válaszol:
Dr. Mészner Zsófia
gyermekinfektológus,
az Országos Gyermekegészségügyi Intézet
főigazgatója
Kérdések Válaszok
További kérdések és válaszok: 1-20, 21-40, 41-60, 61-80, 101-122
(utolsó frissítés: 2005.04.28.)
100. Diétázzon-e? (2005.04.28.)
Kedves Doktorn?!
A hét és fél éves kislányom jelenleg 30 kg. Sajnos, nagyon szereti a tésztát és tésztaféléket. Vacsoraidôben igyekszem betartani a szénhidrát-mentes étrendet (például kerülöm a tésztát), ennek ellenére nagyon nehéz a testsúlyát megtartani. Tudna esetleg ajánlani e korosztálynak megfelel? \"diétát\" ?
Nem hiszek abban, hogy egy hét éves kislányt diétáztetni kellene - ha egyébként vegyes étrenden van. Talán a cukros italok és az étkezések közötti nassolás az, ami biztosan felesleges.
Diéta helyett én keresnék ennek a gyereknek olyan sportolási lehetôséget, ahol legalább másnaponta jól kifáradhat...
Mészner drnô
99. Nem korai a kiváncsiság? (2005.04.28.)
Tisztelt Doktornô! Közel 4 éves kisfiamat mostanság nagyon érdekli nemiszerve. Többször vettem észre, hogy bezárkózik a szobába (engem kizavar), majd meztelenre vetkôzik ill. letolja nadrágját és kukiját piszkálja. Ez utóbbit játékokkal, kezével macerálja. A múltkor 5 éves lány unokatestvérével zárkózott a szobába és doktorosdit akart vele játszani. A játék abból állt, hogy Ô volt a beteg és lehúzta nadrágját, hogy az unokatesó \"ott\" vizsgálja. No persze Én már lestem Ôket és közbeléptem. Nem durván, hanem finoman elmagyaráztam nekik, hogy ezzel nem szokás játszani, ez másra való. Természetesen ezekre a beszélgetésekre többször sor kerül a fiammal, de hiába, csak nem hagyja abba. Visszatérve az unokatesóval való játékhoz, észrevettem, hogy a játék során fiamnak folyamatosan erekciója volt, és kérte az unokatesót, hogy simogassa meg a pocakját, mert ez neki jó. Persze más játékhoz tereltem figyelmüket. Az utóbbi idôben mindenkivel doktorosdit akar játszani... Szeretném megtudni, hogy a fent leírt dolog normális jelenség- e? Már most megkezdôdik a nemi érés, vagy valami más dolog okozza? És az 5 éves unokatesóra milyen hatással van a látottak? (bár ô valószíněleg még nem úgy gondolkodik róla mint én). (Csak megjegyzem , hogy minket soha semmilyen \" szituációba \" nem látott férjemmel.)
Válaszát elôre is köszönöm! Tisztelettel : SCSK
Nem elszigetelt jelenségrôl van szó, hanem nagyon sok kisgyermekre jellemzô, természetes kíváncsiságról - amit, persze, a szülôk jó része nem ér tetten... Beszélgessen el minderrôl a védônôvel és a gyermekorvossal, ha aggasztónak érzi a viselkedését a kisfiának.

Mészner drnô
98. Legyengült az immunrendszere ? (2005.04.28.)
3 éves gyermekem egész teste egybefügg› piros folt, ami viszket is mellette höemelkedése van és reggel hányt is. talán az immunrendszerét gyengítette le vmilyen vírus és alergiás tüneteket produkál vagy vmilyen himl›nek a tünetei ezek? ja és mellette náthás is be van dugulva a nózia. Egyértelmě, hogy nem lehet mást tennie, mint megmutatnia a gyermekét a háziorvosnak... Ugye, nem gondolja, hogy én "távolba látva" meg tudom ítélni, vizsgálat nélkül, hogy mi baja lehet??
Mészner drnô
97. Védôoltások (2005.04.28.)
Tisztelt Doktorno!
Kisfiam 2 honapos es most kene megkapjon bizonyos oltasokat. Az egyik a DTP oltas, masik a VPO es ezenkivul a masodik dozis a B hepatitisz elleni oltasbol (az elsot 1(!) naposan a szuleszeten adtak be neki. Kerdesem a kovetkezo: nem tul sok ez az 5 oltas egy ekkora babanak? Olvastam oltasi szovodmenyekrol, amikrol az orvosok nem igen tajekoztatjak a szuloket, es most egyszeruen nem tudom, mit tegyek. A homeopatia nem ajanlja a 3 even aluli gyermekek beoltasat. A kisfiam anyatejjel taplalt es megjegyeznem meg, hogy elettani sargasaga volt szuletese utan, ami nehezen mult el. Kernem szepen az on velemenyet. Koszonettel Ildiko.
házi gyermekorvoshoz bizalommal fordulhat, ha bármilyen kétségei vannak.
Meg szeretném nyugtatni - nem véletlenül van adott életkorban elôírva egy-egy védôoltás, évtizedekre rúgó tapasztalat áll emögött és a betegségek járványtanához igazodik. Az említett 5 védôoltás csak ezrednyi részét képes a csecsemôkre leselkedô fertôzéseknek kivédeni, nemhogy nem sok ez, hanem az volna jó, ha a szóba jövôk minél nagyobb részét tudnánk elkerülni.

Mészner drnô
96. Rotavírus (2005.04.28.)
Tisztelt dr.nô!
A 3 éves kislányom ez év márciusában Rotavírus enteritis-en esett át, szeretném megkérdezni, hogy ezután védett lesz-e ezen vírus és a többi enterális fertôzés ellen? Köszönettel: G!
Sajnos nem, mert a Rotavírusok közül is több okozhat hasmenést, de vélhetôen a további fertôzések már sokkal enyhébben fognak zajlani. A Rotavírus fertôzés ellen kialakuló védettség sajnos nem ad védettséget más kórokozók keltette bélfertôzések ellen.
Mészner drnô
95. Ver az apukám (2005.04.28.)
Miért kell verni a gyerekeket?
Például engem az apukám szíjjal szokott verni, úgy, hogy levetköztet egészen, a földre fektet és ráver a fenekemre. Ez nekem nagyon fáj.
Egyetlen gyereket sem kell, sôt nem is helyes verni!! Ha édesanyáddal nem tudsz errôl beszélni, akkor keresd meg a védônôt, a gyermekorvost elsô lépésként!!
Mészner drnô
94. Pszichés zavar ? (2005.04.28.)
Nyáron lesz tíz éves kislányunk. Évek óta (!) küzdünk azzal a tünettel, hogy teljesen rendszertelenül bepisil, néha bekakil. Hullámokban zajlik nála, kiszámíthatatlanul: néha hónapokig nincs gond, néha naponta többször elôfordul. Igazából soha nem volt még \"tünetmentes\". Persze ôt is zavarja, a mi türelmünk is fogytán. Vizsgálta gyermekorvos, pszichológus: pszichés zavarra gyanítanak, de megoldást senki nem tudott javasolni. Ebbe semmiképen nem nyugodhatnak így bele - okvetlenül kell tovább keresni, amíg találnak gyermekpsychológust, aki segíthet - lehetôleg a lakhelyük régiójában, hogy könnyen el lehessen érni a minden bizonnyal sorozatos vizitekkel járó psychoterápiás kezelést.

Mészner drnô
93. Milyen lázcsillapítót használjak? (2005.04.22.)
Tisztelt doktornô!
A kérdésem azt hiszem egyszerěnek těnik.
Mi a leghatásosabb lázcsillapító gyógyszer 4 ill. 2 éves gyermeknél?
Pici korukban a kúp egyszerě volt, de vajon most mit adhatok nyugodt szívvel a gyerekeknek? 38 -ig Panadol szirupot használok, de afölött? Természetesen hětôfürdôt is szoktam alkalmazni. Férjem az Aspirin C pezsgôtablettát részesíti elônyben, mivel teában egyszerěen bevehetô. Próbálkoztam az Algopyrinnel, egyszerěen csak lenyelve ill. összetörve lekvárban de nem igazán vált be.
Köszönettel: Kelemenné
Két gyógyszercsoport ajánlott erre a célra: a paracetamol, ill. az ibuprofen tartalmúak elsôsorban. Azt ajánlom, beszélje meg ezt a kérdést a védônôvel és a házi gyermekorvossal a részletek miatt. Mind az aspirint, mind az algopyrint ellenzem a mellékhatásaik miatt.

Mészner drnô
92. Száraz köhögés (2005.04.22.)
Kisfiam 2,5 éves. kb fél éve köhög napjában többször. Minden gyógyszert kipróbáltunk: sinecod, ambroxol, rhinatiol, robbitussin, hagymahéj tea, lándzsás utifě, van olyan, amit többször is. Voltunk a helyi kórház pulmonológiai osztályán, csináltak nála vérvételb›l allergiavizsgálatot, de negatív.
Hová forduljunk? Laktunk egy ideig falun (mert egyébként panellakásban lakunk), hogy hátha a vidéki leveg› jót tesz neki, de ott is köhögött. Ez egy amolyan száraz köhögés, nem jön fel semmi.
Mit tegyünk? Köszönettel: H. Gerg›né
Minden olyan vizsgálat megtörtént, ami kideríthette volna, ha van komolyabb baj is a köhögés mögött. Szerencsére, ahogy írja, mindegyik negatív eredménnyel zárult, tehát meg kell próbálni minél kevésbé tudomást venni a gyerek köhögésérôl. Lehet egyszerěen egy rögzôdött, reflexszerě rossz szokása is, ami, ha nem figyelnek rá annyira, magától elmúlik.

Maga a köhögés egyébként olyan reflexmozgások sorozata, ami a légutak ingerlése miatt jön létre, de "idegi" alapon is fennállhat - van, aki pl. akkor köhécsel, ha zavarban van, van aki akkor, ha megijed. Próbáljanak meg nem tudomást venni az egészrôl, mivel fél év alatt már mindenképpen kiderült volna, ha szervi oka van.
Mészner drnô
91. Hiszti (2005.04.22.)
Tisztelt Doktornô!
Van egy 16 hónapos szívbeteg kisfiam. Kb. 2 hete elkezdett olyan szinten hisztiket levágni, hogy sokszor (most biztos furának hangzik) elgondolkodom rajta, vajon ez normális dolog? Leginkább akkor, amikor nem kap meg vmit, v. elvesszük tôle. Olyankor levágja magát a földre, dobálja, forgolódik, a hátán csúszik felfelé, és folyamatosan ordít. Most már egyre sěrěbben jön ez elô, néha csak ok nélkül.
Mennyire kell ezt komolyan venni? próbálok nem tudomást venni róla, mert azt is hallottam, hogy ilyenkor rá kell hagyni a gyerekre és abbahagyja, de borzasztó látvány. És félek attól is hogy ez az erôlködés, hisztizés nem tesz jót a kis szívének.
Hova forduljak vele, vagy remélhetôleg ki fogja nôni ezt?
Ebben szeretném a tanácsát kérni.
Köszönettel: Kriszta
A hétköznapi "anyai" tanácsom az, hogy minél kevésbé vesz az egészrôl tudomást, annál inkább célját veszti a cirkusz, és a gyerek felhagy vele. Egy gyermekpsychológus valószíněleg ennél jobb ötletet is ki fog tudni találni - valamilyen alternatív, figyelemelterelési měvelet, a cirkuszból való kilépés segítése, stb.

Nem kell aggódjon a szívbetegsége miatt ebben az összefüggésben - ez a dolog nem ôt viseli meg, hanem a környezetét, elsôsorban önt, és ez is a célja: érzelmi zsarolás...

Mészner drnô
91. Váladék a fülbôl (2005.04.22.)
Kislányomnak (4 éves) tegnap kifakadt a füle. Mit jelent ez pontosan? Mikorra várható a gyógyulása? köszönöm Négy éves kislánynak - ha láztalan és semmi más baja nincs - akkor is meg kell mutassák a füle miatt, ill. a fülébôl jövô váladék miatt orvosnak, ha egyébként nem látják betegnek. A fültükri kép megítélése nélkül nincs mit mondani - ez nem megy e-mailben...
Mészner drnô
90. Mikor vigyem sebészetre? (2005.04.22.)
jo napot kivanok 15 honapos kisfiamnak nem lehet felhuzni a bört a nemi szervén mert le van tapadva, gyulladásban nincs és szépen ivesen pisil. A gyermekorvos azt mondta, hogy egy év mulva sebészetileg megoldják, bemetszik. Miért nem lehet elöbb?, most még kicsi, nem emlékezne ugy rá és jobban viselné. Vigyem el a sebészetre? válaszat köszönöm! Érdemes hallgatnia a szakemberekre - a gyermeksebészeknek nagy tapasztalatuk van arra vonatkozóan, hogy ezt a fajta fejlôdési hibát hogyan lehet a legjobb késôbbi eredménnyel megszüntetni. Én rájuk hallgatnék, ezt ajánlom önöknek is.

Mészner drnô
89. Kullancs (2005.04.22.)
Kislányom fején kullancsot találtunk. Sikerült csavarással kiszedni, be is kentem utána a helyét Betadin fert›tlenít›vel. Elég ez a kezelés, vagy menjünk el vele orvoshoz? Estleg figyeljük néhány napon keresztül, nem gyullad-e be a szúrás helye? Válaszát el›re is köszönöm.
Liza
Nem írja, hány éves, és kullancsvírus okozta agyvelôgyulladás ellen immunizált (védôoltást kapott) gyermekrôl van-e szó.
Egy évesnél idôsebbeket érdemes beoltani. A kullancs eltávolítása után 7-9 nappal érdemes figyelni, hogy kialakul-e a csípés helyén széli terjedést mutató, minimum 5-7 cm átmérôjú bôrpír - ha igen, akkor el kell menni a házi gyermekorvoshoz gyógyszerért, mert ez a jellegzetes ideje és formája az erythaema migransnak, a kullancsok által sokkal gyakrabban terjesztett, védôoltással még nem megelôzhetô fertôzésnek.
Mészner drnô
88. Kullancs elleni oltás (2005.04.22.)
hány évente kell kullancs elleni oltás A vakcinához csomagolt alkalmazási elôirat szerint érdemes eljárni - van alapimmunizálás, ami több oltásból áll, és ezt követôen jönnek az emlékeztetôk, melyeket általában 3 évente (esetleg öt évente) ajánlanak.

(Egyébként nem lehet oltani a kullancs ellen, csak a kullancsok közvetítette vírusos agyvelôgyulladás ellen....)
Mészner drnô
87. Sebes az orra (2005.04.22.)
Kedves Doktornô! Kisfiam májusban lesz 5 éves, 1 éve jár óvodába. Ezalatt az 1 év alatt elég sokszor kisebesedett az orra. A házi orvos legtöbbször ótvart állapított meg, egyszer herpeszt. A kezelés minden esetben ecseteléssel, illetve krémmel történt, a gyógyulás 5-6 nap alatt megtörtént. Mostanra annyira gyakori a fertôzés, hogy 1 hetet jár oviba, 1 hetet otthon van. (az orrát nem szokta piszkálni itthon sem, és az óvónô szerint az oviban sem.) Mit lehet ilyenkor tenni, hogy ne ismétlôdjön ilyen gyakran ez a betegség? (A higiénia betartásával tisztában vagyok, erre nagyon ügyelek.)
Válaszát elôre is nagyon köszönöm! Egy teljesen elkeseredett anyuka.
Nem mindegy, hogy herpes, vagy ótvar-e, ami kiújul - a házi gyermekorvos véleményé lenne jó az egészrôl - kérje ôt meg, hogy esetleg írjon nekem egy pár soros véleményt, esetleg meg is kereshet telefonon - nem sok házi gyermekorvos van, aki ne tudná, hogy találhat meg, ha akar - hogy megbeszélhessük, mit lehetne tenni.
Mészner drnô
86. Szoptatás (2005.04.22.)
Tisztelt Doktornô!
Teljesen tanácstalan vagyok, 3 hónapos kisfiam csak szopizik, de a nap folyamán nagyon sokszor észlelem, hogy a kutacsa be van horpadva és ez nagyon aggaszt. Mivel mindenhol azt lehet olvasni, hogy a szopis babáknak nem ajánlják a cumisüvegbôl itatást (nem is fogadja el, kiskanálból nem is beszélve), nagyon félek nehogy \"kiszáradjon\". A másik probléma pedig, nagyon sokat turja a nyálát, amit gondolom azért csinál mert szomjas. Mit javasol, mit tegyek? Elôre is köszönöm
Szoptassa csak bátran, ahogy eddig, ha nincs se hányás, se láz, se hasmenés, akkor minden rendben, akármilyen is a kutacsa. A védônôvel konzultáljon, ha mégis aggódik, elsôként...
Mészner drnô
85. Candida fertôzés? (2005.04.22.)
Gyermekem sokat betegeskedik - f›leg légúti megbetegedések. Kiskorában többször kapott antibiotikumot. Nemrég Candida fert›zést állapitottak meg nála. Szeretném tudni, hogyan lehetne kigyógyitani e betegségb›l. Köszönettel, egy anyuka Gyorsan keressen máshol segítséget, ez a "candida" mánia tévút, el kell felejteni, semmi értelme sem diétával, sem egyéb módon ezzel küzdeni!!
A candidák életünk részei, mindannyiunkban élnek számos egyéb, az életünket segítô baktérium mellett, nem okai és nem következményei a légúti betegségeknek sem....
Mészner drnô
84. Hörghurut (2005.04.22.)
Mi a legjobb gyogymod a horghurutra egy ot eves gyermek eseten? Meg kell beszélnie ezt a házi gyermekorvossal. Miután ezek a betegségek vírusfertôzés következményei, általában minden különösebb beavatkozás nélkül is meg kell pár nap alatt gyógyulniuk.
Mészner drnô
83. Mi az “asztémia“? (2005.04.14.)
Mi az asztémia, meddig él egy asztémiás gyermek? K.né Magdi Sajnos, fogalmam sincs mit jelent ez a kifejezés - biztosan nem jelenthet komoly gyermekkori betegséget, ha 30 év alatt gyermekorvosként nem találkoztam vele...
Az "asthenia" ("n"-nel, nem "m"-mel) gyengeséget, gyenge fejlettséget jelent, ezt gyakran használjuk a sovány, kicsit rosszabbul fejlett gyermekekre, de semmiképpen nem tartjuk halálos kórnak...
82. Orrvérzés (2005.04.14.)
Kedves Doktornô!
Kisfiam négy és fél éves. Hetente kétszer- háromszor megindul az orra vére. Pár csepp folyik csak, de nagyon idegesít, mivel nem tudom, mi lehet az oka. Mitôl indulhat meg, és mi lehet az oka? Hova fordulhatnék?
Elôre is köszönöm válaszát!
Maradok tisztelettel!
"Orrászati" ügyekben gyermek - fül-orr-gégészek illetékesek. Amit leír, legvalószíněbben azért fordul elô, mert télidôben, amikor fětünk, szárazabb a levegô, és kiszáradhat az orrnyálkahártya, emiatt sérülékenyebb. Ezt egyszerě vizsgálattal (belenéznek az orrába orrtükörrel - meg lehet állapítani, és a megoldás is egyszerě: a gyógyszertárban kapható orrkenôcs használata (ung. nasale a neve). Ha meg értágulat az oka, ezt is könnyen meg tudják oldani ugyanott.
81. Orrfolyás (2005.04.14.)
Ha már majdnem 1 éve folyik gyermekem orra akkor mit kell tennem? Már próbálkoztunk: orrsprével, homeopátiás gyógyszerekkel orrsprékkel, gyógyszerekkel: pl.: Zyrtekkel. És még mindig nem múlt el az orrfújása. Kérem segítsen valaki. Orsolya Azt tanácsolom, forduljon gyermek fül-orr-gégészeti rendeléshez

Mészner drnô
Kérdések 2005. szeptemberétôl »
A kérdéseket név nélkül, vagy a levélíró által megadott álnévvel közöljük.