válaszol:
Dr. Mészner Zsófia
gyermekinfektológus,
az Országos Gyermekegészségügyi Intézet
főigazgatója
Kérdések Válaszok
További kérdések és válaszok: 1-20, 21-40, 41-60, 81-100, 101-122
(utolsó frissítés: 2005.04.14.)
80. Mi a skarlát (2005.04.14.)
Üdv! Szeretnék a skarlát nevü betegségr›l többet megtudni, feln›tt is elkaphatja, mennyi a lappangási ideje, meddig tart a gyógyulási folyamat stb...
köszönöm Szilvia
Ajánlom a figyelmébe a www.hazipatika.com <http://www.hazipatika.com> honlapon a "betegséglexikon"- ban a gyermekgyógyászaton belül a "skarlát" kulcsszót.

Mészner drnô
79. Nátha és fülgyulladás (2005.04.14.)
gyermekemnek minden náthája fülgyulladással végz›dik, amióta óvodába jár. Eddig kapott rá antibiotikumot, s a savós váladék eltünt. orrmanduláját kivették. Most azonban 2 napig melegítettük a fülét, infráztuk, kapott Zyrteket, szívom az orrát, stb. Ennek ellenére majdnem fel kellett szúrni a fülét. Kapott antibiotikumot, jobban lett. Mit tehetnék megel›zésképpen, hogy ne kelljen antibiotikum. Ez alkati dolog lehet nála? Úgy érzem mindent megtettem. Igen, ma már bizonyítottnak vehetô, hogy van genetikai hajlamnak is szerepe abban, ha egy kisgyermek gyakran kap középfülgyulladást. Amit írt, annak alapján én is azt gondolom, hogy mindent megtesz - vígasztalja a tudat, hogy az életkor haladtával ritkulni fognak ezek az epizódok..

Mészner drnô
78. Magas pulzus (2005.04.14.)
Üdvözlöm,
Meg szeretném kérdezni, hogy kisfiam 22 hónapos, és a pulzusa 100 körül van. Ez normális-e, hogy ilyen korban ennyi a pulzus szám?
Köszönette. I. Mónika
Alvás közben mérje meg, mert önmagában a mérés ténye is emeli a frekvenciát sokszor. Ha alvás közben is ennyi a pulzus, akkor a házi gyermekorvoshoz kell vezessen az út.

Mészner drnô
77. Serdülôkori aggodalmak (2005.04.14.)
én azt szeretném megkérdezni, lehet hogy ezt egy gyermek n›gyógyásztól kéne de meg próbálom. Na szóval, mi lehet annak az oka hogy én sokkal lemaradottabb vagyok az osztályban lév› lányoktól... (mell) Nem derül ki a levélbôl, hogy hány éves vagy - a nemi érés idôpontja igen eltérô lehet, ezért nem biztos, hogy bármi okod is lenne az aggodalomra. Az alkatát mindenki a szüleitôl is örökli, meg kellene tudni, hogy édesanyádnál, nagymamádnál hogyan volt mindez - lehet, hogy ôk is az átlagosnál késôbb kezdtek fejlôdni.

A mell növekedése csak az egyik részjelensége a serdülôkori változásoknak - több egyéb jel is ide tartozik - a jellegzetes, nôi jellegě szôrnövekedés, a havi vérzés megjelenése, az arcon a pattanások - mindezt együtt látva lehet azt eldönteni, hogy kell-e orvoshoz fordulj.

Szerintem elsôként édesanyáddal beszélj minderrôl, ha vele nincs elég bizalmas kapcsolatod, akkor a védônôvel és a házi gyermekorvossal.

Mészner drnô
76. Bárányhimlô elleni védôoltás 2. (2005.04.14.)
Tisztelt Doktornô!
Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint javasolt-e bárányhimlô elleni védôoltást adni 2 és fél éves kislányomnak. Sem tanácsot sem pedig a döntést megkönnyitô magyarázatot nem sikerült szereznem gyermekorvosunktól. Mi az Ön véleménye ill. milyen tanácsot tudna adni? Válaszát elôre is köszönöm!
Ajánlom figyelmébe a www.baranyhimlo.hu <http://www.baranyhimlo.hu> honlapot, ahol ezt a kérdést hetente minimum kétszer felteszik nekem, és mindig igyekszem meggyôzôen reagálni.

Igen, szerintem érdemes az oltást választani, egyszerěen azért, mert egyetlen betegséget sem érdemes kipróbálni, ha el is lehet kerülni.

Mészner drnô
75. Bárányhimlô elleni védôoltás 1. (2005.04.14.)
Kislányom az ›sszel megy majd oviba. Még nem volt bárányhiml›s, szeretném a nyáron beoltatni ellene. Férjem és a fiam tavaly megkapták az oltást. Én pedig átestem már rajta gyerekkoromban. Kérdésem, hogy ez az oltás tényleg egész életre védettséget ad-e és hogy a lányoknak mi a jobb, ha megkapják az oltást, vagy inkább, ha átesnek a betegségen? Köszönettel, egy tétova anyuka Senkinek sem jobb a betegséget választani, ha el is kerülheti azt, lányoknak sem, fiúknak sem.
Ha pedig úgy érti a kérdést, hogy mennyire ad a védôoltás tartós védettséget - biztosan nem véd meg az oltás sem mindenkit mindig és örökké - mint ahogy a természetes fertôzés után is elôfordulhat, hogy valaki ismét megbetegszik. Ám a többi gyerek bárányhimlôje folyamatosan emlékezteti az oltottakat is - ezért az immunitás várhatóan igen tartós. Van rá eset, hogy valaki az oltás ellenére bárányhimlôs lesz, ám ezek az esetek egytôl egyig igen-igen enyhe lefolyásúak, komplikáció nélküliek.

Ajánlom a figyelmébe a www.baranyhimlo.hu <http://www.baranyhimlo.hu> honlapot, ott válaszolgatok számtalanszor erre a kérdésre....

Mészner drnô
74. “Egyfolytában“ sír ... (2005.04.14.)
Kedves Doktornô!
Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy mikortól lehet egy gyereket úgymond \"felkapatni\"?
Az én kisfiam lassan már 5 hónapos, az éjszakákat sohasem aludta végig (a mai napig 4x is fel van, és nem éhes, csak sír), nappal is rengeteget sír. Hiába viszem gyermekorvoshoz, fizikailag semmi baja, szerinte és a környezetünk szerint csak \"fel van kapatva\". De ha fel lenne, akkor megnyugodna, ha vele foglalkozom. De nem ez történik.
Hiába tud már forogni, ügyesen megfogja a játékokat, még sem köti le magát, csak sír-sír. Próbálok mindig valami újat mutatni neki, de rá sem figyel. Már össze-vissza karmolta magát. Ha felveszem sem marad sokáig, csak tekereg a kezembe, és nyöszörög.
Nem tudtam sokáig szoptatni ebbôl kifolyólag, mert nagyon fáradt vagyok. Nappali alvásról szó sem lehet, mert csak megszunnyad fél órára, kb. 2x egész nap.
Kipróbáltam a doktor néni által javasolt \"sírni hagyni\" módszert, de már 1 hete egyfolytába sír. Nem használt szerintem semmit, és félek, hogy a lelkét tönkreteszem a gyereknek.
Keressek ez ügyben szakembert, és kérjem ki tanácsát, vagy tényleg csak több figyelmet szenteljek neki? De ennél többet már nem tudok. Egész nap semmi mással nem tudok foglalkozni, csak a babával, mert már örülök, ha egy kis csend van körülöttem.
Nagyon el vagyok keseredve!
Köszönettel: Annamária
Részvétem, érzem az elkeseredést és a fáradtságot, a pánikot, a kimerülést a levelébôl - valamit biztosan nem jól csinál, ha ennyire nem tud a picivel azonos hullámhosszra kerülni. Nincs szó a levelében arról, van-e ennek a picinek apja is? Ha van, minden további nélkül rábízhatná egy pár órára, amíg ön elmegy egy jót sétálni, vagy fürdik egy nagyot és alszik rá egy sort, esetleg elmegy moziba, stb... Vagy: Nincs a közelben egy anyaszívě nagymama, húg, nôvér, jólelkě barátnô, aki elküldené önt egy nagyot aludni, pl?

Ha nincs, akkor magának kell a dolgot megoldani valahogy. Elôször is tisztázzuk, még egyetlen gyermek sem üvöltött egy héten át megállás nélkül - biztosan az öné sem, hiszen írja is, hogy általában és gyakran felkapja. A csecsemô pontosan érzi az ön szorongását, idegességét is, ez is serkentheti az ô reakcióit is. Mindenesetre mégegyszer kérje mind a védônôt, mind a gyermekorvost, hogy hallgassák önt meg és adjanak tanácsot... Sok-sok türelem, nyugodt, békés légkör, stb. A csecsemô lelke meg nem megy olyan könnyen tönkre, mint a mamája idegei... Szedje össze magát és álljon a sarkára, menni fog ez...

Mészner drnô
73. Kötôhártyagyulladás (2005.04.14.)
Tisztelt Doktorn›!
2 éves kisfiam fél éve jár bölcs›débe, ahol nagyon sok \"bacival\" találkozott már eddig. Jelenleg egy ki-kiújuló köt›hártya-gyulladást visel h›siesen, ami már kb. 2-3 hónapja tart. Ez azt jelenti, hogy hol csak szemdörzsölésig jut, hol gennyesedésig is. A szemcseppet (Brulamycin) csak ordítás árán lehet becseppenteni a szemeibe, a kamillás vattát is utálja, de azt kicsit könnyebb alkalmazni. Minden esetben, ahányszor látjuk, hogy pirosodik a szeme és kicsit váladékozik, kamillázzuk.
A bölcsiben azt mondják, nincs másik hasonló problémával küzd› gyerk›c, vagyis magától fert›z›dik meg? Vagy nem kezeljük ki és visszatérnek a panaszok? Ezesetben, hogy lehetnek tünetmentes hetei?
Jelenleg a homeopátiás szereket kezdtem adni neki (kamilla, szemvidító fě, körömvirág), de még semmi hatás.
Ön mit tanácsol, hogyan vegyük elejét egy következ› fert›zésnek? Melyik kúrát tartja a legcélravezet›bbnek?
Válaszát köszönöm el›re is!
Tisztelettel: Tündi
Gyermekszemészeti rendelésre kell menjenek, mert még az is lehet, hogy a könnycsatornákat kellene átmosni - szakkérdés ez, nem intézhetô e-mail útján, sajnálom.
72. Fejfájás (2005.04.14.)
Mit kell olyankor tenni ha gyeremekemnek nagyon fáj a feje és a gyógyszer sem csillapítja a fájdalmat. Ha esetleg késöbb láza lenne, akkor adhatok neki lázcsillapítót? És ha hányna? Nagyon sok okból fájhat egy gyermek feje - nem csillapítani kell gyógyszerrel, hanem inkább az okát megtalálni. Ha valóban kínzó fejfájásról van szó, elsô lépés a házi gyermekorvos felkeresése.

Mészner drnô
71. Fél a sötétben (2005.04.7.)
Tisztelt Doktornô!
9 éves kisfiam kb. 3 éve fél a sötétben. Eleinte nem aggódtunk, hiszen gyerekeknél gyakran elôfordul az ilyesmi. Mostanában viszont az esti lefekvés kész rémálom lett. Nem mer egyedül maradni még akkor sem, ha ég a szobájában az éjjeli lámpa és mi a másik szobában tartózkodunk. Meg kell várnom míg elalszik, mert ha nem, sír és nem tud elaludni. Éjszaka pedig felébred és átjön hozzánk. Mit tegyek, kihez forduljak segítségért? (Csecsemô korától kezdve külön szobában aludt. 7 éves koráig semmi gondunk nem volt.)
Válaszát elôre is köszönöm! Egy aggódó anyuka
Mindenképen lépnie kell mihamarabb - gyermekorvos, gyermekpsychológus, alvás ambulancia lehetne pl. a sorrend.

Mészner drnô
70. Fej- és fülzúgás (2005.04.7.)

A lányom 15 éves és gyakran fejzúgásra panaszkodik, és szinte folyton sípol a füle. Volt vérvételen és a vizelet ketonteste 2+. Az orvos azt mondja nem eszik eleget. Peritont írt fel neki, ett›l elálmosodik. Szedje vagy sem? Ön mit mond mi lehet az oka a zúgásnak?

Ha belenézett a korábbi válaszaimba, tapasztalhatta, hogy sosem foglalok állást konkrét gyógyszerszedési kérdésben. Levelezés útján ugyanis nem tudom a gyermekét megvizsgálni, ezért nem is tudok róla személyes szakvéleményt kialakítani, tehát etikátlan viselkedés lenne tôlem a más kollégám által beállított kezelésrôl nyilatkoznom.
Maga az említett panasz, mely lehet éppen fülzúgás is, (vagy latin nevén tinnitus) egyike a legnehezebben befolyásolható állapotoknak, mely nem súlyos betegség, de bosszantó, kellemetlen, és igen sok esetben semmilyen kezelési eljárás nem tudja megszüntetni.
Mészner drnô
69. A normális testsúly (2005.04.7.)
Kedves doktorn›!

12 éves lányom, 154 cm magas és 34 kg. Nagyszül›kt›l gyakran kapok kritikát, hogy lányom sovány, igaz nem mondható el róla,hogy jó étvággyal rendelkezik. Egyébként egészséges, életvidám lány.
Ebben a korban mennyi lenne a normális testsúly?
Aggódó nagymamák!
Ma inkább a testtömeg index (body-mass index, BMI) az az érték, ami alapján csoportosítjuk ill. ítéljük meg a gyermekek testi fejlôdését. A BMI a testsúly, ill. tömeg kg osztva a testmagasság (m-ben) négyzetével.

A kislányuk BMI-je tehát 154/0,34x0,34=154/0,1=15,4

A 12 éves lányok átlagos indexe ennél több, 18,68, de az ön kislánya éppen a 10-es percentil mezô fölé esik, ami azt jelenti magyarul, hogy száz, átlagos, 12 éves magyar gyermeket sorba állítva alulról az utolsó tíz közül az elsô. Sovány valóban, de nem kórosan sovány, csak az átlaghoz képest valóban lejjebb tart. Mivel 12 éves, kiskamasz, nagyot változhat a fejlôdésének az üteme a hormonális változások bekövetkeztével. Ha egészséges, jól érzi magát egyébként, önmagában ez a BMI index nem indokol különösebb kivizsgálást.
Mészner drnô
68. Alvászavar (2005.04.7.)
T. Doktornô !
Egy anyukának adott válaszában olvastam, hogy létezik szakember, aki a gyermek alvászavarával foglalkozik. Kisfiam 17 hónapos, és nem alussza át az éjszakát (hat hetes korától néhány hétig ez sikerült, aztán rövid ideig még 2-3 alkalommal szopizott éjszaka). Olykor felsír, de ezt általában magyarázni tudom azzal, hogy aznap elesett, v. valami hasonló rossz történt vele. Nem is ez nyugtalanít, hanem hogy nagyon nyugtalanul alszik. Az esti elalváskor az elsô másfél-két órát mélyen alussza, azután elkezd forgolódni, halkan nyafogni, ha hagyom, nem adok inni v. cicit, (leggyakrabban csak cicin alszik vissza, csukott szemmel, hadonászva keresi) akkor felkel, sír. Én szeretem, ha összebújva szopizunk, de igazából nem tudom magam így kipihenni. De nem is ez aggaszt, sokkal inkább, hogy mi okozza ezt? A fogzás ?? kb. azóta megy ez így, és nagyon nehezen bújnak ki a fogai... Vagy valami más ? Ez gyakori jelenség ?
Elôre is köszönöm válaszát
Üdv. Jarinka
Több helyen is měködhet ilyen rendelés az országban, én ezek közül egyrôl tudok, a Madarász u-i kórházban - telefonon kérjen tôlük idôpontot, vagy esetleg arról információt, hogy hol měködik még ilyen rendelés, ha messze laknak Budapesttôl.

Mészner drnô
67. Felnôtteknek is? (2005.04.7.)
Tisztelt Doktornô, a könyvvel kapcsolatban érdekelne, hogy felnôttek betegsége esetén is ad-e útbaigazítást, vagy kifejezetten gyermekbetegségekre, az ô tüneteikre vonatkozik-e?
Köszönettel:
D.Zsuzsanna
A könyv kifejezetten gyermekek légúti betegségeivel foglalkozik, gyermekorvosok írták, ám szemléletet ad, és az ott leírt tanácsok, maga a gondolatmenet, amit vázol általános érvényě. A torokgyulladás pl. minden életkorban torokgyulladás - ám a középfülgyulladásnak kifejezetten a gyermekkorban elôforduló formájáról esik fôleg szó, ez a betegség felnôtteknekben extrém ritka, míg a külsô hallójárat gyulladása gyakori. Vannak a könyvben fejezetek, melyek általánosságban érdekesek, a gyógyszereinkre, ezek között is az antibiotikumokra vonatkoznak, és a velük való, okosabb bánásmódra hívják fel a figyelmet.

Összegezve úgy gondolom, felnôttként is érdemes és tanulságos olvasmány - mint a bevezetôjében írtam is, ôszintén sajnálom, hogy nem nekem jutott eszembe megírni....

Mészner drnô
66. Ótvar (2005.04.7.)
KEDVES DOKTORNÔ! OLYAN KÉRDÉSSEL FORDULOK ÖNHÖZ HOGY MOST EGYÉVES KISLÁNYOM ÁLLÁN FOLYAMATOSAN KIJÖNNEK KISEBB HOLYAGOK. A MI HÁZI ORVOSUNK AZT MONDTA HOGY ÓTVAR. MIT TEGYEK, HOGY TÖBBÉ NE JÖJJÖN KI? EGY HÉT UTÁN LEPÖRKÖSÖDIK, DE A HELYE OTT MARAD. MIT TEGYEK? SEGITSEN. KÖSZÖNETTEL EGY ANYUKA. Az ótvar az egyik gennykeltô baktérium - a Staphylococcus aureus - okozta fertôzés következménye. Nem véletlenül jön elô éppen a kisgyermek állán, merthogy az ekkora gyerekek sok mindent a szájukba vehetnek.
A védônô és a házi gyermekorvos biztosan tud jó tanácsokat adni, mert nálam jobban látja a körülményeket, ahol, ahogyan élnek. Én csak általánosságokat tudok messzirôl mondani, de ezek is jól jöhetnek:
1. A körmöket igen rövidre kell levágni, és folamatosan emlékeztetni kell a gyereket arra, hogy ne piszkálja a hólyagjait, ne vegyen mindent a szájába - illetve amit bevehet, az az ennivaló, nem a játékok.
2. Gondosan le kell fertôtleníteni azokat a játékokat, amiket mégis a szájába vehet, amíg meg nem tanulja, hogy ne tegye ezt.
3. Az ótvar olyan hólyagokkal jár, amik szélük felé terjedhetnek tovább, ezt azonban meg lehet úgy akadályozni, hogy a pörköt leáztatva (pl. langyos kamillateával) a hólyagalapot lefertôtlenítik - pl. betadinos oldattal.

Mészner drnô
65. Makacs orrfolyás (2005.04.7.)
Tisztelt Dr.!
A problémám a következô :
Tavaly szeptemberben volt egy megfázásom, ami egy torokfájásnak indult, kaptam rá rulidot, ez többé kevéssbé elmúlt, majd egy hét múlva sokkal erôsebben visszajött a torokfájás, és orrfolyás is társult hozzá. Ezután dalacint kaptam. Mindemellett orrcseppet is elég sokat használtam (nasivin, vibrocil, novorin, stb.) Erre azért volt szükségem, mert igencsak eldugult az orrom. A betegség másfél hét után elmúlt, de maradt egy vizes orrfolyás, amely átlátszó színě volt, viszont nagyon zavaróan sok volt. Erre is kaptam orrcseppet (egy barna, és fehér kombinációt, ami készített volt!)
Ez az orrfolyás tartott 2-3 hétig, majd egy akkori köhögéses betegségbe is beleestem, amit minden bizonnyal ismerôsöktôl kaptam el. Ezután sokkal rosszabbúl lettem, sárgás váladékot köhögtem, és az orrom is eldugult. Hörgôs köhögésem volt, és nem tudtam vele mit kezdeni! Ezalatt voltam CT vizsgálaton, szinte az összes antibiotikumot megkaptam, de mind hatástalannak bizonyult. Volt orrváladék minta, amiben 3 baktériumot találtak átlagos csíraszámban, erre Ciprobay-t kaptam, de nem változott a helyzet. A Korányi kórházban csináltak légzés funkció tesztet, és Co, No vizsgálatot. Ennek eredménye az volt, hogy az alsó légutakkal minden rendben, a felsô légutakban mutatott ki enyhe gyúlladást. Ekkor allergiára gyanakodtak, amire zyrtec és flixonase orrspray-t kaptam. Ekkor már karácsony következett. Közben volt orrendoszkópos vizsgálatom is, ahol annyit állapítottak meg, hogy az alsó orrkagylók duzzadtak, fôleg a bal, de semmi egyéb nem mutatható ki. Ezután nasonex orrspray-t kaptam. Ez javított némit a helyzeten, de nem túl sokat, és ha abbahagytam a spray-t, ugyanúgy felerôsödtek a panaszok.
Ezután újabb CT vizsgálat következett, ahol szintén semmi változás nem volt az októberben készített CT-hez képest. Mindez Januárban történt. A hörgôs köhögés addigra mérséklôdött, csupán reggeli köhögés figyelhetô meg, féloldali orrdugulás, enyhe füldugulással együtt volt megfigyelhetô. Ezután rhinosray-t használtam, mivel ezzel kaptam csak levegôt a bal oldali orromon.
Ezután javasoltak egy orrkagylókissebbítési mětétet, amit febr.15-én el is végeztek! Ezután a mětét után az orromon kapok levegôt rendesen, viszont a jobb oldali orromból folyamatos enyhén sárgás váladék visszacsorgását érzem. Ez fôleg reggelente zavaró, mert akkor összegyělik a váladék, és nehezen tudom felköhögni!
Sajnos a nap közbeni folyamatos visszafolyás miatt is rekedtes a hangom, és folyamatosan krákogok.
A CT felvételen a bal oldali arcüregem teljesen tiszta, a jobb oldaliban 1,6cm-es mucocele képlet látható a foggyökerek fölött (Jól körülhatárolt ívelt rész). Fogorvosi panorámaröntgen is készült, ami szintén nem mutatott ki gyulladást. A fogaim egészségesek.
Most napközben érzem a váladék visszacsorgását, krákognom kell emiatt, és a visszacsorgó váladékot a jobb oldali részen tapasztalom. Orrfújás esetén a jobb oldalról sárgás darabok jönnek ki (nem túl nagyok), illetve ami lehet hogy az erôs orrfúvás miatt, néha véres is kicsit, de ezt fôleg reggel tapasztalom. Reggel ha felkelek, ébredés után kb 1 óra múlva erôs köhögés inger jelentkezik, és felköhögök sárgás váladékot, mindez egy 20 perc alatt lezajlik, és marad a krákogás a visszafolyás miatt.
A kérdésem az lenne, hogy mi okozhatja mindezt? Lehet-e az egész oka a jobb oldalon lévô mucocele?
(A panaszok megjelenése óta vigyázok magamra, hogy ne fázzak meg, Béres cseppet szedek, c vitaminnal, sok zöldséget, gyümölcsöt, sárgarépát, de mégsem változnak a tünetek!)
Válaszát elôre is köszönöm!
A levélbôl egyértelměen kiderül, hogy ön már nem gyermek, és én gyermekinfektológus, azaz gyermekek fertôzéseivel foglalkozó orvos vagyok. Nem tudok érdemben hozzászólni a leírtakhoz, de remélhetôleg jó úton halad a gyógyulás felé. Ha mégis szeretne érdemi tanácsot, tapasztalt fül-orr-gégészhez forduljon.

Mészner drnô
64. Még nem beszél (2005.04.7.)

Tisztelt Doktornô!
Szomszédomban lakik egy 2 és fél éves kisfiú (júliusban tölti a 3-at). Még nem beszél. Amit mond az az: aja (anya), apa, tia (szia). Ezeket is elég babásan ejti. Az anyuka már aggódik, az én csemetémhez hasonlítgatja az övét, de én rossz példa vagyok mert az enyém viszonylag hamar, 20 hónaposan gyönyörěen beszélt. Szeretném megkérdezni mi az az idô, amikor már tényleg aggódni kell, ha nem beszél a gyermek. Milyen orvoshoz forduljon vele az anyuka? Egyébként utólag mondta el az anya, hogy gyermekének 1,5 éves korában volt egy nyelvmětéte, mivel letapadt nyelvvel született. Ez lehet az indok, hogy még nem beszél a gyermek??

Elsô a gyermekorvos és a következô az orr-fül-gégész. De én az ön helyében nem avatkoznék ennek a családnak a gondjaiba, mert nem biztos, hogy örülni fognak ennek...

Mészner drnô
63. Váladékozás (2005.04.7.)
Kislányom 7 éves. Már több éve váladékozik a cunija. Több orvosnál is jártunk, n›gyógyász szakorvosoknál is. A ken›csöket elhasználtuk, melyeket felírtak, de minden maradt a régiben. Megnézettük a székletét is, minden eredmény negytív volt.
Mi lehet az oka a váladékozásnak? Mivel lehetne próbálkozni? Mit lehetne még megnézetni?
El›re is köszönöm válaszukat!
Nem tudok mást tanácsolni, mint amit eddig is tettek, újabb, jobb...

Mészner drnô


62. Önálló járás (2005.04.7.)
Tisztelt Doktornô!
Segítségét szeretném kérni. Kislányom 10 hónapos. Önállóan még nem jár, de segítséggel láthatóan nagyon élvezi. Csak nagyon ritkán sétálunk így, mert udom, hogy addig nem szabad erôlteni, míg önállóan, kapaszkodás nélkül bármely teshelyzetbôl nem tud felállni. Ezen séták alkalmával azt vettem (más is) észre, hogy a bal lábfejét kifelé fordítva lép. 3 alkalommal voltunk eddig csípôszěrésen, mindent rendben találtak. Legközelebb az önálló járás kezdetekor kellene menni. Kérdésem: ez a lábfej kifelé fordításos járás az önálló járással megszěnhet, vagy forduljak ortopéd orvoshoz?
Köszönettel: Terézia
Akármennyire is élvezi a kislánya a vezetgetve sétálást, abba kellene hagyniuk és kivárni, amíg ô magától is képes minderre!!!

Mészner drnô
61. Rotavírus (2005.04.1.)
Kedves Doktornô!
Szeretném a véleményét kikérni annak kapcsán, hogy a gyermekem 1 hónap alatt kétszer kapta el a Rota vírust a bölcsödében. Az elsô lebetegedés után 3 hétig tartottuk otthon, hogy megerôsödjön, újból visszavittük a bölcsibe, és rá 4 napra újra el kezdett hányni. Sajnos a második megbetegedését, már nem tudtuk uralni, be kellett vinni a László Kórház fertôzô osztályára, rehidratálni. Mekkora szerepe lehet a bölcsödei higiénés körülményeknek a betegség újboli kiújulásában.
Az egész csoport megfertôzôdött az elsô alkalommal, ebben az esetben nem kellett volna a játékokat fertôtleníteni, hogy elejét vegyék a további fertôzéseknek? Teljesen tanácstalan vagyok, hogy a bölcsödét kérjem elôször a fertôtlenítésre, vagy forduljak az ÁNTSZ-hez, vagy az egésznek semmi köze a fertôtlenítéshez? Mit javasol?
Köszönettel: egy két és féléves kisfiú édesanyja
A Rotavírus fertôzés továbbadása egy gyermekközösségen (bölcsödén, óvodán) belül szinte megakadályozhatatlan, mert a vírust a gyerekek folyamatosan üríthetik napokkal azután is, hogy már nincs hasmenésük. Ezen sajnos nem segít sem a fertôtlenítés, sem egyéb, hagyományos módszer. Igen ragályos fertôzés, a fogékonyakat igen nagy arányban megbetegítheti. Egyetlen alkalommal lezajlott fertôzés nem ad minden esetben védettséget - mint azt önök is megélték - mivel a rotavírusok több típusa fordul elô egy idôben, ezért az egyik keltette fertôzést követheti a másik. Tovább bonyolítja a helyzetet még az is, hogy a gyerekek egy kis százaléka egyszerěen nem képes kialakítani védettséget magában, ezért aztán többször is megbetegedhet akár ugyanattól a típusú rotavírustól is. Remélhetôleg az önök gyermeke nem ez utóbbi, ritkább, inkább az elôzô eset - azaz véletlenül egymás után két típustól megbetegedett gyermek.

Nincs jó megoldás jelenleg. Fejlesztenek és talán a közeljövôben lesz lehetôség a gyermekbénulás elleni oltáshoz hasonló, szájon át adható védôoltásra - ez azonban nem a jelen, hanem a jövô...

Mészner drnô
Kérdések 2005. szeptemberétôl »
A kérdéseket név nélkül, vagy a levélíró által megadott álnévvel közöljük.