válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Fontos tudnivalók. Kérjük olvassa el, mielôtt levelet küld!
 
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 3701 - 3720.)
3701. Mozgásfejlôdés (8 hónapos baba) (2009.07.15.)
Kedves Dr úr, 8 hós babám még csak kúszik, nem ül egyedül, nem mászik. Az ismerôseimé ebben az idôszakban már ezeket csinálták. Le vagyunk maradva? A babakocsiba csak akkor ültethetem, amikor már egyedül ül? Nem akar ellenni benne fekve.

Nem tudom, hogy forog-e, megültetve megül-e, és önállóan nem tud felülni? Ha forog, és megültetve megül, akkor nincs probléma.
(Dr.Tausz István)

3702. Prevenar (4 hónapos kisfiú) (2009.07.15.)
Kedves Doktor úr! 4 hónapos kisfiam a 3 hós kötelezô oltással kapta meg a Prevenar elsô adagját. A következôt majdnem 6 hónaposan (aug.végén) fogja megkapni. A harmadik emlékeztetô oltást pedig 1 éves kor felett. Én úgy tudtam, hogy egy hónapos idôközökkel kell 3 oltást adni, majd egy emlékeztetôt 15 hónapos korban. Igaz ez? Köszönöm!

Változott a Prevenár beadási módja, amit Ön tud, az a korábbi adagolási módszer volt. Az Ön által leírt módszer egyezik az új verzióval.
(Dr.Tausz István)

3703. Tejfogyasztás, táplálás (9 éves sérült kislány) (2009.07.15.)
Tisztelt Doktor úr! Kislányom 9 éves, középsúlyos értelmi sérült, koraszülött volt! Sajnos a mai napig nem tanult meg rágni, így nem eszik darabos ételeket! Mindent kipóbáltunk már! Elsô kérdésem az lenne, hogy ezen hogyan tudnánk változtatni, kihez tudnánk fordulni? Nem iszik semmilyen egyéb folyadékot (teát,gyümölcslevet) csak tejet, kakaót! Azt olvastam, hogy az ajánlott mennyiség tejbôl napi 6 dl. Ô viszont, megiszik egy litert is, sôt néha többet és ezek mellé még tejterméket is. Próbálom úgy összeállítani az étrendjét, hogy legyen benne mindennap zöldség, gyümölcs, hús, de a nagyobb mennyiség így is tejtermék. Második kérdésem, hogy mivel tudnám kiváltani a tej fogyasztását úgy, hogy a napi folyadékmennyisége meglegyen? Válaszukat elôre is köszönöm!

9 évesen gondolom, hogy kapcsolatban vannak gyógypedagógusokkal. Logopédus és /vagy gyógypedagógus segíthet a rágás megtanulásában, de nehéz feladat, mert valószínûleg azért nem tud rágni, mert éretlenek az agyi funkciók. A tejet egyéb üdítôkkel lehet kiváltani.
(Dr.Tausz István)

3704. Pyelon-tágulat (14 hónapos kisfiú) (2009.07.15.)
Jó napot kívánok! tíz hónapos kisfiamnak a bal oldali pyelonja 14 mm fél évvel ezelôtt 12 mm volt. Nem igazán tudjuk mi a teendô vele, most vagy a késôbbiekben, a doktornô csak annyit volt hajlandó válaszolni, hogy bízzunk benne, hogy kinövi. Én nem elégszem meg ezzel, ja és azt mondták a kórházban, ha lázas a gyerek meg kell nézni a vizeletét. 39,5 volt a nettó láza megfázás miatt, vittem vizeletet a doktornônek, aki azt mondta, minek vittem. Most 14 hónapos a fiam és még minden éjjel nyugtalanul alszik, a fejét a kiságyba veri, forgolódik, csapkod a lábával, felkel, - ez normális? Pedig nappal nyugodt baba, semmi gond vele. Elôre is köszönöm, Rozália

Valóban lázas betegség kapcsán vizelet vizsgálatot kell végeztetni. A tágulatnak az oka, valószínûleg a tágulat alatti terület szûkülete.
(Dr.Tausz István)

3705. Táplálás, gyarapodás (4 hónapos kisfiú) (2009.07.15.)
Kedves Doktor úr. Kisfiam 4400 grammal és 58 cm-rel született. Sajnos pco-szindróma miatt nem tudtam szoptatni, csupán 5 hétig (már akkor is kapott tápszeres kiegészítést). A 5. hét végétôl csak tápszert kap. Súlya a következô módon alakult: Születés: 4400 g (Kórházból 3960 grammal hoztuk haza) 1 hónaposan: 5030 g 2 hónaposan: 6460 g 3 hónaposan: 7540 g 4 hónaposan: 8310 g Beba HA Start-ot eszik a kezdetektôl. Jelenleg 4 hónaposan 5x170-190 ml tápszert eszik. Nem túl gyors ez a gyarapodás? Javasolja a hozzátáplálás elkezdését? (védônônk szerint meg kellene várni a 6. hónapot) Amúgy kiegyensúlyozott, boldog baba, forog, fog, nyúl a játékok után. Válaszát elôre is köszönöm!

Kicsit sok ez a gyarapodás. Ha tápszeres a baba, akkor 4 hónapos kortól el lehet kezdeni a hozzátáplálást.
(Dr.Tausz István)

3706. Vizelettartási probléma (5 éves) (2009.07.15.)
Tisztelt Doktor Úr! 5 éves unokám vizelettartási problémával küzd. Azt mondja csípi, inkább megpróbálja visszatartani, annyira fáj neki, így viszont egyre többször bepisil. A legutóbbi alkalommal a vizeletben nem találtak semmit, vérvételen nem volt, félek, hogy esetleg a veséjével van gond, vagy egy makacs hólyaghurutból nem tud kigyógyulni. Sajnos vidéken laknak, esetleg hét végén tudnám elvinni, akkor van nálunk. Elôre is köszönöm, tisztelettel B.M.né

Feltehetôen szeméremtáji gyulladása volt a kislánynak, és ez okozta a vizelési panaszokat. Ha gondolja szívesen megnézem a gyermeket, a honlapon megtalálja a telefonszámomat.
(Dr.Tausz István)

------------------------------------
Magánrendelés »

3707. Súlygyarapodás (6 hónapos kislány) (2009.07.15.)
Kedves Doktor úr! Kislányom 2950 g-mal és 50 cm-rel született, születésétôl fogva tápszeres. Most 6 hónapos 5500 g és 63 cm. Jó kedvû és szépen fejlôdik a mozgása is. Nem látszik soványnak, de félek, hogy kevés a súlya. Naponta 450-500 ml tápszert, 100 g gyümölcsöt és 100 g fôzeléket (husival) eszik. Ez az adagja kb. 2 hónapja, és többet nem is hajlandó enni, tömni erôszakkal meg nem akarom. Ugye csak én aggódom és rendben van a súlya?

Nincs nagyobb probléma a súlyával.
(Dr.Tausz István)

 
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2009.07.20.
3708. Allergiavizsgálat (2 hónapos kislány) (2009.07.20.)
Tisztelt doktornô! Kislányom 2 hónapos, minden jel szerint tejfehérje allergiája van. 3 hét teljes tehéntej és tejtermék mentes diéta után 1 dl kefírrel próbálkoztam, borzasztó hasfájást okozott és kiütéses a pici pofija, nyaka, amire melegkiütést mondott a doktornénije. Allergiavizsgálatra szerettem volna beutalót kérni, de azt mondta, a gyermek 3 éves koráig ilyet nem végeznek. Különbözô oldalakon viszont olvasok 2-3 hónapos babák mamájától errôl. Szeretném megtudni van-e ilyenre lehetôség. Miskolciak vagyunk, de gondolom ha van, akkor nem csak a fôvárosban. Válaszát elôre is köszönöm.

Valóban a klinikai kép alapján is eldönthetô. 2-3 éves koráig érdemes várni.
(Dr.Gimesi Anna)

3709. Hasfájás, sírás (1 hónapos kislány) (2009.07.20.)
Kedves Doktorno. Az lenne a kerdesem, hogy a lanyom 4-hetes es lehet mondani, hogy ha nem alszik, eszik akkor csak sir. Neha annyira, hogy azt hiszem, lesz valami baja, ilyenkor mindennel probalkozom: nyugtatom, pelenka... stb, vegul hatha ehes, ekkor elkezd enni es par perc utan nem. Mindig bealszik, mire leteszem azonnal felkel es megint orditas, es sokszor eves kozben is annyira rajon a (szerintem) hasgorcs. A labaval hol megfeszul, hol rugdos es kezevel kalimpal es mardos. Ha a puki kijon megnyukszik, ha nem tombol. Nem tudom nem azert, mert ossze-vissza eszik es nagyon mohon, mikozben rengeteg levegot szokott nyelni. De, hogy mikor es mennyit egyen, ezzel mit tehetek, szerintem nem sokat. Szeretnem kerdezni, hogy mit javasol? Infacol-rol mi a velemenye? Azt szeretnem hozzatenni, hogy Angliaba vagyok es csak azt ne javasolja, hogy forduljak az orvosahoz, mert itt nagyon masok az orvosok is es a vedonok is. Amugy megtettem es itt minden problemara az a valasz, hogy termeszetes. Segitseget koszonom!!!!

Szerintem a mohosága miatt büfiztetni kellene többet, illetve anyuka tejcukormentesen étkezzen. Én cseppeket egyelôre nem adnék, esetleg kevés halvány kamilla teát.
(Dr.Gimesi Anna)

3710. Gyarapodás, testmagasság, kisebesedô ajkak (11 éves kisfiú) (2009.07.20.)
T. Doktornô! Fiam 11 éves lesz novemberben. Aggódom már régóta a fejlôdése miatt, 27 kg 138 cm. 4350 gr és 59 cm-rel született, 3 hónapos kora óta vérszegény, ill.gyakran kap vasat (most is) mert az kevés neki meg a htk. a vérben mindig az alsó határ alatt van. Étvágya nem igazán jó, gyakran fáj a hasa köldök körül, mostanában a bal oldalon. 2 éve lett már vizsgálva a széklet vér, (ez elôször pozitív, majd a következô már negatív lett) liszt- és tejérzékenység tejallergia, pajzsmirigy, negatívak lettek akkor. De évek óta nem fejlôdik rendesen sem a súlya (kb.1-1,5 kg/évente) sem a magassága (elmúlt 3 évben 10 cm). Óvodás korában nem volt látható elmaradás a korosztályától, jó húsban volt, nem volt kisebb tôlük. De most már a 9 évesek magassága annyi mint neki, az osztályban ô a legidôsebb, és a legfejletlenebb. Mintha nem kapna enni, olyan vékony a csuklója mint sok 4-5 éves gyereké, már a tanár is szólt, hogy vizsgáltassuk ki. Vérvetél gyakran van, ebben sokszor van kisebb eltérés eozinofil basofil neutrofil lymfocitáknál. Allergiavizsgálat is negatív. Hol magára szed pár dekát és ilyenkor kitellik az arca és jól néz ki, de pár nap vagy hét után megint \"meg van csappanva\" beesik az arca. Az apa 186 cm, én 164 cm vagyok. Nagyon aggódunk, mert az egész család úgy látja, hogy a többi gyerek látványosan nô, fejlôdik, a mienk meg csak áll egy helyben, nincs legalább a magasságában vagy a súlyában megnyugtató változás. Az apa mindig magas volt a többiekhez képest, igaz neki nem volt gond az étvágyával gyerekként. Ajkán lakunk, hol lehetne részletesebben kivizsgáltatni, mert itt nem jutunk elôbbre. A gyümölcsöket nem nagyon eszi meg, ez nagy baj? A szájzuga hónapok óta folyamatosan kisebesedik, az alsó felsô ajkai is, elmúlik, majd ismét elôjön, viszket és fáj is neki. Mi okozhatja ezt is? Valaki azt mondta, hogy a vékonybél van gyulladásban. Széklete kiskorától székrekedéses, ez azért mára javult (halolajat adok neki, lehet ettôl?) Néha van hasmenése, ritkán1-2 alkalommal. Kérem adjon tanácsot, várom válaszát, köszönöm.

Növekedés irányában endokrinológiára mindenképpen javasolnám elvinni. Amennyiben ott nem találnak eltérést, akkor tessék jelentkezni. Meg kellene figyelni, hogy a szája körüli elváltozás mikor jellemzô.
(Dr.Gimesi Anna)

----------------------------

Magánrendelés »

3711. Hasrafordulás, mozgásfejlôdés (6 hónapos kislány) (2009.07.20.)
Kedves Doktornô! Kislányom 6 hónapos, örökmozgó baba, de nem szeret hason lenni. Nagyon szépen fordulgat mindkét oldalára, a hasáról a hátára és ha \"muszáj\" a hátáról a hasára is. De ha hasra teszem, rögtön a hátára fordul, amint a kiszemelt játékot megkaparintotta. Fürdés közben, ha hasra fordítom, akkor meg rögtön felállni szeretne, a lábacskáit meg véletlenül sem hajlítja be. Hogy lehetne ösztönözni a hasalásra más módon, hiszen a kúszás-mászáshoz szükség lenne rá. Köszönöm válaszát!

A leirás alapján én hagynám a maga útján fejlôdni.
(Dr.Gimesi Anna)

3712. Zöld széklet (4 hónapos kislány) (2009.07.20.)
Tisztelt doktornô! A mai napon négy hónapos pici lányom. Mára már megduplázta a súlyát, 3470 grammal született és már 7 kg. (Nem nagyon dundi, inkább nagy baba. Mi a szülei is magasak vagyunk, én az anyukája 176 cm.) 7 hete viszont zöld a széklete, amit minden harmadik nap produkál. Sajnos már alig van tejem, napi 120 ml-nél nem tudok neki többet adni, így a tápszeres pótlás már kb. egy hónapja történik. Tehát a zöld kaki már anyatejes korában is jellemzô volt. Egyébként kiegyensúlyozott, nem hasfájós, nem sírós, jó kedvû, láztalan, tehát más panaszunk nincs. Naponta 7x eszik, kb. 70-110ml-t alkalmanként. Próbálom kinyújtani az etetések közötti idôt, a háziorvosunk szerint túleszi magát. Több alkalommal éjszaka megpróbáltam vizet vagy kamillateát adni neki tej helyett, több-kevesebb sikerrel, vagy elfogadja, vagy nem. A napokban küldtünk székletmintát, eredményére egy hetet kell várnunk. Pénteken tápszert váltottunk, Bebáról Milupára. Vasárnap ugyanolyan sötétzöld, de tegnap szerdán már világoszöldre sikerült a produktum. Ennek én rendkívül örültem, ez talán már a javulás jele?? Ha a székletmintából sem tudunk meg semmit és továbbra is zöld marad a kakink, az orvosunk vérvételt és ultrahangos vizsgálatot javasol. Nem szeretném a picit megszúrni, ha nem muszáj... :( Mit javasol a doktornô? Tudok valamit tenni azon kívül, hogy adom a Normafloret? Kell-e aggódnunk és valóban szükséges-e a vérvizsgálat? Hallottam már olyan véleményt, orvostól és családon belül is, hogy a zöld széklet \"teljesen normális\". Válaszát nagyon várom és elôre is köszönöm! Kata

Feltételezhetôen a bélfejlôdése miatt van, hiszen már az anyatej alatt is volt. Ha a széklet negativ, akkor mindenképpen a spec.hypoallergén tápszert javasolnám.
(Dr.Gimesi Anna)

3713. Étvágytalan (3 éves kisfiú) (2009.07.20.)
Tisztelt Doktor nô. 3 éves kisfiam normálisan fejlôdik, átlagos testalkatú. Olyan problémánk van, hogy rossz evô (szerintem keveset eszik). Vannak napok amikor szépen eszik. Lehetséges, hogy a melegebb idôjárástól nincs annyira étvágya? 102 cm magas és 14 kg. Lehet-e adni neki valami étvágy növelô vitamint és milyet? Köszönöm válaszát.

A leirt parameterek korának megfelelôek, én úgy gondolom, hogy a nagy melegnek is lehet szerepe.
(Dr.Gimesi Anna)

3714. Fitymaszûkület (1 éves kisfiú) (2009.07.20.)
Tisztelt Doktor nô! A következô problémával szeretnék Önhöz fordulni. 1 éves kisfiunk fütyijén szinte egyáltalán nem lehet hátrahúzni a bôrt, a házi gyermekorvosunk az 1 éves vizsgálaton beirta a kiskönyvbe, hogy „phimosis” (ha jól tudom ez a fitymaszûkületet jelenti), de nem mondott semmit arra vonatkozóan, hogy mit kellene tennünk. Korábban azt a tanácsot kaptuk tôle, hogy 1 éves kora elôtt nem szabad a bôrt huzogatni a baba fütyijén, így mi nem huzogattuk csak 1 éves kora elôtt pár héttel kezdtük el próbálgatni fürdetéskor picit hátrahúzni a bôrt. Pár nappal ezelôtt amikor a kisfiam épp fürdés közben a kádban pisilt vettük észre, hogy pisiléskor a fütyije eléggé megduzzad, szerintünk a szûkület miatt. Érdeklôdni szeretnék, hogy milyen megoldások vannak a probléma kezelésére és hová kellene fordulnunk. Ha lehetséges a körülmetélést szeretnénk elkerülni. Több helyen olvastam, hogy általában 2 éves kor felett végzik a mûtétet. Van esély arra, hogy a kisfiunknak 2 éves koráig magától rendbejöjjön vagy mindenképpen valamilyen mûtéti beavatkozásra lesz szükség? Olyasmit soha nem vettünk észre, hogy a kisfiunknak fájna a pisilés, minden pelenkázásnál van pisi a pelenkában. Elôre is köszönöm a válaszát.

Javasolnám a huzogatást és esetleg gyermeksebésznek érdemes megmutatni, mert igy leirás alapján többet nem tudok segiteni.
(Dr.Gimesi Anna)

3715. Véres széklet (11 éves kisfiú) (2009.07.20.)
Tisztel doktornô! Fiú gyermekem 11 éves. Két hónap alatt másodszor fordul elô, hogy székletüritéskor friss vér is távozik a végbelébôl. Ez most már pár napja megint így van. Mi lehet az oka? Válaszát elôre is köszönöm. Aggódó anyuka.

Ha székletei nem nagyon kemények, akkor valószinûleg aranyér vagy a végbél sérûlése/felmarodása miatt lehet. Gyermeksebésznek tessék megmutatni. Fontos a széklet állagának a megfigyelése.
(Dr.Gimesi Anna)

 
Dr.Tausz István válaszai, 2009.07.22.
3716. Kötôhártya- és könnytömlô gyulladás (5 hónapos kislány) (2009.07.22.)
Tisztelt Doktor úr! Szeretném ha adnának Nekem tanácsot, mit tegyek!? A kislányom most 5 hónapos. Már 2 hónapos kora óta a szemészetre járunk, mert újszülöttkori kötôhártya- és könnytömlô gyulladása van! A doktornô azt mondta 2 hónaposan, hogy még nagyon pici, ezért várjunk még a szemének átmosásával. (pedig én itt az interneten úgy olvastam az a jó, ha minél elôbb átszondázzák a könnycsatornát) De mi csak szemcseppet kaptunk (Floxal), de nem vált be, pedig több mint egy hónapig használtuk! Aztán 3 és fél hónaposan megtörtént az átmosás, de utána csak rosszabb lett! Most ismét cseppentünk egy másik szemcseppel (Tobrex), de sajnos nem látok javulást! Most is nagyon folyik a könny neki, a szeme alatt kipirosodik és egyáltalán nem bírja a fényt! Nem tudom mit tegyek! Vigyem másik orvoshoz, vagy egy idô után magától rendbejön? Elôre is köszönöm a válaszukat!

Általában 2 hónapos korban történik az átfecskendezés, ha addig spontán nem oldódik meg a könnycsatorna elzáródás. Sajnos azonban, ritkán, egy átfecskendezés nem oldja meg teljesen a problémát és meg kell ismételni. Legyen még egy kicsit türelemmel.
(Dr.Tausz István)

3717. Verejtékezés, asztma (8 éves kislány) (2009.07.22.)
Tisztelt Doktor Úr! A családomban van egy kislány, aki 8 éves. Az utóbbi idôben észrevettük rajta, hogy már szôrösödik és a verejtékezése is fokozott a legkisebb fizikai terheléskor is. Ilyenkor olyan erôssé válik a testszaga, hogy le kell zuhanyoznia, mert kellemetlen. Tudni kell még róla, hogy asztmás. A tünetek csak idônként jönnek elô. Nem használ rá rendszeresen pipát. Azt szeretném kérdezni, hogy ebben a korban normális-e ez a jelenség? Vagy valami rejtett betegségnek a velejárója? Válaszát elôre is köszönöm. Üdvözlettel: Adrienne

A fokozott izzadékonyság és testszag életkori sajátosság, a szôrnövekedés lehet örökletes is.
(Dr.Tausz István)

3718. Keringési probléma? (6 hónapos kisfiú) (2009.07.22.)
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 2009. januárban született. Már régóta tapasztalom nála, hogy ha felveszem, függôleges helyzetbe kerül, a lába és a keze teljesen ellilul, mintha elszorítanák. Ha lefektetem elmúlik. Lehetséges,hogy komolyabb keringési probléma? Milyen betegségre utalhatnak ezek a jelek? Javasolt a szívultrahang, EKG? Köszönettel: Beáta

Elképzelhetô valamilyen keringési probléma, javaslom, hogy beszélje meg háziorvosával.
(Dr.Tausz István)

3719. Szobatisztaság (27 hónapos kisfiú) (2009.07.22.)
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a kisfiam lassan 27 honapos és most kezdtük el a szobatisztaságot. Ezzel nincs is semmi baj én szerintem föleg, hogy nyár van jobb neki, ha kis also van rajta. Még ott tartunk, hogy reggel felkeléskor már a wc-be pisil, persze wc szükitöt használva. Kinn az udvaron viszont van mikor már csak akkor szol, ha bepisilt. Nem nagy gond, adok rá másik alsot. De mikor szolok neki, hogy pisiljünk, kb. 3 oránként, és akkor pisil magátol. Szinte egész nap nincs pelus rajta, kivétel ha du. altatom meg este. Azaz már fél uton vagyunk a szobatisztaság felé???? Bölcsibe jár és félek, hogy ott meg visszaesik a szobatisztasággal kapcsolatban vagy nem? A nagy kérdésem az lenne, hogy még nem huzodik le teljesen a bör a kis biguján, a gyerekorvosnak mutattam, azt mondta kicsit le van tapadva, de ne nagyon foglalkozzak vele, mire nagyobb lesz addigra lejön magátol, mert nyulni fog rajta a bör. Még egy kérdés, a kis biguján kicsi gumot vettem észre, ezt is mutattam az orvosnak és azt mondta, hogy mivel még nem jön le a bör, igy belülröl összegyülik a váladék. Ez nem baj? és nem fáj neki? Nagyon zavar, félek, hogy meg kell müteni emiatt! Nem mindig, de néha piszkálja, marcingolja a biguját az nem baj? Talán szokatlan neki, hogy nincs pelus rajta? Elöre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel: egy aggodó anyuka

Most a szobatisztaságra való nevelés alatt nem javaslom, hogy a nemi szervén a bôrt hátrahúzzák, majd amikor biztosan szobatiszta lesz. A kis csomó valóban felgyülemlett váladék, a bôr hátrahúzásakor majd eltávozik.
(Dr.Tausz István)

3720. Gyarapodás, táplálás (5,5 hónapos kisfiú) (2009.07.22.)
Tisztelt Dr.Ùr! A kisfiam 5 és fél hónapos és a házi orvosunk azt állitja, hogy a korához képest elég nagy baba, mert több mint 72 cm és kb.8.5 kg. A kérdéseim a következök lennének: Ezek a méretek tényleg normálisak 5 hónapos korban? Nem túlsúlyos már? Hány óránként kellenne ennie napközben meg este (van amikor nem tudja kivárni a 3 órát sem. Csak a bal mellemet fogadja el, szinte a jobb mellemben nincs is tej). Este is 3 óránként eszik, vagyis 2x. Esetleg nem kellenne mondjuk csak teával itatni este? Ezt azért kérdezem, mert mások azt mondják, hogy éjjel már csak teát kellenne adni. Meg azt is állitják, hogy már ilyen idös korára végig kellene aludnia az éjszakát, és csak este 22 órakor adni neki cicit, és reggelig aludnia. Majd reggel 6 órakor etetni elöször. Nagyon tanácstalan vagyok, hogy mi a helyes. 6 hónapos korában mit lehet neki enni adni az anyatej mellé és hogyan iktassam be az étrendjébe? Elöre is köszönöm a válaszait! Tisztelettel, Kriszta.

Ha csak anyatejet kap, akkor nyugodtan szopjon, nem baj, ha éjszaka is eszik, majd leszokik róla. 6 hónapos kor után el lehet kezdeni a gyümölcsöt /ôszibarack, alma, banán/ és a fôzelékek /krumpli, répa, saláta, sütôtôk/ adását.
(Dr.Tausz István)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |