válaszol:
Dr. Tausz István
házi gyermekorvos
válaszol:
Dr. Gimesi Anna
csecsemô-gyermekgyógyász,
gasztroenterológus
Fontos tudnivalók. Kérjük olvassa el, mielôtt levelet küld!
 
« elôzô oldal - Kérdések listája idôrendben - következô oldal
Kérdések Válaszok
(Kérdések: 3740 - 3761.)
Dr.Tausz István válaszai, 2009.07.28.
3740. Étrend, hajnali etetés (6 hónapos kisfiú) (2009.07.28.)
Tisztelt Dr. Úr! 6 hónapos kisfiam étrendjében szeretném kérni a segítségét. Kb. 1 hónapja nem hajlandó szopizni, így szilárd ételekre tértünk át. Mindent megeszik fözeléket, gyümölcsöt, imádja a tejbegrízt. Született: 3500g 54 cm, most 7700g és 65 cm. úgy érzem jó étvágya van, kiegyensúlyozott jókedvû, de az éjszakákat nem hajlandó átaludni, 7-8 körül elalszik és 3-4- órát alszik utána, oránkét féloránként ébred. Teát adok neki akkor visszaalszik, de 4 körül sír csak karon alszik. Sokszor ugy érzem éhes, de fáradt, hogy egyen. Adhatok neki hajnalban enni? Mi legyen a napi étrendje, hogy végigaludja az éjszakát? Elöre is köszönöm: Bné

Estére kaphat tartalmasabb ételt, tejbegrízt, banánt, azonban valószínûleg nem azért ébred fel, mert éhes, hanem ez sajnos egy életkori sajátosság, a gyerekek jó része 7 hónapos kor után gyakran felébred éjszaka.
(Dr.Tausz István)

3741. Zöldségfogyaztás (8 hónapos kisfiú) (2009.07.28.)
Tisztelt Doktor úr! Olyan problémán lenne, hogy a 8 hónapos kisfiam nem hajlandó megenni a zöldségeket. Eddig sütôtököt és burgonyát tudtam csak adni neki, de azt is csak akkor eszi meg, ha valamilyen gyümölcsöt keverek hozzá. Egyszerûen elkezd öklendezni a zöldségektôl, a zöldborsót próbáltam egy hete, de kihányta. Inkább nem eszik semmit, csak sír, ha nem keverek gyümölcsöt a sütôtökhöz és a burgonyához. Naponta 1-szer eszik \"fôzeléket\" (gyümölccsel kevert sütôtököt vagy burgonyát), 1-szer pedig gyümölcsöt, a többi alkalommal még szopizik. Este 8 és reggel 6 között is általában 3-szor szopizik. Egy hete sinlac-ot is keverek a sütôtökös illetve burgonyás gyümölcshöz, hetente 3-szor húst is kap már (3 kicsi kockát). Mit tehetnék, hogy a többi zöldségeket is megegye, mert szerintem az anyatej már nem igazán fedezi az energia szükségleteit, nagyon aktív, ülô helyzetbôl kapaszkodva egyedül feláll, amúgy hason mászva közlekedik. Melyik zöldséghez lehet még gyümölcsöt keverni? Válaszát elôre is köszönöm!

Nem probléma, ha nem eszi a fôzeléket, a gyümölcsben minden hasznos anyag benne van, ezért azt javaslom, hogy egy hónapig ne erôltesse, majd utána próbálja meg újra.
(Dr.Tausz István)

3742. Fitymaszükület (2 éves kisfiú) (2009.07.28.)
Tisztelt Doktor Úr! A kisfiam 2 éves. A kisfiamat beutalták a pécsi sebészeti osztályra, valószinüleg fitymaszükülete van. De olvastam a Maria Treben-Egészség Isten Patikájából címû könyvben, hogy 10%-os kálium-szulfurátum-os oldatu fürdö segithet neki. Milyen véleménye van önnek errôl? Hogyan hat a fitymára az oldat, nem veszélyes-e egy 2 éves kisfiunak? Van-e mellékhatása? Mütéten kivül van-e olyan más lehetôség amivel ezt megszüntetjük? Válaszát elôre is köszönöm.

Sajnos ebben nincs tapasztalatom, nem hiszem, hogy egy anatómiai szûkületet meg lehetne oldani ezzel az oldattal.
(Dr.Tausz István)

3743. Hasfájás, laborleletek (6 éves kislány) (2009.07.28.)
Kíváncsi lennék ezek az eredmények mit jelentenek, mert 6 éves kislányomnak étkezés után rendszeresen fáj a hasa. Fôleg cukrot, tésztaféléket szeret enni, a húst szinte teljesen elutasítja. Hematológia: WBC:4,7 RBC:5.1 HGB:148 HCT: 0.43 MCV:84 MCH:29 MCHC: 348 PLT: 272 NEUT: 34.2 LYMPH: 53 MONO: 10.7 EO: 1.9 BASE: 0.2 Minôségi vérkép: NEUT ABSZ:1.59 LYMPH ABSZ: 2.47 MONO ABSZ 0.5 EO ABSZ: 0.09 BASO ABSZ: 0.01 süllyedési sebesség 9mm/óra. Vizelet vizsgálatok: Általános vizelet vizsgálat Hemoglobin: Negatív Urobilinogén: normális Bilirubin: negatív Fehérje: negatív Nitrit: negatív glukoz: negatív Aceton: negatív pH 5.0 Fajsúly: 1020 Vizelet üledék vizsgálat: Fehérvérsejt: 0 laphámsejt:0 Vörösvértest:0 Cilinder: 0 Baktérium: 0 Klinikai Kémiai: Nátrium, szérum: 141 Kálium, szérum: 4.4 Klorid: 103 Totál vaskötö kapacitás: 63.4 Vas: 10 Transzferrin szaturáció: 13.39 Totál transzferrin: 2.95 GOT (ASAT): 61 GPT(ALAT): 63 GGT:22 Total bilirubin: 7 Alkalikus foszfatáz: 572 Endokrinológia: TSH: 2.87

A gyermek laboratóriumi eredménye gyakorlatilag normális, a vas tûnik kevésnek, de ennek normál értéke laboratóriumonként változik.
(Dr.Tausz István)

3744. Mozgásfejlôdés, önállóság (5 hónapos kislány) (2009.07.28.)
Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem a következô: Kislányom augusztus 1-jén lesz 5 hónapos. Jókedélyû, nyugodt, kegyensúlyozott gyerek egészen pár napos kora óta. 6 hetes kora óta átalussza az éjszakát (este 8 órától reggel 6-7 óráig). Kb. három héttel ezelôttig reggel csak szopizni kelt föl és már aludt is tovább egészen 1O óráig, ma már kevesebb az alvásigénye. Születése óta anyatejes baba, pár napja kap kiegészítésként napi egyszer zöldséget (utána közvetlenül szopizik még, tehát nem váltottunk ki és nem is szándékozunk egy darabig kiváltani anyatejes étkezést). A hozzátáplálást ezért kezdtük el, mert fogyott, de a kivizsgálásokon nem találtak rendellenességet, így arra gyanakodtunk, hogy a dologban a sok mozgás volt a ludas. A mozgásfejlôdése elég gyors, három hetes kora óta hasonfekve tartja magát, kiemeli és forgatja a fejét, kb. 2,5 hós volt, amikor a hátáról a hasára fordult, és 3,5 hós kora óta mindkét irányba forog a hasára és vissza. Nagyon szeretne hason játszani, erôsen kinyomja magát a két kezén és szépen kúszik hátrafelé. Mivel elôre nehezebben megy, ezért gyakran megharagszik. A térdeit is maga alá tudja már húzni, szóval kisérletezik mindenhogy az elôrehaladással. Ülni is szépen ül, de nem merem ülôhelyzetbe tenni kitámasztva sem, mivel korainak tartom. Amit nagyon szeret, de szintén ritkán csináljuk, az az, hogy kézenfogva állóhelyzetbe húzza magát, stabilan a talpán áll és nagyon boldog! Tegnap megtámaszkodott az alacsony asztalunkban és minden segítség nélkül egyedül állt. Ugyan neki ez nagy boldogságot okoz, de én félek, nem teszek-e rosszat neki, amikor hagyom állásba felhúzni magát, hiszen ô ezt segítséggel teszi, nem önállóan áll fel. Ha már állóhelyzetben van, akkor egyedül is áll, de felállni nem tud még - a korából adódóan érthetô módon - egyedül. A kérdésem tehát az, hogy ártok-e a gyermekemnek, ha segítek neki ilyen mozdulatokban, konkrétan ha állóhelyzetbe helyezem ôt? Köszönöm szépen Tiszetelettel Zsófia

Amíg önállóan nem tud felállni, addig nem javaslom, hogy helyezze álló helyzetbe, még ha meg is tud így állni.
(Dr.Tausz István)

3745. Székrekedés (4 éves kislány) (2009.07.28.)
Tisztelt Doktor! 4 éves kislányom már több, mint 1 éve küzd székrekedéssel. Sajnos kevés gyümölcsöt és zöldséget eszik. Gasztroenterológus tanácsára Laevolac szirupot adok neki, szinte minden nap, de így van, hogy 4-5 napra van csak széklete. Nemrég felkerestünk egy homeopátiás orvost aki Graphites CH5-öt ajánlott reggel és este 4-4 golyót. Két hétig használt is, két naponta volt széklete a kislánynak, azóta viszont még a 4. nap sem, úgyhogy 5. nap megint szirupot kellett adnom. Sajnos a doktor, akinél voltunk szabadságon van, több mint 1 hónapig nem tudom telefonon sem elérni. Egy ismerôsöm ajánlotta a Causticum 9 CH-t, de orvosi javaslat nélkül nem merem beadni a kislánynak. Az lenne a kérdésem, hogy adhatom-e neki és milyen mennyiségben? Válaszát elôre is köszönöm.

Sajnos én nem tartom megfelelô kezelési módnak a homeopátiás készítményeket, mint ahogy Ön is tapasztalta, hatása csak átmeneti volt. Javaslom a Laevolac adásának az emelését és ki lehet egészíteni napi 2x1 evôkanál paraffin olajjal.
(Dr.Tausz István)

3746. Hasfájás evés után (16 éves fiú) (2009.07.28.)
Tisztelt Doktor úr! Nekem olyan problémám van, hogy amikor reggel felkelek, úgy érzem éhes vagyok, de amikor eszem egy kicsit azonnal megfájdul a gyomrom. Napközben elmúlik, de ha jön az evés, akkor kezdôdik elölrôl. Az evések után még fáj a gyomrom, olyan 1-1,5 órát, aztán elmúlik. Néhány éve volt már ilyen, de akkor nem ettem és nem ittam, ezért kórházba kerültem. Várom válaszát! Egy 16 éves fiú

Javaslom, hogy keressél fel egy gastroeneterológust.
(Dr.Tausz István)

3747. Hipp tea (3 éves kisfiú) (2009.07.28.)
Tisztelt Doktor! Kisfiam novemberben lesz 3 éves, s kb.6 hónapos korátol (addig kizárólag csak szopizott) Hipp teákat iszik. Kérdésem az lenne, hogy adhatom-e neki tovább, vagy ilyen hosszú távon esetleg káros is lehet? Megjegyzem azért vizet is iszik néha, de keveset, állandóan a teát kéri, képes napi 1.5-2 litert is meginni, emellett még mindig szopizunk (valahogy arról képtelen lemondani :-)). Válaszát elôre is köszönöm!

Nem ártalmasabb a Hipp tea, mint más tea, vagy szörp. Sajnos a napi 1,5-2 liter tea elveszi az étvágyat és a fognak is ártalmas. Javaslom, hogy csak vizet kapjon a gyermek.,
(Dr.Tausz István)

 
Dr.Tausz István válaszai, 2009.08.25.
3748. Orrvérzések (6 éves kisfiú) (2009.08.25.)
Tisztelt Doktor Úr! 6 éves fiú unokámmal kapcsolatban kérem segítségét. Kb. 2 éves kora óta sokszor és erôsen vérzik az orra. Ezek a vérzések nem köthetôk igazán semmihez, jelentkeznek éjjel, nappal, mozgásos és nyugalmi helyzetben egyaránt. Hol az egyik, hol a másik orra vérzik. Korábban kapott Rutascorbint, amit idônként szed. A szülôk, akik egyébként nagyon odafigyelnek a gyerekekre, ennek nem tulajdonítanak jelentôséget. A másik nagyszülôkkel együtt úgy gondoljuk, hogy valamilyen kivizsgálás jó lenne, fôleg azért, mert pszichésen is megviseli a gyereket. Kérdésem, hogy aggodalmunk jogos-e, s ha igen, mit javasol, amit a szülôk felé továbbítani tudunk. Köszönettel: K.I.

Valószínûleg az orrnyálkahártya gyenge és egy ér megreped. Javaslom, hogy a következô orrvérzés után 24h belül vigyék el gégész szakorvoshoz, aki az orrnyálkahártyát meg tudja ecsetelni.
(Dr.Tausz István)

3749. Hydrocele mûtét (2009.08.25.)
Tisztelt Doktor úr! Kisfiam mütétje idén tavasszal volt, hydrocelével mütötték. Kérdésem pedig az lenne, hogy kiújulhat e neki, illetve hogy mire figyeljünk? köszönöm a válaszukat timi

Nem valószínû, hogy kiújul a hydrocele. Figyeljék a here nagyságát.
(Dr.Tausz István)

3750. Véres széklet (12 éves kisfiú) (2009.08.25.)
Tisztelt Doktor Úr! A most 12 éves fiam baba korban kövérke volt, azóta nagyon sovány. Ma székletével együtt vért is ürített, amely folyékony állapotú volt, élénk piros. Tehát nem a székletet színezte meg, hanem hát mellette, vele együtt ürült. Mi lehet a probléma? Nagyon bízom benne, hogy nem valami komoly! /Nagyon válogatós, amit megeszik azt is nagy részt csak ketchuppal... hátha fontos... / Válaszát tisztelettel köszönöm!

Javaslom, hogy mutassák meg sebésznek, elképzelhetô, hogy egy kemény széklettôl berepedt a végbélnyílás, vagy aranyere van.
(Dr.Tausz István)

3751. Bölcsödei beszoktatás és szobatisztaság (2009.08.25.)
Tisztelt Doktor úr! Azzal kérdésel fordulok Önnhöz, hogy a kisfiam már 2.hete ujra jár bölcsödébe, mert 1 honapra szünet volt. Addig velem volt otthon. A gond, ha annak nevezhetem, bölcsiben nem szol, hogy pisilni vagy kakilnia kell, pedig a gondozonök rendszeresen viszik wc-re vagy bilire, de hiába. De du.-ra feloldodik és akkor a kisfiam szól, hogy wc-e kell. Már szobatiszta, mi lehet a gond, miért nem szol?? Reggel ugy válunk el a bölcsibe szinte ordit, alig kap evegöt ugy sir. Nem akar ott maradni. Kiabálja, hogy anya. Semmi családi gond, probléma, semmi trauma nem érte, szeretö jo családban van, mindent megkap, amit egy 2 éves gyerek megkaphat. Mi lehet akkor a gond?? Sajnálom, néha sirok is, hogy ott kell hagyjam, de muszáj, mert dolgozok, nincs kire bizzam. Elöre is köszönöm válaszát. Tisztelettel: egy aggodó anyuka

A kérdésében a választ is megadta. Szeretô, gondos családban nevelkedô kisgyermek nem akarja, hogy a szülei otthagyják, ez természetes. Ez a psychés trauma okozza a pisilési problémát. Lassan megszokja a bölcsödét és a probléma is megoldódik, nem rontott el semmit.
(Dr.Tausz István)

3752. Kiütés, viszketés (1,5 éves kisfiú) (2009.08.25.)
Tisztelt Dr. Úr! Kérdésem a következô. 1,5 éves kisfiamnak pelenka kiütése van. 2 hete már próbáltam többféle kenôcsöt és nem használt, ma már az egész terület vörös és száraz, ráadásul még viszket is neki. Mindezek tetôzésére 2 napja sok apró kiütés jelent meg rajta, ami a Fenistil csepp hatására elmúlik majd ismét visszajön. Szeretném kérdezni, mit tanácsol mit tegyek? Köszönettel

Sajnos nem látom a kiütést és nem tudom, hogy milyen kenôcsöket próbált meg. Ha még nem próbálta, javaslom, hogy Canestennel kenje be a piros területet.
(Dr.Tausz István)

3753. Máj tapintása (1 éves kisfiú) (2009.08.25.)
Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 1 éves. Orvosi tanácsadásokon a lépe és a mája általában nem tapintható. Egyszer volt elérhetô a mája, és utána hamarosan kiderült, hogy húgyúti fertôzése van. Az antibiotikumos kezelés után újra nem volt tapintható a mája. Most újra elérhetô, de doktor nénink nem foglalkozott vele. Én azonban aggódom, hogy valami (esetleg komoly) betegség van a háttérben. Gondolom, nem ok nélkül lett újra elérhetô. Mi lehet az oka? Kell aggódni? Köszönettel, tisztelettel: Alexandra

Csecsemôkorban nem jelent problémát, ha a máj és a lép elérhetô. Ha meghaladja a bordaívet 1 akár 2 harántujjal, az már kóros.
(Dr.Tausz István)

3754. Homlokvarrat (2,5 éves kisfiú) (2009.08.25.)
Kedves Doktor Úr! Kisfiam két és fél éves és a kis buksiján a homlokvarrat vonalszerûen kiemelkedik, egészen a kutacsáig (olyan kis tarajas). A kutacsával nem volt semmi probléma, fejecskéje szabályos, fejkörméret növekszik, a gyerkôc jól fejlôdik. Igazi kis gengszter. 1 éves kora körül vettük észre, az orvosunk szerint nem kell nagy jelentôséget tulajdonítani a dolognak. Így is tettünk. Most megint rámtört az aggodalom, hogy esetleg mégis van valami gond ezekkel a varratokkal... persze a gyerkôccel továbbra is minden rendben van, beszél, énekel, bukfencel, rosszalkodik... ahogy azt egy két és fél évesnek tennie kell. Kérném állásfoglalását, köszönettel, Bori.

Szerintem sem kóros ez a jelenség.
(Dr.Tausz István)

3755. Testmagasság (10 éves kislány) (2009.08.25.)
Tisztelt Doktor Úr! A kislányom 10 éves lesz 2009 októberben és nagyon alacsonynak tartom az osztálytársaihoz képest, a magassága 129 cm és 29 kg, koraszülött volt 2100grm és 47 cm-el született. A férjem 172cm én 156 cm vagyok. Kérdésem: Normális ez a magasság? vagy valami rendellenesség áll fenn?

Ezek az értékek a normális alsó határán vannak.
(Dr.Tausz István)

3756. Cumizás (5 éves kislány) (2009.08.25.)
Üdvözlöm. Kislányom 5 éves és még nagyon sokat cumizik, nemcsak elalváskor hanem napközben is, ha otthon van, szinte egész nap a szájában tarja. Közösségben viszont nem kell. Ez normális vagy van valami a háttérben? köszönöm válaszát.

Az alábbi website-on Ön is tájékozódhat: www.orvosaneten.hu/
(Dr.Tausz István)

3757. Vizeletgondok, vesemedence (3 éves kisfiú) (2009.08.25.)
Tisztelt Doktor Úr! Hajdúszováton élünk. 3 éves kisfiunk vesemedence tágulattal született. Volt olyan gyerekorvos aki azt mondta, kinövi majd, nincs aggodalomra ok, volt aki rendszeres kontrolra küldött a nefrológiára, azóta is járunk. 3 havonta vízeletet kell vinnünk és ultrahangos vizsgálatnak is alávetik a vesetájékát. A bal olali pyelonja szokott nagyobb lenni, de egyszer a jobb oldalinál is volt növekedés. Legutóbbi vizsgálatnál az uréter volt a szokásosnál jobban megduzzadva, ezért a doktornô sumetrolim cseppes kezelést írt elô 30 napig. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a vizeletvizsgálat mindig negatív volt. Havonta a háziorvos is ellenôrzi renszeresen a vízeletét, eddig mindig rendben volt minden. Ezalatt a 30 nap alatt a fiúnk reggeli vízelési rendellenességre panaszkodott, többször is jelezte, hogy mindjárt bepisil, de vízelet viszont nem volt 1 csepp sem. Minden reggel 2-3 ilyen alkalom volt, aztán aznap már nem volt panasz. Jeleztük a doktornônek ezt, aki a vízeletvizsgálatnál nem állapított meg fertôzést, a kálcium tartalma normális volt, viszont egy kis homokot talált a vízeletében (ez kb. 35 napon lehetet, hogy elkezdte szedni a sumetrolimot). Azóta diétát írt elô számára, és kap vizelethajtó rowatinex cseppett, napi 3*1 csepp. Viszont a sumetrolios kezelés vége és a rowatinexes kezelés elkezdése között eltelt kb. 1 hét, ami alatt megszüntek a korábbi reggelni vízeletkiválasztásos problémái. Lehet a sumetrolin okozta ezeket a panaszokat? E gyógyszer tájékoztatójában azt olvastuk, hogy a sumetrolim bevitelével szulfonamid kristályok képzôdhetnek a vizeletében. Ezek okozhatnak a fentiekben leírt problémát? Válaszát elôre köszönjük! Tisztelettel, aggódó szülôk

Nem valószínû, hogy a Sumetrolim okozta a panaszokat.
(Dr.Tausz István)

3758. Tejfogyasztás (2 éves kislány) (2009.08.25.)
Tisztelet Doktor Úr! 2 éves kislányom naponta 6-8 dl tejet megiszik, ebbôl sokszor este 4 dl-t egyben. 11 hónapos koráig anyatejet ivott, fokozatosan szoktunk át a babatejre, majd tehéntejre, de az \"adag\" megmaradt. Egyébként a napi folyadékbevitele nem túl sok, összeségében éri el az 1 litert, teát kicsi kora óta nem hajlandó elfogadni, vizet és néha gyümölcslevet iszik. Érdeklôdnék, hogy mennyire egészségtelen, terheli a veséjét a túl sok tej fogyasztása (emellett még fogyaszt tejterméket), illetve - ha kell - mivel lehetne ezt kiváltani. Válaszát elôre is köszönöm!

Javaslom a rendszeres vizelet vizsgálatot, és a UH kontrollt.
(Dr.Tausz István)

3759. Székletgondok és rossz étvágy (3 éves kislány és 13 hónapos kisfiú) (2009.08.25.)
Tisztelt Doktor Úr! Két gyermekem van, két különbözô problémával fordulnék Önhöz tanácsért. 3 éves kislányomnak nagyon ritkán kb. hetente 1-2-szer, több próbálkozás után van széklete, ami nagyon kemény, nagyon nehezen sikerül neki a székelés. Alapvetôen jó étvágyú, sok folyadékot iszik, gyümölcsöket, joghurtokat szívesen fogyaszt. Ez a probléma pár hónapos korától fennáll. Van valami szirup vagy csepp, vagy más megoldás ami kíméletesen segítene a problémán? Másik kérdésem a 13 hónapos kisfiammal kapcsolatos, 3550 gr-al és 56 cm-rel született, most alig több mint 8 kg és 80 cm. Fél évesen volt egy hányós-hasmenôs fertôzése, amikor 7 kg körül volt a súlya, akkor fogyott és azóta sem hízott túl sokat. Most sajnos ismét beteg lett, ami megint fogyással járt. Kb. napi 4-500 ml tápszert eszik, ezen kívül 50-100 gr gyümölcsöt és ugyanennyi fôzeléket naponta, illetve 1-2 babapiskótát vagy kekszet elrágcsál. Más folyadékot, teát keveset fogad el. Mivel növelhetném az étvágyát? Válaszukat elôre is köszönöm! Tisztelettel: R. Adrienn

A kislánynak javaslom a Duphalac szirupot, a kisfiúnak pedig egy vérképet javaslok, mert lehet, hogy vashiányos.
(Dr.Tausz István)

3760. MMR védôoltás és vérszegénység (2009.08.25.)
Tisztelt Doktor Úr, kérdésem a következô lenne: Kislányom szeptemberben kellene hogy megkapja a MMR elleni védôoltást. A gyermekorvos vérszegénységet állapított meg nála (hemoglobin 75), de azt mondta, hogy nem gond, majd kap vaskészítményt, azért bevakcinálja. Érdekelne, hogy kontraindikált-e a vakcina beadása vérszegénység esetén, vagy nincs közötte összefüggés? Én személy szerint tartok attól, hogy ellenjavalt, és ebben az esetben nem engedném. Mi lenne a szövôdmény hosszútávon? Válaszukkal leköteleznének: Sné

Vashiány ellenére nyugodtan be lehet adni a védôoltást, nem kontraindikált.
(Dr.Tausz István)

3761. Székletgond, segédeszközzel (3,5 hónapos) (2009.08.25.)
3 és fél hónapos kisunokám anyatejes. 2 hónapos korától gond a széklet. 5 nap nem széklet után a kúp sem használt. 8-9.napon a gyerekorvos egy mûanyagcsöves eljárást ajánlott /nevét a csônek nem tudom/. Nagy nehezen siker volt. Azóta is ez van. Én aggódom, hogy akár fizikális sérülést szerezhet, akár a végbél ill. bélrenszer \"sérülését \" szerezheti. Nem szeretnénk, ha ehhez hozzászokna. Szépen fejlôdô kislány 6300gr most 66 cm. Felneveltem én is két gyereket, egynél a gyufaszálnyi kúp hozott eredményt, majd a gyümölcsök. Sajnos a mostani trend, hogy gyümölcsöt még ne adjunk, ha anyatejes és ha a vizeletben elég a \"súly\" nincs gond. Nem értek egyet, mert szegény pici szenved és félô, hogy a csövezéshez hozzászokik és kárt szenved. Ezenkivül valamilyen szirupot is kapott, pici eredmény. Szerintem lehetne adni valamilyen gyümölcspépet, hátha jobb lenne, mint a csô. Válaszát elôre is köszönöm Erika

Lehet, hogy furcsa lesz, amit javaslok. Azért nem kakil a baba, mert az anyatejet hasznosítja, ha majd rostosat kap, akkor lesz széklete. Vagyis próbálják meg, hogy nem dugnak bele csövet, nem adnak neki szirupot, egy kis ôszibarack levet nyugodtan kaphat. Várják meg, hogy magától milyen széklete lesz, valószínûleg krémes állagú lesz a kijövô széklet. Ne használják a csövet!
(Dr.Tausz István)

 
elôzô kérdések következô kérdések
     
| egyszervolt.hu | napocska.hu | mese.tv | minifilm.hu | valogatott.hu |