer-kétszer felsír. Nagyon jókedélyû, állandóan mosolyog, jóval aktívabb az átlagnál. Semmi jele, hogy beteg lenne. 10 hónaposan nyálmirigygyulladása volt, kórházba kezelték, nem lehet, hogy még ebbôl kifolyólag van baja? Amúgy a súlya normális 11kg 40dkg és 81 cm (volt utóljára, de szerintem azóta sokat nôtt.) Köszönöm válaszát, Margó

Ne aggódjon, a fogzás alatt kevésbé fogadják el a darabosat, ennek ellenére próbálkozzon vele.
(Dr.Tausz István)

3689. Nyugtalan alvás, székletgondok (7,5 hónapos kisfiú) (2009.07.08.)

Tisztelt Doktor úr! Hét és fél hónapos kisfiam négy hónapos kora óta éjjelenként nagyon gyakran (van hogy fél, illetve 1 óránként) felébred, vigasztalhatatlanul sír, csak szoptatásra nyugszik meg. Az ébredések elôtt, még álomban-félálomban kinyomja magát (hason alszik), illetve hányja-veti magát, láthatóan fájdalmai vannak. Nappali alvásoknál is mindig sírva ébred, sokszor fél óra után, láthatóan nem kipihenten, hanem fájdalomra. Napközben általában nyugodt, de elôfordul, hogy játék közben egyszer csak élesen felsír, majd pukizik és megnyugszik, van hogy nem sikerül neki, ilyenkor kézben próbálom nyugtatni. 4 hónaposan refluxgyógyszert kapott, illetve étkezések elôtt elôetetésként Sinlacot (akkor a gyakori csuklás, köhögés, feszítés is a tünetei voltak napközben is, bár az uh visszaáramlást nem mutatott). Losecet szedett 3 hétig, egyébként RanitidinB-t, tünetei ezalatt is voltak, kicsit enyhébbek, mint mielôtt ezeket kapta. A gyógyszert hat és fél hónapos korában abbahagytuk, tünetei ugyanolyan mértékben fennmaradtak (nem változtak), az ágy pozicionálása továbbra is megtörténik. Kisfiam jelenleg is fôleg anyatejes, hozzátáplálást hat és fél hónaposan kezdtük el. Én szigorú tej és tojásdiétát tartok már több mint 3 hónapja, tüneteiben semmilyen változást nem tapasztaltam. Széklet és vizeletmintája negatív lett. Szoptatáskor szintén szoktak fájdalmai lenni (összerándul, felsír). Egészséges kinézetû, érdeklôdô, szépen fejlôdô, jól hízó baba, 2910 g-mal született, mostani súlya 7900 g. Három hónapja csakis hasmasszírozásra kakil (masszírozás közben érzem ahogy a széklet mozog a beleiben), napközben amikor elkezd fájdalmasan feszíteni, illetve pelenkázáskor masszírozom neki a hasát, így napi legalább egy széklete mindig van. Széklete nem kemény, puha, megfelelô állagú. Amíg Sinlacot nem kapott széklete híg, napi 5-6 alkalommal is volt. Belei nagyon gázosak, sokat pukizik, masszírozás közben is gyakran távozik gáz beleibôl. Éjjel is gyakran erre ébred szerintem, viszont nem nyugszik meg, ha sikerül neki pukiznia. Hasában erôs bélmozgások (korgás) hallható. A gyakori csuklás, köhögés, a jellegzetes refluxtünetek már nincsenek (soha nem bukott sokat, csak kicsit), viszont a bélgázosság, a fôleg éjjelenként jelentkezô nyugtalanság nagyon aggasztanak. Próbáltam többféle szert (Espumisan, tea, Gripe Water), én nem szedek vitaminkészítményt, táplálkozásomban is odafigyelek, a puffasztó ételeket kerülöm. Lehetséges-e a tünetek hátterében szervi eltérés (bélbetüremkedés, részleges bélelzáródás) áll? Egy aggódó anyuka

Nagyon részletesen leírta a problémát. Ezek a panaszok nem lehetnek bélelzáródás vagy bélbetüremkedés következményei. Hogy mi a probléma és hogy van-e egyáltalán probléma, azt vizsgálat nélkül nem tudom megállapítani.
(Dr.Tausz István)

3690. Székletgondok (16 éves lány) (2009.07.08.)

Tisztelt Dr.úr! én egy 16 éves leány vagyok es az a problémám, hogy nincsen rendesen székletem és nem tudom, hogy mi az oka. Kérem szépen segitsen nekem, mert már meguntam a gyogyszert szedni, mert csak igy volt rendesen székletem, es ha nem szedem be egy nap, akkor nincsen rendesen. De nagyon szeretném, ha már rendesen mehetnék a wc-re. És ezért szeretném a maga tanácsát kérni, ha tudna nekem segiteni, akkor nagyon jo lenne. Elöre is meg szeretnem köszönni magának.

Nem tudom, hogy milyen gyógyszert szedtél, egyél sok gyümölcsöt, dinnyét, oszibarackot, sárgabarackot, majd szilvát.
(Dr.Tausz István)

3691. Védôoltások (15 ? hónapos kisfiú) (2009.07.08.)

Tisztelt Doktor úr. Kisfiam az elsô két Prevenar vedôoltást 10 és 11 hónaposan kapta. A harmadikat 15 hónaposan az MMR oltással együtt. Késôbb mindenhol azt olvastam, hogy a 3. emlékeztetô oltást legalább 6 hónappal a második után kell beadni. Okozhat-e valamilyen problémát, hogy a min. 6 hónap helyett ô 4 hónap elteltével kapta meg az oltást? Válaszát köszönöm!

Semmilyen problémát nem okoz.
(Dr.Tausz István)

 
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2009.07.13.
3692. Kiütés gyógyszertôl? (8 hónapos kisfiú) (2009.07.13.)
Tisztelt Doktornô. Azt szertném megkérdezni, hogy 8 honapos kisfiamnak nagyon csunya mandulagyulladása volt és felirták nekünk a CEDAX BABY por szuszpenziot. Kedden délután adtam belöle a kisfiamnak és szerdán reggel 8 ora körül, mikor felkelt, apro kis piros kiütések lettek rajta. Lehetséges hogy a CEDAX-tol van? Adtam még neki NUROFEN szuszpenziot is, amit szintén most kapott elöször, vagy ez jött ki rajta? Várom válaszát, Annamária

Sajnos igy nem lehet eldönteni. Érdemes ilyenkor doktornak megmutatni, mert a kiütés jellege segithet a döntésben, illetve virus infectio is okozhatja.
(Dr.Gimesi Anna)

3693. Sokat síró, hasfájós baba (4 hetes kislány) (2009.07.13.)
Kedves Doktorno! Szeretnem a segitseget kerni, mivel kulfoldon vagyok es itt mas szokasok vannak mint otthon, itt minden termeszetes barmit kerdezek. A lanyom hetvegen lesz 4-hetes es a szuletese elso heten nem volt problema, de egyszercsak este, majd most mar nappal is eves elott, neha kozben, neha utana, nagyon intenziv siras jon ra, mikozben kezet okolbe szoritja, majd hadonaszik vele, a laba rugdos es neha megfeszul, vagyis mintha hasfajas jonne ra. Ekkor mindennel probalkozom masszazs, felveszem, labat mozgatom de nagyon fajhat neki. Nem tudom nem az-e a gond, hogy nagyon mohon eszik. Probalok etetes kozben megallni es bufiztetni, hatha segit, de nem. Mar szinte semmi gyumolcsot es zoldseget nem merek enni, mert nem tudom mit ehetek es mit nem, mert probaltam utana nezni, de sehol nem irjak le pontosan mit lehet. Pedig a terhessegem elott-alatt rengeteg zoldseget es gyumolcsot ettem. Nem tudom az infacoltrol mi a velemenye, ezt is ajanlottak, de azt irtak minden etetesnel adjunk. De az is a gond, hogy valamiert egesz allo nap, ha nem eszik, akkor alszik vagy sir, de 3-perctol tovabb nem birja csendben. Miert lehet ez? Normalis dolog, hogy ennyit sir? mindig a karunkba kell lennie, mert ha nem, orditas. Mar enni sem tudok, meg semmit, nem hagyhatom ott, mert ordit. Egyebkent neha orankent, neha felorankent ker enni, de neha nem is eszik, csak tartja a cicit a szajaban. De ha bealszik eves kozben 5-percet alszik, razkodik es rogton fel van, mintha valami miatt nem tudna elaludni, pedig mar alig lat. Kerem tanacsoljon valamit, mert nagyon el vagyok keseredve, itt kint segitseg nelkul. Nagyon koszonom a segitseget es elnezest, ha osszekuszalva irtam, mert most van 2-percem, amig alszik. Tisztelettel es koszonettel!!

Tejet és tejterméket se fogyasszon, de azért a nem puffasztó ételeket eheti. Lehet gyomorszája szükebb, jó lenne egy hasi uh elvézése reflux irányában. Cseppeket adhatja. Anyatej sûrû fehér? Önnek valamilyen fertôzése volt a terhesség alatt? A babának milyenek a székletei?
(Dr.Gimesi Anna)

3694. Nem hajlandó kanálból enni (9 hónapos kislány) (2009.07.13.)
Tisztelt Dr. Gimesi Anna! A kislányom 9 hónapos, nagyon jó étvágyú baba volt. Olyan 3 hete kezdôdött, hogy felére csökkent a kaja mennyisége (200ml-rôl 100ml-re). Ennek nem tulajdonítottam nagy jelentôséget, de 1 hete semmit nem fogad el kanállal. Még a kedvenc ételeit sem (krémtúró, babapuding), egyedül a cumisüveg, amibôl hajlandó enni. Így ebbôl kínálom fôzelékkel, gyümölccsel, tápszerel, tejpéppel. Ez így nagyon megy. A kanalat most egy pár napra kiiktattam, nem akarom ráerôltetni, nehogy még jobban megutálja. Doktornô szerint ez normális dolog? Jól cselekszem, hogy egy bizonyos ideig a kanalat hanyagolom? Van okom aggodni? Mi okozhatja ezt? Köszönöm szépen.

A fogzás idején elôfordulhat, de ennek ellenére azért kanállal is etetném.
(Dr.Gimesi Anna)

3695. Nem tud elaludni (1 hónapos kisfiú) (2009.07.13.)
Tisztelt Doktorno, 1 honapos kisfiam, nem nagyon szeretne aludni. Igazabol a legsurubben hajnali szoptatas utan nem alszik mindig vissza (ez olyan 4 ill. 5 ora) Van olyan, hogy napkozben sem alszik szinte semmit, aztan estefele dôl ki. Hasznaljuk a viburcol kupot, de ugy erzem nem hasznal. Nagyon feltem, mert ordit ilyenkor, de hat latom hogy almos, de magatol nem nagyon tud aludni. Termeszetesen segitek, elringatom, de ahogy leteszem azonnal ordit... Mit lehet tenni? Segitseget elore is koszonom Farkasné

Gondolom, hogy hasfájásról lehet szó. Én a büfiztetést és a gyenge kamilla teát javasolnám.
(Dr.Gimesi Anna)

3696. Elesik, megüti a fejét (1 éves kisfiú) (2009.07.13.)
Kedves doktorno! Az en kisfiam betoltotte az egy evet es mar elindul, emiatt sokszor van, hogy meg elesik es sajnos neha van, hogy meguti a fejet. Azt szeretnem kerdezni, hogy tortenhet vele baj, ha ennyiszer meguti a fejet? valaszat elore is koszonom!

Természetesen történhet. Igyekezni kell olyan környzetben lenni, ahol kevesebb a sérülés lehetôsége.
(Dr.Gimesi Anna)

3697. Túlsúly és reflux (4 hónapos) (2009.07.13.)
4 hónapos gyermekemre vizsgálat nélkül rámondta a doktornô, hogy refluxos, és gyógyszert írt fel neki (Controloc). Néha (hetente 1*-2*) valóban visszajön neki egy kis tejcsi, de csak ha nincs megfelelôen megbüfiztetve. Sûrûn (naponta 1*) csuklik illetve köhög. Egyéb panasza nincsen, jól fejlôdik. Sôt túl jól a védônô szerint, 3600 grammal és 53 cm-el született. Most 6800 gramm és 66 cm. Csak anyatejet kap. Elsô kérdésem, hogy valóban túlsúlyos? Illetve nagy gondot okoz, ha én nem adom neki a refluxra a gyógyszert?

Én ilyen kevés tünetre nem adnám a gyógyszert, inkább büfiztetném, illetve szükség esetén elôbb ételsûritôvel próbálkoznék.
(Dr.Gimesi Anna)

 
Dr.Tausz István válaszai, 2009.07.15.
3698. Láz éjjelente (10 hónapos kisfiú) (2009.07.15.)
Szép napot kívánok. Szeretném kérdezni, 10 hónapos kisfiam már 4 napja lázas volt, semmi kulonos gondot nem vettunk eszre, vért vettek tole, hogy vmire jussunk, mi okozhatja nála a 39,5 lázat is éjjelente. Már nem is eszik olyan jól, mint eddig, sápadt, csillognak a szemei, persze nyugos is. Voltunk hétvégi szolgálaton is, ott a doktorno szerint jonnek a fogai, es a torka gyulladt, a sajat orvosunk szerint semmi baja a torkának. A véreredmény gyulladást mutat, S-CRP 29, az S-AST 1,13, a vastartalom is nagyon alacsony. Nem tudom mi tévok legyunk, de aggaszt mert kinlodik gyermekunk es mi is. Mit tetszik tanácsolni?

Sajnos a láznak számtalan oka lehet, vizsgálat nélkül semmit nem tudok mondani.
(Dr.Tausz István)

3699. BCG oltás (5 hónapos kisfiú) (2009.07.15.)
Tisztelt Dr. úr! Kisfiam 5 hónapos és egy hete nagyon váladékozik a BCG oltás helye, annyira hogyha hozzá ér a fürdôvíz folyik a genny a kis vállán végig. Napközben többször le kell cserélnem a badyját, mert a váladék átüt a badyn. Esténként Betadinnal vékonyan bekenem, majd egy géz darabkát teszek oda, de persze elmozdul a gézdarabka, leragasztani, meg nem merem. Kérem válaszoljon mit tegyek. A hónalja alatt, és a nyakánál figyelem a nyirokcsomókat, nem érzem, hogy duzzadtak lennének. Nagyon aggaszt, hogy ennyire gennyezik. Elôre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Eleonóra

Ha a hónaljában nincs nyirokcsomó megnagyobbodás, akkor nem izguljon. Valószínûleg kicsit erôsebb a reakció, vagy több anyagot oltottak a vállába újszülöttkorban. Néhányszor kifakadhat, majd megszûnik.
(Dr.Tausz István)

3700. Táplálkozás és székletgondok (8 hetes kislány) (2009.07.15.)
Tisztelt Doktor úr, Kislányom 8 hetes. Születési súly 3300 gr. 7 hetes koráig szépen evett (anyatejet), egyre többet, ahogy a súlya is nôtt (7 hetesen 4500 gr és kb 670-et evett). Addig minden nap volt széklete is, akár többször. Aztán egyszer csak már nem volt 3 napig széklete, de megnyugtattak, hogy ez normális. De 3 nap után elkezdett egyre kevesebbet enni és egyre nyûgösebb lenni. Napközben szinte alig aludt, így 4.nap este megpróbáltuk a szélcsövet. Ki is jött egy eddiginél sûrûbb széklet és után jobban is evett. Azt hittem ezzel meg is oldódott, de másnap már hiába kakilt magától, harmadnapra ismét létrejött a \"dugó\", mert már este enni sem volt hajlandó, amíg meg nem kakiltattuk. Most a héten az eddigi 170-200 gr helyett 90 gr-ot hízott, azt is a hét elsô felében, amikor még nem volt gond. Mit lehet tenni? Minden másnap segítsek szélcsôvel, vagy glicerines kúppal? Nagyon sokat sír és látszik, hogy szenved. Elvittem orvoshoz, de az étvágycsökkenésre nem találtak semmilyen más okot (torokgyulladás, fülgyulladás).Tesztcsíkkal a vizeletet is megnézték. Negatív lett. köszönettel: Kriszta

Javaslom, hogy ne használjon se kúpot, se szélcsövet, várjuk meg, hogy milyen széklete lesz a babának. Ha kenôcsôs krémszerû, akkor semmit nem kell tenni.
(Dr.Tausz István)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |