válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Fontos tudnivalók. Kérjük olvassa el, mielôtt levelet küld!
 
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 3721 - 3739.)
3721. Táplálás, étvágy (3 hónapos ikrek) (2009.07.22.)
Tisztelt Dr. Úr! Áprilisban születtek iker gyermekeim, Zolika 1778g., Petra 2600 g. 2 hétig voltak bent a kórházban, míg Zolika elérte a 2200g.-ot. A tejem teljesen elapadt és bent is tápszert kaptak. 3 és fél hónaposan Petra 6 x 130 ml kap, amit jóízûen megeszik, viszont Zolika nagyon étvágytalan. 6 x 120ml adnék, de ezt sem eszi meg, sokszor elalszik étkezés közben, vagy egyszerûen eltolja az ételt. Amit jóízûen megeszik az az 50 ml, de így csak 300-400 ml enne naponta. Teljesen tanácstalan vagy. Nem tudom, hogy van-e étvágyjavító szer ilyen gyerekeknek? Egyébként a kisfiam teljesen egészséges, erôs gyerek! A kontroll vizsgálatok mindig teljesen pozitívak. Kérem segítsen válaszával! Köszönettel, Zsuzsa

Sajnos ebben a korban étvágyjavító nincs, azonban vérszegénység okozhat étvágytalanságot, amit kezelni kell.
(Dr.Tausz István)

3722. Anyatej, tápszer, tejallergia (3 hónapos kisfiú) (2009.07.22.)
3 hónapos kisfiam anyatejet és tápszert is kap. Tejallergiás valószínû, az etetések viszont szenvedés. Amikor elkezd az üvegbôl inni, 50-60 g után elkezd sírni, mintha a hasa fájna. Akkor felveszem és büfiztetem, de utána már nem igazán fogadja el. Rágkapál, sír. Mintha enne is meg nem is. Mildibé Ha 1-et eszik. A cicit viszont rögtön elfogadja, a sírást és a rugdalózóst is abbahagyja ilyenkor. Már mindent kipróbáltam, Avent 1 cseppes cumisüvegünk van, de próbáltam már másfajta cumisüveget is, azzal sem jobb. Néha már félek, mikor következik az evés ideje, hogy megint keveset fog enni. Mi lehet a baj? a cumisüveg, a tápszer, a pocija fáj? ez a mennyiség kevés neki de sajnos tejem nincs annyi, hogy jól lakjon minden evésnél. Kérem segítsen !

Teendô attól függ, hogy mennyi tápszert eszik a baba. Ha csak 20-30g-ot eszik egy etetésnél, akkor célszerû elhagyni a tápszert, és inkább többször egyen.
(Dr.Tausz István)

3723. Székletszorulás (5 éves kisfiú) (2009.07.22.)
Tisztelt Dr úr! Kérdésem a következô lenne! 5 éves kisfiam hetek óta nagy wc-zés után folyamatos hasfájásról panaszkodik, és ami ennél is jobban zavar az talán az, hogy már elég régóta erôs székletszorulása van. Egyszer még segítenem is kellett a széklet ürítésekor, mert nem bírta kinyomni. Étrendjében többször szerepel a joghurt, gyümölcs, leves stb., ami talán nem okozhatja ezt. Szóval szeretném megkérdezni, mit lehetne tenni, vagy mindenképp orvosi beavatkozás szükséges? Várom válaszát, egy izgatott apuka! Tisztelettel: Zoltán

A kakaó, banán csokoládé, répa fognak, ezeket teljesen ki kell hagyni az étkezésbôl. Ha ez sem segít, akkor vegyenek Duphalac szirupot a gyógyszertárban.
(Dr.Tausz István)

3724. Gyakori széklet (1 éves kisfiú) (2009.07.22.)
Kisfiam egy éves (9kg, 78 cm) és sürün van széklete, naponta négyszer ötször. Mindent megeszik, nem válogatós. Olyan nem volt, hogy egy- vagy max. két széklete legyen. Úgy vélem, hogy nem bontja le a táplálékot, hanem átmegy rajta.

Ezek a tünetek nem feltétlenül jelentenek felszívódási problémát, ha a súlyfejlôdése egyenletes volt, akkor ne aggódjon.
(Dr.Tausz István)

3725. Nyáladzás (3 éves kisfiú) (2009.07.22.)
Kedves Doktor úr! Októberben lesz 3 éves a Kisfiunk, mindenben nagyon szépen fejlôdik. Egyetlen problémánk a nyáladzás miatt van. Ha rászólunk, akkor lenyeli, letörli magának, de gyakran folyik a nyála. Tavaly tavasszal tudtuk meg, hogy uvula bifidája van, nem tudom, hogy ezzel lehet-e összefüggésben. Arra is gondoltam, hogy azzal ronthattam el a dolgot, hogy amikor fogzási idôszak volt Nála és nyáladzott, mindig egy elôkét kötöttünk neki, hogy ne a ruhája legyen nedves. Talán megszokhatta, hogy van ami felfogja a nyálát? Válaszát elôre is köszönöm. r.b.

Feltehetôen a nagyobb orrmandula miatt mindig nyitva van a szája és a nyál kicsurog. Érdemes gégészeten megmutatni.
(Dr.Tausz István)

3726. Ritka és kevés vizelet (2 éves kislány) (2009.07.22.)
Tisztelt Doktor úr! 2 éves kislányomon kb 3 hete vettem észre, hogy nagyon kevésszer, szinte alig van vizelete (kb napi 3). Ugyanannyi folyadékot fogyaszt mint korábban (kb 1 liter/nap). Folyamatosan kínálom különféle folyadékokkal, különféle eszközökkel (szívószál, pohár, kulacs, ásványvizes üveg, sportüveg stb.), de sajnos hiába, nem tudok több folyadékot itatni vele. Voltunk vizeletvizsgálaton, de az negatív lett. Eddig napi 5 pelenka volt tele, most a bilire szoktatás idôszakában vagyunk és elôfordul, hogy akár több, mint 10 órán keresztül sincs vizelete (se WC, se bili, sem pedig pelenka). Normális ez, hogy ilyen ritkán és keveset ürít vizeletet? Köszönöm elôre is válaszát! Egy aggódó édesanya

Az elmúlt idôszakban melegebb volt, ezért változatlan folyadék bevitel esetén kevesebb lesz a vizelet, mert a bôrén elpárologtatja a bevitt folyadék egy részét.
(Dr.Tausz István)

3727. “Vicsorogva“ ölel (2 éves kisfiú) (2009.07.22.)
Kedves Doktorúr! Kisfiam 2 éves, szülés közben semmi komplikáció nem volt, teljesen normálisan fejlôdik. Van egy fura szokása számomra. Mikor engem megakar ölelni, akkor összeszorítja a fogait és vicsorogva ölel meg. Néha beleremeg. Ez egy rossz szokás vagy valamilyen neurológiai probléma? Nem szoktam felhívni rá a figyelmet, hogy ne csinálja. Másnak nem csinálja csak nekem. Játék közben soha nem csinálja. Még este az elalvási szakaszban, mikor simizem, hogy elaludjon akkor szokott elôfordulni. Éjjel, álmában nem csikorgatja a fogait. Nappal is csak összeszorítja a fogsorát. Köszönettel Krisztina

Ez nem betegség jel, csak egy rossz szokás.
(Dr.Tausz István)

3728. Ótvar fertôzés (2 éves kislány) (2009.07.22.)
Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem a következô lenne. Nôvérem 5 éves kislánya ótvaros lett, kb második hete kezelik. Kapott szájon át antibiotikumot és a kiütéseket gentamycin krémmel kezelik. Még mindig vannak rajta bôrelváltozások, amit elôszeretettel vakargat. Nekem van két 2 éves kislányom, szeretném megtudni, hogy meddig fertôz a betegsége és, hogy a hétvégén találkozhatnak-e, elkaphatják-e igy két hét után ôk is? Köszönettel: Rita

Amíg a kiütések láthatóak és ép bôr nem fedi, addig fertôz.
(Dr.Tausz István)

3729. Mellkasi fájdalom (6 éves kisfiú) (2009.07.22.)
Tisztelt Doktor úr! Gyermekem bal oldali mellkasi fájdalmakról panaszkodott ma délben. Ezt mondta: \" Tudod, ha fáj, le kell ülnöm, abba kell hagynom a játékot.\" Nagyon megijedtem... Gyermekem 6 éves, 123 cm, 33 kg, sokat mozog, de rettentôen izzad! Várom a tanácsát! Tisztelettel: Terézia

Gyermekeknél nem szokott az ilyen jellegû panaszok mögött szívprobléma lenni, ha a panaszok állandósulnak, akkor egy mellkas rtg elvégezése szükséges.
(Dr.Tausz István)

 
Dr.Gimesi Anna válaszai, 2009.07.28.
3730. Étrend és altatás (6 hónapos kisfiú) (2009.07.28.)
Tisztelt Dr. Nô! Szeretném a tanácsát kérni 6 hónapos kisfiam étrendjével kapcsolatban. Mi legyen az étrendje? Mit tegyek hogy végigaludja az éjszakát? kb. 1 hónapja már nem hajlandó szopizni, így áttértünk a szilárd ételekre. Mindent megeszik, gyümölcsöt, fözeléket, tejpépet, imádja a tejbegrízt. kb. 6-7 óra küröl fürdetem, majd vacsi és utána alszik 3-4- órát utána óránként, féloránként sírva ébred. Teáztatom és karon sétálgatva elalszik, így megy reggel kb.4ig. Utána csak karon alszik, amint leteszem sír. De vannak éjszakák, amikor csak addig alszik, amíg karon van. Elöre is köszönöm: Bné

Este ne adjon tejpépet, tebegrizt, hanem csak könnyû vacsorát, illetve egyszerû tápszert.
(Dr.Gimesi Anna)

3731. Táplálkozás, alvás (21 hónapos kisfiú) (2009.07.28.)
Tisztelt DoktorNô! Szeretnék érdeklödni hogy egy 21honapos 11kg fiu gyereknek normális, hogy egésznap kb.2liter folyadékot iszik meg? Miota megszületett még nem aludta át az éjszakát! Éjjel is kb. 4-5 dl folyadékot iszik. Étkezése: válogatos, de amit szeret, abbol eszik rendesen. Egy aggodo anyuka várja válaszát: Köszönettel, és tisztelettel.

Folyadékfogyasztásnak jó, de éjszaka már nem kellene innia. Este egyszerû, könnyen emészthetô tápszert kellene adni.
(Dr.Gimesi Anna)

3732. Ágyba veri a fejét (15 hónapos kisfiú) (2009.07.28.)
Tisztelt Doktornô! 15hónapos kisfiam, miota tartani tudja a fejét, úgy alszik el hason, hogy veri a fejét az ágyba. Ez normális dolog? Vagy valami baja lehet?

Egyáltalában nem helyes. Ha csak elalváskor csinálja akkor kellene valamilyen más pótcselekvést találni, ami segiti az elalvást.
(Dr.Gimesi Anna)

3733. Bukik és náthás (3 hónapos kislány) (2009.07.28.)
Kedves Doktornô! Kislányom 3 hónapos anyatejes baba. Evés után sokat bukik, elôfordul, hogy sugárban jön vissza a tej egy része. A súlya szépen gyarapszik 6230g. Az egyik kérdésem az lenne, hogy vigyem-e kivizsgálásra emiatt? A másik kérdésem, hogy régóta náthás. Nem mindig kell szívni az orrát, a tengeri sós orrsprét használjuk, de nem múlik. Már antibiotikumos orrcseppet is kapott. Szeretném megtudni, hogy ezüst kolloidot adhatok-e neki? Használna-e erre a problémára? Lehet, hogy a bukások is ezért vannak?

Hasi uh elvégzését javasolnám, hogy a gyomorszáj állapotát lássuk. Ezüst kolloidot még 1 éves kor alatt én nem javasolnék.
(Dr.Gimesi Anna)

3734. Kevés vizelet (1,5 éves kislány) (2009.07.28.)
Kedves doktornô! Nekem van egy másfél éves kislányom, tegnap voltunk a nagymamájánál falun, és kis bugyiba szaladgált, mert jó idô volt, de délután óta nem akar pisilni. Nem nyûgös, nem sír, nem is kemény a hasa, de mivel rengeteg folyadékot iszik, megijedtünk,mert most hajnal 5óra van és még mindig semmi nincs a pelusban. Esetleg elkapott valami fertôzést? Vagy popsikrémet használunk és eldugította a hugyvezetékét?

Bármelyik lehet. Mindenképpen sürgôsen meg kell mutatni gyermekorvosnak!
(Dr.Gimesi Anna)

3735. Hasfájás (3 éves kisfiú) (2009.07.28.)
Kedves Doktornô! Következô problémában kérném a segítségét. Kisfiam 3 éves. Kb. fél évvel ezelôtt kezdett panaszkodni, hogy fáj a hasa. Az elvégzett vizsgálatok: vérvétel, széklet, fizikális mind negativak lettek. A fájdalom napszaktól független, köldök körülinek mutatott. Idônként simogatáskor, széklet üritéskor bélgáz távozásakor megszûnik. Szeretném tudni kell-e valami más vizsgálatot elvégezni, vagy csak simogatásra vágyik ilyenkor a gyermek? Segítségét elôre is köszönöm!

Valamilyen körülmény változott a gyerek körül? Haspuffadás kifejezett?
Ha könnyen elmúlik és nem rendszeres, akkor talán inkább meg kellene figyelni, hogy mivel hozható összefüggésbe?
(Dr.Gimesi Anna)

3736. Oltások (6 hónapos kisfiú) (2009.07.28.)
Tisztelt Doktornô! A tanácsát szeretném kérni. Kisfiam 6 hónapos lesz, túlvagyunk a kötelezô oltásokon. Ön mit javasol, milyen ajánlott oltásokat adassak be a kisfiamnak? A Védönö említette a bárányhimlö ellenit, valamint az agyhártyagyulladás ellenit, de azt mondta mindkettönek van elönye is, hátránya is, döntsem el én. Én nem vagyok orvos, elsö gyermekem és a legjobbat szeretném Neki. Kérem segitsen. Elöre is köszönöm.

Az agyhártya ellenit egyéves kor fölött érdemes beoltatni, mert a közösségben már a többieket beoltják, mivel a szülôk oltatják a gyerekeiket. A bárányhimlôt én annyira nem javasolnám, ha jó ellenállású gyermekrôl van szó.
(Dr.Gimesi Anna)

3737. Tehéntej (1,5 éves kisfiú) (2009.07.28.)
A fiam ez ev oktoberében tölti be a ket evet, es szeretnem tudni, hogy áttérhetünk-e a hazi tehentejre, vagy meg varjak vele?

Ha a családban nem fordul elô allergia, illetve már savanyitott tejtermékekkel nem volt gond, akkor lassan higitva, óvatosan megpróbálhatja.
(Dr.Gimesi Anna)

3738. Tejérzékenység, hasmenés (26 hónapos kislány) (2009.07.28.)
Kedves Doktornô! 26 hónapos kislányommal kapcsolatban szeretnék választ kapni. Születésétôl 6 hós koráig HA-s tápszert kapott, mert nem volt tejem (3 hós koráig anyatejet is hordtunk), aztán áttértünk a sima tápszerre, ezt kapta kb 15 hós koráig, majd a korának megfelelô babatejet adtam neki. A mai napig ezt issza. A joghurtok, sajtok, túró bevezetésével semmi probléma nem volt 10 hós korában, ezeket azóta is rendszeresen fogyasztja. Viszont a tejtôl a mai napig hasmenése van. Se hasgörcsöt, se puffadást nem okoz neki, egyszerûen csak híg lesz tôle a széklete. Emiatt csak ritkán adok. Ez tejérzékenység lenne? Anyukám szerint forralva kéne adnom a tejet. Az vajon megoldás lenne? Eleinte úgy adtam a tejet (18 hósan), hogy a babatejhez mindig több tejet kevertem, és akkor kezdôdtek a problémák, amikor elérte az 1 dl mennyiséget. Ekkor fel is függesztettem a tejadást pár hónapra. Viszont mostanában kevesebb, már fél dl is hasmenést okoz. Érdemes lenne kivizsgáltatni, vagy ha ez ôt nem zavarja, akkor hagyjam? (napi 1-2 híg széklet) Esetleg kinôheti? Köszönöm válaszát.

Mindenképpen objektiven ki kellene vizsgálni. Valóban forralva és higitva érdemes bevezetni, és nem keverni sem babatejjel, sem tápszerrel.
(Dr.Gimesi Anna)

3739. Sokat síró, hasfájós baba (4 hetes kislány) (2009.07.28.)
Kedves Doktorno! Elozo kerdesemre vallaszolt a szama 3693, es volt par kerdese hozzam. A kerdesere valaszolva: nem tudok rola volt-e fertozesem, mivel itt Angliaban, amikor valaki teherbe esik csinalnak egy gyors tesztet es kozlik a jo hirt. Ezutan semmi mas vizsgalat, csak 2-db vervetel a 12-hetig, 2db Uh es kizarolg vizeletet neznek, semmi mas vizsgalat nincs a 9-honap alatt. Nekem sajnos a szulesem 4-nappal kezdodott mivel szerda hajnalban arra keltem, hogy folyik a magzatvizem es hivtam a korhazat, es azt mondtak, hogy 5-percesnel menjunk. Ez igy ment csutortok hajnalig, amig nem bitun, es bementunk. Megneztek hasi EKG-val es hazakultek, hogy korai azzal, ha 48-oran belul ha nem szuletik meg, be kell fekudni, addig semmit nem csinalnak. Penteken megint telefon, mert megint nem birtam es ekkor paracetamolt mondtak, hogy vegyek be. Bementunk, mert azt gondoltuk, hogy ez valami vicc, ekkor megint hazakuldtek, hogy reggel telefonaljak a korhazba, kerjek idopontot es ha tudnak adni, akkor menjek, ha nem, hat? Nos szombaton 10-kor bementunk es vasarnap hajnali fel 1-kor kibujt a hercegnom. Masnap haza akartak kuldeni, mivel itt ez a szokas, de veletlenul a gyerekorvosnak eszebe jutott mi tortent, es azt mondta, hogy estig maradjuk es figyeljuk a gyereket, nem produkal-e valamit, mivel a magzatviz 4-nappal szuletes elott szivargott vagy nem tudom, hogy nevezzem. Tovabb nem irom, mik tortentek, de elegge felhaborito volt teszem hozza. Nogyogyaszatilag azota sem vizsgaltak, csak ha megyunk haza decemberben, akkor jutok el odaig, itt nem szokas. A tejem nem suru, folyekony es feher. A gyerek szeklete sarga es nyakos. Mindig valtozo mennyit kakil 1-tol 6-ig, de a mennyiseg is 6-nem oriasi adag, valamikor pukival es keves. Vizelet is normalis. Ja es szajpenesze is van, amire rozsamezet probalok, de nem nagy sikerrel. Meg mindig nagyon sokat sir es rengeteget pukizik. Van ugy, hogy este 9-tol hajnali fel 1-ig, de napkozben is annyira intenziven, hogy nem lehet vigasztalni. Az itteni vedono is jelen volt es szerinte ez normalis, o inkabb engem nez dilisnek, amiert aggodom a gyerekert. Koszonom a segitseget!!!

Én javasolnám a teljes tejcukormentes étkezést és napi fél tasak smecta por adását ugy, hogy 2dl felforralt lelangyositott vizben felhigitja, és lassan, egész nap folyamán kávéskanalanként megitatja. Mindig mielôtt ad a gyereknek fel kell keverni. Normoflor ampullát kellene 2x fél ampullát még megitatni vele étkezés elôtt. Sajnos nem tudom, hogy ott kaphato-e? Illetve valaki innen eljuttatja? Még étkezések elôtt kellene nutritont adni, ha az ultrahangot nem sikerült kivitelezni.
(Dr.Gimesi Anna)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |