válaszol:
Dr. Mészner Zsófia
gyermekinfektológus,
az Országos Gyermekegészségügyi Intézet
főigazgatója
Kérdések Válaszok
További kérdések és válaszok: 1-20, 21-40, 61-80, 81-100, 101-122
60. Elváltozás a fejbôrön (2005.04.1.)
Ötéves kisfiam fejbôrén elváltozást tapasztaltam. Sárgás, körömnyi megvastagodott lemezkék. Babaolajjal bekentem fürdés, hajmosás elôtt, eltěnt. A fodrász után vettem észre, hogy az olajos lekenés helyén eltünt a haj. Gombás fertôzésre gyanakszom. Alapos átvizsgálás után a hajhiány körül szintén sárgás korpaszerě elváltozást találtam. Olajozni nem merem. Az ünnepek után tudok csak bôrgyógyászhoz fordulni, kérem segítsen, addig mit tudok tenni? Ugye nem kopaszodik meg az aranyhajú, fehér börě, gyönyörě fiam? A bôrgyógyász lehet azegyetlen megoldás, látatlanban nem adhatok tanácsot!

Mészner drnô
59. Kiütések: vírus vagy allergia? (2005.04.1.)
Kedves Doktorno!
Kétéves kislányom ügyében szeretnék kérdezni, aki elso gyerek tehát nincs sok tapasztalatom, ezért lehet, hogy problémák esetén túlzottan is aggódom!
Már egy-másfél éves korától fogva megjelennek a borén különbözo kiütések. Hol vészesebb, hol csak halványan. Voltunk allergia vizsgálaton ami szója és poratka érzékenységet mutatott ki. Zyrteck cseppet kap a kislány azóta. Ennek ellenére még mindíg elofordúlnak a kiütések, sot három hete a háziorvosnak is megmutattam, annyira csúnya volt a kis teste, oleg a bal oldala. A doktorno azt mondta hogy ezt egy virus okozza, aminek három hét a lefolyása, addíg ne kapjon a gyerek tejet és tojásfehérjét. De azért kérdezzem ki az alergiológus véleményét is. Ez meg is történt, o is ugyanazt mondta, amit a háziorvos. Kapta az ilyenkor szokásos gyógyszereket.
A foltokban lévo piros pöttyök azóta csak surüsödtek, és már más helyeke is elojött. Hál\'Isten nem viszket vagy fáj neki. Biztos, hogy nem a tej, tojás okozza, hiszen eddig nem volt problémánk emiatt. És folyamatosan szedi az allergia gyógyszert.
Ne nézessem meg inkább borgyógyásszal? Én és az apukája is hajlamos pl.ekcémára, és a család többi tagja is. Bár ez nem kimondottan ekcémás tünet. Azt hallottam hogy allergiát biztosan három éves kor alatt csak vérbol tudnak megállapítani, de nem merem az alargiológus doktornot megsérteni, mert különben nagyon szeretem. Viszont azt se szeretném, hogy fölöslegesen szurkáltassam a gyereket, ugyanis nagyon nehéz eset. (De ez egy külön kérdés.)
Mit tanácsol? Már nem tudom mit adjak a kislánynak enni, mert mindent, amit szeret meg kell vonnom tole.
Válaszát elore is köszönöm! Andrea.
Nehéz helyzetben van, és én sem fogom tudni megvígasztalni, mivel a legnehezebben az említett bôrtüneteket lehet eltüntetni!

A vérvételnek ez okból nincs sok értelme, mert ugyan ki szoktak mutani különbözô ellenanyagokat, de ezeket ma már komoly szakember sosem fogadja el az ételallergia bizonyítékaként. A különbözô ételek megvonása sem mindig eredményes - ám már két szakemebr is azt mondta, hogy vyrusfertôzés következményének tartja a kislánya foltjait - remélhetôleg ez így is van, amit az fog igazolni, hogy szép lassan el is fognak múlni.

Az én gyermekeim is fehérbôrě, kékszemě, szôke, érzékeny lányok, különbözô kiütések, ilyen-olyan foltok szinte mindig voltak és vannak rajtuk - ezekkel az ember elôbb-utóbb megtanul együtt élni. Ôk már felnôttek és maguk tesztelgetik, milyen étel az, amitôl a bôrük esetleg szenved, mi, amitôl nem... Szóval nagyon nehéz ebben okosat mondani!

Mészner drnô
58. Mi az oka a fájdalomnak? (2005.04.1.)
Kedves Doktornô!
Tudom, hogy nem könnyě úgy válaszolni, hogy nem látja a kis pácienst, én azonban mégis kérném a véleményét.
Kislányom 5 éves, nem beteges. De kb. 4 hete volt egy influenzája, ami lázzal és légúti megbetegedéssel járt. Kb. 3 hete panaszkodik, hogy fáj a feje, ezenkívül fáj a lába (ez váltakozva, hol az izom, hol a bôr, ill. hol a comb, hol a lábfej), fáj a pocakja, néha a torka, a tarkója, néha a gátorüregnél, s néhány napja a bôre bizonyos területeken nagyon száraz (és a bôrfelszín szaggatottan piros, mintha a hajszálerek látszanának át). Természetesen jártunk a háziorvosnál, aki megnézte a vérképét, ami teljesen tökéletes, kizártuk a gyermekbénulást, megvizsgálta szemészorvos, belgyógyász. Minden rendben és mégsem. Ön mit gondol mi lehet ez? Ill. milyen vizsgálatokat kellene még elvégeznünk, hogy kiderüljön mi ez? Így kezelni sem tudjuk!
Elôre is köszönöm válaszát.
Egy láztalan kisgyermek felsorolt panaszai inkább csak a rossz közérzet megfogalmazásainak tünnek számomra - én nem gondolnék a hol-itt-hol-ott fájdalmat panaszoló gyermeknél semmi komolyra!. Kimerítô, az egész szervezetet megviselô betegség az influenza - józan, lábadozó életmóddal - sok, szabad levegôn tervezett gyerekprogrammal, változatos, finom ételekkel rendbe kell jöjjön, nem těnik számomra betegnek... Lehet, hogy csak önkéntelenül is a szülei figyelmét szeretné jobban magára felhívni, mivel a betegség a legtöbb gyermek számára, akinek elfoglaltak a szülei, ezzel a "nyereséggel" járnak, és ezt már egy 4 éves is világosan leszěrheti.

Mészner drnô
57. Tüdôgyulladás (2005.03.24.)
Tisztelt Doktornô!
Kétéves kisfiam harmadszor esik át antibiotikum szedésen - most tüdôgyulladás miatt. Hogy a tüdôgyulladás vírusos eredetě avagy baktérium okozza-e, sajnos nem tudom és nem is kaptam felvilágosítást errôl a gyerekorvosunktól - ide kapcsolódik elsô kérdésem; amennyiben vírusos eredetě a tüdôgyulladása (errôl frissen olvastam az interneten; http://www.babaszoba.hu/topics/articles?aid=204) indokolt-e az ab kezelés?
Második kérdésem; egy-egy ab kezelés után mennyi idôre van szüksége a bélflórának, hogy regenerálódjon és hogyan tudon segíteni ezt természetes módon?
Köszönettel; Kata
Tüdôgyulladás esetén indokoltan kap antibiotikumot egy kisgyermek, mivel ez a betegség sokkal gyakrabban baktériumok miatt alakul ki, mint vírusok miatt, utóbbiak inkább hörghurutot váltanak ki. A bélflóra sérülése pedig függ attól, hogy milyen szert és mennyi ideig kapott - a legjobban úgy tudja ezt ellensúlyozni, ha könnyě, vegyes, korának megfelelô étrendet biztosít számára. Egy tüdôgyulladás után, ha van rá mód, érdemes minimum egy hétnyi, ha lehet, akár két hétnyi lábadozást is biztosítani - ha van vállakozó nagyszülô, az remek megoldás lehet.

Mészner drnô
56. Szélcsô (2005.03.24.)
Tisztelt doktornô!
A szélcsôvel kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy milyen magasra lehet felhelyezni. Ha túl magasra teszik okozhat-e sérülést?
Nem azzal lehet okozni sérülét, hogy milyen magasra helyeznek fel szélcsövet, hanem azzal, ha ezt nem szakszerěen teszik. A végbél egyébként jóval hosszabb, mint a leghosszabb, adott korú, ill. testméretě gyermekben használatos szélcsô, és a cm-ekben kifejezhetô méretek pedig a gyermek méreteivel arányosan nônek.

Mészner dnô
55. Vizeletgyějtô (2005.03.24.)
13 hónapos kislányommal influenza miatt kórházban voltunk. Infúziót kapott, ezért nagyon megtelt a hólyagja vizelettel. Mivel vizeletgyüjtô tasakot tettek rá, annyira gátolta, hogy csak több mint másfél nap elteltével, a tasak levétele után tudott (hirtelen nagy mennyiségět) pisilni. A kérdésem az, hogy okozhatott-e valamilyen károsodást ez a hólyagban, vesében? Szerencsére nem - ez a vizeletgyějtés legkíméletesebb módja, mindenhol a világon így tesznek. Valószíněleg azért váltott ki ilyen reakciót a kislányából, mert egyszerre történtek vele kellemetlen és szokatlan dolgok - infúzió, vérvételek, stb. El fogja felejteni hamar, és biztosan nem lehet ezzel semmilyen késôbbi komplikációt kiváltani, ne aggódjanak!

Mészner drnô
54. Még nem beszél (2005.03.24.)
Kezi Csókolom
A következô kérdéssel fordulnék önhöz.
Kisfiam most tölti be a kettô évet és nem beszél csak ô-zik.
A hallása rendben van név szerint beazonosítja a kért tárgyakat, felismeri a személyeket. Retentôen energikus, biztosan mozog.
Igazából semmilyen fejlôdési lemaradást nem mutat kivéve a beszédet.
Kérdezném, hogy meddig várjunk még, vagy kihez forduljunk ezzel a lehetséges problémával.
Válaszát elôre is köszönve Ákos
Két éves gyermeknek már valóban kellene azért az "ô"-zésnél többet is produkálnia. Azt írja, hogy a hallása rendben van - ezt ön gondolja így, vagy történt hallásvizsgálat is? Ha nem, akkor a házi gyermekorvos elsô lépésben ilyen vizsgálatra fogja irányítani önöket - konzultáljanak vele.

Mészner drnô
53. Körömrágás (2005.03.24.)
Tisztelt Doktorn›!
Sokmindent olvastam már a körömrágásról, mégis szeretném ha írna err›l pár sort. Kisfiam 3,5 éves óvodás. Az utóbbi 2-3 hétben észrevettem, hogy keze - ha éppen nincs valami mással lefoglalva - a szájában van, körmei lerágva, 3 napja már az egyik kis ujjacskája is sebes volt. Nem tudok semmilyen Ít ért traumáról, szeptember óta ovis, szereti, ráadásul imádott n›vérével egy csoportba jár. Sohasem cumizott, nincs kistestvére, szerettel, odafigyeléssel neveljük az édesapjával. Mikortól válik ez a dolog kórossá, remélhetem-e, hogy ez csak egy rossz szokás Nála. Néha megbeszéljük, hogy ez nem jó dolog, néha szó nélkül, csak szelíden elveszem a kis kezét a szájától.
Mit tehetnék még? Üdvölettel: S. Zsófia
Azt hiszem, mindent jól csinál - talán mindössze nem "néha", hanem gyakran érdemes rávezetni, hogy ne vegye a szájába kezét, mert önkéntelenül csinálja és rögzôdhet ez a szokása elég gyorsan. Ha nem boldogul, akkor érdemes psychológushoz fordulni, aki segíthet kideríteni, hogy annak ellenére, hogy ön mindent rendben lát körülötte, mégis mi zavarhatja. A változás önmagában sokunkat megviselhet, még akkor is, ha nem jár kellemetlen élményekkel. Egy kisgyerek életében a közösségbe kerülés az egyik legelsô, nagy változás...

Mészner drnô
52. Rendszeresen hány (2005.03.18.)
Kisfiam 4 és fél éves óvodás. Rendszeresen hány. Túl vagyunk az összes szervi kivizsgáláson, jártunk neurológusnál, gyerekpszichológusnál, minden lelete negatív. Mit tehetek még, hiszen a mindennapjainkat (a gyerekét is, a családét is, az óvodáét is) árnyékolja be a hányás? B Nehezet kérdez. Ha szervi betegséget nem találtak a gyermekénél, akkor mégis a gyermekpsychológus az, akihez nem elegendô egyszer elmenni, hanem járni kellene hozzá, hogy fény derüljön arra, mi is váltja ki ezt a valóban életminôséget rontó tünetét a kisfiának. Lehet, hogy másik óvodát kellene keresni, lehet, hogy egyéb, olyan körülmény, ijesztô, frusztráló, személy vagy helyzet van a gyerek életében, amit ô még megfogalmazni képtelen, de megbírkóznia sem sikerül neki vele - mindenképpen segítségre szorul tehát, így nem maradhat. Amennyiben a gyermekpsychológus tanácstalan, a gyermekpsychiáter a következô lépés.
51. Penicillin (2005.03.18.)
Kedves Doktornô, nagyon köszönöm gyors válaszait. Kislányunk egyelôre tünetmentes, ha leszámítom a nyaki nyirokmirigyek duzzanatát és a száraz köhögését, ami egyre ritkább, Doktornônk mégis úgy döntött, hogy átkezeli SUMAMED antibiotikummal, ami ha jól tudom nem tartalmaz penicilint, mivel lányunk penicilinérzékeny. /kb.fél éves korában kapott PNC és apró kis piros pattanások jelentek meg a hasán, hátán is/. A béta haemolitikus strep.-t ártalmatlanná lehet tenni más antibiotikummal is mint a PNC???? Doktornônk javasolja, hogyha ez a kezelés sem lesz hatásos, akkor menjünk el gyerekszanatoriumba a hegyekbe, ahol átkezelnék a gyereket. Szerintem sem rossz ötlet, csak félek attól, hogy ott újabb bacilusokra teszünk szert.
Tisztelettel és köszönettel Zs.né
Örülök, hogy a gyógyulás útján vannak....

Mészner drnô
50. Nem bírja a fényt (2005.03.18.)

Tisztelt Doktor Ur/Doktornô!
A három és fel éves kisfiam hetfô óta (öt napja) arra panaszkodik, hogy \"besut a nap a szemebe\". Viselkedeset látva, úgy forditanám ezt a felnôttek nyelvére, hogy \"zavar a feny\".
Ha pl. nagy a fény a lakásban (besüt a nap), arra kér bennünket, hogy huzzuk be a sötétítôket. Ez nagyon furcsa, mert ilyesmi eddig nem fordult elô nálunk. Minap a villanyfény is zavarta.
És mintha egy kicsit megnôttek volna a szemei...
Igaz, hogy egy elég vészes influenza járványon esett át a család. Rajta az influenza éppen hétfon hatalmasodott el, magas és tartós lázzal járt, aztán köhögéssel, fül- meg torokgyulladással. Az orvost megkértem, hogy nézze meg a szemét is, de ô nem talált különösebben semmit. A hajszálerecskék voltak nagyon pirosak akkor.
Tartok attól, nehogy valami súlyos szembetegség alakuljon ki. Tudnának tanácsot adni ?????
Elôre is köszönöm, tisztelettel Zsófi

Azt ajánlom, kérjen beutalót a háziorvostól gyermekszemészeti vizsgálatra, ahol meg tudják mondani, van-e szükség valamilyen kezelésre, mert a panasza a gyereknek fennáll.

Mészner drnô
49. Skarlát 2. (2005.03.18.)
A skarlát mennyire veszélyes manapság? Nincs egyetlen fertôzô betegség sem, amelyiknek ne lehetnének komplikációi - többet megtudhat a Házipatika honlapon a fertôzô betegségek címén.

Mészner drnô
48. Nyirokcsomók (2005.03.18.)
8 hónapos kisfiam ekcémás. Azt mondták, hogy ez örökletes, mindenféle kenôcsöt írtak fel - a legjobban a Protopic 0,03% nevě kenôcs segített. Ez enyhíti a tüneteket, pontosabban a piros foltokat eltünteti. Testén már eltüntek a foltok, de a keze nehezen javul. Olyan mintha egy kis piros kesztyět húztam volna a kezére és sokszor véresre vakarja. Ott az eddig próbáltakból a körömvirág kenôcs segített, puhítani Neutrogéna kézkrémmel sikerült. Ami viszont új és nagyon aggaszt: a füle alatt és a nyakán kisebb csomók jelentek meg. Orvosunk szerint nyirokcsomók és nem tulajdonított nagy jelentôséget nekik. Mi az Ön véleménye? Kisebb csomók (apró nyirokcsomók) igen gyakran jelennek meg a gyermekeken, ezeknek valóban nincs jelentôsége - a gyermekorvos pontosan fel tudja mérni, mikor kell már komolyabban vennie ôket - ne aggódjon emiatt.

Mészner drnô
47. Skarlát 1. (2005.03.18.)
A skarlát mennyire veszélyes manapság? Milyen gyógymód van rá? Fertôzô betegség a skarlát, melynek lehetnek komplikációi ma is, ezért indokolt a kezelése. Penicillinnel kell kezelni, vagy ennek rokonvegyületeivel, ha valamiért éppen a penicillin nem adható.

mésznerdrnô
46. Nem szereti a testvérét (2005.03.18.)
Nagyszül› vagyok, családunk nagy problémája, hogy nagyobbik unokám 10 éves, nem szereti testvérét, aki 7 éves, mindketten fiúk. Már születésekor sem örült, ilyeneket mondott, hogy dobjuk a kukába, vigyük vissza a kórházba, stb. Reméltük, bíztunk benne, hogy kin›vi. Sajnos azóta sem tudja elfogadni. Állandóan molesztálja, piszkálja, üti, csipi. Ezért természetesen szidva van, büntetve, amit›l még agresszívabb. Többször kifejtette, hogy › azóta szenved, mióta megszületett a testvére, és neki nem kell, milyen jó annak akinek nincs és folytathatnám. Mit lehetne tenni? Egyébként másokkal nincs gond, osztálytársakkal, barátokkal nagyon jól elvan. Ha kapnánk ötletet segítséget nagyon szépen megköszönöm. Bizony, ezzel a gonddal nem volt szerencsés dolog ennyi évet várni, de soha nem késô szakemberhez fordulni - gyermekpsychológus segítségét kell kérjék mihamarabb.

Mészner drnô
45. "Térképnyelv"(2005.03.11.)
Tisztelt Doktornô!
13 és 2 éves lányaim nyelve születésük óta foltos.
Térképnyelvnek is hallottam már nevezni, de többet nem tudok róla.
Kérem , hogy errô bôvebben írjon róla.
Köszönöm szépen.
Nincs mit tenni - ártalmatlan variáns, ami nem tüntethetô el - legalább is én nem tudok semmilyen módról.

Mészner drnô
44. Száraz köhögés (2005.03.11.)

Gyermekem harmadik hete lefekvés után szárazan köhög, napközben ritkán. Mi lehet az oka, és mit tegyünk?

A köhögés a légutak védekezô reflexe, tehát van valami, ami ingerli ôt lefekvéskor a környezetben - pl. plüssállatok, por, fütés miatt száraz levegô, dohányfüst, stb... Esetleg ki lehet próbálni, hogy akkor, ha máshol fektetik le, szintén köhög-e. Láztalan, egyébként jó állapotú gyermekben nem gondolom, hogy komolyabb okra kellene ennek utalni, de a házi gyermekorvos véleményét is megkérdezném az Önök helyében, hiszen ô ismeri a gyermeküket legjobban.

Mészner drnô
43. Élmények az orvosi rendelôben (2005.03.11.)
Tisztelt hölgyem,
KÉRDÉSEM, hogy a mai gyermekrendel›k mindegyikében így zajlik -e egy oltás beadása? kérem olvassa el rövid \"élménybeszámolómat\".
Szóval 10:15-re volt id›pontunk, tanácsadásra mentünk a gyerekkel, ill. a 4. havi oltásra. már 10-re ott voltunk, nagy szerencsénkre els›re érkeztünk, mert utánunk jöttek vagy öten. Szerencsére az asszisztensn›k már ott voltak, így a méréseket már ›k elvégezték. Kislányom Zsófika most 67 cm, és 7,10 kg. Ekkor kezd›dött a várakozás. A doktorn›nek ugyanis 8-10-ig rendelése volt, ami persze elhúzódott, és háromnegyed 11-kor meg is jelent. Addig az összes gyerek body-ra levetk›zve ott \"szórakozik\" az anyjával. Mikor mondták, hogy tessék, nem teketóriáztam, bementem els›re, nem kérdeztem, senkit, ki hányra jött, addigra már fogyott a türelmem. Ja, megjegyzem, hogy a kicsik miatt kb. 26 fok volt, már háromszor beleizzadtam a ruhámba. Két asszisztensn› volt bent, és a doktorn›. Az egyik egy computert bámult, a másik meg írt mindenféle papírokat. Egy beteghordó-szerěség ágy van felállítva, arra kellett Zsófikát lefektetnem, de egyrészt semmit nem terítenek alá, az rideg, hideg, másrészt a másik felén írogatta a papírjait az asszisztensn›. Így a levett body-ját tettem alá. A doktorn› egy pillanat alatt átnézte, meghallgatta... a java meg akkor kezd›dött, amikor a torkát megnézte azzal a régi, hagyományos fém spatulával, és jól lenyomta a nyelvét. Na szegény már itt sírt. A szabincseppet az általunk vitt kanállal adta be az asszisztensn›, de annyira érdekelte, hogy a gyerek szája mellett folyik ki, hogy én vettem ki a kezéb›l a kanalat, és a maradékot én toltam vissza a gyekek szájába. Utána jöttek a szurik. Amik nem ám kíméletes gyerektěkkel vannak, hanem jó vastaggal. Szegény Kiszsóka ordított, sikítozott ezerrel, elvörösödött a feje, ja, és ugye mind a kett›be kapott. Ahogy végzett a doktorn›, az asszisztensn› ráfogott egy-egy vattacsomót a szúrás helyére, de közben a végén ugye fel is kellett vennem. Persze a vatták leestek, nincs ragasztó, vagy nem tudom, a szúrás meg vérzett, úgyhogy a kardigánom is véres lett. közben eszembe jutott, hogy a nagy rohanás közepette nem is adtunk be lázkúpot, mint a múltkor, és akkor én kérdeztem rá, hogy ha hazaérünk adjak-e be egyet. Különben szó sem esett volna róla. Na akkor kérdeztem, hogy felöltöztethetem-e itt a kicsit, vagy kint? Természetesen rámszólt a doktorn›, hogy rengetegen vannak, igyekezzek kifelé, és ott öltöztessek. De szegény Zsófikát ahogy leraktam, elkezdett sikongatni rettenetesen. Kijött utánam az egyik asszisztensn› is, azzal meg az új id›pontot kellett megbeszélni, miközben öltöztettem az ordító gyereket.
Vannak még olyan gyermekorvosok, akik gyerekközpontúak, és nem a taj kártya bezsebelésére törekednek, hanem a megfelel› ellátásra? Ha igen, hol találhatok egy névsort? egyéb info-t?
köszönettel: p. Katalin
Nagyon sajnálom, hogy nem ment símán ez a védôoltás - de a körülményekért csak igen-igen kis arányban felelnek azok, akik a rendelôben dolgoznak. Légúti szezon van, a házi gyermekorvosok naponta több tucat beteg gyermeket látnak el, fárasztó és nagyon nehéz két órás rendelésen tömegesen jelentkezôket megnézni, döntéseket hozni! Most is mindössze annyi történt, hogy a betegrendelés belecsúszott idôben az egészséges rendelésbe, és a már nyilván igen fáradt doktornak kellett megpróbálnia valahogy behozni a "lemaradást".
Gondolja csak át - ha az ön csecsemôje kellett volna, hogy menjen a betegrendelésre, ugye, ön is úgy gondolja, hogy akkor is szerette volna, hogy megvizsgálják, ha eközben a rendelési idô már lejárt és a doktornô emiatt kénytelen megvárakoztatni az egészségeseket?

A szúráshoz használt těk mérete adott, az egész világon ezeket használják, megértem, hogy borzasztóan nagynak tünhetett, de nem a těn, hanem a beadás technikáján múlik a fájdalom. Legtöbbször nincs egy csepp vér sem - ám óhatatlan, hogy az ember eltaláljon egyetlen kis kapillárist az izomban, és akkor máris jöhet pár csepp vér a szúrcsatornából, velem is elô szokott néha fordulni. Éppen le lehetne ragasztani a szúrás után a felhelyezett vattát, ám én pl. sosem szoktam, mert sok baba bôre igen érzékeny, és a ragtapasz felszívja, több a baj belôle, mint a haszon. A rendelôben mindenképpen meleg kell legyen a kicsik miatt - legközelebb érdemes erre is készülnie és rétegesen úgy öltözni, hogy ne izzadjon meg, mert még a következô alkalommal sem lesz sokkal jobb idô.

A védôoltás beadás után a láz- és fájdalomcsillapítást az elsô oltási alkalommal szoktam megbeszélni a szülôkkel és azt utána ismertnek veszem - lehet, hogy itt is vagy ezért nem volt erre külön ajánlása a doktornak, vagy pedig az összetorlódott betegek miatt nem említette. A védônôk is olyan, jól képzett szakemberek, akiktôl, ha bizonytalan, ebben a kérdésben is nyugodtan kérhet tanácsot.

Most biztosan azt hiszi, hogy "védem a mundér becsületét" - igen, védem, bár én kórházi körülmények között dolgoztam a legtöbbet, háziorvosként csak rövidebb ideig. Tudja, én a másik oldalról tudom, milyen is ez, hogy hányszor kellett már életemben hullafáradtan, az egész éjszakát pl. átdolgozva is megfelelnem az ambulancián rám váró betegek által támasztott igényeknek - lehet, hogy velem is sokszor csak annyira voltak megelégedve, mint ön most...

Mészner drnô
42. Kruppos roham (2005.03.11.)
T. Doktornô
2,5 éves kisunokámnak kb 1 hónapja kruppos rohama volt. A mentô a László kórházba vitte, ahol 3 napig az alábbi terápiával kezelték:
Micronophrin, paxirasol, nasivin, orrszívás. A negyedik napon lázas \"általános állapotban\" hazaadták, a láz okát a zárójelentés szerint kimutatni nem tudták. A zárójelentés szerint átirányították a I.sz. Gyermek klinikára, mivel vélhetôen vírusfertôzés miatt a májfunkciós eredménye kifijezetten magas alkalikus foszfatázt mutatott. A Klinikán megröntgenezték, és kiderült, hogy tüdôgyulladása van.
A kérdésem az volna, hogy a krupp-os roham megelôzhetô-e, melyek az egyértelmě tünetei, mit kell azok észlelésekor tenni, és ez a magas ALP:8393 U/L májfunkció mit mutat, vagy mennyi egy ekkora gyereknél a normális. A Klinikán azóta 2-szer voltunk vérvételen, elôször azt mondták, hogy kezelni kell ezt az állapotot, másodszor meg azt, hogy csak figyelemmel kell kísérni. Azóta már 2000-re csökkent az eredménye.
Köszönöm a válaszát.
Egy aggódó nagymama.
A kruppos roham nem elôzhetô meg, de a korai tünetek észlelésekor már lehet nyákoldó kezelést adni (a pxirasol pl. ilyen), ami segíthet.

A légúti vírusfertôzésekhez elôfordulhat, hogy társul a késôbbiekben tüdôgyulladás, ez azonban kezelhetô, és gyakran inkább hörghurut, ritkábban valóban pneumonia - míg a röntgen kép mindkét esetben hasonló is lehet. Az alkalikus foszfatáz érték, ha normalizálódik, csak kísérô jelensége mindannak, ami lezajlott, külön kezelést nem igényel.

Mészner drnô
41. Székletvisszatartás (2005.03.11.)
A kisfiam négy éves, másfél éve szobatiszta, azóta visszatartja a székletét. Eleinte azért, mert kemény volt.Kapott hashajtót de csak kis adagot székletpuhítás céljából. Azóta egyszer sem fordult el›, hogy kemény lett volna a széklete, de még mindig visszatartja. Hetente egyszer, maximum kétszer kakil. Olyan is el›fordul, hogy két egymást követ› napon is sikerül neki, vagy ha valamilyen feltételhez kötjük akkor is sikerül szinte azonnal. Fürdéskor a meleg víz hatására azonnal lesz ingere, de ha ráültetem a bilire ritkán fordul el›, hogy ürít. Teljesen kiszámíthatatlan, hogy mikor hajlandó kakilni. Vissza viszem a gyerekorvosunkhoz, de szeretnék választ kapni, hogy mi ilyenkor a teend›! Okozhat-e komoly betegséget a székletvisszatartás. Egyetértünik, nem szabad annyiban hagynia ezt a problémát, meg kell próbálni megoldani. A gyermekorvos - és esetleg psychológus bevonása, ami segíthet.

Mészner drnô
Kérdések 2005. szeptemberétôl »
A kérdéseket név nélkül, vagy a levélíró által megadott álnévvel közöljük.