válaszol:
Dr. Mészner Zsófia
gyermekinfektológus,
az Országos Gyermekegészségügyi Intézet
főigazgatója
Kérdések Válaszok
További kérdések és válaszok: 1-20, 41-60, 61-80, 81-100, 101-122
(utolsó frissítés: 2005.03.1.)
40. Vírus ment a lábára (2005.03.1.)
Közel 3 éves kisfiam 2 napja arra ébredt,hogy nem tudott lábra állni. Ne ütötte meg \"csak\" fájtatta. Kb. 2 óra múlva elmult. Az orvos szerint virus ment a lábára, van ilyen. Elfogadjam ezt a választ, vagy sürgessek további vizsgálatot?
Láza nem volt. November óta folyamtosan náthás, köhög, decemberben asztmát diagnosztizáltak nála. Idönként antibiotikumot kap.
Köszönöm elöre is válaszát.
Amit említ, az valójában olyan izomfájdalom lehetett, ami azért leküzdhetô volt a késôbbiekben - ilyet számos vírusfertôzés kísérôjeként szoktunk tapasztalni. Foglalkozni mindezzel ismét akkor indokolt, ha ismétlôdik és valóban gyötri a gyereket - tenni általában akkor sem lehet túl sokat - esetleg tüneti szereket adni.

Mészner drnô
39. Sárgaság. (2005.03.1.)
Tiszteletem!
Kisfiam most 12 hetes és még mindig nagyon sárga! A vízeleti baktérium 10 5.-en és a CA 56 u/mol ürítése nagyon magas.
(Magzati korban a 30. héten a bal o. vesében pylopeon tágulatot találtak, amivel a kórházban nem foglalkoztak.) Szeretném megtudni, hogy mit›l lehetséges ez (mi baja van, mert a jelenlegi kezel›orvosa nem tudja) és, hogy egyáltalán hogyan gyógyítható.
Köszönettel (...)
A 12 hetes csecsemô állapotát nem tudom megítélni egy levélbôl - ezt, ugye, ön sem hiheti. Mindenképpen a házi gyermekorvossal kell a dolgot megkonzultálnia - a sárgaság egyébként a bôrbôl múlik el a leglassabban, és egy láztalan csecsemô vizeletlelete nem ítélhetô meg egyéb körülmények ismerete nélkül- nagyon függ pl. a vizeletminta vételi technikától, a vizelet ürítése és a vizsgálat közt eltelt idôtôl, a szállítás körülményeitôl, stb.
A pyelon tágulat önmagában semmit nem jelent, a Ca szint sem olyasmi, amit egyetlen eredményre alapozottan lehet jónak vagy rossznak tartani, függ számos egyébtôl is.
Vagyis nincs más hátra - tessék a házi gyermekorvossal ôszintén mindezt megbeszélni mihamarabb!

Mészner drnô
38. Kínzó köhögés (2005.03.1.)
T.Doktornô!
Egy 2 éves kislány anyukájaként írok és az az igazság, hogy már nem tudom kihez forduljak. Éppen most értünk haza a Heim Pál Kórházból Bp.-rôl ahol egy (futószalag szerě) kivizsgáláson voltunk, ugyanis a kislányom nagyon, fullasztóan köhög. Egyre rosszabbodik a helyzet, mert mostmár nem csak köhög, hanem hány is.

Kb. 3 hete kezdôdött az egész alvás kori köhögéssel csak ami annyira erôs lett, hogy hányással végzôdött egyszer-egyszer, mostmár ott tartunk, hogy minden elalvás után 2 perccel beindul ez a roham szerě köhögés, ami pár perc múlva fulladozásba, majd hányásba torkollik majd megszěnik.
A kislány sem megfázva, sem a mandulája begyulladva, tüdeje rendben, fülei rendben, tehát semmi látható jele nincs. Az orvosok Sinecoiddal, Porspannnal, és köptetôvel is kezelték már, de csak rosszabbodik a helyzet. Beutaltak minket gastroenteorológiára, de csak áprilisban lesz hely. Addig mi lesz velünk? Most is éppen kezdôdik egy roham.
Kérem segítsen!
Amit leír, nagyon emlékeztet engem szamárköhögésre - a csecsemôkori oltásait a kislány rendben megkapta?
Vannak igen hasonlóan zajló, 4-6 hét alatt elmúló, rohamszerě köhögéssel járó betegségek, de mind jóindulatú, és a harmadik hét után érezhetôen javulni kezdenek a gyerekek. A köhögési roham kapcsán adódó hányás után pedig a száját kell jól kiöblítenie, és utána nyugodtan ehet is, mivel itt nincs szó gastroenterológiai problémáról, egész egyszerěen a köhögési roham vált ki hányingert. Ha mindössze emiatt kért gasztroenterológiára idôpontot, akkor azt nyugodtan felejtse el, itt az nem hozhat semmi eredményt.

Mibôl állt a kivizsgálása? Volt vérvétel? Mi volt az eredménye?
Mindenesetre nem kell teljesen kétségbe esnie, mert a legkilátástalanabbnak těnô köhögés is - még a szamárköhögés is! - elmúlik elôbb utóbb! Nagyon rontja a dolgot az, hogy egy 2 évesnek még nehéz megmagyarázni, hogy ô is tehetne a köhögés ellen, mivel a köhögés, mint reflexfolyamat, "bejáródik", és mihelyt elindul a rohama, ô már akarattal nem tud kiszállni belôle. Lehet azért több mindennel próbálkozni:
pl. -gyakran szellôztetni, szabad levegôre, hegyre vinni,
-ahogy köhögni készülne, megpróbálni ezt megakasztani - hátha belemegy a "játékba"
-figyelmét elvonni, elterelni és nagyon megdícsérni, ha a köhögés mégis abbamarad valahogy
-mézet adni, torkára borogatást tenni...

ôszintén kívánom, hogy javuljon hamar, ehhez az is kell, hogy ne érezze a kicsi az édesanyja kétségbeesését, mert akkor ô is pánikolhat...
Mészner drnô
37. Duzzadt nyirokcsomók (2005.03.1.)
Tisztelt Doktornô!
A kisfiam 2 éves múlt januárban és kb. 1 éves kora óta tapasztaljuk, hogy a nyakán hátul két oldalt lévô nyirokcsomók szinte folyamatosan duzzadtak, megfázás, betegségek idején erôsebben, máskor gyengébben. Mindkét oldalon 4-5 kis csomócskát is ki lehet tapintani egymás alatt. 3/4 éve elvittük vérvételre, de semmi kóros eredmény nem született. A gyerekorvosunk szerint nem kell jelentôséget tulajdonítani ennek, mégis nyugtalanít minket, hiszen sokszor szabad szemmel láthatóak a dudorok. Mi lehet ennek az oka?
A gyermekorvossal egyetértve szeretném megnyugtatni - ezek "normális", úgynevezett "élettani" jelenségek, ugyanis a nyirokcsomóknak az a szerepük, hogy segítsenek megbirkózni mindenféle fertôzéssel - a nyakon lévôk pl. a légútiakkal. Nincs emiatt ok sem aggodalomra, sem tenni nem szükséges semmit.

Mészner drnô
36. Miért nem adtak gyógyszert? (2005.03.1.)
Kedves Doktornô!
Kisfiam 2,5 éves. Bölcsibe jár szeptember óta. Novemberben bekerült a kruppos osztályra a László Kórházba. 5 napig 40 fok körüli lázzal feküdt bent, állítólag parainfluenza (mai napig nem tudom mit jelent ez a szó) volt. Kiengedtek bennünket, de nem gyógyult a fiam. Visszamentünk ellenôrzésre, hozzáteszem akkor már az egész család elkapta a kisfiútól, sírva könyörögtem gyógyszerért, mert úgy gondoltam, ha a férjem is és én is kaptunk gyógyszert, akkor a gyereknek is jár valami. A doktornônek megesett a szíve rajtam, és Sumamed-t írt fel. Mai napig hálás vagyok neki, a gyermek meggyógyult teljesen. Köhögésmentes idôszak jött. Január végén újabb betegség, most megúsztuk kórház nélkül, bár féltünk, hogy újra be kell vinni a Kórházba a kruppos osztályra. Hörghurutot diagnosztizáltak. A háziorvos azt mondta nincs rá gyógyszer, mert vírusfertôzés. 1 hét után visszavittem ellenôrzésre, de még köhögött. Gyógyultnak mondták, nem hittem el és otthon tartottam még egy hétig. A gyermek állapota romlott, visszavittem, és tüdôgyulladást állapítottak meg nála. Augmentint írtak fel. Meggyógyult, de 1 hónapig volt otthon. Végig lázmentes volt, furcsálom ezt is, hisz legalább a tüdôgyulladásnak kellett volna jelezni.
És itt jön az én dilemmám. A betegséggel otthon töltött napok számát nem lehetett volna lerövidíteni, ha már idôben megkapja a gyógyszert? Szenvedett a gyerek otthon, hiányzott neki a bölcsi, ráadásul borzasztó nehéz megszervezni a felvigyázást, ha az ember dolgozik. Úgy érzem, hogy átestünk a ló túloldalára ebben az esetben is. Amikor én gyermek voltam, állandóan, mindenre Maripent írtak fel, és itt vagyok, kutya bajom. A mai gyerekeknek, miért kell szenvedni, ha szükséges a gyógyszer, úgy érzem, akkor sem írják fel az orvosok. Tisztában vagyok azzal, hogy vannak gyermekek, akiknek az immunrendszere le tudja gyôzni a vírust felülfertôzôdés és szövôdmény nélkül, de az én fiam nem ebbe a kategóriába esik, és neki segítség kell a harcban. Ráadásul, még mindig fogzik.
A másik, mi az igazság az OEP Betegátirányítási rendszerével kapcsolatban? Úgy érzem, és ez a saját véleményem, hogy problémáznak azon, hogy kevés gyermek születik, de akik meg élnek, és betegesek, azokat meg a szükséges, fel nem írt gyógyszerrel teszik még betegebbé. Nincs valami itt rendjén. Az ember nem tudja mikor tesz jót a gyermekének, ha elfogadja, hogy nincs gyógyszer vírusfertôzésre, vagy ha orvost vált, aki hajlandó gyógyszert felírni. Hangsúlyozom ez a privát véleményem. Üdvözlettel!
Nagyon kérem, olvassa el a "Mit tegyünk? Iránytě szülôknek" címě könyvet, mert önnek pl. mindenképpen segítene megértenie azt, mennyire nem az antibiotikum felíráson áll vagy bukik mindez...

Megpróbálok a kérdéseire is válaszolni - de mindez, attól tartok, mindaddig nem fogja önt meggyôzni, amíg a könyvet is türelmesen és figyelmesen el nem olvassa.

A "parainfluenza" az influenza vírusokkal rokon, az egyik leggyakrabban ugató köhögéssel járó fertôzést (pseudocroup) kiváltó vírus neve. Ebben a fertôzésben nincs helye antibiotikum kezelésnek, mert a vírusokra az ilyen szerek hatástalanok, ám ártani ilyenkor is lehet velük. A "sírva könyörgésre" Sumamedet (antibiotikum) felíró orvos engedett - legjobb meggyôzôdése ellenére, azt hiszem - önöknek, de nem jól tette, mert a gyerek nem ennek köszönhetôen, hanem ennek ellenére gyógyult, meg - ugyanakkor, indok nélkül adott antibiotikumként kiirtott egy csomó, "hasznos" baktériumot a gyermeke légutaiból, amik esetleg megvédhették volna a soron jövô tüdôgyulladástól...

Az a mondata, miszerint "amikor én gyermek voltam, állandóan, mindenre Maripent írtak fel, és itt vagyok", két gondolatom van:
1. harminc éve vagyok gyermekorvos, és én pl. akkor sem írtam fel senkinek a Maripent, ha lázas lett, vagy köhögött, csak akkor, ha ennek indokát láttam.
2. éppen az ön által dícsért, ám szakmailag igen káros és helytelen gyakorlat miatt jutott oda napjainkra a helyzet, hogy a légúti betegséget okozó baktériumok jelentôs része már nem pusztul el penicillintôl (Maripentôl), amit említ!!!

Összegezve - senki a világon nem akarja a gyermekeken megspórolni a gyógyszerek árát, ám szembe kell nézni azzal a világos, már tankönyvekben is lefektetett ténnyel, hogy a légúti fertôzések legfeljebb 10-15%-át okozzák baktériumok, ezért 10 eset közül minimálisan 8-ban semmi elônyt nem adnak az antibiotikumok, ellenkezôleg, rengeteget tudnak ártani az antibiotikumokra már nem reagáló kórokozók elterjedésének segítésével, ha feleslegesen, indok nélkül adjuk ôket.

Tudom, hogy egyetlen szavamat sem hiszi - ezért is kérem, olvassa el figyelmesen az ajánlott könyvet, és utána kérdezzen ismét, ha maradnak olyan pontok, amiket szeretne pontosabban értelmezni...

Mészner drnô
35. Magas vérsüllyedés (2005.03.1.)
Közel ötéves gyermeknek - aki orrmandula mětétre vár - állandóan magas a vérsüllyedése /24-30/ a várható mětét miatt nem kap gyógyszert. Jó ez így?

Aggódó Keresztmama
Kedves "aggódó keresztmama"!

Bár a normálérték elvben a vérsetsüllyedésre 20 mm/ó alatti, az említett értékek (24-30 mm/ó) nem minôsülnek magasnak, legfeljebb minimálisan emelkedettebbnek. Nincs olyan gyógyszer, amivel csökkenteni lehetne a vérsejtsüllyedést, az adott esetben magyarázata lehet éppen az az állapot, amiért a mětétre szükség van.
Antibiotikumot rendelni ilyen okból egy láztalan, mětétre váró gyermeknek pedig kifejezetten szakmai hibának számítana...pl. az én megítélésemben feltétlenül!

Mészner drnô
34. Léguti problémák (2005.2.16.)
Kisfiam 15 hónapos. November óta bölcsibe jár, azóta folyamatosan léguti problémái vannak. Az orra viszont alig folyik. Elhúzódó arcüreggyulladása volt és most a hétvégén asztmatikus légzése, ami 3 napig tartott. Sumamedet kapott 10 napig, köptet›t már 1 hónapja eszik, valamint h›rg›tágítót. Vezetett zörej hallatszik (néha olyan mintha dorombolna), ami ha köhög kis id›re megszěnik. Ki volt írva orrmandula mětétre, de a légzése miatt el lett halasztva. Kérdésem: érdemes egy kiskorban ki venni az orrmandulát? A feltett kérdésre én nem tudok konkrét választ adni, mert ahhoz a kisfiát kellene megvizsgálnom és az ôt kezelô fül-orr-gégész kollégával konzultálnom.

Elvileg érdemes olyan esetben az orrmandula mětétet választani, amelyikben a megnagyobbodott orrmandulák légzési, beszédképzési akadályt képeznek, mert eltávolításukkal lényeges javulás érhetô el. Azonban minden ilyen döntést egyedileg kell meghozni, nincsenek általános szabályok!

Mészner drnô.
33. Szükséges-e a kivizsgálás? (2005.2.16.)
Tisztelt doktorn›!
Kisfiam 2 éves, és a problémánk az, hogy a téli id›szakok eljövetelével havonként hurutos betegséggel kezdve (orrfolyás, köhögés, láz), melyekre antibiotikumot kapunk, de rendszerint a kezelés mellett 7-8 napig lázas. Általában er›sebb antibiotikumra ez megszünik. Novemberben ceclorral kezdtük majd klaciddal gyógyult. Decemberben augmentinnel kezdtük Sumameddel folytatjuk. A diagnozis obstruktiv bronhitis. Ez a betegség nála már ötször el›fordult a két éve alatt. Kérdésem: egy részletes kivizsgálásra nincs e szükség? Betti
Az elmondás alapján mindegyik említett epizód megfelel vírusfertôzésnek, ennek megfelelôen igen valószíně, hogy egyik esetben sem az antibiotikumoknak köszönhetô a gyógyulás, hanem ennyi idô kell a fertôzés természetes lefolyásához. Persze, utólag és a beteg vizsgálata nélkül nem mondható precíz vélmény, de az obstruktív bronchitis, mint diagnózis, nem antibiotikummal gyógyítandó fertôzés, mivel nem baktériumok okozzák.
Az elmondottak alapján nem gondolom, hogy részeltes kivizsgálásra lenne a kisfiának szüksége.

Mészner drnô
32. Vándorlép (2005.1.31.)
Az én 14 éves lányomnál ezel›tt két évvel vettek észre úgy nevezett vándorlépet mely a kismedencéig lehúzódik neki id›nként, majd a köldök magasságig vissza megy, ez id›nként panaszt is okoz. 2003-ban leporeszkópos megoldással rögzítették, de három hónap múlva újra lecsúszott a kismedencébe. Most már nem tudom, hogy mitév› legyek? Ezért szivesen elvinném a papírjait egy sebésznek, aki még nem látta, hogy Í mit tanácsolna? Folyamatosan fáj a feje már hónapok óta. El›rre is köszönöm a segítségét.
Egy aggódó Anya Szolnokról
Ha az én kislányom lenne, én Verebély Tibor professzor csapatához fordulnék az I. Gyermekkklinikán, Budapesten.

Mészner drnô
31. Leizzad alvás közben (2005.1.31.)
Kedves Doktornô. Van egy 4 éves fiam, aki kb. 4 hónapja, egy vírus fertôzést követöen, minden elalvásnál legyen az délutáni alvás vagy éjszakai alvás, leizzad. A szobájában nincs meleg, be se takarom és izzad. Vizsgálták endokrinológiai osztályon, nem találtak semmi hormonális problémát. Háziorvos elküldött neurólogiára, ahol megvizsgálták, EEG, vérvizsgálat történt minden lelet negatív, sôt még koponya röntgen is készült, ami szintén negatív lett.
Szeretném kérni a válaszát evvel a problémával kapcsolatban, amit elôre is köszönök.
Amennyiben az említett kivizsgálások nem adtak semmi kóros eredményt, lehet, hogy semmi komoly oka nincs az izzadásnak, és idôvel el fog múlni.

Mészner drnô
30. Babrálja a fülét (2005.1.31.)
4 éves kisfiam rendszeresen babrálja a fülét és cumizik a szájával. Sajnos nemcsak saját fülét piszkája, hanem az óvódásokét és az enyémet is. A jelenség 2,5 éves korában kezdôdött, 3-4 hónappal korábban szokott le a cumiról. Mit tehetek azért, hogy elhagyja ezt a rossz szokást?
Köszönettel: Crisi
Psychológus segítségét kell kérni, ô fog ajánlani módszereket.
Mészner drnô
29. Lázgörcs (2005.1.31.)
Tisztelt Doktorn›!
Kislányom jelenleg három éves. Életében kétszer volt lázgörcse, egyszer kétévesen, és most, két hete. Mindkét esetben egy vírusos fert›zés kezdetén megemelked› láz kapcsán jelentkezett a görcs. A kérdésem az, hogy honnan lehet megállapítani, hogy egy görcs epilepszia vagy lázgörcs? Válaszát el›re is köszönöm: egy aggódó szül›
A lázgörcs és az epilepsziás görcsök egy típusa a tüneteket tekintve igen hasonló, ám a lázgörcsöt a lázas betegség, ill. maga a láz váltja ki és kinôhetô, ártalmatlan jelenség, míg az epilepsziás görcs általában nem társul lázzal, ellenben van jellegzetes, kimutatható elváltozás az agyi elektromos tevékenységet vizsgáló, un. EEG görbén. Két lázgörcs elegendô ok arra, hogy megnézzék az EEG vizsgálattal is a kicsit - a házi gyermekorvos segítségével (beutaló gyermekneurológushoz) könnyen végére járhatnak ennek, ha már eddig nem történt ilyen kivizsgálás.

A lázgörcs ijesztôen hat a beteg környezetében lévôkre, ám ma már tudjuk, hogy ártalmatlan jelenség, késôbbi következménye nincs. Azonban nagyon fontos a roham alatti elsôsegélynyújtás - oldalra fordítás, annak megakadályozása, hogy a gyerek a nyálát félrenyelje, magát beüsse, megsérüljön. Kb. 5-6 éves korra a gyerekek "kinövik" a lázgörcsre való hajlamukat.
Mészner drnô
28. Féreghajtó (2005.1.14.)
Adható-e gyereknek is az a féreghajtó, amit a kutyák kapnak? Fogalmam sincs, milyen féreghajtót adnak a kutyáknak, de én inkább a gyermekorvos által felírtat adnám a gyermekemnek.

Mészner drnô
27. Orrdugulás (2005.1.14.)
2 éves gyerek orra esetenként eldugul, mit tegyek ? Orrkenôcsöt pl. lehet használni - "Ung.nasale" néven a gyógyszertárban kapható, enyhén mentolos krém. Ha nem kapcsolódik nátha egyéb tüneteihez, akkor konzultáljon errôl a házi gyermekorvossal, aki eldönti, kell-e emiatt megmutatni ôt fül-orr-gégész szakorvosnak is.

Mészner drnô
26. Asztma (2005.1.14.)
Tisztelt Doktornô!
Egy 11 éves erdélyi asztmás fiú édesanyja vagyok. Nagyon sok éve (~ 9) probáljuk kezelni a gyereket, sajnos az eredmény nem a kivánt lett. Nagyon gyakran hül meg, ezért most SINGULAIR-T (5 mg) és AERIUS-t kap minden este (harmadik honapja). Már olyan véleményt is hallottam, hogy talán \"elkezelték \" a gyereket az orvosok. Már nem is tudom kiben bizzak... Éppen ezért azt szeretném megkérdezni Öntôl, hogy tudna-e ajánlani egy gyerekkórházat, ahol teljes kivizsgálást végeznének, valamint megállapíthatják a pontos diagnozist Önöknél. Nem tudom ha segítségünkre van-e ebben az esetben a meglévô Magyar igazolványunk. De ha nem, akkor szeretném tudni, hogy a kórházi ellátás és a kivizsgálás körülbelül mennyibe kerülne.
Meg még két különös gondom van a gyerekkel: visszatérô herpeszei alakulnak a szájüregben, valamint az álla alatt lévô kétoldali nyirokcsomók \"fél szilva \" nagyságúak.

Elôre is köszönöm segítségét, Enikô
Utána érdeklôdve azt tudtam meg, hogy az alábbi két központban kaphat információt a felvetett problémára:

Az Alapítvány diszpécser központjai:
Debreceni Egyetem, lll. sz. Belklinika
Móricz Zs. út 22. H-4004 T: /52/ 411717 F:/52/424132
vezetô: dr Szomják Edit

Szegedi Egyetem
Tisza Lajos körút 107. H 6720 T/F /62/ 544892
vezetô: Prof.dr Tényi Mária

Mészner drnô
25. Hajhuzogatás (2005.1.14.)
Üdvözletem a Szerkeszt›ségnek ill., a válaszadónak!
Nem igazán orvosi problémával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni, inkább amolyan \"rossz szokás\"-ról lenne szó!
Kisfiam 15 hónapos múlt, egészséges, életvidám, szófogadó kisfiú! Egyvalamir›l azonban nem tudjuk leszokatni: ez pedig a hajhúzás!
Nagyon kínos és sokszor idegesít› helyzetet teremt. Már egészen kicsi korában is csinálta! Ha megjelenik a közelében egy hajtincs, egyb›l \"ráindul\", megragadja és szinte görcsösen húzza magafelé!
Lassan már odáig fajul a helyzet, hogy odaszalad más gyerekekhez csak ezért. Próbáltuk már mindenféleképpen: kedvesen, rávezetéssel, hogy \"hej te, simogassad!\". Próbáltuk már \"visszahúzással, hogy Í is tapasztalja meg azt a fájadalmat, amit Í okoz, de semmi eredmény. Erre szeretnék valami tanácsot kérni: ›szinte tisztelettel, Zsolt
Köszönöm!
15 hónapos korban ezt a hajhúzósdit nem találom még aggasztónak, bár elhiszem, hogy idegesítô lehet! Türelem, következetesség a legfontosabb azt hiszem, semmiképpen nem szabad azt sugallni még a gesztusainkkal sem, hogy ezt valami jópofaságnak tartjuk. Ha pedig célt veszt vele, fel kell adja elôbb utóbb...
Ha mindezen erôfeszítések hiába valóak, én psychológus tanácsát kérném..

Mészner drnô
24. Mi az a Klebsiella? (2005.1.14.)
Azt szeretném megkérdezni, mi is az a Klebsiella? Az újszülött kisfiam 5 napos korában emiatt visszakerült a kórházba. 10 napig tartott az antibiotikumos kezelése, de kés›bb újra visszajött (vagy nem sikerült kiírtani). Azóta félévente járunk ellen›rzésre. Most éppen \"tiszta\". Vajon ezt még bent a hasamban t›lem kapta el, vagy amikor megszületett a szülészeten? Hogyan lehet ezzel egyáltalán megfert›z›dni?
Köszönöm a választ el›re is! Dóra
Többet kellene a konkrét esetrôl ahhoz tudjak (az ön csecsemôje zárójelentése kellene pl. és az, hogy eljöjjenek hozzám egyszer a rendelôbe, vagy konzultáljanak fertôzô betegségekhez értô gyermekorvossal, ilyenek a gyermekinfektológusok), hogy érdemben azt megmondjam, mit gondolok, mi a véleményem, mint gyermekinfektológusnak.

Általánosságban azt mondhatom el, hogy:
1. A Klebsiellák bélbaktériumok, melyek mindannyiunk beleiben ott lehetnek, és ép immunitású emberben nem tekinthetô jelenlétük semmilyen szempontból kórosnak.
2. Egy csecsemô székletébôl kitenyészô Klebsiella hasmenés, vagy egyéb tünetek híjján nem kezelendô. Hasmenés esetén is infektológus véleményét érdemes meghallgatni, mert lehet, hogy a hasmenés más eredetě, a székletlelet tehát ilyenkor sem egyértelměen bizonyító amellett, hogy ez lenne a tünetek oka!
3. Újszülöttekben a Klebsiella lehet súlyos fertôzések kórokozója, de klinikai künetek híjján, önmagában a Klebsiella jelenléte a székletben ilyenkor sem feltétlenül olyan kóros eltérés, amit kezelni kötelezô volna.
4. Önmagában a széklet eredményre alapozottan kezdett kúra, azaz a Klebsiella antibiotikummal való irtása hiba, mivel a jelenléte annak jele, hogy a normál bélflóra sérült. Antibiotikum adásával a helyzetet tovább lehet rontani, mivel egyre nehezebb lesz elérni, hogy a normál flóra helyreálljon.
5. Anyatejes újszülötteknek ún. "bifidus" flórája van, ezt váltja fel azután a vegyes táplálkozás során a csecsemôkorban a késôbbi életünkre jellemzô. ún. "coli" flóra. Ha bármelyik bármilyen okból kipusztul, a környezetben élô baktériumok közül telepedhetnek oda egyesek, de ezek nem feltétlen okai pl. hasmenésnek.
6. Nincs "tiszta" széklet, a széklet nem kell, és nem is jó, ha steril, hiszen ott kimutathatóak kell legyenek azok a számunkra igen hasznos baktériumok, amik a beleinkben élve minket megvédenek a fertôzéseket kiváltani akaróktól. Egészséges, jól fejlôdô csecsemô székletében felesleges és értelmetlen a Klebsiellákat kutatgatni, pláne irtogatni...

Mészner drnô
23. Székrekedés (2005.1.14.)
Tisztelt Doktorn›!
3,5 éves gyermekem rettent› szorulásos. Hogyan segíthetnék neki, hogy széklete rendez›djön? Sokszor 4-5 nap is eltelik széklet nélkül, ekkor viszont már iszonyú fájdalmasan produkál és hasfájásra panaszkodik. Ez is csak glicerin kúppal sikerül, és szó szerint üvöltve, eltorzult arccal. A széklete ekkor már olyan kemény és nagy, hogy attól félek megsérül a feneke. Hiába a sok gyümölcs, f›zelék, stb, maszírozás, semmi nem hajtja meg.
Háziorvosa Leavolac-szirupot és homeos golyókat írt neki, de olyan mintha be sem vette volna. Kértem írjon fel mást, ami hatásos, de azt mondta nincs rá szer. Létezik ez? Mitév› legyek, valahogy segítenem kell rajta mert ez kész szenvedés neki, lassan már fél Wc-re menni.
(...) Köszönettel
Ilyen esetekben sosem a gyógyszeres megoldás a célravezetô, hanem az étrend változtatása, ha ez sem sikeres, akkor pedig gyermek-gasztroenterológiai vizsgálatra kell elszánni magukat. Beszéljen ismét a házi gyermekorvossal és kérjen ebben az irányban támogatást - biztosan ô is egyet fog érteni, ha a fent említett tanácsai nem hoztak eredményt.

Mészner drnô
22. Asztma vagy nátha? (2005.1.14.)
kedves Dr.-NÔ!
5 éves a kisfiam és ha egy kis szél elkezd fújni rögtön benáthásodik. A problémám ebbôl ered, úgyanis nappal ügyesen tudja fújni az orrát, de éjszaka csorog a váladék a garatba. Ettôl egy-két nap alatt az alsó légutak is gyulladásba jönnek, fulladni kezd, köhög. Gyerek pulmonológus vizsgálta a fulladás miatt, de nem állapított meg asthmát. Viszont terhelni nem tudom, (pl: aktív futás, vagy torna), mert nem kap rendesen levegôt. Ezeket a panaszokat mindig nátha inditja el. Mivel tudnám esetleg megelôzni, vagy az immunrendszert egy kicsit megerôsiteni? Lehet-e mégis asthmás? Elôre is köszönöm válaszát!
Ha gyermekpulmonológus vizsgálata alapján - ô a szakember - nem asthmás ez a gyerek, akkor hál'istennek, emiatt nem kell tovább szorongania. Amikor náthás egy gyermek, akkor természetes, hogy nem "terhelhetô", de amikor nem, akkor igenis érdemes valamilyen szabadisôs, szabad levegôn végezhetôt kitalálnia számára.

Mészner drnô
21. Bárányhimlô (2005.1.14.)
Van-e bárányhiml› járvány az országban? Természetesen van - de ez évrôl évre így van, mivel olyan járványosan terjedô fertôzô betegségrôl van szó, mely egész évben elôfordul ugyan, de az ôszi-téli, koratavaszi idôben a legnagyobb esetszámmal. Emberrôl emberre terjed, legnagyobb mértékben a kisgyermekkorban. Ha a téma iránt részletekbe menôen is érdeklôdik, ajánlom figyelmébe a www.baranyhimlo.hu honlapot.

Mészner drnô
Kérdések 2005. szeptemberétôl
A kérdéseket név nélkül, vagy a levélíró által megadott álnévvel közöljük.