válaszol:
Dr. Mészner Zsófia
gyermekinfektológus,
az Országos Gyermekegészségügyi Intézet
főigazgatója
Kérdések Válaszok
Következô kérdések és válaszok: 21 -40, 41-60, 61-80, 81-100, 101-122
20. Fáj a lába (2005.01.03.)
Tisztelt Doktorn›!
13 hónapos kisfiamnál 2 napja tapasztalom, hogy a bal lábát felemeli, és keservesen sír. Láthatóan fáj neki. Már 11 hónaposan elindult, és azóta is ez a kedvenc foglalatossága, illetve volna, ha nem fájna neki!
Nem tudom, hirtelen mi lett vele!
Küls›leg nem látszik semmi a lábán, és ha ül, alszik stb. akkor sem fáj, csak ha menni próbál.
Hová forduljak problémámmal?
Ditta
Elsônek a házi gyermekorvoshoz, és ô eldönti, hogy szükséges-e konzultálni orthopaedussal is. Ne halogassa a dolgot, intézkedjen minél hamarabb.
Mészner drnô
19. Veri a saját fejét (2005.01.03.)
3 éves hármas ikres szěl›k vagynuk az ikreknek van egy bátyjuk, aki 9 éves. Az ikrek közül kett› egypetéjě a harmadik nem. Lombik program keretében születtek, betöltött 32. hétre, tulajdonképpen izgulósan, de semmilyen komplikáció nem lépett fel és azóta sem vettünk észre semmit.
Elôzményeknek ennyit.
Gondunk az, hogy az ikrek közül, aki nem egypetéjě a másikkal, András, esténként ill. alvás közben veri a fejét nem tudom, mit tegyünk?
Érdekelne, van-e másnál is, kinövi, vagy ez valaminek a jele, vagy ne foglalkozzunk vele?
Ha oda megyek megsimogatom, becézgetem, egy ideig nem csinálja, de ez csak egy, vagy fél óra.
A leírt tünet leginkább akkor szokott elôfordulni, ha valamiért egy kisgyermek nem érzi megfelelôen biztonságban magát, szeretethiánya van, vagy úgy érzi, ôrá személy szerint nem jut elég figyelem - de ennyibôl, amit megírt nekem, nem állapítható meg konkrétan semmi, ehhez meg kellene ismerni a családjukat, a gyerekeket magukat. A házi gyermekorvostól kérjenek tanácsot, hogy hol van az önök lakhelyéhez legközelebb olyan gyermekpsychológiai rendelés, ahová fordulhatnának.

Mészner drnô
18. Mi az a NSC? (2005.01.03.)
Mit jelent az NSC? vagy Milyen ország az NSC? Sajnos, fogalmam sincs. Milyen szövegösszefüggésben olvasta? Talán abból ki lehet következtetni.
Mészner drnô
17. Mennyi a pulzusuk? (2005.01.03.)
Tisztelt Doktornô!
Azt szeretnem kérdezni, hogy a kisgyerekeknek mennyi a pulzusuk, mert a kisfiamnál azt tapasztaltam, hogy olyan hevesen ver a szive, hogy számolni sem tudom. Ez felkelés után is ilyen gyors, nemcsak játék közben.
Az újszülöttöknek, csecsemôknek és kisgyermekeknek normális körülmények között is szaporább a pulzusa a felnôttekénél. Az egyes korcsoportok normálértékein belül is van eltérés a fizikai aktivitástól, érzelmi állapottól függôen. Mind a csecsemô-, mind a kisgyermekkorban rendszeresen ellenôrzi az alapvetô (vitális) měködéseket, így a pulzus számot is, a védônô, ill. a gyermekorvos, az úgynevezett statusvizsgálatok során. Ha ezt a jelenséget csak újabban észleli, elsô lépésként hozzájuk ajánlom, hogy forduljon.
16. Rossz szájszag (2005.01.03.)
Kedves Doktornô!
A 4 éves kisfiamnak sajnos folyton visszatérô rossz szájszaga van.
Hiába tartom be a 2 hetes bismuthos kúrát, rövid idô elteltével ismét jelentkezik a rossz lehellet. A gy.orvos szerint ezt baktérium okozza a gyomorban, a vérvételt sem ajánlja, biztat, hogy csak ideiglenes a probléma a gyerek ezt kinövi.Önnek mi errôl a véleménye?
A "két hetes bizmutos kúrát" én még sosem ajánlottam senkinek sem, mivel nem ismerem. Igen kevés olyan kórkép létezik, amelyiknél a lehellet szaga jellegzetesen eltér, ezeket azonban a háziorvos is azonnal észrevenné. Amennyiben a háziorvos nem tartja kórosnak a kisfiú lehelletének szagát, valószíně, hogy valóban jóindulatú, és múló jelenségrôl van szó. Csukott szájjal lélegezni mindenkinek ajánlott, a napi minimum 2x, de inkább 3x végzett fogmosás is, a közbeesô idôben meg minél kevésbé kell a kérdéssel foglalkozni, nehogy kóros betegségtudatot alakítsanak ki a gyermekben.

Mészner drnô
15. Sokat köhögnek, gyakran betegek (2005.01.03.)
Kedves Doktornô !
Gyermekeim 5 és fél és 2 és fél évesek. Szinte havonta köhögnek, folyik az orruk, idônként belázasodnak, a nyári idôszakot kivéve. A nagyobbik gyermekem már kevesebbet betegeskedik, de amikor annyi idôs volt mint a kicsi, ô is állandóan antibiotikumokat szedett. Hiába próbálkozunk tüneti szerekkel, amikor még nincs lázuk, 2-3 nap múlva belázasodnak és viszem ôket vissza az orvoshoz. Ekkor általában mindig antibiotikumot ír fel, mivel piros a torkuk, vagy légcsôhurut stb.
Hallottam már korábban is arról, hogy nem kell mindig antibiotikum, de akkor mit tegyek? Ugyanis olyan is volt már, hogy utána (bár lehet hogy nem ebbôl adódóan) pl. középfülgyulladása lett a kicsinek,vagy arcüreggyulladása a nagyobbiknak, igaz ez utóbbi csak egyszer fordult elô, a kicsinek kb. 3-szor. Ha a köhögés, orrfolyás miatt nem viszem orvoshoz, és késôbb szövôdménye lesz, csak magamat vádolom, hogy biztosan azért. De valahol mégis azt gondolom, hogy valóban lehetne más megoldás is, mint havonta-kéthavonta antibiotikum. Szeretném a gyerekeimet megkímélni az antibiotikumtól, amikor csak lehet.
Mit tegyek, amikor köhögnek stb.? A köptetôk nem ártanak? Több vitamint kellene adni nekik ? Mi a véleménye az aloe-vera-ról?
Szíves válaszát megköszönve, tisztelettel:
M.A-né.

Egyébként megrendeltem a Mit tegyünk ? ... c. könyvet is, remélem segítségemre lesz.
Remélem, hogy a könyv elolvasása után már könnyebb lesz döntenie abban, mikor, mit tegyen. Ugye, ön sem gondolja komolyan, hogy általánosságban megválaszolható az a kérdése, hogy mit tegyen, ha köhög a gyermeke - számos egyéb körülmény ismerete nélkül?

A köptetôk sem csodaszerek, helyük a száraz, erölködô köhögésben lehet, messze nincs annyit szükség rájuk, mint amennyiszer alkalmazzák ôket.

Az egyes vírusfertôzésekhez a késôbbiekben kapcsolódó baktériumok okozta fertôzések - mint pl. az említett piros torok, láz, majd középfülgyulladás - nem elôzhetôek meg, sajnos, a kezdettôl adott antibiotikum kezeléssel, csak azt lehet elérni ezzel, hogy az alkalmazott szerre rezisztens kórokozó játssza a fôszerepet a bekövetkezô fertôzésben. Tehát attól nem lesz egyetlen gyermek sem kevesebbet beteg, ha a lázára, piros torkára, hörghurutjára, náthájára, köhögésére - ami zömében vírusfertôzés - antibiotikumot kap...

Értem én a dilemmáját is - ön szülô és nem szakember, hogyan is bírálhatná felül a szakember döntését. Adott esetben errôl én is lebeszélném, hiszen a felelôsség akkor önre hárulna teljes mértékben, bármi újabb baj támad. De, ha ön is azt látja, hogy a gyermekei nem egy, nem két, hanem igen sok esetben kapnak antibiotikumot, holott valószínětlen, hogy csakis nekik lenne minden esetben baktériumok okozta fertôzésük, miközben tudjuk, hogy ezek aránya ebben az életkorban az összes fertôzés maximum egyötöde, akkor el kell gondolkozzon azon, hogy nem lenne-e érdemes mindezt ôszintén megbeszélnie a doktorral, ha nem megy, akkor pedig másik gyermekorvoshoz fordulnia, ha megteheti.

Mészner drnô
14. Folyamatosan beteg (2004.12.17.)
Négy éves kicsifiúnk szeptembertôl óvodás lett - két hétre. Azóta itthon van, s folyamatosan beteg. A tünetek hol felerôsödnek, hol alábbhagynak. Láz, köhögés, orrfolyás mellé társult arcüreg-és középfülgyulladás, masztoiditisz és 10 nap kórház, hétféle (!) antibiotikum-kúra (kanalasok, injekció, vénás). Jelenleg kamillázás, Bioparox, Broncho-vaxom, infra. Javul, javulgat, de a köhögés, orrfolyás csak nem múlik, olykor még egy kóbor hôemelkedés is jelentkezik. Allergia-teszt van folyamatban, hátha ott az ok. Ajánlottak egy c-vitamint és cinket tartalmazó garatspray-t. Ismeretlen a termék, gyártója USA-beli, forgalmazója egy bp-i Kft. Interneten nem találok a termékrôl semmit, bioboltban vettük. A felsorolt terápia mellett alkalmazhatom-e? Merjem? Vagy inkább ne?... Megrendeltem a \"Mit tegyünk?\" könyvet. Hátha... Örülök, hogy megvette a könyvet - kérem, hogy írjon vissza, ha elolvasta. Én nem próbálkoznék "csodacseppekkel", errôl az útról lebeszélném. Még az allergia vonallal is óvatos lennék, olyan esetrôl ugyanis alig tudok, ahol történt vizsgálat, és ne állapítottak volna meg számos "allergiát"..

A gyermek ismerete és vizsgálata nélkül konkrétan természetesen nem írhatok Önnek semmit - általánosságban véve az elmondottakból számomra az derül ki, hogy a fô baj olyan középfülgyulladás lehetett, aminek nem volt igazán sikeres a gyógyítása, és az emiatt kialakult komplikációkkal küzdenek azóta is.

Mészner drnô
13. Állandóan szipog (2004.12.17.)
Kedves Doktornô!
6 eves kisfiam kb 1 hónapja állandóan szipog, de ha kifújja az orrát, akkor levegô jön, ugymond trombitál. Gyerekorvosunk bioparoxot javasolt. Használatával jobb lett, de egy hét múlva újra kezdôdött. Ma voltunk a gégészeten és a vizsgálat után vérzett az orra. A Doktor úr minden kérdés nélkül azt mondta, hogy ki kell venni az orrmanduláját. Megállapítása az volt, hogy nagyobbak a mandulák. Nem túl gyors diagnozis ez? Sosem volt problémánk, nem kellene elôszor valami gyógyszeres kezelés, aztán ha nincs más megoldás, csak akkor a mětét?
Aktuális kérdésem pedig az lenne, hogy még most is véres váladékot fúj az orrából, normális ez egy ilyen vizsgálat után?
Egy hat éves gyermek gondos vizsgálatával szakember azt éppen meg tudja mondani, hogy az orrmanduák nagyobbak-e, mint ami elfogadható, tehát az elsô kérdésére a válaszom az, hogy a diagnózis adott esetben lehet ilyen "gyors". (Mindennek hátterében állhat sok olyan, régebben elszenvedett légúti vírusfertôzés, ami elvezethetett az orrmandulák növekedéséhez anélkül is, hogy kifejezetten ilyen panaszok - mint az említett "trombitáló orrfújás" korábban elôfordultak volna.)
Az már egészen más kérdés, hogy ilyenkor mi a megoldás, mert a mětét lehet indokolt, ám egyáltalán nem sürgetô az elvégzése, hiszen krónikusan -hosszú idô alatt - kialakult helyzetrôl van szó. Gyógyszeres kezelést én biztosan nem ajánlanék, nincs ugyanis legjobb tudomásom szerint semmilyen csodaszer, amivel az orrmandulák megkissebbíthetôek. Az orrvérzés, ill. orrfújásra a véres orrváladék miatt pedig legjobb volna vissza menni a gégészetre, hogy megnézzék, nem történt-e sérülés, amit el kellene látni, ill. nem találják-e az orrban lévô nyálkahártyát igen száraznak - ez télen gyakori eset - ami orrkenôccsel meggyógyítható.

A mětétet illetôen a döntés több körülmény mérlegelésén szokott alapulni, ebbôl néhány, szerintem fontos:
-bizonyos idô - pár hét - elteltével ismételt vizsgálat ugyanott, ahol az elsô történt, megállapítandó, hogy ugyanilyen helyzetet állapít-e meg?
-van-e a gyermeknek éjszaka horkoló légvétele, orrhangú beszéde?
-mi a véleménye minderrôl a gyermeket legjobban ismerô házi gyermekorvosnak?

Mészner drnô
12. Földhöz veri a fejét (2004.12.17.)
Egy éves kislányomnál kb. másfél hete állandósult, hogy tiltás esetén fejét a földhöz veri. Így vezeti le a dühét. Rendszeres elôfordulásnál kell-e szakemberhez vinni? A gyerekorvosnak említettem legutóbb, de csak azt válaszolta, hogy szoktak a gyerekek így viselkedni. Én azonban félek, hogy valami maradandó károsodása is származhat ebbôl. A gyermekorvossal értek egyet - minél kevésbé kell a dologra felfigyelni, akkor ugyanis célját veszti, és abba fogja hagyni magától is. Próbálgatni kezdi az akaratát, mivel tudna "uralkodni" a környezetén - ha mégis nem akarna ezzel fölhagyni, pszichológus tanácsát kérném.

Mészner drnô
11. Mennyit egyen a gyerek? (2004.12.17.)
Mennyire kell szigorúan betartani az elôírást tápszeres etetés során?
Az 5 hetes babám 170ml -t eszik 6x egy nap... 4kg volt a születési súlya és most 5320 g. Mit tanácsol? Csökkentsem az adagját akkor is, ha Ô kiköveteli és addig nem nyugszik, amíg meg nem eszi a megszokott mennyiséget!?
Segítségét kérem, mert tanácstalan vagyok.
A tápszerért kevesebbet kell "dolgoznia" a babának, mint az anyatejért kellene, ezért aztán többet is akarnak ugyanannyi erôvel enni - nem ajánlom, hogy túllépje a tanácsolt adagokat, mert így is rengeteget hízott már ez a kicsi... Merev szabályok egyébként nincsenek, de a védônô és a gyermekorvos útmutatásai tapasztalatokon alapulnak, hallgasson inkább rájuk.

Mészner drnô
10. Túl sok a tápszer? (2004.12.17.)
Két hét után nem tudtam szoptatni a most 5 hetes kislányom. Tápszerezzük és az egyszeri adagja 130 ml lenne, de Ô nem elégszik meg ennyivel és 170 ml körül eszik. Megpróbáltunk leállni, de nem ment, követeli az adagját. 30-40 dkg-ot hízik 1 hét alatt. Mit tegyünk? A védônô szerint nem adhatok neki olyan sokat. Kérem mondja el véleményét.
Köszönettel. Viktória.
Nem lehet látatlanban ilyen részletekbe menô tanácsot adni mást, minthogy hallgasson a védônôre és a gyermekorvosra, mert ôk biztosan a csecsemôt látva igyekeznek segíteni a tanácsaikkal. Ha már a szemályes véleményem kérdezi, úgy gondolom, hogy a gyereknevelés is elkezdôdik ilyen korán már, és egy kisbaba, bizony, nem irányíthat minden határon túl. Biztosan nem fog éhezni akkor sem, ha kicsit kevesebbet kap, viszont az biztosan nem válik hasznára, ha túl sokat és túl gyorsan hízik, ezért szoktunk határt szabni az adagokat illetôen.

Mészner drnô
9. Krónikus arcüreggyulladás (2004.12.10.)
Nagyfiam /12 éves/ állandó arcüreggyulladással küszködik egész télen. Már voltunk mindenféle vizsgálaton /allergia stb./ Mit lehet még tenni, mit tanácsol? Tapasztalt fül-orr-gége szakorvos tanácsát kérném - én bizalommal tudok fordulni pl. a Szent László kórházban dolgozó "csapathoz" - ôk sok keserves, éveken át tartó folyamaton is segítettek már.

Mészner drnô
8. Lázas, de más tünet nincs (2004.12.10.)
Mit tegyek ha lázas a gyerek de más tünetet nem észlelek? Ajánlom, hogy olvassa el a "Mit tegyünk? Iránytě szülôknek" c. könyv idevágó fejezetét, abból sok részletkérdésre is választ kap. A lázat általában véve csillapítani kell, de ennek javasolt módja és eszközei függnek több körülménytôl (pl. a gyermek kora, korábbi betegségei, általános állapota, stb.). Ha bizonytalan abban, mit tegyen, konzultálnia érdemes a védônôvel és a gyermekorvossal, akik mind a családot, mind pedig a gyermeket már ismerik.

Mészner drnô
7. Köhögés (2004.12.10.)
A 3,5 éves kisfiam már 2 hónapja felszakadóan köhög, semmilyen köptetô nem segít, bár amióta a Hustagilt kapja nem olyan görcsösen és kevesebbet. Az orrát nem tudja kifújni, annyira hátul-fönn van a váladék, ezért inkább visszaszívja. Arcüregét UHval vizsgálták, ami negatív lett, az orrmanduláját kézi kitapintással, amirôl nem mondtak semmit, csak hogy mutassuk meg a kórházi gégésznek is. Ô viszont orrmandula eltávolítást javasolt. Mindketten azt kérdezgették, hogy szörcsög-e, horkol-e amikor alszik és a száján veszi-e a levegôt, amire a valóságnak megfelelôen nemmel feleltem. Teljesen tiszta a légzése éjjel, csak nappal szörcsög és szipákol gyakrabban.
Lehet-e allergia? (ezt ugyanis még nem zárták ki)
Feltétlenül szükséges a mětét?
Nyilván nem lehet eldönteni látatlanban, hogy feltétlenül el kell-e távolítani az orrmanulákat - a leírtak alapján azonban semmi sürgetô nincs, lehet várni pár hetet és újból értékelni a helyzetet.

Mészner drnô
6. Felsír álmában (2004.12.3.)
Mi az oka annak, hogy az ötödik hónapban lév› kisfiam gyakran keservesen felsír álmából? Egy hete kapta meg a harmadik oltását, szerintem nem valószíně, hogy annak az utóhatása ez. Nem tudom, mi lehet az oka, a védôoltás biztosan nem - feltételezem, hogy álmodik valami számára ijesztôt. Ha a panasz rendszeressé válna, érdemes alvászavarokkal foglalkozó szakemberrel konzultálni - ilyen rendelés van pl. a Madarász utcai kórházban Budapesten.

Mészner drnô
5. "Harákol" a kamasz (2004.11.26.)
A hěvösebb idô (téli) beköszöntével mindig - tavaszig - harákol a kamasz gyerekem. (egyébként nem akar sapkát venni). Mit tegyek? Nem tudom, pontosan mit is jelenthet a harákolás - ha ez tényleg minden szezonban megjelenô panasz, és a rekedtség valamilyen formáját jelenti pl., akkor én gégész orvostól kérnék tanácsot.

A sapka kérdés nem megoldható - bármit mondunk, az utcasarkon úgyis leveszik, ha nem látjuk, bele kell törôdni... Én azt szoktam mondogatni, hogy meg fognak kopaszodni...

Mészner drnô
4. Orrmandula, garatmandula (2004.11.26.)
Kedves Doktornô!
6 és 4 éves kisfiamnak 2,5 évvel ezelôtt már kivették az orrmanduláját, mostanában gyakrabban voltak betegek (arcüreggyulladás, középfül gyulladás, torokgyulladás). Az orr-fül-gégész azt mondta, hogy nagyon pirosak és nagyok a garatmanduláik, úgyhogy esélyesek a torokmandula eltávolításra. Mikor kell mindenképpen kivenni a mandulájukat, kihúzhatjuk-e a telet enélkül és mennyiben javít ez a helyzetükön?
Köszönöm válaszát
A garatmandulák kivételével kapcsolatban nincs egységes szakmai álláspont, mindenesetre a leírtak - azaz a lobos és nagyobb mandulák - önmagukban biztosan nem elegendô indok. Szülôként azt ajánlom, hogy kérjen másik intézetben is véleményt, ha úgy érzi, inkább várna a mětéttel.

Mészner drnô
3. Nátha az iskolaszünet után (2004.11.26.)
Lányom közvetlenül az iskolaszünetek utáni napokban mindig náthás lesz, belázasodik, majd ez pár nap múlva szinte nyomtalanul elmúlik. Mi lehet az oka? Ozzi Erre a kérdésre nem lehet ennyi információ alapján válaszolni - a legvalószíněbb, hogy banális vírusfertôzésrôl van szó, aminek az iskola befejezésével való idôbeli egybeesése véletlen.

Mészner drnô
2. Hörghurutos gyerek
Nekünk hörghurutos gyermekünk van, 4 éves. Az orvos mindig azt mondja majd kinövi. Igaz-e?
Mindig félünk a befulladástól. Hapcival kezdôdik a betegség, aztán orrfolyás, kétnapi erôs köhögés, láz nincs.
Hogyan lehet kigyógyítani ebbôl? Már vettünk hidegpárásító készüléket, echinacea cseppet, méhpempôt, plantago szirupot is szokott kapni. Igaz, hogy kórházban egyszer volt, amikor befulladt. Utána, ha fulladt sem vittük az ottani állapotok miatt, inkább itthon kezeltük a z orvossal együtt. Inhalálós készülékünk is van sós vízzel, beroduallal inhaláljuk, esetleg kap köptetôt, spiropentet, kúpot, vagy pulmicortot, stb, amit az orvos javasol.
Még emelt családi pótlékot sem kapunk. Hogyan lehetne igényelni? Rengeteget költünk a gyerekre, s mégis téli hónapokban (szeptembertôl májusig) havonta egy alkalommal elôjön ez a probléma. Nyáron semmi probléma nincs. Most még a broncho vaxomot is kapja?
Mit javasol a doktornô?
Levelébôl azt látom, hogy Önnek tényleg érdemes elolvasnia a könyvet!

Nem lehet egyébként "általában" tanácsokat adni arra, hogy hogyan lehetne a 4 éves gyermek havonta jelentkezô légúti fertôzését elkerülni - ebben legtöbbet a házi gyermekorvos segíthet. Ô illetékes a családi pótlék ügyében is.

Mészner drnô
1. Anyatej vagy táp?
Kis, 6 hónapos fiúnk egyre nagyobb ellenállást tanúsít, amikor cicire kerül, a cumis evésektôl viszont lenyugszik és jót eszik. Ennek eredményeként rohamosan fogy a tej, és az étkezés jelentôs részét táppal kell megoldani.
Nem baj?
A ma elfogadott ajánlások a kizárólagos anyatejes táplálást (tehát azt, hogy a csecsemô csak szopjon) hat hónapos korig ajánlják, utána már nincs abban sem kivetni való, ha mást is eszik a kicsi. Tehát mindez nem "baj", hanem azt jelzi, hogy az elválasztás folyamata elkezdôdött. Beszélje meg mindezt a védônôvel és a gyermekorvossal is, ôk is meg fogják nyugtatni, hogy nem követ el semmilyen hibát.

Mészner drnô
Kérdések 2005. szeptemberétôl »
A kérdéseket név nélkül, vagy a levélíró által megadott álnévvel közöljük.